Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w parkowym stylu 12:08, 18 sty 2012

Do góry
Wieczornik damski - wieczorem niesamowicie pachnie

Gilenia trójlistna

Wiżaówka bulwkowa Plena

Słonecznik wierzbolistny -prawdziwy gigant ,ponad dwa metry wysokości

Tytoń leśny - pieknie pachnie
Ogród w parkowym stylu 12:00, 18 sty 2012

Do góry
Muszę się spieszyć z tym pokazywanie roślin, bo nie zdążę do wiosny

Ajania

Trzykrotka 'Sweet Kate'

Pięciornik skalny

Ogórecznik lekarski
Ogród w parkowym stylu 11:36, 18 sty 2012

Do góry

Ogród w parkowym stylu 11:34, 18 sty 2012

Do góry
Ostrogowiec

Zawilce japońskie

Ogród w parkowym stylu 11:25, 18 sty 2012

Do góry
Gabriela - widziałam ten Ogród na rozstajach .Jest piękny z mnóstwem roślin, ptaków i drewnianych figur
wykonanych ręką właściciela ,nawet grota tam jest ale czy on jest botaniczny ?

Dalszy ciąg bylin .
Floksy
Tego uratowałam od zagłady z babcinego ogrodu -bardzo stara odmiana

Ogród w parkowym stylu 11:03, 18 sty 2012

Do góry
Maki

Jarzmianki

Lars

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:57, 18 sty 2012

Do góry
Zastanawiałam się od czego zacząć na tak dużym obszarze do zagospodarowania...... Może globalnie od zarysów rabat i ich linii ? ........ Coś zaczęłam skrobać , jeśli chodzi o linie ...... to jeszcze nie skończone ,bo mam trochę innych zajęć ale jakiś począteczek .....

Jak znajdę chwilę to pozakreślam kolorami rabaty , trawę ..... wiem , że ma być również staw , który można połączyć z częścią ogrodu ....... Zakończę tak , to ogromna inwestycja

Suchą rzekę wraz z mostkiem można przenieść w inne miejsce ogrodu jako łącznik jednej części rabaty z drugą .......?

Ogród w parkowym stylu 10:55, 18 sty 2012

Do góry
Ewa - niestety nie ma u nas prywatnych ogrodów botanicznych, a szkoda bo słynny pan
Eugeniusz Radziul byłby zapewne pierwszym właścicielem, takiego,prywatnego ogrodu botanicznego

Bożena- mam nadzieję ,że wiosna szybko do nas zawita ,a wraz z nią Ty się u mnie zjawisz

Dzisiaj przerzucam się na byliny, może kilka z nich wzbudzi czyjeś zainteresowanie ?

Dyptamy

Chabry

Wielkogłówkowy

Nadobny

Dzielżany

Deinante
Ogród na torfowisku 10:10, 18 sty 2012

Do góry
Przedstawiam mój przyszły ogród w zimowej szacie:

Widok z okna tarasowego na dwie podniesione rabaty i placyk zabaw a pod nimi trawnik już zasiany:

Widok na część laśną w oddali:

Lewa strona stojąc plecami do domu:

I skalniak:

Ogrodnik mimo woli 09:59, 18 sty 2012

Do góry
Haniu, już się tłuamczę, chciaż tylko winni siętłumaczą. "Wsiowy", bo sadzę tam wszystkie roślinki pospolite, rodzime, bylinowe i chaotycznie...tak jak mi coś fajnego w ręce wpadło.. .... I nie ma tu ironii, tylko wielki sentyment do starych ogrodów, takie wiejskie ogródki...u babci, z drzewami owocowymi po których się wspinało, pełen zapachów i kolorów Początkowo w tym miejscu była przechowalnia tego co kupiłam a pomysłu nie miałam co z tym robić.... i powstał "wsiowy ogród". On już tu się zostanie ze mna....nawet jak nie bedzie pasował do reszty ogrodu. Musze go jednak przekomponować, bo wysokie bylinki zasłaniaja te niskie, posadzone nie zawsze w dobrym sąsiedztwie. Dalej będzie tu misz-masz, tylko chcę to "umeblować", bo wiele fajnych kwiatków jest niewidocznych , albo zagłuszanych..... Dla ich dobra.
Na wieś sie wyprowadziłam z własnej i nieprzymuszonej woli.... nie przepadam za miastem. Miasto mnie przytłacza. Nie wstydzę się ani wsi, ani mojego ogrodu. Wstydzę się jedynie, że tak wiele rzeczy posadziłam bezmyślnie, że tak wiele kwiatów się nie przyjęło z mojej głupoty/niewiedzy ...
Ale przyznaję, że przez wiosnę, lato i jesień daje pokaz całej palety barw jaką tylko mogła sobie stworzyć natura

Rododendronowy ogród. 09:48, 18 sty 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Podoba się,podoba!I tak niech będzie dalej!Z przeróbkami nie szalej!Buziaczki za ptaszki modraszki!

Haniu ja bym chętnie jeszcze poprzerabiała ale mój M jak coś posadzone to bardzo nieskory do przesadzania i nie chodzi mu o pracę tylko dla niego jest dobrze jak jest. Zdjęc modraszek mam mnóstwo i chętnie dla Ciebie jeszcze wkleję. Ja też je bardzo lubię, malutkie, niebieściutkie ,wesołe- super ptaszki.Te dwie tylko dla Ciebie.

Byłam kilka razy u Ciebie ale rozmawiacie o pietruszce a ja się na warzywkach nie znam więc się nie odzywałam. Pozdrawiam.
Agapant - Agapanthus 09:37, 18 sty 2012

Do góry
piękne agapanty w dużym skupisku rosną w Barcelonie w ogrodach Gaudiego

Puste pole z wysepką kwiatową 00:10, 18 sty 2012

Do góry
No proszę Dla mnie super ... Elu jeszcze z jednego powodu jest mi bardzo miło, piszesz do mnie "Magdusiu" a oprócz mojej Mamy , nikt więcej się do mnie tak nie zwraca , do teraz
Ogrodnik mimo woli 00:04, 18 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)

bardzo piękna rabata
Berberys - Berberis 23:54, 17 sty 2012

Do góry
U mnie berberysy wysiewają się jak chwasty, szczególnie w jednym miejscu pod takim niedużym żywopłotem. Kilka lat temu wyprodukowałam około 120 krzaczków, którymi obdarowywałam znajomych Nie wiem czy tej wiosny też się tyle wysieje, bo ostatniej zimy przemarzły więc były bardzo nisko przycięte i dlatego mało kwitły.

Ten na zdjęciu, to z mojej chodowli i ma 4 lata
Ogrodnik mimo woli 23:50, 17 sty 2012

Do góry
Miezkam w części południowej... czyli Budziwój.
Zakupy robię gdzie się da, nawet przez internet....
W rejonie Rzeszowa _Miłocina znam 3 szkółiki, na Borowej/Żywicznej (ceny dobre, ale odkryłam za późno), przy Warszawskiej (duży wybór jak na nasze warunki) i na Miłocińskiej u p. Półkoszka...najlepsze byliny w Rzeszowie. Czy trafiłam z jakimś adresem?
Daj namiar i napewno się tam pojawię... To jedyne sklepy do któych z chęcią chodzę, do innych i kijem mnie nie wygoni. Dlatego większość podstawowych zakupów robi mój M.
I trochę kolorków zimą z lata, by nie było tak ponuro i odpowiedź, dlaczego znam praktycznie wszystkie szkółki w okolicy Czyli fragment mojego "wsiowego ogrodu" na którego przyjdzie pora później, jak przygotuję materiał. Wsiowy cały do przemeblowania..... Płot musi się zostać z powodu psa.

Krzewy liściaste zimozielone 23:33, 17 sty 2012

Do góry
Marzenko, ta na fotce nie była przycinana i dlatego kwitnie. Mam jedną, która rośnie przy skalniaku i nie bardzo by tam pasowała jako wysoki krzew, więc co roku ścinam ją przy samej ziemi, zmniejszając przy tym ilość rozłogów. Bardzo szybko odrasta, ma wtedy piękne młodziutkie gałązki i jest niska.

To właśnie ta mocno cięta na wiosnę
Ogród u stóp klasztoru 23:21, 17 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)

Czy to moja wymarzona tojeść - piękny dywan tworzy
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:13, 17 sty 2012

Do góry
O wrzosach pod śniegiem

Kazimiera Woźniak

Puchowe okrycie dała,
wrzosów okryć nie zdołała
i skąpane w bieli zimy
zdobią i radują miny.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:13, 17 sty 2012

Do góry
ja nie umiem tego narysować ani wkomponowac tak, żeby było użytecznie

to tak na szybko.... nie przedstawia to dokładnie tego co mam w głowie ale zarys jakis jest..... rabata miała by się ciągnąć aż pod dom gdzie byłoby ciurkadło... ale to się wiąże wszystko z totalną demolką Także podejrzewam, że pomysł zostanie jedynie pomysłem Ale może ktos inny skorzysta.....

Oczywiście linie są zniekształcone.... żywopłoty miały by być "pełne", pojedyńcze tylko "na zakrętach"........... matko pewnie niekt nie wie o co mi chodzi......

Ja gdzieś kiedys co takiego widziałam..... przeszukam zasoby w kompie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies