Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podwórkowa rehabilitacja 19:14, 24 mar 2022

Do góry
Mam głoga ( ryska ku pamięci jakby nie było to wydarzenie warte odnotowania, że znów mam jakieś drzewko na podwórku ) Paul's Scarlet.
Jutro go opalikuję na wypadek wiatrów.
Crocus - krokus (szafran) 18:57, 24 mar 2022

Do góry

Do znawców: czy to jest Cream Beauty?
Początkowo były bardziej żółte w środku.
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:40, 24 mar 2022

Do góry

Joppi
Ciemiernik - Helleborus 18:25, 24 mar 2022

Do góry

7 kwiatów
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:24, 24 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Kórnik sąsiada robi wrażenie, piękne są

Piękne widoki na zimozieloności. U Ciebie i sąsiada .
I też myślę, że bez drzew, iglastych i liściastych, to czegoś jednak brakuje w ogrodzie . Oczywiście trzeba patrzeć na ich docelową wysokość i szerokość, co by później nie mieć kłopotu.

Magnolia leonard - super, chyba najwcześniejsza z wczesnych
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:18, 24 mar 2022

Do góry
Przycięłam wąsy trawnika, trawnik gotowy do sezonu
Jeszcze drugi trawnik czeka na wycięcie wąsów, koszenie,nawożenie i podlewanie
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:10, 24 mar 2022

Do góry
Spodobały mi się kiedyś u Danusi pierwiosnki ząbkowane i sobie kupiłam, żeby posadzić przy chodniku przy furtce,bo po wycięciu bylin i traw łyso się zrobiło

Takie ślicznotki przyszły

Posadzone

Ciemierniki orientalne są piękne jednak te białe świecą z daleka

Na miejsce padniętej kosodrzewiny posadziłam ciska miernotkę z przechowalnika ,kiedyś będzie piękny

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 17:28, 24 mar 2022

Do góry
Witam, czy Kórnik dobrze sprawdzi sie jako zywoplot formowany? Wyjdzie z niego "kostka" jak z Aureospicata?

Gardenarium napisał(a)
To Kórnik

Wszystkiego po trochu 17:10, 24 mar 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

Wiosenne widoczki, teraz bardzo cieszą

Mirko, piękna wiosna w Twoim ogrodzie, cudnie kwitną ciemierniki, krokusy i hiacynty,
a przylaszczki są po prostu cudne.
Jakiego koloru jest pustynnik? Bardzo mi się podoba, raz próbowałam, ale chyba miał zbyt mokre miejsce.
W jakich warunkach rośnie u Ciebie?
Pozdrawiam.
Ogród prawie wymarzony … 16:46, 24 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Justyna, pokaż tę swoją laurowiśnie Novita.
Napisz, jak długo rośnie, czy kwitła.

Irenko oto moja Novita. Posadzona w kwietniu 2021. W zeszłym roku nie kwitła. sadzonki wygladały tak :

A to obecnie . zdjecie sprzed 10 minut

Do raju daleko - u Ewy 16:39, 24 mar 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ewa, ależ u Ciebie kwiatów, wiosna w pełni, wszystko pięknie kwitnie, a te Twoje ciemierniki po prostu boskie.
Krzesełko wypasione, na pewno się przyda.
W ogródku Martki 16:05, 24 mar 2022

Do góry
Panowie brukarze mieli być najpierw w czwartek, potem w kolejny czwartek... czyli dziś. Ale zadzwonili w poniedziałek, że ... jednak będą we wtorek, i to nie za tydzień a "jutro". Za to dziś rano, czyli w czwartek, już odjechali i został tylko wszędzie biały kurz z docinanych płyt. Prace ... gotowe! Odczucie porównywalne z przelotem na długich trasach, to już? Tak szybko, smyk i drugi koniec świata? Tak było właśnie. Inny wymiar zagościł w ogrodzie i jeszcze nie zdążyłam się z tą myślą oswoić.
Pierwszego dnia po powrocie z pracy ujrzałam to:

Drugiego ... już prawie wszystko leżało na swoim miejscu, płyty wewnątrz i kostka wokół oranżerii.

Zaś dziś rano nastąpił finisz prac brukarskich.

Ze względu na spadek terenu konieczne było takie powiększenie widocznej tu rabaty, by wypłaszczyła teren pomiędzy poziomem trawnika a oranżerią. Teraz czeka mnie wiele prac "adaptacyjnych", mus przesadzić rośliny. W tym RÓŻE... Tak wielkiej rabaty nie planowałam, będzie co robić...

Do usunięcia jest klon palmowy Dissectum Garnet, niestety nie przeżył zimy. W tym miejscu będzie trawnik. Miała być kostka, ale zabrakło 1,5 metra2... więc już na razie odpuściłam.

Najbliższe prace:
- umyć oranżerię....... jest cała w pyle.  
- prace kominiarsko-dekarskie związane z kozą (kominiarz obecnie na dachach, w przyszłym tygodniu zejdzie na niziny)
- elektryk - montaż gniazdek
- umówić się na montaż moskitiery
- zaplanować jeszcze raz rabatę "herbacianą" przy oranżerii. Będą tu Lady Emma Hamilton, Jude de Obscure oraz tonacje pomarańcz, limonka, biel, brąz, mam trzy ładne cisy-kostki oraz muszę dokupić oprócz traw i bylin koniecznie jakieś drzewko, może jakiś dereń kousa... nie może być duże. Właśnie, jakie drzewko?.....
- zerwać darń, wywieźć/nawieźć ziemię i piasek, przygotować glebę pod rabatę
- posprzątać taras, oczyścić "starą" kostkę z trawy
- wstawić meble, powiesić kwietniki (czy jakieś kwiaty zniosą te wysokie, szklarniowe temperatury?)
- ustawić i obsadzić donice wokół.

Zacisze Alicji 15:52, 24 mar 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Rozkwitły późniejsze krokusy.

U mnie one zakwitają najwcześniej jedne z pierwszych, a wielkokwiatowe troszkę później Przepiękne łany krokusów
Sezon 2017 u Hanusi 15:50, 24 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Z rozplenicą poszło mi wyjątkowo łatwo. Dlaczego?Bo jesienią wycięłam wszystkie pędy z kłosami, na zimę zostałam suchą trawę.W tę jesień też tak zrobię.

POwoli ogarniam ogrodową przestrzeń. Nie jest źle. Każdego dnia po kawałeczku, prawie do czysta.
Trzymam się grabi i stołeczka.<P

O widzisz Haniu te wiatry jeszcze takie mocne nie były mam nadzieję że fachowcy w sobotę się u ciebie wyrobią bo u mnie jeszcze płot czeka Deszcz też czekam bo sucho jak pieprz a z trawami też wcześniej się uporałam dużo łatwiej na wiosnę

Trzymaj się trzymaj Hanusia piękną wiosnę mamy jest się czym cieszyć i pomału damy radę
buziaczki
Ranczo Edy 15:46, 24 mar 2022

Do góry
eda

siewki

[img size=221x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/231/2316809/original.jpg[/img]
.
Kurcze miałam w dwóch doniczkach jak kupiłam ciemierniki myślałam że to chwast i wyrwałam o żesz heh.
Ranczo Edy 15:46, 24 mar 2022

Do góry
Te szerokie liście teraz już wiem że to zimowity dziwiłam się dlaczego tulipan nie wyszedł haa zapominałam o nich ...

Ranczo Edy 15:40, 24 mar 2022

Do góry

Ranczo Edy 15:36, 24 mar 2022

Do góry
szpaler - różne kolory .

Ranczo Edy 15:32, 24 mar 2022

Do góry

W ogródku Martki 15:29, 24 mar 2022

Do góry
Irenko, u Ciebie nie ma jakoś bardzo dużo trawnika, prawda? U mnie coraz mniej, a od dwóch dni jeszcze mniej. Lubię ten wertykulator, bo widać efekty prac, ale nie zbieram do kosza tylko lecę po całości, kosz szybko się zapełnia i co 5 metrów trzeba by przerywać. Grabienia jest potem też sporo.
Pojawiły się moje pierwsze żonkile na rabatach, ale takie małe, że aż zaskakujące. Czy to efekt zimna? Suszy? Wielkość mają iście krokusową
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies