Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

zielonastrefa 21:10, 10 mar 2012

Do góry
trochę moich irysów
Ogródek Hanusi po zimie 21:08, 10 mar 2012

Do góry
Ja dziś byłam wszystkimi czterdziestoma męczennikami, i moje koleżanki z pracy Tak nam dziś dano popalić, że hej!
Hirutkowy raj:)) 21:06, 10 mar 2012

Do góry
Krys napisał(a)

Oceniam i pochwalam. Nie przepłaciłaś i fajne okazy

Świerczki urosną ani się obejrzysz. Cis niczego sobie. Gdybyś miała trzeciego bukszpanika to posadzone razem i przycięte stworzą fajną kulkę..
zielonastrefa 20:58, 10 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

łany cebulicy

A czy to nie jest przypadkiem hiacyncik hiszpański?

W Anglii nazywają je "spanish bluebell"

upsss! wyglada na to,że zaliczyłam gafę. Po prostu w internecie znalazłam tą roślinę raz pod nazwą cebulica, raz pod nazwą hiacyncik. Dobrze, że mnie poprawiłaś
zielonastrefa 20:53, 10 mar 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)
łany cebulicy

A czy to nie jest przypadkiem inaczej hiacyncik hiszpański?

W Anglii nazywają je "spanish bluebell", funkcjonuje też nazwa u nas cebulica dzwonkowata.

Na tym zdjęciu widać łany koloru
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=65683
Dwa światy 20:53, 10 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
[

Nie lubię tych drobnych begonii, wolę bulwiaste, ale w tym przypadku się zachwycam, białe w tej donicy wyglądają fantastycznie.

Ta kompozycja jest przepiękna Tez sie chyba skusze w tym roku na begonie chociaż w jednej donicy
Po prostu ogród... 20:52, 10 mar 2012

Do góry
Wielkanocne jajko zrobione dzisiaj przez moją córkę Miała pracowity dzień

Cztery łapki - zwierzęta domowe 20:39, 10 mar 2012

Do góry
Moja ukochana Mikulina

Suczka Nikita

Dwa światy 20:36, 10 mar 2012

Do góry
[

Nie lubię tych drobnych begonii, wolę bulwiaste, ale w tym przypadku się zachwycam, białe w tej donicy wyglądają fantastycznie.
Hirutkowy raj:)) 20:19, 10 mar 2012

Do góry
Ja dzisiaj pojechałam po ziemniaki a kupiłam iglaki

Tak z ciekawości zajrzałam do jednego punku z iglakami ,już był otwarty po zimie i kupiłam 6 sebów po 9 zł ,cis po 12 zł i bukszpany po 5 zł
Tanio czy drogo jak myślicie
Po cisy i bukszpany to chyba w poniedziałek tam jeszcze pojadę

Moje poletko 20:19, 10 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Mam taki "krzaczor" ,bardzo bym chciała go ładnie uformować,ale trochę się boję ,aby nie popsuć Od czego zacząć i co z niego zrobić? Marzy mi się stożek poradźcie proszę

On jest ładnie uformowany w "jajko". Żeby z niego stożek zrobić, trzeba od dołu dookoła dosadzić małe bukszpany i uformować stożek, ale z wysokości też trzeba nieco ująć. Trochę szkoda.
Ogród w Holandii 20:10, 10 mar 2012

Do góry
Ale oprócz kopania, pooglądałam sobie to, co juz rośnie. No i chciałam Wam podesłać kilka dowodów na to, że życie jest piekne! Po pierwsze są już pąki narcyzów:

Po drugie zaraz zakwitną szafirki. Chciałam takie ładne zdjęcie zrobić, ale się nie udało więc takie trochę za mgłą:

I wreszcie po trzecie - wszystkie trzy róże, które posadziłam jesienią mają nowe pąki! Bałam się o nie, bo już miały pąki, kiedy przyszły te wściekłe mrozy. Ale nie dały się. Tylko Naheglut trochę ma podmarźnięte końcówki pędów, ale to się przytnie i będzie ok. Schneewitchen i Felicite et Perpetue mają się bardzo dobrze. A oto dowód:

I przy okazji stanowisko dla mojego ramblera. Mam nadzieję, że oplecie tę sosnę dokumentnie.

No i to tyle na dzisiaj z mojej dziury. Kolejna relacja będzie z sadzenia hortensji i rododendronów. Pozdrowienia!
Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 20:10, 10 mar 2012

Do góry
Uchwycone dzisiaj

Życzenia z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn 20:03, 10 mar 2012

Do góry
Kochani Panowie Ogrodnicy, tego samego co Paniom Ogrodniczkom życzy Wam damska część Ogrodowiska

Ogród w Holandii 19:54, 10 mar 2012

Do góry
Czyli o zakupach juz było, to teraz o cięzkiej pracy. KIlka godzin sobie spokojnie pograsowałam po ogrodzie dzięki temu, że mój mąż dzielnie się dzieckiem zajmował. A oto co udało się zrobić.
Najpierw skończyłam przygotowywanie stanowiska dla trzech rododendronów - Red Jack, Cum. White oraz mój odratowany nn, który całkiem juz dobrze wygląda po zimowej hibernacji. Wybrałam jakieś 15 cm gliny, a w to miejsce wsadziłam ok.30 cm mieszanki gliny, torfu, przekompostowanej kory i obornika. Stanowisko wystaje ponad poziom ok.15 cm, żeby się rododendrony nie musiały bić z bukami i jabłonką o jedzenie. Czekam już tylko na dostawę siarki z Polski, dosypię trochę do tej mieszanki i będę sadzić! A stanowisko wygląda tak:

Kostka brukowa służy tylko do oznaczenia granicy, ale niedługo zniknie. Za stanowiskiem widac buki. To też dzisiejszy sukces. Taki mały żywopłot bukowy stoi wzdłuż kawałka granicy z sąsiadami. Jednak w tym miejscu stanie nowa komórka na narzędzia i ten żywopłot będzie widoczny już tylko od strony sąsiadów. Więc wykopaliśmy 3 sztuki i przenieśliśmy na tyły rododendronów. Będą dla nich chyba niezłym tłem, a poza tym zakryją kompostownik, który tam własnie stanie. Mam nadzieję , że się przyjmą w nowym miejscu.
Został też wykopany wielki dół pod dwie hortensje i tez już tylko czeka na siarkę.
Poza tym wykopałam wszystkie paprocie spod starej komórki i wsadziłam na razie do doniczek. Docelowo będą mieszkały z rododendronami. A wyglądają tak:

No i jeszcze te moje rododendrony oraz zestaw hortensji Annabelle - całe towarzystwo czeka na siarkę.

Rajski ogród Ani 19:45, 10 mar 2012

Do góry
annawu napisał(a)
Aniu, miło się wspomina piękne obrazy, ale już niedługo te kolory będą we wszystkich ogrodach.
Dziękuję Aniu, że odwiedziłaś mój ogród

Murki oporowe 19:29, 10 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Murki można budować z takiego materiału

Zastanawiam się nad materiałem na murki w moim ogrodzie jak również na płyty kamienne na trawę ....Taki by mi odpowiadał ...... Co to za rodzaj kamienia ???
Moje poletko 19:25, 10 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Na koniec moje dwa dziwadła:

Te dziwadła to fajnie można pociachać, od dołu poczyścić wszystko dokładnie i zrobić kule na wielu pniach (druga roślina) i dwie kulki (pierwsza roślina).
Ogród Sylwii od początku :) 19:22, 10 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Dzisiaj wybrałam się wreszcie nareszcie po lampę do pokoju syna ..... Lampa , lampą ale co jeszcze przywlokłam ze sobą ..... Młodszy pomógł na szczęście z drugim koszykiem

Jaaaaaaa Ale cudne okazy - i jak tanio do tego. Może będą mieli cisy na pniu za te ceny też?
Bratki 19:18, 10 mar 2012

Do góry
Sezon bratkowy 2012 ogłaszam za otwarty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies