Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

marzena 21:34, 19 kwi 2012

Wandziu, odpowiadam na pytania o trzcinnika - z mojego doświadczenia...

jedna kępa rosnie nad stawkiem, ale absolutnie nie ma 'nóg w wodzie' w takim półcieniu, a glebę mam gliniastą... a druga kępa, oddzielona od tej, którą opisuję, rosnie na rabacie żwirowej w najgorętszym m-cu w ogrodzie, piasek tam jest ( bo to była ziemia specjalnie przygotowana pod trawnik) i dobrze sobie radzi - nawet w tych warunkach trzcinnik zakwitł, czyli było mu dobrze tam też...
sadzę, że to są trawy bezproblemowe, u mnie sie dobrze sprawdził ten trzcinnik
Bogdzia 21:40, 19 kwi 2012

Trawnik do koszenia.? U mnie jeszcze biały po zimie i wcale nie rośnie. Zaczyna mnie juz denerwowac że tu wszystko tak późno.Na koszenie jeszcze długo poczekam.Pozdrawiam Marzenko.
marzena 21:41, 19 kwi 2012

a u mnie trawa zaczęła wyrastać za bardzo... może to od tych kretów/kretowisk ?
andziulka 21:58, 19 kwi 2012

Marzenko, cudowną masz wiosnę. Nie wiedziałam, że o tej porze już kwitną drzewka owocowe w Polsce. U mnie może dopiero za miesiąc zakwitną
Mala_Mi 22:02, 19 kwi 2012

Nawet do mnie masz kilka dni do przodu z wiosną A niby u Ciebie górki Zima zimowa, a wiosna wiosenna
marzena 22:14, 19 kwi 2012

dziewczyny a teraz pokażę Wam to, co kwiatki lubią bardzo...
i niby samo się produkuje...
...właśnie dzisiaj przerzucałam widłami kompost ( jeszcze niedojrzały) z jednej skrzyni do drugiej ... no nie dałam rady wszystkiego zrobić... te moje kompostowniki mają spore wymiary (200x160x40) no i są w takim zakątku, którego raczej nie pokazuję ...
jotka 22:16, 19 kwi 2012

marzena napisał(a)
dziewczyny a teraz pokażę Wam to, co kwiatki lubią bardzo...
i niby samo się produkuje...
...właśnie dzisiaj przerzucałam widłami kompost ( jeszcze niedojrzały) z jednej skrzyni do drugiej ... no nie dałam rady wszystkiego zrobić... te kompostowniki maja spore wymiary (200x160x40) no i są w takim zakątku, którego raczej nie pokazuję ...

No i dobrze - nie powinno się pokazywać gdzie jest sejf ze skarbami
Mala_Mi 22:21, 19 kwi 2012

A u mnie zadużo trawy w kompostowniku .. i zamiast czarnego złota...mam syf Za to go też przerzucam własnymi łapami
barbara_kraj... 22:40, 19 kwi 2012

marzena napisał(a)
a u mnie trawa zaczęła wyrastać za bardzo... może to od tych kretów/kretowisk ?

Ja swoim trawnikom podsypałam saletry wapniowej. Akurat trafiłam przed deszczami i teraz jako tako trawka wygląda. Pewnie trzeba bedzie w przyszłym tygodniu kosiarkę wyciagać))
A moja morela ma... jeden, dosłownie jeden kwiatuszek. To młode drzewko, mogła mieć owoce już w ub.r. ale majowe śniegi kwiatki zmroziły. I pewnie nawet w tym roku nie dowiem sie jak smakują jej owoce...
marzena 22:46, 19 kwi 2012

Andziulko, Basiu, ta moja morela zdziwiła mnie niepomiernie, bo juz chciałam jej się pozbyć... i wreszcie zakwitła...

Aniu, u mnie w kompostownikach różności ... ale tylko pochodzenia roślinnego ...

a mój pies towarzyszył mi jak zwykle ...
zrobiłam mu małą sesję przy różnych roślinach...

z tyłu barwinek

z tyłu bergenie, a przed nim tworzona właśnie rabata

przed nim mahonia z pąkami ...