Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mak leśny ( Hylomekon japonica ) 17:09, 23 sty 2012

Do góry
Hylomekon zwany makiem leśnym to niska bylina z rodziny makowatych i kolejna ciekawostka do ogrodu leśnego, lubi żyzne wilgotne gleby dość cieniste na suchszych rośnie słabo (sprawdziłem),rozrasta się w kępy dla większego efektu sadzimy kilkanaście roślin obok siebie rozrasta się średnio szybko, za to łatwo mnoży z nasion i przez podział, w czasie kwitnienia ( kwitnie na żółto koniec kwietnia -maj) wygląda bardzo ładnie im go więcej tym efektowniej wygląda.

na zdjęciach roślina w końcowej fazie kwitnienia

Storczyki andzi 16:40, 23 sty 2012

Do góry

Dziękuję za pochwały
Kolejny storczyk to też Dendrobium Phalaenopsis . W tym kolorze mam dwa egzemplarze , ładnie rosną i co roku kwitną , nie mam z nimi żadnych problemów .

Oman wielki - Inula helenium 16:25, 23 sty 2012

Do góry
annawu napisał(a)
Oman wąskolistny - Inula ensifolia 'COMPACTA'

Ta odmiana omana nadaje się na skalniaki na obrzeża, wyrasta na 15-20cm. wys. tworzy kępę.

Aniu kwitnie w tym samym terminie co pozostałe i jak długo?
A.C.T.A.- zamach na wolność słowa 16:00, 23 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Hmmm to jakis obłęd..... Ja podpisałam petycje i mam nadzieje, że nikomu nie przyjdzie do głowy podpisywać czegos takiego.
Ronin ma rację, ci co kradną teraz będą to robić dalej i zarabiać a ucierpią uczciwi ludzie. Tak naprawdę gdyby chcieli to sposoby na tych kradnących są i teraz..... tylko czy napewno chcą z tymi nieuczciwymi walczyć???

Swoją drogą to wątek z instrukcjami jak co wykonać (chodzi o rzeczy do ogrodu) trzeba cały edytować. Wstawiłam tam przecież zdjęcia nie mojego autorstwa. Jeżeli nie wystarczy umieszczenie pod zdjęciem linku do strony, z której pochodzi to trzeba je usunąć, tak? Czy ja cos pokręciłam?

Cudze zdjęcie można zamieścić na kilka sposobów:
1. Dajesz sam link do zdjęcia - wg mnie ok
2. Zamieszczasz widoczne zdjęcie ale korzystając z funkcji [img] Wtedy we właściwościach zdjęcia wyświetla się strona z której zdjęcie zostało pobrane. W zasadzie ok, choć ja życzyłbym sobie aby pod zdjęciem była informacja skąd zostało zaczerpnięte.
3. Zamieszczasz widoczne zdjęcie, najpierw je pobierając z danej strony, zapisujesz na swoim komputerze i wysyłasz np. na serwer Ogrodowiska. Nawet jak pod zdjęciem jest informacja skąd pochodzi to zdjęcie to ten sposób nie jest wskazany
Niemniej, niekomercyjne wykorzystanie cudzego zdjęcia w prokuraturze się nie kończy choć może być przyczyną zgrzytów
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 15:38, 23 sty 2012

Do góry
Przetacznik goryczkowaty.

Testowe dodawanie zdjęć 15:10, 23 sty 2012

Do góry
a to mój kawałek ziemi, a właściwie moje miejsce na ziemi
Bajkowy ogród Weroniki 14:57, 23 sty 2012

Do góry
Zgadzam się z Tobą, że świat jest piękny w każdej z por roku.Nasze widzenie jest zależne od naszego nastroju, a ten trochę od pogody itp. I zimą żal mi zwierząt, które nie są dokarmiane, brakuje im ciepła, a przecież człowiek dostał zwierzęta, żeby mu były poddane, żeby się o nie troszczył.Pozdrawiam, Irciu!

I jeszcze jedno smutne zdjęcie sarenki, która do nas trafiła, co znaczy, że w lesie zabrało karmy..
Przedogródek Agniechy973 14:56, 23 sty 2012

Do góry
Agnieszko, to akurat zdjęcia z wystawy ogrodniczej, więc są troszkę inne niż to co można zobaczyć w ogrodzie,ale popatrz jakie fajne efekty można uzyskać takimi falistymi nasadzeniami.

Przytulia wonna, marzanka - Galium odoratum 14:48, 23 sty 2012

Do góry
Ciekawa bylina okrywowa krajowa lasu liściastego,liście ma niewielkie w okółkach, kwiaty ma drobne białe efektowne w czasie masowego kwitnienia w maju i czerwcu, bardzo przyjemnie pachnące (przez co zwróciła na siebie moją uwagę) rozwija się dobrze w cieniu drzew, w próchnicznej dość wilgotnej glebie nadaje się bardziej do ogrodów naturalistycznych uprawiana pod różanecznikami, obok paproci i innych bylin leśnych.

Ogrodnik mimo woli 14:45, 23 sty 2012

Do góry
A to zdjęcie z ostatniego lata 2011. Katalpa zdeformowana z powodu choróbska jakie ją dopadło. (i nie tylko ją)..Musieliśmy ściąć dużo grubych gałęzi by uratować resztę. Trawnik jak widać do tej pory nie zrobiony..... ale na wszystko przyjdzie czas i pora..... I może dobrze, bo pomysły przewalają sie w naszych głowach z prędkością huragnu. Dobrze, że są ograniczenia czasowo-materialne.... co daje czas na weryfikację planów.

I lawenda, co prawda kwitnie, ale z powdu braku światła dość krótko.... w miejscach bardziej doświetlonych zuważyłam, że kwitnie dużo dłużej.

Koreanki przez 3 lata urosły co najmniej 1,5m....a piszą, że to wolnorosące drzewo... Niewątpliwą urodą są igiełki, białe od spodu, regularny pokrój i szyszki...w olbrzymich ilościach. Fachowcy radzą, by część usuwać, ale mój M. kategorycznie nie pozwala... Mi też szkoda, bo widok niesamowity. Na zdjęciu koreanka, która rosła u mnie rok, kupiona jako 70cm drzewko... Szyszki w dużej ilości są zwykle na każdym drzewku co 2 lata.

Łuki, bramki, przejścia 14:30, 23 sty 2012

Do góry
Witam serdeczne wszystkich zakręconych pozytywnie ogrodników

To mój pierwszy post tutaj, ale śledzę Was już od miesiąca

Piękne są bramki i łuki, które pokazujecie,, ja też chciałabym coś od siebie dołożyć.

Na łuku z lewej Laguna, z prawej Pirouette

Wejście do drugiej części ogrodu

Małą architekturę w ogrodzie wykonuje mój M

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 14:26, 23 sty 2012

Do góry
Ozdoby zrobione z pędów winorośli

Bajkowy ogród Weroniki 14:16, 23 sty 2012

Do góry
I o zwierzątkach zimą, które przychodziły do naszego ogrodu po pożywienie:
stadko bażantów, kuropatwy, sarenka. Latem pojawiły się dwa bociany, jeden z prawej strony domu, drugi z lewej.

Bajkowy ogród Weroniki 14:15, 23 sty 2012

Do góry
I o zwierzątkach zimą, które przychodziły do naszego ogrodu po pożywienie:
stadko bażantów, kuropatwy, sarenka. Latem pojawiły się dwa bociany, jeden z prawej strony domu, drugi z lewej.

Kalina - Viburnum 14:13, 23 sty 2012

Do góry
Kalina japońska viburnum plicatum
Bajkowy ogród Weroniki 14:08, 23 sty 2012

Do góry
Najpiękniejsze niebo i roślinki zakwitające mrozem, w mojej miejscowości, uwieczniłam w 2006r.
Ogródkowe perypetie:) 14:04, 23 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
matko....wszędzie mam spóźnienia

Ale przynoszę życzonka z samego serducha

Gosia, ależ ja się nie gniewam i bardzo dziękuję
Bajkowy ogród Weroniki 14:03, 23 sty 2012

Do góry
Zima w tym roku jakaś mało zdecydowana.

Już trochę bardziej zimowo.

Bardziej bajecznie i zimowo było w 2009r.

A tak wyglądała ta część ogrodu, gdy jeszcze nie przyszło mi do głowy, by postawić tu domek.
Ogrodnik mimo woli 14:00, 23 sty 2012

Do góry
Długo zastanawiałam się jaki kącik teraz zaprezentować... Chronologicznie wszystkiego się nie da przedstawić, bo po rozpoczęciu pierwszej rabaty - wrzosowiska - resztę już dziubałam po kawałku i często równocześnie... Zależało to do jakiej szkółki wpadłam z zakupami palnowanymi i nie palanowanymi.
Po namyśle przestawię Wam teraz moją katalpę.... w towarzystwie lawendy.... wygląda pięknie. Niestety już wiem, że to musi się zmienić. Lawenda lubi słońce i póki drzewko było małe nie było problemu, ale drzewko rośnie jak szalone, a lawendzie się robi za ciemno... Dlatego popatrzcie co narobiłam najlepszego/najgorszego, bo to niedługo przejdzie do archiwum
Katalpę musiałam mieć i to taką, która kwitnie.... co z tego że rozochata (aczkolwiek to było na etapie, że ogród miał wyglądać tak formalnie, bez zbędnych kwiatków przy których trzeba chodzic.... przecież pracuję, mam kupę zainteresowań i na nic nie mam czasu).... Katalpie przysługiwało miejsce centralne w ogrodzie.. Potem okazyjnie kupiłam jodełki, a na dokładkę dostałam piękne koreanki..... Postanowiłam posadzić wokół katalpy, tak aby nie zasłaniały kiedyś widoku na miasto i okolice...
I zrobiło się tak (sierpień 2008):

Oczywiście spodobały mi się lawendy, więc czym prędzej zakupiłam kilka sadzonek (to te zakupy nieplanowane), a że nie miałam gdzie ich posadzić, bo wszędzie ugór do przerobienia... i lepiej nic nie sadzić póki się nie zrobi trawnika....więc lawendę wsadziłam pod katalpę... (czerwiec 2009):

Park- ogród w Nałęczowie 13:43, 23 sty 2012

Do góry

Zachód słońca w Kazimierzu nad Wisłą.

W pobliżu można pospacerować po ładnych ogrodach Janowca, i popatrzeć na zamek,(takie kiedyś budowali zakochani panowie dla swych wybranek).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies