Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:50, 21 mar 2012

Do góry
W ogródku widać coraz to więcej zielonych listków

porzeczki i agresty wyprzedziły drzewka, które jeszcze śpią

coraz więcej krokusów pojawia się na trawniku - niestety wszystkie pozamykane, bo wyjeżdżam za wcześnie a wracam za późno - może jednak uda Wam się je dojżeć
Ogród - pomoc w tworzeniu 17:34, 21 mar 2012

Do góry
Witam serdecznie po raz pierwszy...

Obecnie jestem na etapie porządkowania terenu, który kiedyś ma się nazywać ogrodem. Na dziś dzień rośnie tam wszystko co nie jest mile widziane, nie przypomina ogrodu, no ale ten stan nie będzie trwał wiecznie. O przygotowaniu terenu pisać nie będę, bo to nie ten wątek więc przejdę od razu do rzeczy.

Mianowicie od dłuższego czasu staram sie nadać przyszły kształt ogrodu, który znajdować sie ma za domem. Przód został już po części stworzony na wzór japoński - a więc jako tako (zdjęcie oznaczone jako przód).

Gorzej mi idzie z tym co za domem. Co prawda troche widziałem, troche czytałem, ale w dalszym ciągu mam problem. Oglądałem nawet projekty, które w małym stopniu oddają kształt i wymiar (u mnie to prawie kwadrat o wymiarach 20 na 19) przestrzeni pod ogród.
Na rysynku (tytułem "za domem") przedstawiłem to co sie juz znajduje - a więc studnia, szambo i kompostownik. Pozostałe rzeczy są moją wyobraźnią i docelowym planem.

Część działki za domem ma wymiar 20x19.

Plan nr 1 ogród uformowany byłby na wzór kółek. Dodatkowo pod oknem umieszczona też rabata w takiej samej formie. W środku trawa. W tychże uformowanych kółkach rabaty, rośliny drzewa i wszystko inne co przyszłoby mi do głowy. Jednak im dłuzej patrze tym mniej mi sie to widzi, ale i tak jest ciut lepiej niż na początku rysowania.

Plan nr 2 jest stworzony w oparciu o pewien projekt (właściwie jego część) która sie pojawiła już na forum w tych wątkach, ale wybaczcie nie pamietam u kogo dokładnie. Tutaj zaciekwaiła mnie forma i kształt oraz co ważne wymiar działki ( o ile pamiętam też kwadratowy). Jednak zastanawia mnie zakończenie tego po prawej stronie - tam gdzie warzywnik i drzewa owocowe. Planowałem zakończyć to drewutnią wkomponowaną w rabatę która dodatkowo oddzialałaby warzywnik i drzewa od reszty.

Jeśli chodzi o umijscowienie drewutni to-wiem im bliżej podjazdu tym lepiej - ale chciałem ją zagospodarować w ogrodzie jako ekspozycja (wys max 1 m) nawet kosztem noszenia drewna i trudności w dostępności.

Czy mógłbym liczyć na waszą pomoc w dokończeniu, zmianie czy nawet liczyć na Waszą twórczość i wskazówki co gdzie i jak?
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wskazówki.

Las - czarodziejski ogród 17:34, 21 mar 2012

Do góry
Kochani las też świętuje pierwszy dzień wiosny

Byłam zaskoczona gdy zobaczyłam z dali zawilce.
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 17:05, 21 mar 2012

Do góry
juzia....przedogrodek robie...i czekam na cisy,bo jakis brak w sklepach,czy co???
boje sie przez net zamawiac...
ale przedogrodek robie..

tuje musze tez sadzic na tylach bo u nas 18 st..i czas ucieka..juz 25 posadzilam.

potem napisze wiecej

a tutaj sa moje dzieciaki..

i ta najmlodsza...

Wizytówka - Zielona Pasja 16:11, 21 mar 2012

Do góry
zapraszam serdecznie do Zielonej Pasji Zielona pasja

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:10, 21 mar 2012

Do góry
200 stron w dwa miesiące, to ci dopiero! Gratulacje.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:58, 21 mar 2012

Do góry
Irenko, ja też dołączam się do wszystkich gratulacji z okazji 200-setnej stronki świetnie że jesteś tu z nami

Mój mały raj na ziemi :) 15:40, 21 mar 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
wyrównałam rabaty (dostały nową linię), pocięłam resztę roślin (na tarasie i rabatach)

Tu mi się bardzo podoba
Ogród Leny. 15:33, 21 mar 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Bogusiu witaj - częstuj się

Zakwitła mi przylaszczka - cudna jest

Ale jesteś nieskromna .Tak jest cudna !!!))))))))))))

Pszczelarnia 15:31, 21 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Biskup Krasicki - sam właściciel przepięknego ogrodu na Warmii - też mądrością Szekspirowi nie ustępuje.

Praca katorżnicza ale ja zaprawiona jestem a ileż mam przemyśleń mądrych w głowie.
Początki w Kruklandii 15:28, 21 mar 2012

Do góry
A może tuje zamiast cisów...coby nie było misz maszu???

Jejciu durnieje już.... czemu sobie nie umiem nic zaplanować?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:20, 21 mar 2012

Do góry
Kwiatek na przywitanie wiosny

Pędzisz Danusiu jak lokomotywa Czekam również na pismo i artykuły pozdrawiam
Rododendronowy ogród. 15:11, 21 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Bożenko - wszystkiego najwiosenniejszego nie tylko w ogrodzie, ale i w sercu z pierwszym dniem wiosny kalendarzowej
Niech u Ciebie też w końcu zrobi się wiosennie

To są zyczenia które od razu sie spełniaja . Kwitną i u mnie krokuski choc głównie żółte ale w końcu w wiekszej kupce. Zdjec nie zrobiłam bo nie ma słoneczka i są pozamykane ale są.

Próbowalismy przesadzic rh ale ziemia jeszcze zamarznięta i tylko jednego na siłę przeniesliśmy. Trzeba jeszcze poczekac.

Piękne masz widoki. Ja na razie nieciekawie , mam kupę wielką wyrwanych wrzośców i kilka rh do przesadzenia z bardzo popalonymi liscmi- to u mnie dominuje ale będzie lepiej.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 15:07, 21 mar 2012

Do góry
ell napisał(a)
Ja też już zaczęłam pikowanie.

Mam teraz sałatowy stryszek

Będzie smacznie i zdrowo.
Ogród Małgolinki 14:39, 21 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie

I zapraszam na moje bagna, które będą kiedyś ogrodem... W tej chwili nie mam za bardzo jeszcze czym się pochwalić ponieważ cały czas kończymy dom a ogród dopiero powstanie. W tamtym roku ograrnęliśmy teren wkoło domu i założyliśmy trawnik - to były 3 tygodnie morderczej pracy... ale my lubimy się zmęczyć
Nasz dom powstał na bardzo trudnym terenie - wszędzie torf, woda, woda, woda.... ale ja uwielbiam to miejsce to moja dzicz z dala od miasta Zdaję sobie sprawę, że nie tylko budowa domu była w takich warunkach ciężka ale i założenie ogrodu na takich bagnach nie będzie łatwe ... ale odkąd tutaj trafiłam wszystko wydaje mi się takie proste
Na początek pokażę Wam kawałek tego mojego trawnika - mam mało zdjęć z tego okresu i tylko takie znalazłam żeby pokazać co nieco

Trawnik ma bardzo dużą powierchnię - założyliśmy go wkoło całego domu. To nie tak, że kochamy trawniki i tylko o tym zawsze marzyliśmy Od czegoś trzeba było zacząć. Założenie było takie - ujarzmić teren wkoło żeby dzieciaki miały gdzie biegać a potem stopniowo będę wydzierać ten trawnik pod mój powstający ogród Cieszę się jak dziecko, że już mogę działać w tym kierunku - działkę mamy od 5 lat ale do tej pory nie mogłam sobie poszaleć.

Jak będziecie chcieli to pokażę Wam jak to wyglądało od początku Znalazłam jeszcze parę zdjęć z tych naszych ogródkowych działań A w tym roku muszę uzupełnić dokumentację fotograficzną
Ogród w Alei Lipowej... 14:28, 21 mar 2012

Do góry
justi napisał(a)
Chyba to jajo za małe do wielkości tego wianka. Jak myślicie, wymienić na większe?

była przymiarka

w powiekszeniu to wszystko niby ok

Ale fajne wianki! Ja zrobiłam tylko jeden, ale nie miałam pomysłu na dekorację i chyba mnie natchnęłaś.
Jajek dałabym więcej, żeby je było widać. Jajko w baziach - fantastyczny pomysł, bardzo mi się podoba. To są wydmuszki, prawda? Widziałam też takie jajka styropianowe w Empiku, pewnie też by się nadawały.
Ogród w Alei Lipowej... 14:17, 21 mar 2012

Do góry
Dziewczyny zawstydzam się jak piszecie, że mam talent. Zapewniam Was to nie talent, może zdolności , ale bardzo dziękuję. Zapraszam na kolejny pokaz wiankowy wieczorkiem. Zakupiłam dziś "produkty" do ozdabiania. M powiedział, że jak tak dalej pójdzie to obwiesimy cały dom wiankami.

Ogród w budowie - nieustającej 14:15, 21 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
poogladałam co tam nowego; sporo pracy przy ozdobach, a dereń wdzięczne pędy ma i do tego w fajnym kolorze

kwiaty ze szklarenki imponujące, ale mnie zachwycił ten widok

i co by się nie spóźnić juz składam setkowe gratulacje i życzę kolejnych, tak kolorowych!
Dolina Tęczy 14:11, 21 mar 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
Na rabacie przed domem zaczyna się coraz więcej dziać

]

Jak kwietny strumyk, śliczne.
Ogród w budowie - nieustającej 14:11, 21 mar 2012

Do góry
poogladałam co tam nowego; sporo pracy przy ozdobach, a dereń wdzięczne pędy ma i do tego w fajnym kolorze

kwiaty ze szklarenki imponujące, ale mnie zachwycił ten widok

i co by się nie spóźnić juz składam setkowe gratulacje i życzę kolejnych, tak kolorowych!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies