Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 23:25, 27 mar 2012

Do góry
No właśnie - ja nadal nie wiem które rośliny chcę mieć...choć w sumie to chciałabym wszystkie Nie wiem, z ktorych zrezygnować

Idąc za ciosem wstawiam kolejną rabatkę do zmian - wielkich zmian. To rabatka na frocie, między wejściem do domu a garażem, widoczna i drazniąca mnie szarością...jest tam mało slońca - to sluży tylko laurowiśni, ktora rośnie jak szalona - tu jest już podcięta (wczoraj) dość radykalnie - zamierzam ją prowadzić "na jeża", bo kuli to już chyba z niej nie zrobię

Wszykie rośliny mają powyżej 5 lat - dostałam je tuż po przeprowadzce od teściowej. Nie rośnie prawie wcale tylko ta mała kosodrzewina z tyłu - ma zdecydowanie za mało światła tam....

Myslę o tym, żeby przenieść kosodrzewiny (tę z lewej i tę z tyłu) i tego świerczka kulistego (z prawej) na słoneczną skarpę, a zostawić tylko bonsai (chyba go bardziej ogolę) i laurowiśnię - nie mam dla niej innego odpowiedniego miejsca - musi tu zostać.

Chciałam dodać runiankę i kule z bukszpanu róznej wielkości i chyba troszkę kamyka lub granitu. A co dla koloru będzie pasowało? Trawy będą miały za ciemno...żurawka citronelle? Begonie?
Pszczelarnia 23:24, 27 mar 2012

Do góry
Co robiłam?
Gotowałam wiejskie jadło:

Miałam gościa - ilustratorkę bajek dziecięcych:

Były warsztaty scrapowe:

A teraz walczę z ziemią i myślami o tym, co mnie czeka w sobotę (być może znalazłam odpowiednie cisy).

Pozdrawiam twórczo.
Testowe dodawanie zdjęć 23:12, 27 mar 2012

Do góry
Przedogródek Iny 23:06, 27 mar 2012

Do góry
Pokusiłam się o rozrysowanie lini trawnika, coby myśleć globalnie, a nie o każdej rabatce z osobna. Nie do końca jestem zadowolona (proszę o sugestie) , natomiast kompletnie utknęłam w przedogródku, który tak ładnie zaprojektowała ewalm i nie wiem jak miało by to wyglądać z tej perspektywy, tzn gdzie kończy się rabata nr 10, a gdzie miałby przebiegać trawnik. Może ktoś chciałby pomóc?

1. sad
2. okrągła wysepka z drzewem
3. plac zabaw
4. ławka
5. basen
6-7-8-11- 12 rabatki przy domu
9. skarpa
10. przedogródek
13. kompostownik
14. blaszak
Ogrodnik mimo woli 23:02, 27 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ale macie ubaw. kto inny zamawiał , kto inny bedzie je miał, ci co nie zamówili załują a do mnie w tym tygodniu przyjeżdza ta szalona przemiła kobieta i ja będę miała najlepszy ubaw.
A wiesz Aniu ze przepraszałas mnie za napisanie wieńce zamiast wianki a mój brat to przeczytał i powiedział ze to ja tak wczesniej napisałam. Nie miałam czasu poszukac ale to bardzo możliwe że Ty tylko po mnie powtórzyłas. No i teraz muszę Ci oddac przeprosiny. Ale ubaw.

I jedne i drugie są okągłe O pomyłke nietrudno, zwłaszcza jak człek biega z wywieszonym ozorem po ogródkach ogrodowiskowych.....
Jak też się pomyliłaś....to jest już nas dwie.....

Dziś była w wątkach tylko szpiegiem z krainy deszczowców..nawet się nie wpisywałam, bo idę spac
Wrażenia muszę uspokoic

Ależ to zrobiło wrażenie....tyle rh na moim podwórku .......

Ania i róże i cała reszta :) 22:58, 27 mar 2012

Do góry
Aniu 100 lat życzę oraz spełnienia najskrytszych marzeń
Rajski ogród Ani 22:57, 27 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Takie maki na polu to już rzadkość. Szkoda.
Aniu nie taka rzadkość jest ich coraz więcej rolnicy nie wszyscy stosują opryski. Latem spotkałam też chabrowe pole

Ogródkowy chaos u monitki 22:57, 27 mar 2012

Do góry
Kolejne oznaki wiosny

ciemiernik podmarznięty trochę ale dwa kwiatki ma - nie wiedziałam że tak pieknie pachną

bratek który wysiał w szparze między ścianą domu a podłogą tarasu

Ogród... 22:49, 27 mar 2012

Do góry

Bukszpany jeszcze nie podcięte ,ale poczekam na cieplejsze dni .

Ogród... 22:43, 27 mar 2012

Do góry

Ogród... 22:39, 27 mar 2012

Do góry

Ogród... 22:36, 27 mar 2012

Do góry

Ogród... 22:34, 27 mar 2012

Do góry

Ogródek Hanusi po zimie 22:34, 27 mar 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Ja mam jedną koronę, co roku wyłazi, ale ani razu nie kwitła. W tym roku już się nawet nie nastawiam...

A wyszła?
W 2010r 27 marca miała u mnie jakieś 10 cm 'wzrostu' i tyle samo 31 marca w ubiegłym. Pocieszam się, że w tym wszystko bardzo opóźnione, więc może nie jest tak źle?

Basiu, wyszła mam ja nawet na dzisiejszym zdjęciu w moim wątku
Pokażę jeszcze tu u Hani - chyba się nie obrazi

Ogród... 22:24, 27 mar 2012

Do góry
Wiosna.Na razie krokusy pokazały swoje piękno

Pszczoły -pracusie

Rajski ogród Ani 22:19, 27 mar 2012

Do góry
Rozchodnik kaukaski wstawiam specjalnie dla Jagny

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:14, 27 mar 2012

Do góry
Syla, Kasia - dzięki za podpowiedź - w takim razie będzie tam rozplenica muszę poczekać na dostawę traw i bylin do ogrodników

A czy kosmatka moze być w półcieniu/cieniu?

Monitko, ta rabatka już jest w połowie, obsadziłam ją jesienią z moich roślin "rezerwowych", ktorym nie znalazłam przed zimą miejsca

Ma chyba 7 m długości, po prawej stronie laczy się z mała skarpą, ktorą obadzę dopiero w tym roku.

Od lewej bedzie:

żurawki Georgia Peach, modrzew szczepiony na pniu, pod nim rozplenice japońskie (3 szt), dalej łukiem kostrzewy sine, klon palmowy Butterfly, i na końcu ostrokrzewy karbowanolistne Golden Gem.

Syla, tam gdzie będą te ostrokrzewy Golden gem jest sporo miejsca - widać na fotce poniżej. może też dać tam jeszcze coś - czerwonego berberysa?
albo taką małą kosodrzewinę lub sosnę formowaną na bonsai?

J nie mogę na Gardenpuzzle wstawiać swojego zdjęcia - Syla ma chyba wykupiony abonament
Mój ogród 21:59, 27 mar 2012

Do góry
Niestety u nas jeszcze szaro i buro. Robiłam zdjęcia drzewom w marcu, wiadomo gałęzie są bezlistne. Ale było piękne niebieskie niebo. Bardzo podobały mi się powyginane konary na tle nieba.

Miało być inaczej 21:55, 27 mar 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Wiosna powolutku, ale zajrzała też do Ciebie
Moja juka też ma popalone od słońca liście - dla moich roślin luty i marzec to najtrudniejsze miesiące właśnie ze względu na poparzenia słoneczne. Rośliny tracą na wyglądzie, choć później odbijają

Tak się właśnie zastanawiam, czy nie należałoby ich cieniować siatką.... może by to pomogło..... Ja też wycinam poparzone liście, ale przez jakiś czas zanim odrosną wygląda to brzydko
W tym roku wyglądają jeszcze gorzej niż ta na zdjęciu

Jak ciąć róże? Cięcie róż 21:53, 27 mar 2012

Do góry
tulipany w innej rabatce w maju ubiegłego roku
(ta rabatke między innymi jutro przycinam)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies