Projekt powoli przerysowuję na kartkę w kratkę i w między czasie kończę lewą stronę rabat.
Ze względu na to, że tu najdłużej operuje słońce zdecydowałam się na róże. OOOOJJJJJ, ciężko było wybrać. I tak mi zostało parę, których nie mam gdzie upchnąć....
Nie mam w ogóle doświadczenia w tworzeniu rabat z różami, trudno tez znaleźć inspiracje coby podpatrzeć z czym róże najlepiej się komponują...
Dobrze, no to projekt a poniżej objaśnienia dokładniejsze
Na samej górze szare koło w żwirku, nad którym pomagała mi myśleć trochę Sylwia (czy to na 100% będzie koło to nie wiem), z tyłu pergola i na niej róże 'Jasmina' na zmianę z powojnikiem (jakim?) - nie ujęłam tego na rysunku.
Na prawo od koła żwirowego hortensje podsadzone różami, te z kolei podsadzone bodziszkiem bo wydaje mi się że tu już trochę cienia będzie (zachód jest "na górze rysunku") - tu nie wiem czy kwiaty hortensji i róż nie będą "rywalizować" ze sobą "które ładniejsze"...
Od koła w dół perukowiec podsadzony różami okrywowymi białymi, na brzegu dzwonki
Dalej w dół róże podsadzone karłowymi odmianami sosen
Potem stożek - tu nie wiedziałam co wymyślić i pomyślałam o stożku z cisa podsadzonym turzycą - duży znak zapytania ????? bo nie jestem tego pewna. Może ktoś ma inny pomysł ???
Dalej znów róże w nich "rozsypane" ostrózki, z przodu żurawki i na brzegu lawenda.
Z tyłu budleja.
Ta mała różowa gwiazdka to rosnąca tam wiśnia 'Amanogawa' - nie mam zamiaru jej przesadzać.
Obok i dookoła pomyślałam aby zasadzić berberysy 'Carpet Green' przeplatane kosodrzewiną (nie narysowane) - nie wiem czy to dobry pomysł ????
Rabatę kończy sosna bośniacka 'Compact Gem', obok wierzba 'Hakuro-nishiki' (mam ja w innym miejscu i muszę gdzieś upchnąć), z przodu róże (ZNÓW !!

podsadzone czyśćcem wełnistym.
No i teraz jak na to patrzę to nie wiem czy nie za dużo różnych gatunków tu dałam.... chociaż ta rabata jest dosyć duża - ma około 30 metrów długości....
Sama nie wiem....
Teraz to musze tu sprowadzić ekspertów od róż