Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Ani 20:42, 06 sty 2012

Do góry
Jest dużo odmian chryzantem i nie wszystkie mogą zimować w gruncie, ale gdy chcemy wziąć chryzantemę z cmentarza wybieramy chryzantemy 'drobnokwiatowe' bo te mogą przezimować, w naszym ogrodzie ale trzeba ich przykryć na zimę.

Ja też co roku swoje pęcherznice tnę niesamowicie i też mam problem z samosiejkami, dodatkowa praca z wyrywaniem ich.
Tnę wszystkie krzakory co się za mocno panoszą a co niektórym zmieniam wygląd.

Konkurs o trawach 20:32, 06 sty 2012

Do góry
9. Prawie 70% ... Niby proste miało być ale...

Carex siderosticha 'Variegata'. Na fotce te paski były mało widoczne i spodziewałem się większych problemów... Podstawowa odmiana na dywany pod krzewami, drzewami. Szybko rośnie, wcześnie atrakcyjna po zimie. Warto!

Konkurs o trawach 20:22, 06 sty 2012

Do góry
8. Prawie 100% i to jest dla mnie zaskoczenie.

Eriophorum angustifolium - wełnianka wąskolistna.
Roślina charakterystyczna ale raczej mało znana. To miał być haczyk ale nie był Wilgociolubna, nie testowałem jej w bardziej suchych warunkach.

Ogród zapachów u Jasi 20:19, 06 sty 2012

Do góry
Dobrze się Basiu domyśliłaś , nie ma jej już. Rosła obok mojej ulubionej róży Alchemist, która z kilkoma innymi różami stała się niestety historią.
Obok Alchemista rosła róża ‘Maigold’, trochę tylko ucierpiała w czasie powodzi w 2010r.

towarzyszy jej bodziszek wielkopłatkowy
Konkurs o trawach 20:17, 06 sty 2012

Do góry
7. Ponad 75% trafień a powinno być 100% bo fotki są na forum.

Miscanthus sinensis 'Morning Light' - miskant chiński.
Bardzo charakterystyczny, wąskie liście z białym marginesem. Bardzo się podoba i słusznie

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:02, 06 sty 2012

Do góry
W czerwcu - niech pomyślę ?
Najwcześniej kwitnąca bukietowa ,to chyba będzie Bulk Early Sensation , ale szybko zmienia barwę na różową
Następnie Ammarin,też pod koniec czerwca zakwita ,ale w ostatniej fazie kwitnienia, nie jest biała .
Dolprim /PrimWhite - ta podobno jest biała i kwitnie dosyć wcześnie ,ale nie wiem dokładnie, mam młodą z tego roku i u mnie nie kwitła .
Kolmagino Magical Moonlight - mogę polecić każdemu .Kwiaty giganty ,nie różowieją i kwitnie dosyć wcześnie

Rajski ogród Ani 19:59, 06 sty 2012

Do góry
I jeszcze trochę słonecznych kolorów złotokap

Konkurs o trawach 19:58, 06 sty 2012

Do góry
6. 100% trafień. Nie ma o czym dyskutować...

Cortaderia selloana - trawa pampasowa. Znana, wszyscy wiedzą, że ciężko zimuje i prawie każdy ogrodnik mimo tego robi ileś "podejść" by ją mieć

Konkurs o trawach 19:47, 06 sty 2012

Do góry
5. 100% trafień. Nie ma o czym dyskutować, wszyscy znają.
Imperata cylindrica 'Red Baron' - imperata cylindryczna. Rozłogowa ale nie ekspansywna. Polecam sadzenie wiosenne bo od czasu do czasu dostaję informacje, że nie przezimowała.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:44, 06 sty 2012

Do góry
Jagna - ta hortensja o pełnych kwiatach, którą pokazywał Przemek, to jest 'Hayes Starburst'

Bociek - może sobie coś z tych wybierzesz

Silver Dollar - zaczyna kwitnąć w lipcu .

A tak wygląda w pażdzierniku

Cov Levana - zaczyna kwitnąć w lipcu i do końca kwiaty pozostają białe .

Magical Starlight - podobnie jak Cov Levana, też do końca kwitnienia zachowuje białe kwiaty .

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:41, 06 sty 2012

Do góry
A to zdjęcie rabaty giganta - przy ogrodzeniu thuje i lawsony, od strony drogi klony globosum, pod prawie każdym miskant, między nimi jałowce do przesadzenia, a dalej jeszcze inne roślinki - parę perukowców, laurowiśnie, 3szt. hakuro nishiki, trzmieliny (ale nie płożące, wymarzły poprzedniej zimy) - właściwie wszystko poza klonami do przesadzenia, za duży tam misz-masz.

A to kształt tej rabaty wg planu. Tylko nie mogę znaleźć pliku, musiałam zrobić zdjęcie, tylko niestety nienajlepszej jakości. Ta rabata ma ok.40m długości i 10m szerokości w najszerszym miejscu. Nasadzenia nie są zrobione zgodnie z planem - oprócz klonów.
Ogród... 19:38, 06 sty 2012

Do góry
Żurawki przez lato rozrosły się .

Konkurs o trawach 19:37, 06 sty 2012

Do góry
4. Niecałe 50 %...

Glyceria maxima 'Variegata' - manna mielec. Podstawowa roślina rozłogowa. Popularna, znana. Na tej fotce może bardziej wyprostowana i może to było mało charakterystyczne? W trakcie konkursu zamieściłem ją w trawach ekspansywnych, paskowanych i wilgociolubnych! Była podpowiedź i ?
Najpierw forum potem google !

Ogród... 19:27, 06 sty 2012

Do góry
Rabatkę z żurawkami zaczęłam tworzyć jesienią 2010 roku.Pasek ziemi miedzy ogrodzeniem a chodnikiem skopałam, nawiozłam ,wyrównałam i posadziłam na nim krzewy.Żurawek jeszcze nie miałam ,ale wiedziałam ,że będą rosły na wąskim pasku ziemi przy chodniku.Toteż tam nie rozkładałam agrowłókniny.Wiem ,wiem ,niektórzy są temu przeciwni ,ale na włókninie rozsypałam drobne kamyki ,a nie chcę ,żeby pomieszały się z ziemią( a poza tym będzie łatwiej je zebrać ,kiedy koncepcja się zmieni). Żurawki posadziłam dopiero w październiku i miałam obawy ,czy ładnie przetrwają zimę .

Po stopnieniu śniegu wiosną okazało się ,że zima i późne sadzenie ,nie zaszkodziło roślinom.

Ale coś było nie tak.Popatrzyłam ,podumałam i zmieniłam linię z prostej na falującą.

W maju żurawki wyglądały już całkiem ładnie ,no może trochę za rzadko.

Konkurs o trawach 19:27, 06 sty 2012

Do góry
3. Prawie 75% trafień a spodziewałem się 100%
Miscanthus sinensis 'Variegatus' czyli miskant chiński. Kolejne zaskoczenie dla mnie. Bo na forum fotki prezentowała Danusia. I chyba nasze też są. Podstawowa roślina paskowana...

łan...
Hirutkowy raj:)) 19:24, 06 sty 2012

Do góry
Ludziska na Ogrodowisku są niesamowici ,to jedyne forum w necie z takimi wspaniałymi ludźmi

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 19:21, 06 sty 2012

Do góry
Zaglądam, życzę Najlepszego Nowego Roku, urodzajów nie tylko w ślicznym warzywniku - i kwiatka daję... ulubionego...

Konkurs o trawach 19:18, 06 sty 2012

Do góry
2. Jeszcze gorzej niż "1" bo niewiele więcej niż 30% dobrych trafień.
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'. Polska nazwa trzcinnik ostrokwiatowy. Dziwi mnie, że tak słabo bo wątek trzcinniki jest na forum i fotki też. Ponieważ kwiatostany na tym etapie były puszyste i mogły przypominać bardziej puchaty Calamagrostis brachytricha prosiłem tylko o podanie rodzaju...
Osiaga 1,5m, wyprostowany, wcześnie atrakcyjny.

kwitnący

przekwitający
Ogród w Tarnowie 19:16, 06 sty 2012

Do góry
Ta fotka jest genialna
Hirutkowy raj:)) 19:13, 06 sty 2012

Do góry
Własnie nauczyłam sie robić kolaż hurra dzieki Aniu i Aniu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies