Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Basi i Romka 09:15, 02 lut 2025

Do góry
A wczoraj deszcz nas ominął i taka nie do końca planowana praca w ogrodzie. Pogoda się zmieniła i nie padało, to wzięliśmy się za dość mocne przycięcie wierzby. Przycięlismy ja tak prawie o połowę. Trochę piłą motorową, reszta piłką na tyczce teleskopowej. Sekator używamy często, piłkę pierwszy raz, nawet dobrze się nią wycinało te gałęzie. Napewno bezpieczniej, bo z ziemi, nie z drabiny. Nawet fajnie się udało, bo żaden maluszek pod wierzbą i w sąsiedztwie nie ucierpiał, od spadających gałęzi. A mam tam małą magnolię, tymaryszka, udało się bez strat.
Wygląda jak, jakaś martwa natura, ale zazieleni się i będzie ok, będę miała więcej słońca na niektórych rabatach
Jeszcze tylko pociąć i posprzątać gałęzie, ale to może w tygodniu się uda, trochę brakuje nam czasu.
Zielony Chram 07:26, 02 lut 2025

Do góry
Coś mi mówi, że te nasze konstrukcje już wkrótce przejdą próbę przetrwania, niczym rekruci podczas selekcji do Formozy

W ostatni dzień odbyło się sprzątanko i kancikowanko, więc finalnie plan wykonany w 50%, bo do warzywnika już nie dotarłam :

Zielony Chram 07:22, 02 lut 2025

Do góry
Zrobiliśmy też zasieki przeciwspsiakowe, bo niektóre hiacynty już pokazały swoje łebki:

Zielony Chram 07:17, 02 lut 2025

Do góry
Zeszłą sobotę, niedzielę i nawet poniedziałek (tak, urwałam się wcześniej z roboty, żeby pomachać szpadelkiem i wczoraj trzeba było odrabiać buu) spędziłam w ogrodzie, robiąc pierwsze przymiarki do robót ziemnych. Znowu odkryłam w swoim ciele mięśnie, o istnieniu których przez zimę zdążyłam już całkiem zapomnieć, a które dawały o sobie znać przez kolejnych kilka dni . Było cieplutko i przyjemnie, udało się trochę odgruzować ten mój przybytek:

Zielony Chram 07:12, 02 lut 2025

Do góry
A 26 stycznia była jeno wspomnieniem...
Kwitnący ciemiernik to nic nadzwyczajnego, ale żeby clematisy puszczały już listki?!

Zielony Chram 07:11, 02 lut 2025

Do góry
Śpieszmy się kochać zimę, bo to towar deficytowy, tutaj puchowa kołderka z 3-12 stycznia:

Zielony Chram 07:04, 02 lut 2025

Do góry
Na początek trochę prehistorii, przeglądałam fotki z zeszłej jesieni i te były tak smakowite, że postanowiłam je tutaj jeszcze zaprezentować:

Sylwio- pamiętam o nasionkach miechunki dla Ciebie, niebawem wyślę (chyba, że chcesz do paczki tego niskiego fioletowego dzwonka, o którego kiedyś pytałaś, bo będę na wiosnę robić roszady ).

Testowałyśmy też z moimi dziewczynami nowe smaki nieznanych nam dotąd owoców- najbardziej smakował nam salak i rambutan, tamardyndowiec ok, tamarillo jakoś nie bardzo zachwyciło. Z wszystkiego zostały wydłubane nasionka i niektóre już kiełkują

Zielony Chram 06:45, 02 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Ojejej! Daria obudziła się w nowym roku, chyba wiosna niedługo
Hej Bożenko! Witam Cię w nowym roku Na razie to był tylko epizod wiosenny, testuję sprawę jak nasz niedawno wykluty na jesieni kiteł :

Ranczo Edy 23:09, 01 lut 2025

Do góry
Ostróżki w 2024

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:04, 01 lut 2025

Do góry
Na wczorajsze urodziny dostarczyli mi torf... dopiero dziś po południu wziełam się za sadzenie. Do ziemi poszła magnolia i kilka Candlelight, parę traw z własnego namnażąlnika, oczywiście rozdzieliłam jeden krzak na kilka sztuk.
Wsadziłam też derenia cousa controversa oraz 3szt hortensji 'Little Spooky' i znów parę traw z namnażalnika.

szukanie tego optymalnego ustawienia względem pozostałych roślin, tarasu a przedewszystkim mojego widzimisię

i finał o zmroku!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:59, 01 lut 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)

Na ostatniej ZtŻ pokazano 2 nowe derenie.
Ciemnolistny Dereń biały (Cornus alba) 'Nightfall'

i kolumnowy Dereń kousa (Cornus kousa) 'Flower Tower'

Prezentowała go szkółka Zymona i widzę, że właśnie chwalą się nagrodą na targach w Essen przy okazji pokazując go w całej kwietnej okazałości. Naprawdę imponujący

o dzięki!
oba okazy bardzo fajne!
a ten deren w fazie kwitnienia - cudny! no i idealny do małych ogrodów.

Kurczę, może Zymon był mniej aktwyny na forum niż inne dobre dusze co sporo doradzały?!
Ranczo Edy 21:48, 01 lut 2025

Do góry
eda napisał(a)

Hej Jestem to siewki Ostróżki
Pikowałam w sezonie w tej niby donicy i rozsiało się na około i w niej pod Budleją będzie gąszcz

Ostróżka, ale zasiew. Też wysiałam zaraz jak przekwitły, ale jeszcze nie wzeszły bo nasiona potrzebują stratyfikacji. Może wiosna. Dobrze wiedzieć że tak wygladajs młode.
Ptasi gaj 21:20, 01 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Ależ piękne zdjęcia.
U mnie na buku nie ma już ani jednego liścia. I mam wrażenie, że jakoś ich więcej na rabatach niż w ubiegłych latach.

Dziękuję Malgosiu
Byłam dzisiaj na wsi na działce liście z dębów błotnych powoli opadaja. Na bukach się trzymają. Bałagan liściowy nie przeciętny. Będzie dużo sprzątania, ale może za miesiąc będzie cieplej.
Chce za tydzień onilevpogods pozwoli przygotować miejsca na przesadzenia i posadzenia traw i krzaków.
Chodziłam i widzę, że już zaczyna się robić ciasno. Krzaki, drzewa które kiedyś sądziłam mają nie dobre miejsca trzeba to uporządkować.
Wiosny jeszcze nie widać panuje spokój w przyrodzie.
Ciemierniki zaczynają wychodzić z ziemi

Rybki powolnie pływają w zimnej wodzie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:20, 01 lut 2025

Do góry
kasiek napisał(a)

Kurcze że też nie idą święta - obstawiłabym rynek iglakami

Kasiu, solidne sterty gałęzi, wiem coś o tym, w ubiegłym roku mieliśmy takie większe cięcie z pomocą panów, a co roku podcinamy sami.
Siły dużo życzę.
Ogród Basi i Romka 20:38, 01 lut 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Zajrzałam do tunelu. Jesienią eM wysiewał szpinak, rzodkiewki, rukole i jarmuż. Trochę cebulki na szczypiorek. Przez zimę nic nie rosło, na chłody było przykryte agrowłukniną, teraz trochę więcej słońca, powinno ruszyć. Najładniejszy jest szpinak.

Basiu, ależ masz już uprawy, podziwiam.
W ogóle to takie smakowite tematy się na wieczór pojawiły. Też lubię takie różne wersje sałatkowe, szczególnie z rukolą,
bo ja rukolę bardzo, bardzo lubię.
Sezon 2017 u Hanusi 20:30, 01 lut 2025

Do góry
U mnie wody jest dużo, a to za sprawą sztormów. Cofka w rzekach tez trochę dowozi. No i opady -w kwartale, najwyższa krajowa. Ogólnie się mówi, że jesteśmy prawie jak" malarycy" Nie z nadmiaru owadów, a z nadmiaru wilgoci.

Luty zapowiadają suchy, ale jeszcze ma być dowóz śniegu, więc różnie to być może. Ja czekam na 1 marca - to od zawsze mój dzień na rozpoczęcie prac ogrodowych. Póki co, sposobię się.

Jak zawsze życzę Wam słoneczka i nieustającego zdrowia. Woda u mnie w normie ale nasłonecznienie wysiada.

Ogródek Gosi 20:18, 01 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

U niektórych juz kwitną ciemierniki. U mnie dopiero w pąkach

Gosia, u niektórych kwitną, a u mnie podobne do Twoich, pąki chyba nawet mniejsze.
Na razie wspomagam się ciemiernikami biedronkowymi.
Ogród Basi i Romka 20:18, 01 lut 2025

Do góry
MartaCho napisał(a)
Polecam też moją wersję:
oliwa z oliwek+ocet balsamiczny, starty ząbek czosnku, szpinak baby, pomidorki, płatki parmezanu (dostępne np. w L.), uprażony słonecznik. Pychota! Często do pracy robię.

Basiu,
piękny wiosenny porządeczek u Ciebie. Która jabłoń sprawdza się u Was najbardziej? Rośnie zdrowo i obficie owocuje?

Jedna i druga. Ta pierwsza to chyba Lobo, takie dość wczesne do zjedzenia, druga nie znam nazwy, chociaż mam zapisane w starych notatkach jako topaz ale nasze są żółte, a topaz chyba są czerwone. Te drugie jabłka są późniejsze, jak dla mnie są smaczniejsze i mogą trochę poleżeć w chłodnym. Tak wyglądały ostatnie ich zbiory
Ogród w malinówkach 20:07, 01 lut 2025

Do góry
Helleborus niger
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:25, 01 lut 2025

Do góry
Jeśli chodzi o kształt to taki. A co do podpór to pewnie będę kombinowała z czasem różne rzeczy, ten rok zapowiada się znowu na taki, gdzie nie będę miała dużo możliwości pracy w ogrodzie ale warzywnik będzie zrobiony. Dwie grządki środkowe może uda się wypełnić swoim kompostem i coś posiać. Zależy ile mi mąż pomoże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies