Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:57, 21 mar 2012

Do góry
I kwitną przebiśniegi - w ilości trzech sztuk

Zdjęcie od spodu kompletnie mi nie chce wyjść. Ale mam takie

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:56, 21 mar 2012

Do góry
U mnie austinek już ruszył

Hiacynty w tym miejscu szaleją

Krokusek - dziś rozkwitł kolejny żółty i błękitne przy ścieżce

Tutaj te krokusy wyszły już jesienią i nie kwitną. Ale za to narcyzy w nich już rozwijają pączki

Tutaj także po sąsiedzku

Ogród w Tarnowie 22:46, 21 mar 2012

Do góry
Zaczynam też już nowe nasadzenia bo wiosna i Ogrodowisko mobilizują...

Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:45, 21 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Obiecana dla Agnieszki i Sebka maszynka do zamiatania dłuuugiego podjazdu Zamiast miotłą jeżdżę z czymś takim jak wózkiem dziecięcym i zbieram piach i śmieci do żółtego pojemnika.

Tak to sobie mniej więcej wyobrażałem
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:45, 21 mar 2012

Do góry

Mój ogrodowy spektakl pierwszej wiosny rozpoczynały lany kaczeńców, mleczy, kwitnących drzew owocowych , łubinów , motyli, ptaków.
Największą niespodzianką dla wykończonych inwestorów po akcji „wykończeniówka”
był wieczorny koncert.
Przywitał nas słowik. Cały maj siedzieliśmy na schodach późnym wieczorem aby w zachwycie wysłuchać w wieczornej ciszy przepięknego śpiewu słowika.
mlvRjc2ZhcQ

I tak rozpoczął się mój ogrodowy spektakl..

Ogród Magdalenka 22:44, 21 mar 2012

Do góry
Dzisiaj dojechałam na kiermasz donic włoskich marki DEROMA ... jest w czym wybierać , pan bardzo miły , pozwolił zrobić zdjęcia

te fuksjowe są mocno porysowane, są duże, do mojego ogródka za duże

na te miałam chrapkę , ale się powstrzymałam ... miały drobne uszkodzenia

Zielona Pasja 22:40, 21 mar 2012

Do góry
anetanka napisał(a)

2 donice w kolorze, który mnie urzekł plus ciemiernik, mój pierwszy nie mogę się napatrzeć

ależ fajoskie!!!

witaj
Zielona Pasja 22:37, 21 mar 2012

Do góry
witajcie dziewczyny ależ to miło kiedy zasiada się wieczorem przy komputerze, a tu odwiedziny dziękuję za wszystkie miłe słowa

Bogusiu, ścinam budleję nisko. Tylko nie okrywam. To chyba jest błędem. Zobaczę jak będzie wyglądała w tym roku. Na kolejną zmię bankowo okryję. Pamiętam ile radości sprawiło mi jej kupno. No i te motyle

Pochwalę się moimi wczorajszymi zakupami Oczywiście jak zdecydowana większość z Was jestem nałogową zakupoholiczką ogrodową

2 donice w kolorze, który mnie urzekł plus ciemiernik, mój pierwszy nie mogę się napatrzeć

kolejne dwie donice + bukszpany

i ostatnia juz donica. na razie posadziłam w niej bratki, żeby rozweseliły wejście do domu

do tego kilka torebeczek nasion (nie mogłam się oprzeć)

i usmiech od razu od ucha do ucha

Poznajemy ptaki 22:33, 21 mar 2012

Do góry
ktoś pytał o pawia? ten zerka na Was prosto z Krakowa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:33, 21 mar 2012

Do góry
Danusiu ten stolik wypatrzyłam najpierw gdzieś w gazecie a potem zuważyłam w moim ogrodniczym i już nudziłam aż wynudziłam - dobry sposób

Haniu udało Ci się dyrygenta nie wyprzedzić ale pierwsze skrzypce i tak już masz - przynajmniej u mnie - byłam dziś u Cienie he

ale idźmy dalej

Na czas przeprowadzki rosło już kilka roślin , w głowie był ogrodniczy chaos i panika.

I nie było wtedy Ogrodowiska ……
tu już rośnie klon

a tu wzdłuż świerkowy żywopłt
Mój kawałek raju 22:25, 21 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich odwiedzających, dzisiaj wieczorem zakończyłam zajęcia domowe, uffffffff Po obiedzie miałam 3 godziny przerwy więc wskoczyłam na trochę do ogrodu, wiatr trochę mniejszy więc połaziłam, pooglądałam przycięłam lawendę i barbule. Na przywitanie campanule
Jutro jak będzie ładna pogoda , bez wiatru, idę na cały dzień do ogrodu Dzisiejsze zdjęcia
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:16, 21 mar 2012

Do góry

A na przełomie wieków / po 10 latach poszukiwań działki znalazła się ta odpowiednia.
Na początku była ciemność –standard - chaszcze na 2 metry a w nich:
2 fundamenty po szklarniach, 3 telewizory i …domek ogrodnika pełen narzędzi, nasion i zapisków.

Budowa domu pochłaniała czas, energię i finanse.
Ale ja nie wytrzymywałam zaplanowanego długiego procesu inwestycyjnego – w końcu ziemia już była – to choć poeksperymentować można było – na pierwszy ogień poszły jednoroczne i znalezione w dzikich, tajemniczych ogrodach skarby.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:15, 21 mar 2012

Do góry
Mam pytanie dotyczące hortensji. Przez dwa lata moje ogrodowe hortensje były obłożone agrowłókniną. Wczoraj to wszystko zdarłam i z dużą satysfakcją wyrzuciłam do kosza.. Pielenie to nie jest moja najmocniejsza strona. Wokół krzewów ułożyłam kamienie zostawiając około 50 cm. wolnej przestrzeni. Miałam zamiar wysypać korę, ale one takie biedne były pod tą agrowłókniną i zastanawiam się czy nie wyściółkować ich na ten sezon torfem, a dopiero jesienią korą. Wolę zapytać, żeby nie popełnic jakiegoś błędu.
I jeszcze jedno - kiedy można je podlać magiczną siłą? Już czy poczekać?

Mam dwa kilkuletnie krzewy hortensji ogrodowych ( nie znam nazwy, to nie ja sadziłam) dwa krzaczki Grandiflory , limeligt i tardivę (posadzone na jesieni) i dużo Anabelle. Anabelki rosną wspaniale i dobrze się rozrastają. Rozmnażam je juz drugi sezon. Podsypywałam je nawoze do hortensji w granulkach. Ale w tym roku kupię im Magiczną Siłę! Niech mają, to moje ulubione rośliny. Myślę, że będzie ich przybywało.

To dwa krzaczki grandiflory, zdjęcie z września ubiegłego roku.
Zastanawiam się jak je przyciąć?Same kwiatki, czi skrócić im łodygi, żeby się bardziej rozkrzewiły?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:06, 21 mar 2012

Do góry
mira napisał(a)

moja pracownia

Witaj w pierwszym dniu wiosny
Najbardziej podoba mi się to, bo Witek obiecał mi zrobić taki stolik do przesadzania roślin
Uwielbiam takie "warsztaty".

Dziękuję za "Dyrygenta orkiestry Ogrodowisko"
Ogród na górze piasku.... 22:04, 21 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. I od razu mogę podziękować za ogrom wiedzy jaką pozyskałam na forum. Od kilku dni wieczorem zaglądam tutaj....i jak spoglądam na zegarek, to okazuje się , że minęła godzina duchów . Ale warto było. Mam nadzieję , że uda mi się wstawić zdjęcia mojego ogrodu. Jest to ogród " nieuczesany" jak go nazywam. Ale ciagle ulega zmianom, a ja uczę się wiedzy ogrodniczej od podstaw.
Wczoraj przeczytałam cały wątek o korze, żwirku i... agrowłókninie. I cieszę się , że jeszcze zimą postanowiłam pozbyć się szmat z ogrodu. przez ostatnie trzy dni zrywałam to okropieństwo. Nigdy więcej pod rośliny.

Jesienny widoczek z balkonu

Rabata z fontanną

Tak wygląda dom od frontu, wystawa wschodnia.

To moja pomocnica i przyczyna ustawiania płotków i murków wokół rabat.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:00, 21 mar 2012

Do góry
Jeszcze nie skończyłam a już kolorowe motylki mam w ogrodzie i to od Rzeszowa po Szczecin przez Łódź - witajcie goscie mili zaraz znajdę dla Was miejsce na ławeczce
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:57, 21 mar 2012

Do góry

Po przekopaniu zacząłem otrząsać ziemię z trawnika. Idealne są do tego pazurki, bo super ta ziemia wtedy odchodzi od trawy

I to koniec zdjęć. Nie skończyłem dziś tego robić, ale doszedłem do końca skalniaka z tym czyszczeniem. Zostanie mi jeszcze druga strona, ale tam jest chyba tego mniej
Podsumowując pracę - mój projekt nasadzeń do gruntownej zmiany, bo roślin za mało mam
Np. w najszerszym miejscu myślałem, że będą trzykrotki w ilości 9 sztuk na około metr długości, a tu wyszło ponad metr samej szerokości Tak czy inaczej będę miał co robić
W cieniu - zacieniona 21:54, 21 mar 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Czy mogłam przejść obojętnie?Musiałam...kupić.

Wcale się nie dziwię Jest piękna!
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:53, 21 mar 2012

Do góry
Nie mogło być inaczej, postanowiłam założyć wątek w pierwszy dzień wiosny -
poniżej muzyczka z okazji tego dnia - bo wiosna już trwa

1sUThuPpVf8&feature=related

Mój ogród ????
Oczywiście jest za mały , rosną różne dyrdymały, jest poplątanie z pomieszaniem ale to wszystko jest sercem malowane.
Jest dla relaksu – dla ukojenia od problemów dnia codziennego.

Ogród miałam zawsze.
Dla małej dziewczynki zamiłowanej w kwiatach ogrodem własnym –moim był każdy napotkany kipiący kwieciem, każda łąka – to było moje – i oczywiście kwiaty z tych ogrodów magicznie przedostawały się w moje ręce.

A później były to liczne doniczki i skrzynki balkonowe.
I to mi zostało

moja pracownia

Ogród irci 21:51, 21 mar 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Dzisiaj kolejny zimny i wietrzny dzień. Szybki obchód ogrodu i z powrotem do domu Tu przynajmniej mogę podziwiać moje pędzone narcyze Wczoraj zakwitł mi właśnie pierwszy

Irciu jest prześliczny.
Nigdy takikego nie miałam, trzeba koniecznie to nadrobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies