Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 18:27, 06 sty 2012

No właśnie mam takie samo odczucie, że jak je razem posadzę, zrobi się misz-masz, zupełnie nie w stylu mojego ogrodu. Samych złotych zabraknie, a z kolei z pozostałymi rodzajami nie będzie co zrobić . I klops....
Bogdzia 18:28, 06 sty 2012

Daj je pod te thuje tak jak planujesz. Policz ile masz thuj, ile jałowców każdego rodzaju i to Ci narzuci sposób rozmieszczenia bo dokupywac już nie ma co jak masz takie ilości. Myślę że jak je przeliczysz wpadniesz na jakis sposób rozmieszczenia.
Wieloszka 18:30, 06 sty 2012

Dobrze Bogdziu, że jeszcze mam 2 miesiące na przemyślenie tematu
agniecha973 18:48, 06 sty 2012

Dobry pomysł, bo jak policzysz, to wyliczysz ci ile dorzucić te drugie pomiędzy złote i może rzeczywiście coś sensownego wyjdzie.
Wieloszka 19:07, 06 sty 2012

Dzięki dziewczynki, będę myśleć....................................
Wieloszka 19:41, 06 sty 2012

A to zdjęcie rabaty giganta - przy ogrodzeniu thuje i lawsony, od strony drogi klony globosum, pod prawie każdym miskant, między nimi jałowce do przesadzenia, a dalej jeszcze inne roślinki - parę perukowców, laurowiśnie, 3szt. hakuro nishiki, trzmieliny (ale nie płożące, wymarzły poprzedniej zimy) - właściwie wszystko poza klonami do przesadzenia, za duży tam misz-masz.

A to kształt tej rabaty wg planu. Tylko nie mogę znaleźć pliku, musiałam zrobić zdjęcie, tylko niestety nienajlepszej jakości. Ta rabata ma ok.40m długości i 10m szerokości w najszerszym miejscu. Nasadzenia nie są zrobione zgodnie z planem - oprócz klonów.
Sebek 20:29, 07 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Żywopłot, przed który chciałam dołem posadzić te jałowce ma prawie 60m długości. Sebku, nie będzie zbyt pstrokato jak posadzę tak na chybił trafił...? Może znajdę tym jałowcom jakieś inne miejsce, bo wyrzucić taką ilość szkoda (w sumie ze 100szt.). Mowa o tym żywopłocie w tle, a to jest widok od strony domu/tarasu.

tamto miejsce dobre jest - skarpę też tam widzę?
Wieloszka 20:55, 07 sty 2012

Tak, jest tam skarpa. Stworzyliśmy ją, żeby ogrodzenie stało w jednym poziomie w stosunku do drogi. "Sukcesem" było odchwaszczenie jej i wykorowanie, ale na razie brak pomysłów na obsadzenie. Mam inne priorytety Poczekam, aż inni ogrodowiczanie obsadzą swoje skarpy (np.Abiko), i ściągnę jakieś pomysły
Sebek 20:59, 07 sty 2012

No a te jałowce - pięknie ją pokryją
Wieloszka 21:08, 07 sty 2012

Wiesz Sebku, z daleka ta skarpa nie wygląda, ale jest naprawdę duża. Tych jałowców wystarczyłoby tylko na skarpę, a nie wzdłuż żywopłotu