Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:01, 23 mar 2011

Do góry
I to jest dobre podejście, nie powiem jadę rano skoro świt na Bronisze, a potem do Tracza he,he
Efekty wizyty będą na zdjęciach jutro
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:43, 23 mar 2011

Do góry
Postawiłam kwiatki - żółte prymulki, ale jakoś mi się nie spodobało. Poczekam na inne roślinki.
Rabata my Garden Michael 17:41, 23 mar 2011

Do góry
Można i tak, ja ustawiam na wierzchu. Mniej roboty.
Oświetlenie ogrodu 17:38, 23 mar 2011

Do góry
Nowoczesne latarenki ze stali polerowanej

Rzeczy potrzebne ogrodnikom 17:36, 23 mar 2011

Do góry
Takie oto rękawiczki do pielęgnacji róż lub iglaków. Są długie, chronią ręce przed pokłuciem.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:31, 23 mar 2011

Do góry
Nie, skrzyneczki u Tracza na targach kupiłam
Jak przekwitną hiacynty chowam je w niewidoczne miejsce, żeby sobie spokojnie zaschły.
Na ich miejsce kupuję nowe hiacynty, albo cokolwiek innego. To jest zaleta takich kompozycji, ciągle są ładne i cieszą oczy.
Rozmnażanie agawy z sadzonek liściowych 17:23, 23 mar 2011

Do góry
KIedyś przeczytałam, że agawę można rozmnożyć ukorzeniając odcięty liść. Teraz wiem, że się nie uda.

Późną zimą odcięłam cennej odmianie agawy "Mediopicta Alba" kawałek liścia i zasuszyłam go przez prawie miesiąc trzymając na pustej doniczce. Teraz jest gotowy do posadzenia. Jestem ciekawa, czy eksperyment się uda i u nasady liścia czy powstaną młode agawy. Poczekamy, zobaczymy.

Gotowe. Liść stoi na zachodnim oknie, narazie nie podlałam go, jest nieco pomarszczony, ale tak musiało być, aby tkanka wytworzyła callus.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:15, 23 mar 2011

Do góry
Taką kupiłam tacę do ogrodu i skrzyneczkę na 6 szt roślin.

Dzisiaj pozowała mi stokrotka

Japoński ogródek Anety 13:18, 23 mar 2011

Do góry
Witamy także serdecznie i wiosennie.
Twój ogródek na pewno spodoba się wszystkim
Mnie szczególnie urzekło zdjęcie ostatnie. Ta skała wygląda jak pieniące źródełko
Ono też jest bo zauważyłam wodę w zagłębieniu?
Cis - Taxus 13:07, 23 mar 2011

Do góry
Iza napisał(a)
Dziękuję bardzo Danusiu. Jeszcze dopytam. Chciałam kupić większe krzewy (ok. 2 m) i teraz nie wiem czy warto, bo piszesz, że na dole jest zazwyczaj pusty. I co ja mam zrobić kupić mniejsze ok. 1 m sadzić gęściej 3-4 szt. na 1 m czy kupić jednak te większe i je jakoś przyciąć? Ogrodniczy aniołku stróżu poradź

Możesz kupić większe, a między nimi wpasować mniejsze. Czyli na przemian.

Tutaj kupiłam odpowiednie egzemplarze, więc nie było takiej potrzeby. Posadzone są blisko siebie i docięte górą od razu po posadzeniu.

Cis - Taxus 13:03, 23 mar 2011

Do góry
Iza napisał(a)
I jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie Danusiu: co ile cm nalezy sadzić cis, tak aby tworzył zwartą ścianę? 1m starczy czy gęściej?

Ja zawsze tak robię:
- szukam sadzonek, jak mi się spodobają bo gęste i zdrowe, ustawiam je jedna przy drugiej i patrzę ile wchodzi na 1 mb.

Z reguły jest to 4 szt, bo jak zakładamy żywopłot strzyżony to lepiej małe posadzić bo są rozgałęzione już od dołu. Te duże mają "doły" puste, prześwituje potem taki żywopłot albo trzeba dosadzać. No i duży cis= drogi cis

Powinny wyglądać tak i wtedy takich wystarzcy 3 szt.

Tu co prawda Fastigiata (kolumnowy) (tych na żywopłoty się nie używa), ale widać że mają przerwy, trzeba dosunąć.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:02, 23 mar 2011

Do góry
Informacje o sadzeniu żywopłotu z cisa w wątku Żywopłot z cisa
Verbena bonariensis - werbena patagońska 12:57, 23 mar 2011

Do góry
Gdyby ktoś nie otrzymał z tej listy, prosimy się przypomnieć, nie wszyscy też wysłali mi adresy
(Lidka, Gaby 3003). Mam jeszcze 5 kopert.
Zasady konkursu 12:17, 23 mar 2011

Do góry
Już się nie mogę doczekać, jak zakwitną rośliny i zaczniecie wstawiać zdjęcia. Zespól Ogrodowiska nie bierze udziału w konkursie. Z niecierpliwością czekam na pierwsze obrazy wiosenne z Waszych ogrodów.
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 12:01, 23 mar 2011

Do góry
Rysunek Gosi sie przydał, wyłagodziłam nieco to wklęśnięcie. Ten kawałek dobrze byłoby wyżwirować i posadzić tam kolekcję roślin np. iglastych o różnych kolorach i pokroju w tym jedna pienna.

Opisy:

1. Thuja "Smaragad"
2. Wrzośce i wrzosy, każda plama to inna odmiana o zróżnicowanym kolorze kwiatów lub liści
3. Np. kolumnowe cisy, albo rarytasy iglakowe
4. Trawy miskanty albo inne (rozplenice)
5. 3 szt jednakowych roślin np. choina kanadyjska Jeddeloh, albo cis Elegantissima
6. Różaneczniki - R. yakushimanum - mniejsze zwarte
7. Trzmielina "Emerald'n Gold" lub coś innego żółtego
8. Pachysandra terminalis - runianka japońska zimozielona a w nią tulipany posadzić
9. Różaneczniki duża odmiana
10.Obwódka z bukszpanu strzyżona
11.Zielone coś np. bergenie, kopytnik, trzmielina "Emerald'n Gaiety"
12.Żółta plama np. żurawka Citronelle
13. Pienne coś - kula na pniu, iglak szczepiony
14.Rozłożysty jałowiec
15.Żółta tuja - kula na pniu
16.Inny jałowiec inny kolor
17.Karłowa choina kanadyjska lub świerk np. Little Gem
18.Donice
19.Ginkgo biloba "Mariken" - miłorząb kulka na pniu
20.Rhododendron yakushimanum
21.Picea pungens "Glauca Globosa" - świerk kłujący karłowy, bardzo niebieski
22.Jednakowe cisy np. Elegantissima" - złociste
23.3 kolory żurawek (Heuchera) np. Obsidian (ciemne bordo), Citronelle (cytrynowa)i Creme Brule (pomarańczowo-bordowa)

Rośliny 14-16 w żwirku wydzielone. Reszta wysypana korą.
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 11:27, 23 mar 2011

Do góry
Elu dzięki, myślę sobie, że można nieco wyłagodzić to zwężenie na wrzosowisku, będzie więcej miejsca. Już to wydrukowałam i robię rysunek szybkościowy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:23, 23 mar 2011

Do góry

Rabata my Garden Michael 11:13, 23 mar 2011

Do góry
Ja też tak robiłam. Stała czasem dwa tygodnie zanim się zdecydowałam, gdzie posadzić. To dobry sposób. Tylko nie zapomnijcie jej podlewać
Ogród coli 11:12, 23 mar 2011

Do góry
Może trzeba wykopać studnię chłonną i zakopać wzdłuż tui rury drenacyjne odprowadzające wodę?
Ogród coli 11:11, 23 mar 2011

Do góry
coli napisał(a)
bardzo dziekuje za odpowiedz i mile powitanie Mam na imie Karolina

Sliwa wisniowa jest piekna. Czy mozna jej korone przycinac? Lepiej posadzic kilka sliw czy dobrac jeszcze jakies niewielkie drzewa zielone? Sliwa jest bordowa, berberys Atropurpurea Nana tez, nie za duzo bordowego? Zastapic bordowego berberysa np Thunberga 'Aurea' czy dac oba?

Na froncie dodam zamiast Brabantow 3 kolumny Smaragd. Ta choina na tyl to taka?
http://www.zszp.pl/index.php?id=207&rco=Tsuga%20canadensis&lang=1

nie za wielka na 3m rabatke?

Śliwie wiśniowej można przycinać koronę nawet bardzo skrócić.
Zaplanowałąś kule zielone, żółtolistną tawułę i berberys A. Nana więc dawać w niższe piętro kolejny żółty nienoniekcznie byłabym za tym. Sliwa jest u góry, a na dole masz 3 kolory. Dobrze będzie.

Choinę kakadyjską się tnie jak mało miejsca, Zobacz tutaj jest posadzona co 1 m.
Tuje też będą wielkie te Brabanty co masz gęsto posadzone, ogród po prostu trzeba kontrolować.

Po prawej rosną żółte tuje i co 1 m choiny kanadyjskie, a w oddali widać świerki serbskie

Nie cięta będzie miała luźno gałązki

Cięcie można przeprowadzać na dwa sposoby : ucinanie na rozgałęzieniach pędów i cięcie nożycami szpalerowymi na formę stryżoną.

A tu dla przeciwwagi karłowa choina kanadyjska (Tsuga candensis "Jeddeloh")

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies