Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródkowe perypetie:) 13:13, 23 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
hej
To co masz zaplanowane, jest całkiem dobre. Ja bym chyba zamiast 1 małego serba dała 2 zwykłe posadzone dość blisko siebie- np 120 cm. Nie zmieszczą się tam?
Masz gdzieś zdjęcie tego prawego rogu? Jest gdzieś tutaj?

Nie bardzo mi się podoba to co jest przy samym budynku- kształty

Nie bardzo jest tam jak szaleć ale może coś ci przyjdzie do głowy. Tam jest miejsce na kwiatki jednoroczne i miejsce na hosty..cień , cień cień.

2 zwykłe serby.. ale muszę być małe.. powinny wejść. A tuje wywalić?
Ogród Sylwii od początku :) 13:13, 23 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Anulka te kulki są ogromne mają 70cm średnicy w cenie 375,- . Z tych dużych dokupiłam dwie bo więcej już nie mieli .......

A tutaj dwie mniejsze ok 50cm średnicy w cenie 275,-

Zakupiłam 3szt cisa hilli z zamiarem połączenia i zrobienia stożka . Mam nadzieję że cięcie gięcie wyjdzie

Sylwia, Ty poprostu nie masz sumienia pokazując takie zakupy
przecież kto widzi jak szlejesz z zakupami, żeby nie bvyć gorszym to też leci do ogrodniczego i kupuje, na otarcie łez cokolwiek! - jak ja
... i jak ja mam jutro jechać do babci koło centrum ogrodniczego i się nie zatrzymać (zakaz od M) przecież nie dam rady
Zapomniane byliny 13:10, 23 mar 2012

Do góry
Takie szparagi ozdobne, a raczej domowe asparagusy mam w swoim ogrodzie

Ogródkowe perypetie:) 13:08, 23 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A to coś mi chyba zmarzło..

To jest irga. Nie zmarzła. Wypuści nowe listki. Nadetnij gałązkę i zobacz czy w środku płyną soki (powinna być zielona).

Ewo mam też irgę i tak samo wyglądała u mnie, ja ścięłam jej te wszystkie gałązki ? dobrze zrobiłam ...czy te listki opadną i na tych samych gałązkach wypuści nowe... ???

Rajski ogród Ani 13:06, 23 mar 2012

Do góry
Krótki spacerek w piątkowe południe ;P
...sasanki coraz większe

...wiciokrzewy wychylają swoje młode listku ku słonku

na starej czereśni obradują ptaszki

...niedługo zakwitną utęsknione tulipki

Miłego dnia Ogrodnicy
Do zobaczenia wieczorkiem
Ogródkowe perypetie:) 12:55, 23 mar 2012

Do góry

Tam nie ma za wiele miejsca, myślę, że jakoś tak by to wyglądało. Budżet niewielki więc nie mam co szaleć.
Kurcze mało widać, ale od lewej..
warzywniak
3 kule na pniu, np. dereń elegantissima,
śliwa wiśniowa Nana
2 tuje zółte albo choiny kanadyjskie
świerk serbski niska odmiana
Rh
barwinek ( rosnie i ma się całkiem nieźle na tej glinie
róże okrywowe w kolorze różowym, tutaj muszę dosadzić bo też rosną i na górze róż cisy ale wolno rosnące nie jako żywopłot.

Od strony tarasu mam już poplanowane

Zostaje jeszcze problem huśtawki, piaskownicy i kompostownika, ale miejsce na to jest tylko na dole działki.

Problem mam z połączeniem prawego rogu ze skarpą.

Mam jeszcze u siebie, berberysy odmiana admirations 2 szt.
Tawuły 2 szt.jakieś żółte nie kojarzę
kosodrzewiny 2 szt.
a i irgęz 5 szt.

i byliny, ale je przesadzę na murek.
Pomocy
Wichrowe wzgórze 12:54, 23 mar 2012

Do góry
Aniu, Kraków zdecydowanie cieplejszy od mojej miejscowości. Tak naprawdę mam 45km do Krakowa. Niby blisko, ale zupełnie inny klimat. Na szczęście dzisiaj u mnie też wiosna w pełni - piękne słoneczko, ciepło i przyjemnie.
W ogrodzie wprawdzie jeszcze nic nie kwitnie, ale również widoczna wiosenka i wychodzą z ziemi cebulkowce. Jeśli taka pogoda będzi dopisywała, krokusy lada dzień zaczną pokazywać kwiaty

Prymulki już wychylają listki

Hiacynty również świecą zieloniutkimi czubkami listków

Lilaki mają nabrzmiałe pąki, gotowe do startu wiosennego

Ziemia odmarzła, więc można było kontynuować prace obok ławeczki. Na razie poprawiam miejsce po bokach, gdzie rosną Anabelle. Jeden bok gotowy, drugi czeka na swoją kolej.

W domu również wiosna

Pozdrawiam wszystkich i miłych prac w ogrodzie życzę
Ogród Leny. 12:44, 23 mar 2012

Do góry
Marzenko ogród wypasiony posiadasz między innymi TY moja droga
I tak jak piszesz parę lat i będzie gąszcz
Marto,ja natomiast robię listę co usunąć z ogrodu
Wrzucam fotki z miejscami do generalnego " remonciku"

A oto wygląda w zieleni ten skrawek:

Zastanawiam się czy nie nie obsadzić tej rabaty obwódką z trzmieliny a w środek dać samą lawendę-to miejsce bardzo nasłonecznione.
Róże przesadzę - kiepskie są.Co zrobić ze studnią?Czy otoczyć ją gęsto lawendą na niej donicę?Mąż obiecał zmianę ,czyli obcięcie i obniżenie studni i może obłożenie kamieniem...ale ja na szybką realizację nie liczę
Dodam że nie mogę tej części wzdłuż chodnika pociągnąć do końca,bo muszę zostawić miejsce na przejazd kosiarki - przed Catalpą
Przedogródek Iny 12:42, 23 mar 2012

Do góry
ewalm- oczywiście, że nie musi mieścićsię w wyrysownej przeze mnie lini, tylko nie byłam pewna czy uwzgędniłaś moje linie,czy rozrysowałaś na now. Teraz rozumiem, mnie trzeba bardzo dokładnie wszystko tłumaczyć, sama sobie niczego nie "dośpiewam", za dużo jeszcze we mnie niepewności , a za mało wiedzy i intuicji. Dlatego dzięki też za cierpliwość

EwaG- ja bardzo jestem wdzięczna za takie "wtrącanie się" , wszelka pomoc jest tu mile widziana, ponieważ sama nie dam rady, mimo,że oglądam,czytam, notuję pomysły itd.
Niezastąpiona jest tu wiedza i wyczucie, a ja dopiero raczkuję w tej dziedzinie (ogródek drugi sezon) i jak pewnie większość popełniam błędy. Niemniej jednak bardzo mi zależy, żeby wreszcie i u mnie coś się działo. Jeszcze raz dzięki i postaram się to zaraz rozrysować

czy tak dobrze?
Ogródkowe perypetie:) 12:37, 23 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

To jest irga. Nie zmarzła. Wypuści nowe listki. Nadetnij gałązkę i zobacz czy w środku płyną soki (powinna być zielona).
O widzisz, dziękuję pszczółko, tak przypuszczałam, ale nie byłam pewna, że to irga. Łatwo mi się ukorzeniła z otrzymanych gałązek i rośnie bez problemu na mojej skarpie Zobaczę czy przemarzła.
Mój kawałek raju 12:34, 23 mar 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim za życzenia, no i do ogrodów kochani żeby w tym roku wszystko nam dobrze rosło jak ta wczorajsza sadzonka mojego bukszpaniku
życzę milego dnia, będę wieczorem
Ogródkowe perypetie:) 12:31, 23 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:30, 23 mar 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Fotki mojej wczorajszej pracy - zasadzone dwadzieściakilka cisów Jeszcze niecałe 50 przede mną
Będą podsadzone pachysandą (runianką japońską), a w słońcu czymś innym - jeszcze nie wymyśliłam czym...

Karolina a co ile sadziłaś cisy ? czy podsypiesz je kora ? a gdzie kupujesz runianke japońską ja tez potrzebuję jej duzo
Ogród - pomoc w tworzeniu 12:27, 23 mar 2012

Do góry
Dziś postęp w tworzeniu, udało mi się nanieść "coś" na wstępny szkic. "Mapka" oddaje wymiar działki i usytuowanie najważniejszych rzeczy - a więc dom, ścieżki, taras, studnie, szambo, kompostownik. Dodałem też płot lemelowy (kratkowany), który będzie ciąnął się przez cała długość podjazdu (wytyczony pas o szerokosci 60cm) i dodatkowo oddzielał podjazd od dalszej części ogrodu. Podobnie będzie osłonięty śmietnik i niewykluczone że puszczone na nim jakieś pnącza, ale to plany przyszłościowe.
Szkice wyglądają nastepująco:

i

W odbu przód jest nieco inny - jeszcze sie nie zdecydowałem do końca jaki kształt będzie miał, ale chciałbym aby miał coś w postaci cisów - kule, stożki itp rzeczy. Do tego jakies "fajne zdobiące drzewko" . Pomiędzy tarasem a płotem żywopłot z cisa. Tył ogrodu w obu przypadkach jest takie same. W lewej części umieściłem kompostownik, przed nim jest szambo i wkomponowany warzywnik, a na samym dole będzie rabata. Dodatkowo szambo zasłoniętę będzie drewutnią (wys. max 1-1.2 m i dł około 3 do 3.5 metra). A te dwa niebieskie kółka: lewe to część ogniskowo-grillowa; prawe - część zabawowa.
Za domem obok tarasu wymyśliłem kolejna rabatę.
Pytanie moje takowe z prośbą o sugestie i ewentualne póżniejsze uzytkowanie - czy lepszy przed(o)gródek 1 czy 2? I gdzie ewentualnie mogłyby byc drzewa owocowe...
Nasz mały raj na ziemi :) 12:19, 23 mar 2012

Do góry
Udało się mi przesadzić canny
Zobaczcie jak już podrosły

Ogrodnik mimo woli 12:18, 23 mar 2012

Do góry
I pracusie...... ostatni pracuś wkłada te zdjecia i bierze się za robotę Dziekuję tym co obejrzeli moją dzisiejszą sesję fotograficzną

Hirutkowy raj:)) 12:17, 23 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A oto bateria do wsadzenia w sobotę o ile jeszcze coś nie dokupię

Ten ilex to nie Golden Gem, nie jest to nawet Ilex crenata tylko Ilex aquifolium.
Zobacz obrazki

Danusia wielkie dzieki :* a aa coś mi nie grało ,ale ogrodnik wmawiał ,że to Ilex crenata Golden Gem a dopiero po popatrzeniu w domu miałam wątpliwości ech całe szczęście ,że kupiła tylko dwie sztuki
Ogrodnik mimo woli 12:16, 23 mar 2012

Do góry

Ogrodnik mimo woli 12:14, 23 mar 2012

Do góry
I jeszcze inne pismo obrazkowe:

Ogródek Hanusi po zimie 12:13, 23 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A krokusy szaleją.......

Haniu oniemiałam z zachwytu pozdrawiam wiosennie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies