Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 09:37, 16 mar 2012

Do góry
Po burzliwej, niemal nie przespanej nocy wpadłam na rozwiązanie. Rano małżonek potwierdził moją myśl. Strefa dzieciakowa będzie w miejscu boiska (na obrazku obiekt nr 14)

z wielu powodów
Po pierwsze jest to jeden z nielicznych równych kawałków mojego ogródka.
Po drugie dookoła rośnie sporo drzewek owocowych a od zachodu u sąsiada ogromny dąb dający sporo cienia
Po trzecie jak chłopaki będę chciali zagrać w piłkę albo w badmingtona (w tym roku udało nam się aż raz zagrać ) zawsze mogą użyć do tego celu dużego podjazdu przed domem prawda?

Ale to nie koniec rozterek....
Miejsce koło sosny nadal chcę obsadzić żeby stworzyć tam miły zakątek - kiedyś może z ławeczką. Zaraz wrzucę rysunek poglądowy. Aha tak w ogóle żeby była jasność to miejsce, nad którym się teraz "pastwię" to jest miejsce nr 9 i 10 na moim planie.
Borbetka dziękuję że do mnie zajrzałaś. śnił mi się dzisiaj Twój ogródek (w tym krótkim czasie w którym udało mi się spać ) Różaneczniki są taaaaakie piękne ale masz rację krótko kwitną. Ja jednak nie umiem się im oprzeć. Mam takiego jednego, który wedle wszelkich prawideł uprawiania azalii nie powinien już dawno żyć. Kupiłam go jaką jedna z pierwszych roślinek nie mając pojęcia co to? Jakie ma wymagania itp. Wsadziłam go jesienią na.... nasłonecznioną skarpę prosto w glinę!!! Przeżył zimę na największym przeciągu (na skarpie wieje najbardziej). Po czym wiosną go... przesadziłam Tym razem na stanowisko półcieniste, bardziej osłonięte i dałam mu dużo kwaśnej ziemii. Był tak wdzięczny po tej traumie jaką mu na początku zafundowałam, że..... pięknie kwitł! (to ten z avatarka). Tej zimy go nie okryłam- u mnie było - 29 Ciekawe czy mimo to przeżyje? Bo traktuję go wybitnie po macoszemu
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:30, 16 mar 2012

Do góry
Witaj Andziulko, Elu,
awatarek z Egiptu, u nas aż tak ciepło nie jest Ale już niedługo

Mały pomocnik to mała przeszkadzajka, siać warzywa jeszcze ok, ale inne prace - nuuudy! może jak podrośnie. Chociaż w tym roku zamierzam ją zainteresować, ma swoją małą grządkę i będzie hodować sałatę (bo szybko rośnie)

Prac w ogrodzie się nie mogę doczekać Wracam z Młodą z przedszkola i za chwilę jest ciemno, w soboty jesteśmy u Teściów więc za dużo czasu mi nie zostaje na prace w ogrodzie. Ale wczoraj wkopałam worek obornika w warzywnik (w część której na jesień nie zdążyliśmy przekopać). I przesadziłam jednego bukszpana (z przechowalni w warzywniku, gdzie czeka jeszcze 5 dużych).

Przyszły właśnie 3 kulki bukszpanowe na kijku!
Wieeelka paka - tu zaczęłam ją otwierać:

Obok widać kulki-cyprys, który zimy nie przetrwał Wykopię go, ale co tam wsadzić w zamian? A może nic, bo tam róże są dookoła??)

Dostałam gratis pienną forsycję, chyba Teściowej ją zawiozę... albo na nową część działki zachowam, a na razie wsadzę w donicę??

Czekają na "po pracy" na wkopanie

Ładne, z dużymi bryłami korzeniowymi, dobrze zabezpieczone - juta i folia, nic sie nie osypalo, super zapakowane - tak pancernie że nie wiedziałam jak się zabrać do odpakowywania - bez dużego noża się nie obyło Tylko te kijki takie chude i krzywe, muszę kupić bambusy (dzisiaj wybieram się do Leroy Merlin) i je poprzywiązywać. Może zostawię je na "z boku domu", bo jeszcze ładniejsze mam dostać - też 3 sztuki - w przyszłym tygodniu

Wczoraj odkryłam doniczki w garażu, rośliny już ruszyły - muszę M zmotywować żeby te donice wystawił przed dom

Jest tam trochę tulipanów i innych cebulowych, a pod spodem funkie

Miłego piątku!! Pogoda u nas nadal cudna, a jutro ma być 18 stopni!!
W cieniu - zacieniona 09:26, 16 mar 2012

Do góry
Dziwaczek - Mirabilis 09:20, 16 mar 2012

Do góry

Przyniosłam bulwy z piwnicy {zaczęły wypuszczać kiełki} i wsadziłam do donic.
Tunbergia - Thunbergia alata 09:08, 16 mar 2012

Do góry
Moja w zeszłym roku wyglądała tak

Czemu jej w tym roku nie wysiałam ???
Początki w Kruklandii 08:59, 16 mar 2012

Do góry
Marzenko...dziewczynki się kochają! Czasami aż za mocno

ogrodoweimpresjejolki 08:53, 16 mar 2012

Do góry
Moja dzisiejsza kwitnąca oferta dla Was z życzeniami miłego dnia
Narazie domowe, ale przyjdzie też czas na ogrodowe

W cieniu - zacieniona 08:53, 16 mar 2012

Do góry
annawu napisał(a)
Bogusiu widzę, że i u Ciebie wiosna na całego, sadzonki już masz dorodne a z dzwonki niech Ci pięknie wschodzą.)
Tunbergia - Thunbergia alata 08:46, 16 mar 2012

Do góry
Aktualnie mam tylko zdjęcia sadzonek,rosną intensywnie.
ogrodoweimpresjejolki 08:46, 16 mar 2012

Do góry
,,dubelkowy"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:43, 16 mar 2012

Do góry
A ja mam pytanie odnośnie strzyżenia żywopłotu z tui szmaragd, który na razie nie jest żywopłotem .
Znalazłam sprzeczne informacje na temat cięcia: albo, żeby przycinać systematycznie górą i bokami w celu zagęszczania, albo przyciąć dopiero wtedy, jak drzewka osiągną docelową wysokość. Moje tuje mają teraz niespełna 2m. wys., a chcę żeby żywopłot miał 3m. Teraz tworzą takie nieregularne brzydkie zęby, ale gdybym je chciała przyciąć po sznurku, to niektóre musiałabym dość dużo skrócić. I co robić?
Zresztą zobaczcie sami:
żywopłot po zachodniej stronie - gorzej wyglądający, tuje mało urosły po posadzeniu, nie stykają się nawet

żywopłot od frontu - tuje z lawsonami, ładnie rosną i większość styka się już bokami:

Nasz przydomowy ogródek 08:35, 16 mar 2012

Do góry
No tak Haniu. Każde urządzenie latające potrzebuje rozbiegu.

Muszę Wam pokazać najnowszy produkt. Sam się zrobił. Ja tylko wsadziłem cebule.

Pogaduchy skowronków 08:16, 16 mar 2012

Do góry
Puste pole z wysepką kwiatową 08:03, 16 mar 2012

Do góry
Martku, cynie posiałam, chucham i dmucham...
A koszyczki są płytkie, więc cebule są też zbyt płytko (powinny być na głębokości 3x wysokość cebuli) - jeśli zakwitną, mogą się wyłamywać z ziemi. Zobaczymy.
A dziś rano....... znowu ......... niestety.......... obfitość brzydkich wyrazów............ TYLKO -2........

Pogaduchy skowronków 07:42, 16 mar 2012

Do góry
Miłego Zbyszku!I pozostałe ptaszęta również niech już ćwiczą pazurki!

Ogród z perspektywą na przyszłość 07:28, 16 mar 2012

Do góry
Sama się tu wpraszam, to tego holedenrskiego ogródka. Chyba nie zostanę wyrzucona, bo zamierzam się rozpychać A tak poważnie, żeby podpowiedzieć w planowaniu, choć widze że świetnie Ci idzie. Czy na planie 1 cm to jeden metr? Czy raczej 0.5m? Jeżeli 0,5 - to rabatki przy wejściu można by trochę przekomponować. Coś bardziej w stylu Twojego pierwotnego planu np. tak

Pogaduchy skowronków 07:08, 16 mar 2012

Do góry
Minus 3 było raniutko. O 5.30 mój piesek wezwał mnie do marszu. Grunt i trawa były zamarznięte. W moich stronach nie da rady jeszcze rozwinąć skrzydełek na rabatkach. Sarenki chyba szykują się do godów ( a może już są po ? ). Miłego dnia skowroneczki.

Mój ogród to moje szczęście. 06:47, 16 mar 2012

Do góry
Przekonałyście mnie dziewczyny
Jak się tylko cieplej zrobi przygotuje sadzonki i zrobię zdjęcia.
Tu sadzonki sprzed 2 lat teraz są już wysadzane do ogrodu.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 06:19, 16 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
A u mnie sezon ciurkadełkowy rozpoczęty...

Trochę mi zajęło wyczyszczenie pojemnika z resztek oraz walka z wężem i pompką, ale się udało
Teraz niech no tylko zakwitną cebulowe - mam nadzieję, że pięknie świecące słoneczko im w tym pomoże

fajnie się już patrzy... u mnie pompa w oczku już dawno działa, ale musimy je przerobić i oczyścić, ale trochę czasu to pewnie zajmie... ale fajniutko jest u Ciebie
Rajski ogród Ani 00:36, 16 mar 2012

Do góry
Idę spać bo ranko trzeba wstać do pracy

aha DOBRANOC
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies