Dorzucam jeszcze jak mniej więcej wyobrażam sobie rozstawienie "sprzętów"- może to Wam pomoże sobie wyobrazić jak to powinno wyglądać. Te dorysowane roślinki to "podrośnięte" te, które już są czyli sosna, pigwowiec i budleja. Co tam dosadzić?
To teraz zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc bo nie mam kompletnie pomysłu jak ugryźć ten kawałek ogródka. Chciałam zaplanować kącik dla dzieci- huśtawka, zjeżdżalnia, trampolina. Wrzucam zdjęcie miejsca w którym ten kącik ma się znaleźć
I szybki opis: to okryte agro to plantacja borówki amerykańskiej. To zaznaczone na zielono to planowana rabatka- zaraz o niej napiszę
1- to sosna czarna, która kiedyś może będzie dawać cień
2-to pigwowiec
3- to borówka amerykańska, która zostanie przesadzona tam gdzie rośnie reszta borówek
4- to budleja dawida
5- to rabatka "kwaśna" (iglaki, azalie, wrzosy, wrzośce)
I teraz co chciałabym tam wsadzić
taką trampolinę
oraz mniej więcej taką huśtawko- zjeżdzalnię
No i teraz zastanawiam się jak/czym obsadzić to miejsce. Na pewno chciałabym stworzyć zielony, fajny zakątek. Co posadzić na tej planowanej rabacie, żeby choć trochę cienia dawało? Może obsadzić czymś ogrodzenie żeby trochę zasłonić ten kącik? Tylko tam nie może być nic głęboko korzeniące się bo tam akurat idą dreny od oczyszczalni Nie mam kompletnie pomysłu czym obsadzić żeby stworzyć fajny kącik wypoczynkowo- rekreacyjny. Bardzo, bardzo Was proszę o pomoc!
Magnolio, Ty dobrze napisałaś, to ja źle przeczytałam.
Czyli kończymy na prosto na różowej linii. Tu jeszcze pytanie dotyczące kontynuacji beberysów GC w rzece przed i za szambem (tu myślałam o jukach, ale przypomniało mi się że tu też były zpalanowane berberysy). Zmieszczą si.ę teraz na tym skróconym zakończeniu. Jednak pasowałoby tu chyba coś posadzić, żeby zamkn.ąć kompozyvcję. Przypomnę rysunek, bo ciężko się szuka w wątku.
Bożenko! często zaglądam ,ale cichaczem.
Dzisiaj "dam głos" W nawiązaniu do wczorajszego wątku lekarsko-wiekowego życzę zdrówka i pogody ducha.A za Rh trzymam kciuki,musi się udać, bo jak nie Tobie Bożenko, to komu?
Imieninowo wszystkiego najlepszego
Ja też gapa.....zapamiętałam że dziś mego brata urodziny i imieniny Krystynek...a to i Bożenki......
Wybacz i przyjmij nasze życzenia ......
niech ciśnienie Ci padnie
niech wszystkie rh odbiją po zimie
niech dzikie koty wyniosą się do sąsiadów
niech na spotkanie zakwitną wszystkie rh
i dużo miłości od najbliższych i przyjaciół