Nie dzieliłam jeszcze w ten sposób powojnika, natomiast tak postępuję w przypadku host.
Powojniki przesadzałam z powodzeniem. Dwa lata temu wykopałam i podzieliłam delikatnie .
Robiłam to na wiosnę kiedy rośliny mają największy wigor.
Gdybym chciała spróbować podzielić powojnik w sposób , który proponujesz zrobiłabym to na wiosnę.
Mam nadzieję że podzielisz się z nami doświadczeniem .
Clematis Summer Snow - jeden z przesadzanych powojników
piękne zakupki Krysiu drogie były te cisy? A co do agapantów, to nie musisz ich wyjmować z doniczek na zimę, przesadza się je dopiero jak bryła korzeniowa przestaje się mieścić w donicy, kłącze przesypujesz cienką warstwa ziemi, stosuj nawóz wieloskładnikowy do kwitnących, gleba żyzna, gliniasto-piaszczysta, obfite podlewanie latem i nawożenie. Jak byś chciała rozsadzać starsze rośliny to rób to od marca do sierpnia, pojemnik musi być nieco większy od kłącza, agapanty lubią ciasno, to chyba wszystko
Przyleciał gołąbek na wysoki dąbek,
zajrzał do Danusi, czy u niej porządek?
A u tej Danusi....węże ławki myją,
grządki wysprzątane, bukszpany podlane,
na tarasowym stole kwiaty stoją w kole,
niczym okruch nieba kule niebieszczeją ,
prymulki, hortensje, żurawki się śmieją!
A sama Danusia? Niczym Księżna Pani
Chodzi po ogrodzie z sekatorem w rączce
i ścina gałązki niezbyt pasujące!
Tutaj już jest wiosna!- zagruchał gołąbek-
i odleciał szukać miejsca na swój domek......
upsss! wyglada na to,że zaliczyłam gafę. Po prostu w internecie znalazłam tą roślinę raz pod nazwą cebulica, raz pod nazwą hiacyncik. Dobrze, że mnie poprawiłaś
Jak poczytałam bardziej to doczytałam się również cebulicy dzwonkowatej i edytowałam post Gafy chyba nie było
Mam tę roślinkę, cebulki przywiozłam sobie z Anglii
hahaha, to obie pozmieniałyśmy. Ja na moim blogu tez pozmieniałam z cebulicy na hiacyncika te zdjęcia zrobiłam w Irlandii Północnej. Nie mogłam sobie darować, że nie wiem co to za roślina ale już wiem. Dzięki Tobie Danusiu mi sie utrwali
upsss! wyglada na to,że zaliczyłam gafę. Po prostu w internecie znalazłam tą roślinę raz pod nazwą cebulica, raz pod nazwą hiacyncik. Dobrze, że mnie poprawiłaś
Jak poczytałam bardziej to doczytałam się również cebulicy dzwonkowatej i edytowałam post Gafy chyba nie było
Mam tę roślinkę, cebulki przywiozłam sobie z Anglii