Moja szklarenka to brzydsza część ogrodu ale bardzo praktyczna przechowuje tu donice, przesadzam rośliny dziele i rozmnażam
w tej chwili nic ciekawego się tam nie dzieje ale wiosną stoją kuwety wypełnione szadzonkami
widok na ogród bardzo go lubie
potłuczone doniczki dobre jako drenaż
Myślę Gabrysiu że w tym roku zrobisz zdjęcia mleczy i dmuchawców bo są piękne. Jeśli masz je za płotem to Ci współczuję bo te które dziś zamieściłam też są za płotem mojego najbliższego sąsiada, co niestety przysparza mi sporo pracy. Co do ptaków zjadających owoce ognika to tak jak napisała Marysia są to kosy. U mnie ognika nie ma ale z Twojego opisu to na pewno one. Zamieszczam zdjęcie.
zaszczepiłam bluszcz, żeby zasłonił ziemię, ale nie zakorzenił się, a siedzi w ziemi tak długo jak cebulki, chyba trzeba sie będzie poratować mchem, albo przesadzić do czegoś ładniejszego
Łubin świeżutki
dziurawiec ,nie dość ,że liście mu nie opadły , to następne się rozwijają
i wilczomlecz sosnka
oraz znienawidzony kopiec znaleziony jakieś 2 dni temu.
Jako że jesteś moją Klientką prosze o przesłanie zdjecia gałązki(makro)
Mam podejrzenie, że może potwierdzi się ta nowa choroba cyprysików Lawsona w Europie.
Tak Jolu myślałam w starym ogrodzie też go mam, a podcinasz troszeczkę czy nie?
Dzisiaj byłam na ogrodzie i troszeczkę cyknęłam fotek, faktycznie pigwowiec też ma pączki, ale zdjęcie trochę nie wyraźne mi wyszłono i co jeszcze kwitnie, oczywiście bratki, pierwiosnki, ciemiernik. Dzisiaj u mnie +4 st.C.
szczypiory pokazują krokusy
Ania i Marta macie rację co do "wizytówek"Ja na moim wątku trochę wcześniej niż "wizytówki" zacząłem redagować "4 pory roku w moim ogrodzie" i to chcę dokończyć dzisjaj.Natomiast do "wizytówek" wybiorę część zdjęć i je tam pokażę.
Jesień - to przedłużenie lata w ogrodzie a o tej porze królują wrzosy,wysokie trawy,hortensje i jeszcze jednoroczne .
Dnia zaczyna ubywać,szybciej zapada zmrok a oświetlenie ogrodu włącza się wcześniej i nadaje ogrodowi osobliwego uroku.
Wg mnie, one nie mają fytoftorozy a przyczyna leży wyłącznie w pielęgnacji albo złej glebie. Mogły też mieć za sucho i zmarniały. Widać że na końcach mają ładne przyrosty.
Bardzo dobra rada padła wcześniej, trzeba usunąć darń i stworzyć rabatę wyściółkowaną korą. Ale bez maty p. chwastom.
Zaznaczasz najpierw specjalnym przyrządem (szpadelek do kantów) linię trawnika, zdejmujesz darń i gotowe. Szpadelki są na Ogrodowisku.