Wow, rzeczywiście gotowiec
Dziękuję bardzo za rady, wieczorem zabiorę się za czytanie. Zdaję sobie sprawę, że to dużo pracy i samemu to by chyba kilka lat zajęło.
chciałam wkleić jeszcze kilka fotek miejsce na podjazd duże okna od frontu brzozowy lasek widok od strony zachodniej północ działki
Gosia troche mnie nie było na forum a tu tyle się zadziało Piękne to zdjęcie Widoki w Kubusiowie dech zapierają ,chyba zaczniemy kopać jezioro na swojej
Kochani dziś od rana działałam w ogródku.. mimo iż nie mam pewności czy to wszystko będzie miało ręce i nogi zaczęłam powoli przesadzać.. wrzucam pare zdjęć jak to teraz wygląda. Teraz sie zastanawiam czy nie za blisko siebie posadzilam roslinki ale coz.. zobaczymy..
i mam do Was prosbe o rade.. jak wspominalam mam ok 15 cebulek lili niestety nie mam pojecia w jakich kolorach.. nie wiem czy posadzic je wszystkie obok siebie np tam z przodu kolo rozanecznika, czy tez tam dac wszystkie roze jakie mam a lilie posadzic z prawej strony.. no i pozostaje pytanie co posadzic miedzy nimi zeby nie bylo "łyso" ?
Bryły na pewno nie da się podzielić, jeśli pochodzi z jednego egzemplarza. Gdyby to była bylina to tak, ale to jest krzew. Chyba, że kiedyś zostało posadzone kilka sztuk do jednego dołka, ale i tak teraz już się poplątały.
Możesz uformować bonsai - kilka kulek ale nadal to będzie jedna roślina. Zanim cokolwiek zrobisz - pokaż koniecznie zdjęcie
Tak wygląda bonsai z bukszpanu
Tutaj dla pokazanie idei formowania - bonsai z cisa
Co z tym zrobić?żeby to zaczęło cieszyć a przestało straszyć?
Dosadzić piennych roślin, inne kolory zieleni, bo wszystko jest takie smutne. Trzeba je ożywić formami piennymi, najtaniej trzmielinami Emerald'n Gold, które są wesołe, bo żółto-zielone. Posadź żurawki albo więcej wrzośców (wrzosy są kiepskiego koloru) w jaskrawych barwach, dosadź miskant Variegatus. Od razu zrobi się weselej. Zabierz te pojedyncze iglaki.
Poniżej - Niby też wrzosowisko, ale jakoś weselej jest, dosadź te same rośliny co na zdjęciach. Użyłam kolorowych wrzośców i wrzośców po kilkanaście sztuk jednego koloru
Tutaj trzmielina
Tutaj widać kolorowe wrzośce, różne odcienie zieleni, ale nie sine.