Na mojej działce nie ma zacisznego miejsca i dlatego mam wątpliwosci co do kwitnienia hortensji, mimo że są okryte. Myślę o wymianie ogrodowych na krzewiaste i bukietowe
A kiedyś kwitły tak:
Będę, będę, będę choćbym miała iść na nogach co roku się wybieram na wystawę storczyków i co roku, a to dziecko chore, a to coś innego. W tym roku nic mnie nie powstrzyma!!!! już nie mogę się doczekać aż otworzą po zimie ogród botaniczny
W dniach 27-29.04.2012 będzie się odbywać ta wystawa. Byliśmy z Sylą w zeszłym roku i było nawet nawet, można wziąć dużo wizytówek okolicznych szkółek, ale i zakupy wiosenne też zrobić. Jest to także dobra okazja do spotkania - niezła grupa jest z tej okolicy. Nowinek i zbytnich cudów tam nie ma, bardziej to przypomina targ, ale myślę, że warto się wybrać, choćby dla tych widoków
Sprzedawano wtedy także bardzo dużo roślin balkonowych i krzewów
Równocześnie odbywa się wystawa storczyków i targi budownicta - oraz zdrowego żywienia - dotąd pamiętam smak tych krówek, hmmm
wszystko się zgadza. Miejsce wyjątkowo urokliwe. Folder ze zdjęciami z tamtego miejsca nazywa się w komputerze "najpiękniejsza niedziela" a jakie tam piękne były rośliny to jeszcze na pewno pokażę
A ja zauważyłam u Ciebie świetny dzban gliniany, czy w sezonie coś w nim rośnie? Nie widziałam jeszcze takiego, z okrągłą dziurką w środku.
Gabrysia stawiam na nim tylko doniczki z kwitnącymi jednorocznymi ,to z gliny niewypalany,trochę kruchy.Mam jeszcze większy
Ja bym tam wsadziła rozchodniki, rojniki albo macierzankę. Albo jeszcze co innego. Mam taki podobny, beczułkowaty z kilkoma otworami, fajnie to wygląda, polecam.
A ja zauważyłam u Ciebie świetny dzban gliniany, czy w sezonie coś w nim rośnie? Nie widziałam jeszcze takiego, z okrągłą dziurką w środku.
Gabrysia stawiam na nim tylko doniczki z kwitnącymi jednorocznymi ,to z gliny niewypalany,trochę kruchy.Mam jeszcze większy
Ja bym tam wsadziła rozchodniki, rojniki albo macierzankę. Albo jeszcze co innego. Mam taki podobny, beczułkowaty z kilkoma otworami, fajnie to wygląda, polecam.
Piękne zdjęcia robi ten aparat, a jak się nazywa? mnie najbardziej spodobał się wiewiór sowy 2 lata temu miałam zimą cale olbrzymie stado, siedziały na orzechu i śliwie z przodu i wcale nie uciekały, a potem był wypadek od tamtej pory boję się sów
Dzisiaj była u nas piękna pogoda, wiosenna, w słoneczku było bardzo ciepło.
Wybrałam się dzisiaj z młodszą córcią do teatru dla dzieci a potem do parku. Było super, krokusiki na szczecińskich Błoniach coraz śmielej wychylają się z trawy. W pełni rozkwitu, trawa pomiędzy platanami jest dosłownie usiana krokusami. Piekny widok, mam nadzieję, że uda mi się go uchwycić i pokazać Wam.
U mnie w ogrodzie też już widać oznaki wiosny
pierwszy kwiat na miodunce
orliki
jakieś niebieskie kwiatki nie mam pojęcia co to
no i moje krokusiki
Moje skarpy też spędzają mi sen z powiek ( Kasiu będę podglądać Twoje zmagania )
Jedną z moich skarp niby już obsadziłam ( niestety póki co z matą przeciw chwastom ), ale mam wątpliwości jak to będzie wyglądać jak urośnie ... Zrobiłam taki misz masz ( różne rodzaje jałowców, a do tego golteria, irgi, trzmielina i runianka ) a teraz się zastanawiam czy nie powinnam była podzielić skarpy na jakieś trójkąty czy kwadraty i posadzić roślinki grupami ... ?
Wygląda to teraz tak :
Mam pytanie, czy gdybym chciała przesadzać te roślinki, to czy mogę to robić już w tym sezonie, skoro były posadzone w zeszłym ? Ktoś mi powiedział, że powinnam dać im choć jeden sezon bo inaczej po prostu padną ... ??
a tutaj co mnie jeszcze czeka, czyli kolejne skarpy, te z kolei są w cieniu i też mam problem co posadzić. Na wyglądzie tej pierwszej mi tak bardzo nie zależy, bo jest przed drzewami, ale ta druga musi już jakoś wyglądać bo znajduje się po stronie tarasu :