Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 18:27, 06 lut 2012

Do góry
Dziękuję Marto za ciepłe słowa dla Ciebie mam orliki

Ogród botaniczny w Powsinie 18:26, 06 lut 2012

Do góry
A ja lubię ogród w Powsinie mimo jego nieuporządkowania. Łatwo w nim się odnajduję, choć ma tyle zakamarków. Centrum ogrodnicze było (przynajmniej było 2 lata temu) ok. 100 m od wejścia głównego.
Kilka letnich zdjęć.

Rajski ogród Ani 18:18, 06 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ach te bzy pachnące, nie mogę się doczekać
Irenko nie tylko bzy pięknie pachną wiosną ale irysom też nic nie można zarzucić

HEMSTITCHED
Ania i róże i cała reszta :) 18:14, 06 lut 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Aniu, ja naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego całego ogrodu. I z wpisów widze, że nie tylko ja. Twoje różowe cuda prześliczne! Sama chcę właśnie różowymi różami obsadzić jedną stronę tarasu Myślę o Home&Garden posadzoną na przemian z Berleburg
Myślisz, że dobrze będzie im razem?

Nie wiem jak dziękować za tak miłe słowa .

Home & Garden mam, nie rośnie mi wysoko a raczej bardziej rozłożyście.
Jej pędy się trochę pokładają, szczególnie w trakcie kwitnienia.
Berleburga nie mam, ale z tego, co wiem, pokrój i wzrost ma podobny.
Róże różnią się kolorem kwiatów, HG ma delikatniejszy odcień różu.
Można zaryzykować z naprzemiennym nasadzeniem, ale w takiej sytuacji powinno być między nimi trochę przerwy. Tak myślę. Bo, jeżeli nie zgodzą się z wysokością (każda odmiana ma też swoje tempo wzrostu) czy szerokością, będzie harmonijnej, gdy nie będą na siebie nachodzić.

To moja HG
.
Przepraszam, że niektóre zdjęcia umieszczam z moim znakiem wodnym, ale jak mam akurat takie do dyspozycji na serwerze (blog) to po co szukać tego samego na płytach .

Rajski ogród Ani 18:08, 06 lut 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Wiosny mi się chce i takiego bzu...
Proszę bardzo Aniu

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:08, 06 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Pełne są cudnie, ubielbiam białe z dodatkiem fioletu

Ja też .
Mam sporą słabość do kwiatów z nurką fioletu .

i ja też

Oooo - to mamy tą samą chorobę

Dlatego będę szukać takich petunii jak Danusia miała u siebie latem - od bieli do fioletu

Mój ogród 18:07, 06 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjecia parkowe. Przy dużym mrozie zdarza się ze ptaki zamarzają w wodzie. Kaczki maja spory kawałek wody ale jeden łabędź albo siedzi na lodzie albo już przymarzł.Mam nadzieję że tam ktoś tego pilnuje.Piękny ten wodospadzik.Ja tez będę czekac na wiosenne i letnie zdjęcia parku.

Dzięki wszystkim za odwiedzenie mojego wątku.
Bogdziu ludzie dokarmiają ptaki, a czy ktoś je pilnuje - nie wiem. Łabędzie zimą zawsze widziałam na Wiśle, w tym roku są na Zgłowiączce. Nie widziałam, żeby jakiś łabędź był przymarznięty.Myślę, że jest jakaś instytucja w mieście, która zajmuje się tymi pięknymi ptakami.
Nikt nie spodziewał się tak srogiej zimy, przecież tak długo było ciepło. Wisła w pod Włocławkiem do połowy zamarznięta, na środku widziałam płynący nurt. Tak wyglądała Wisła pod Włocławkiem w niedzielę.

Rajski ogród Ani 18:06, 06 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękny ten bez . Juz czuję jego zapach.
Bożenko dla Ciebie ta gałązka
Nadzieja na spełnienie marzeń 18:02, 06 lut 2012

Do góry
Projekt powoli przerysowuję na kartkę w kratkę i w między czasie kończę lewą stronę rabat.

Ze względu na to, że tu najdłużej operuje słońce zdecydowałam się na róże. OOOOJJJJJ, ciężko było wybrać. I tak mi zostało parę, których nie mam gdzie upchnąć....

Nie mam w ogóle doświadczenia w tworzeniu rabat z różami, trudno tez znaleźć inspiracje coby podpatrzeć z czym róże najlepiej się komponują...

Dobrze, no to projekt a poniżej objaśnienia dokładniejsze

Na samej górze szare koło w żwirku, nad którym pomagała mi myśleć trochę Sylwia (czy to na 100% będzie koło to nie wiem), z tyłu pergola i na niej róże 'Jasmina' na zmianę z powojnikiem (jakim?) - nie ujęłam tego na rysunku.

Na prawo od koła żwirowego hortensje podsadzone różami, te z kolei podsadzone bodziszkiem bo wydaje mi się że tu już trochę cienia będzie (zachód jest "na górze rysunku") - tu nie wiem czy kwiaty hortensji i róż nie będą "rywalizować" ze sobą "które ładniejsze"...

Od koła w dół perukowiec podsadzony różami okrywowymi białymi, na brzegu dzwonki

Dalej w dół róże podsadzone karłowymi odmianami sosen

Potem stożek - tu nie wiedziałam co wymyślić i pomyślałam o stożku z cisa podsadzonym turzycą - duży znak zapytania ????? bo nie jestem tego pewna. Może ktoś ma inny pomysł ???

Dalej znów róże w nich "rozsypane" ostrózki, z przodu żurawki i na brzegu lawenda.

Z tyłu budleja.

Ta mała różowa gwiazdka to rosnąca tam wiśnia 'Amanogawa' - nie mam zamiaru jej przesadzać.
Obok i dookoła pomyślałam aby zasadzić berberysy 'Carpet Green' przeplatane kosodrzewiną (nie narysowane) - nie wiem czy to dobry pomysł ????

Rabatę kończy sosna bośniacka 'Compact Gem', obok wierzba 'Hakuro-nishiki' (mam ja w innym miejscu i muszę gdzieś upchnąć), z przodu róże (ZNÓW !! podsadzone czyśćcem wełnistym.

No i teraz jak na to patrzę to nie wiem czy nie za dużo różnych gatunków tu dałam.... chociaż ta rabata jest dosyć duża - ma około 30 metrów długości....

Sama nie wiem....

Teraz to musze tu sprowadzić ekspertów od róż

Pogaduchy skowronków 18:01, 06 lut 2012

Do góry
Marta, mówisz i masz.

Rajski ogród Ani 18:01, 06 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Jeszcze miesiąc i będzie wiosennie...już odliczam dni, a kwiatuszki Aniu przecudne
Aniu a za miesiąc już może będzie tak

Ogród irci 17:57, 06 lut 2012

Do góry

Rajski ogród Ani 17:56, 06 lut 2012

Do góry
Mam też dzwonki karpackie, które dość mocno się rozrastają i rozsiewają, że trzeba je ograniczać

i dzwonki skupione, których kłącza też trzeba pilnować aby nie zdominowały rabaty

Ogród irci 17:53, 06 lut 2012

Do góry
a razie z tęsknoty za winosną delektuję się tym, co było

Ogród w Alei Lipowej... 17:51, 06 lut 2012

Do góry
o proszę jak zmieniły kolorek

Rajski ogród Ani 17:44, 06 lut 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,widzę u ciebie dzwonki,które uwielbiam.Powiedz mi czy one faktycznie kwitna tylko w drugim roku od posiania i giną?U mnie pięknie kwitły w ubiegłym roku,to w tym roku już ich nie zobaczę?
Kupiłam sobie teraz z tego gatunku pełne.
Mołgosiu dzwonki okazałe mam kilka lat, to z tej przyczyny, że po przekwitnieniu, nie usuwam wszystkich kwiatostanów, pozwalam dojrzeć nasionom, które się wysiewają i do końca lata wschodzą. Na jesieni są już dość duże siewki, które zostawiam do przyszłego roku, na wiosnę przesadzam w różne miejsca na rabatach lub pozostawiam nietknięte, wszystkie młode kwitną i tak co roku mam zamknięty cykl rozrostu dzwonków okazałych

Rajski ogród Ani 17:35, 06 lut 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ależ piękne masz widoki!
Basiu mam wokół siebie trochę przestrzeni często ją fotografuję, zmienność pór roku, wschody i zachody słońca...

Ania i róże i cała reszta :) 17:33, 06 lut 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Witam serdecznie Bogusiu
Rajski ogród Ani 17:31, 06 lut 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)
Od razu zrobiło się cieplej i weselej
Masz rację kolory poprawiają nastrój

Ania i róże i cała reszta :) 17:31, 06 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
I wszystko w podobnym kolorze!Hanusia już nigdy się nie nauczy rezygnować z czerwieni i żółci!

A ja też nie rezygnowałam

.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies