Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 14:08, 26 mar 2012

Do góry
Kochani, nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc
Chciałabym posadzić przy tarasie jakieś drzewo i przyznam szczerze, że nie mam pojęcia jakie
Taras jest od strony południowej i w słoneczne dni mam tam jednym słowem tzw. patelnię, dlatego chciałabym, by to drzewo dawało nam trochę cienia, ale z drugiej strony nie chciałabym by wyrosło zbyt wielkie i całkiem zasłoniło widok na ogród. No i oczywiście, by ładnie się prezentowało od wiosny do jesieni. A i żeby korzenie nie zniszczyły tarasu. Chyba za dużo tego chcenia, co? Proszę, doradźcie mi coś
Chodzi mi dokładnie o to miejsce...

Kolorowy ogród na piasku 14:07, 26 mar 2012

Do góry
viva napisał(a)

witam wiosennie

Irenko, mogę Cie przywitać tylko ubiegłorocznym ogrodem, bo u mnie jeszcze nic nie kwitnie

ale za to jakim widokiem pięknie!

u nas też nie za ciepło i o dziwo nocne przymrozki, chyba dopiero w kwietniu wszystko ruszy;
tak czy tak położenie Ziemi względem słońca zmienia się i będzie w końcu ciepło
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 14:03, 26 mar 2012

Do góry
a to moje dzisiejsze dzieła:
koszyczek bratkowo- barwinkowy

i zakątek wrzoścowy (może jemu nornice dadzą spokój?)

Kiedyś będzie tu pięknie ... 13:56, 26 mar 2012

Do góry
i specjalnie dla Ciebie na setkę
Ogród w Holandii 13:53, 26 mar 2012

Do góry
i jeszcze na żółto

wszystkie zdjęcia zrobione dzisiaj po drodze z domu do przedszkola
Ogród w Holandii 13:49, 26 mar 2012

Do góry
i jeszcze kilka

oraz inne obrazki wiosenne

Przedogródek Agniechy973 13:47, 26 mar 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, widzę, że pracujesz pilnie na skarpie u innej Agnieszki ale i ja jeszcze o coś podpytam.
Chodzi mi o moje półkole z iglaków (te 45 szt. cyprysików Lawsona). Jest to punkt priorytetowy na liście prac w ogrodzie, bo to ma zasłonić widoki na wszelkie szopki i inne części gospodarcze.
Problem polega na tym, że większośc z tych cyprysików padła i muszę się na coś zdecydować, żeby już nie było wpadek. Doradź proszę co się tu sprawdzi. Na razie najbardziej podoba mi się pomysł choiny kanadyjskiej. Nie chciałabym świerka serbskiego jak radziła Danusia, bo on docelowo będzie z duży, a obcięty świerk to już nie to. Choina nie traci fasonu po obcięciu.
W wizjach mam tu następujące nasadzenia wzdłuż tego szpaleru od strony tarasu: hortensje np.limelight lub great star (nie lubię hortensji o kulistych kwiatostanach) na przemian z jakimiś trawami i może irysami (mam dużo syberyjskich niebieskich i jakieś bardzo wysokie z żółtymi kwiatami o podobnym pokroju, ale potężne kępy). Teren jest dość wilgotny, na wiosnę bardzo wilgotny a nawet mokry. Czy choina się sprawdzi?
Cyprysiki w wolnych przebiegach na pewno wymienimy, a moje wizje nasadzeń za rok albo dwa, ale chcę, żeby to już wszystko grało.
Dla przypomnienia plan

no Aga, jak Ci to wyjdzie to będzie dopiero super... Mam nadzieję, że masz pomocników

Ogród w Holandii 13:43, 26 mar 2012

Do góry
Obiecane magnolie

W cieniu - zacieniona 13:38, 26 mar 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Witaj wiosennie Bogusiu,
na zacienionej wszystko prezentuje się bardzo ładnie, prymulki kwitną, tulipany już spore. Moja działka niby południowa, ale dopiero cokolwiek z ziemi wyłazi...
Imponujesz mi tymi rozsadami. Ja jeszcze w lesie jestem ze wszystkim.
Udanego sezonu życzę
O....! 13:23, 26 mar 2012

Do góry
marzena napisał(a)
witam Was
Ania asc zmobilizowała mnie, aby pokazać pergolę zamontowaną w weekend ...no więc robię to, cieszę się, bo to moja pierwsza pergola - jest na linii krzewów i bylin i stanowi takie przejście do stawku
...nie jest taka wielka na jaką wygląda po bokach posadziłam róże pnące New Dawn ( białe), mam nadzieję, ze nie będę miała z nimi problemu ...

bardzo fajne przejście będzie, zwłaszcza, że obsadzone różami super!
O....! 13:19, 26 mar 2012

Do góry
Super , wygląda na mocną
Mój 4 arowy azyl... 13:16, 26 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

No, nareszcie! Otworzyły się u mnie krokusy!

Zakwitło kilka gałązek wrzośca, jakimś cudem uchowały się przed mrozem

Pokazały się 'rózyczki' orlika

masz czym oczy cieszyć Basiu piękne!

Prawdziwy raj dla oczu!
Mój 4 arowy azyl... 13:14, 26 mar 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
No, nareszcie! Otworzyły się u mnie krokusy!

Zakwitło kilka gałązek wrzośca, jakimś cudem uchowały się przed mrozem

Pokazały się 'rózyczki' orlika

masz czym oczy cieszyć Basiu piękne!
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 13:13, 26 mar 2012

Do góry
Dzisiaj jeszcze trochę pikowania...
W cieniu - zacieniona 13:08, 26 mar 2012

Do góry
Koniec pikowania na dzisiaj.teraz tylko zadbać o sadzonki i czekać na wysadzenie do gruntu.
Ogródkowe perypetie:) 12:41, 26 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Sylwuś dziękuję za pomysł, wrócimy do niego. Teraz chcę wam pokazać co dziś przytaszczyłam ze szkółki
Moje zamówione cisy na żywopłot. Do tego wiśnia Umbraculifera i bukszpany
Wiśnia krzywa, ale będzie miała paliki to się mam nadzieję wyprostuje.

Sylwia jest wiśnia, i jak patrzyłam spokojnie jest dużo wyższa. Szczepienie jakieś właśnie 2 m.

Ustawiłam cisy, poptarzcie czy tak może być. Do tego oczywiście kule bukszpanowe i żurawki wg planu Sylwi

Zmieszczą się jeszcze cisy pomiędzy te już ustawione ???? chociaż tak po jednej sztuce w każdą lukę ????....Jak je posadzisz to je przytnij chociaż ze 20cm . I co roku przycinaj nowe przyrosty aby zaczęły się zagęszczać dołem...
Fajnie , że udało Ci się kupić wiśnię tak wysoko szczepioną ..... Gitarka , to teraz wielkie sadzenie powodzonka
Przedogródek Iny 12:32, 26 mar 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Ina, można spróbować tak: wyprofilować zejście skarpy tak, aby łagodnie otaczało ogrągły placyk
wprowadzić wyraziste nasadzenie schodzące ze skarpy i okrążające ten placyk od strony podjazdu
w pasie między kołem a podjazdem skupić się na roślinach zimozielonych,
górę skarpy obsadzać krzewami liściastymi
cos w tym stylu:

no i pewnie trzeba by jeszcze coś dodać w tym ostrokrzewie, może jakieś trawy...

ewalm- na skarpie ziemia jest faktycznie nienajlepsza, bardzo dużo w niej kamienia, wapienia (tereny Jury krakowsko-częstochowskiej), ale była też częściowo nawieziona,więc nie jest ona jednolita. Z pewnością nie jest piaszczysta, idzie raczej w kierunku gliniastej. Pod skarpą trochę lepiej , borówki mają się dobrze, już w pierwszym sezonie owocowały, ale one dostały kwaśnej ziemi do dołka, może dlatego.
Jeśli chodzi o szczyt skarpy, to faktycznie chciałam tam posadzić tuje. Wydawało mi się to jedynym sposobem, by schować się przed wzrokiem przechodniówi , osłonić przed wiatrem i żeby zrobiło się wreszcie przytulniej. Może możnaby posadzić górą tuje, niekoniecznie od samej furtki, a piętro niżej liściaste krzewy? Ta skarpa jest rzeczywiście problematyczna, nie dość,że długa, to jeszcze miejscami wyrażniej stroma, niż w innych miejscach. Ale gdzieś na Danusinych zdjęciach angielskich ogrodów widziałam skarpy obsadzone roślinami tworzące takie kolorowe kępy(plamy), ale nie mogę tego teraz zlokalizować To by mi się dla dalszej części podobało
Za ażurem jest też słonecznie, zdjęcie pochodziło z póżnego lata, kiedy słońce przez kilka godzin chowa się za olbrzymie lipy, po drugiej stronie uliczki, ale generalnie, to nie ma się gdzie w lecie schować przed upałem. W ogóle planuję zlikwidować ażur przynajmniej do połowy, beczkowóz i tak tam nie wjeżdża, więc jest zbędny.
Bardzo fajnie to wygląda, co zaproponowałaś.
Rododendronowy ogród. 12:19, 26 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Na jesieni posadziłam takie krokusy(niektóre po kilka paczek) i jeszcze kupione luzem.

i te mi wyrosły i kwitną.

niesamowita ilość, jak zakwitną będzie bajkowo część już kwitnie i podziwiałam łany kwiecia
W cieniu - zacieniona 12:13, 26 mar 2012

Do góry
Dzisiaj dzień pikowania do doniczek...żmudna praca.
Ania i róże i cała reszta :) 12:11, 26 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Aniu, u ciebie wiosna piekny kolor irysków! moje jeszcze nie kwitna, dopiero wyłażą z ziemi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies