Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik mimo woli 00:01, 24 sty 2012

Do góry
mam jeszcze pergolę rpzy tarasie...projekt mój, posadziłam glicynię, ale albo przemarza, albo co innego...wiec 2 już dosadziłam.... kwiatka miałą tylko jedna i to jednego.... Daję jeszcze im szansę...jak nie to będze coś innego...

No i przd domem kratka na wiciokrzew.....wiciokrzew ma sie dobrze, tylko podatny na mączniaka... a przed wiciokrzewm szwarc-mydło i powidło...... muszę coś z tym zrobić, ale nie wiem jeszcze co... napewno jałowiec będzie za duży i zacieni wiciokrzew...chciałam wyeksmitować, ale M nie pozwolił.... sama nie miałam siły, za duże..

Jest kilka karmików dla ptaków i więcej elementów małej architekrtury brak.... chyba że zaliczyć do tego kompostownik i szklarenkę.... Planuję miejsce na ognisko, a raczej zagospodarowanie tego miejsca co jest.... acha i kamienna ławeczka przed trawami....

A teraz do spania bo wybiła godzina 00. Dziękuję tym co wytrwali...
Ogrodnik mimo woli 23:53, 23 sty 2012

Do góry
Opisałam się i zjadło..... Projekt pergoli jest pana który mi ją robił. Ogólnie ładna, ale nie jestem przekonana czy pasuje do całości. Na szczęście jak widać milin nie obija się i przybiera na masie... Pergola zasłoni mi kiedy wgląd do łazienki, która może kiedyś powstanie... I tak sobie leżąc w wannie będę podziwiać widoki.....dzieci nie zgorszę, a starszych nie wystraszę
I jest to jedna z nielicznych roślin których nie przesadziłam..
Dla tych co nie mają, a chcieliby mieć milin... kwitnie dopiero po 3 latach..., ładnie kwitnie, chociaż przemarzają gałazki, ale i tak się je ścina wiosną...i całe szczęscie, bo w takim tempie zarosły by do tej pory płot sąsiada oddalony o 40 metrów. Najgorsza wada, to że strasznie śmieci na trawniku... Dla estetów nie polecam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:41, 23 sty 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:41, 23 sty 2012

Do góry
Coś wkleję, ale nie mogę znaleźć fotki

Mój kawałek raju 23:36, 23 sty 2012

Do góry
Dzięki Basiu za pierwiosnka
dziewczyny Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.
Ze względu na kłopotliwe rozmnażanie najlepiej zaopatrzyć się w gotową rozsadę, choć niestety dość trudno jest ją zakupić.
Najlepsza pora wysadzania do gruntu to koniec maja i początek czerwca. W ciągu lata trzeba helitrop obficie podlewać i od czasu do czasu zasilić mieszanką nawozów.
Gleba: Żyzna i wilgotna - najlepsza jest mieszanka ziemi kompostowej, liściowej, piasku i torfu w stosunku 3:1:1:1
Stanowisko: Nieco zacienione, zwłaszcza w południe- w silnym słońcu więdnie w tamtym roku z całej paczuszki wyszły mi 3 sadzonki ale silne.
Pomidory wysiewam w marcu, seler kupuje sadzonki, salatkę i rzodkiewkę spróbuję też w marcu w szklarence, parapetów dobrych nie mam, ale coś tam zaradzę tak było w tamtym roku zwariowałam i wysiałam całą paczkę tytoniu, pikowania miałam co nie miara a tu już dalie po pikowaniu , wszystko było pozastawiane, wstyd było gości przyjmować,więcej nie wstawiam zdjęć Aniu nie mam folii ogrzewanej, pomidory po pikowaniu trzymam u sąsiada
Zakątek Olgi 23:33, 23 sty 2012

Do góry
olga_szopa napisał(a)
A tu jeszcze krokusy i ciemiernik.

Może na zachodzie już zimy nie będzie ,bo boję się pomyśleć co by było gdyby....
Olu niemożliwe, że to wszystko garnie się do kwitnięcia
Zakątek Olgi 23:31, 23 sty 2012

Do góry
A tu jeszcze krokusy i ciemiernik.

Może na zachodzie już zimy nie będzie ,bo boję się pomyśleć co by było gdyby....
Mój kawałek raju 23:29, 23 sty 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
aha to fajnie cieszę się ,że znalazłeś odmianę

Pszczółka pokazywała swoje nasionka, ja też mam już co nie co pomidorki już przyszły oczywiście jak to jest w zwyczaju p.Ani, dostałam fajnego gratisa

kwiatki ostrogowce, spodobały mi sięno i inne
kwiatki i warzywka

musisz koniecznie pokazać jak wysiewasz na parapecikach te zdobycze!ciekawość mnie zjada jak Ty to robisz!!!ja jeszcze zupelnie nieprzygotowana do sezonu siewnego
Zakątek Olgi 23:28, 23 sty 2012

Do góry
I wiosennie pozostało ,ani grama śniegu na nich nie spoczęło . Teraz wyglądają tak :

Świerk serbski - Picea omorika 23:26, 23 sty 2012

Do góry
Picea omorica "Peve Tijn" szczerze polecam, mam ją trzeci rok i nigdy nie było z nią problemów.
Bardzo dobrze zimuje i wydaje się zdrową odmianą
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:18, 23 sty 2012

Do góry
ja dzisiaj nie zasnę do rana aż w oczach mam słońce, od tych przepięknych kwiatów
Bogdziu czy te rh Baden- Baden sadziłaś w różnych terminach czy to przez te brzozy jest taka różnica w wysokości?

Czy masz Rh ponticum Variegatum? a klawisz masz tutaj od średnika, to ten środkowy
Ogrodnik mimo woli 23:10, 23 sty 2012

Do góry
Jak dzień poświęciłam na prezentacje to podciągnę jeszcze dalej...teraz może moja architektura ogrodowa. To tak dla oderwania myśli od różaneczników Bodzi. I od tego pięknego otoczenia różaneczników... Ależ to była uczta dla oczu....Bożenko wielkie dzięki

Tej architektury mam mało wiec będzie krótko.

Pod oknem posadziłam milin... tak bez przemyślenia, ale to były początki... lato 2008 widać go po prawej...dostał "piękną" kratkę, bo okazało się ,że to maleństwo rośnie szybciej niż wyobrażałam...

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 23:10, 23 sty 2012

Do góry
Ewa to może być Tsuga canadensis Nana /niewyraźnie ją widać/, one rosną bardzo powoli do 4 cm rocznie.
Osiągają 1m wysokości i 1,5 szerokości po latach

Wstawię też Tsugę Jedelloh dla porównania /może to jednak ona / trudno określić ze zdjęcia.
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 23:07, 23 sty 2012

Do góry
Dzidka, witaj
To zdanie a właściwie dwa trochę źle sformułowałem .
Mam zamówione nowości 2011, które przyjdą do mnie pod koniec maja.
Razem z nimi to będę miał już ponad 100 odmian . Jedne większe drugie mniejsze ale są.
A zdanie Liliowce, trawy i inne to moje "miłości" ogrodowe i kolekcje tych roślin poszerzam.
Nie ukrywam, że trochę "rarytasów" w tym roku można będzie u mnie zobaczyć.
Ale "rarytas" to pojęcie bardzo względne bo to co dla mnie jest rarytasem dla innego czymś zwyczajnym.

Na przykład Hortensja Together z serii You and Me z Targów 2011 w Essen to dla mnie rarytas
a dla niektórych "staroć"

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 23:03, 23 sty 2012

Do góry
A tutaj gustowna "żywa" kanapa i stolik z żywym czajnikiem, zapraszam na angielską herbatkę

Czajniczek z bliska
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:03, 23 sty 2012

Do góry
OOO przeczytałam własnie o imieninach .. a więc,\ .. WSZYSTKIEGO ZIELONEGO

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 23:02, 23 sty 2012

Do góry
Trochę zaniedbane te fotele ale są

Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 22:56, 23 sty 2012

Do góry
Sebek siema, widzę, że w podobnym wieku jesteś co ja.
Dzięki za rady . To, że wsiąknę to jest już pewne

Aga , pisz ja zawsze pomogę tylko do każdej odmiany trzeba indywidualnie

Danusiu, to bardzo dobrze bo ja emotikonów nie lubię nadużywać.
Najbardziej lubię tę buźkę i często ją stosuję ale reszta to sporadycznie.
Muszę jutro się zagłębić w wątki i przejrzeć dokładnie Twój - podobno jak się raz wejdzie do Twojego wątku wyjść nie można

Miodunka 'Majeste' - piękna odmiana i szybko się rozrasta.
Mój kawałek raju 22:55, 23 sty 2012

Do góry
Aniu! Ile tego! 'Nasionkowy zawrót' głowy!))
Opolski jest niezły

Gratuluję sześćsetki!!!

Ogródkowe perypetie:) 22:52, 23 sty 2012

Do góry
Oj - że ja też i o Tobie zapomniałem ...
Czy tej wielkości bukiet wystarczy na złożenie serdecznych życzeń zdrowia i zapału do pracy w ogrodzie jak i przeprosiny za spóźnienie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies