Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bajkowy ogród Weroniki 22:19, 13 sty 2012

Do góry
Na "F" mam jeszcze floksy wysokie (płomyki), forsycje, fiołki białe i fiołkowe, funkie i firletki.
Zeszły na plan dalszy.

Firletkę jeszcze pokażę, bo długo kwitnie, sama się sieje, i w grupach jest dekoracyjna (po prawej)

"G" to
glicynia, głóg czerwony, groszek pachnący i nie pachnący biały (bylina), grzybienie i goździki.
Pokażę dzisiaj pachnące goździki, groszki, i głogu pierwsze kwitnienie, grzybienie (lilie wodne)

Nasz mały raj na ziemi :) 22:18, 13 sty 2012

Do góry
Może to zdjęcie będzie lepsze jeśli chodzi o tą rabatę pod oknem i to przejście dalej...

Bajkowy ogród Weroniki 22:16, 13 sty 2012

Do góry
Na "F" mam jeszcze floksy wysokie (płomyki), forsycje, fiołki białe i fiołkowe, funkie i firletki. Zeszły na plan dalszy.
Firletkę jeszcze pokażę, bo długo kwitnie, sama się sieje, i w grupach jest dekoracyjna (różowa po prawej)
.

"G" to glicynia, głóg czerwony, groszek pachnący, i nie pachnący biały (bylina), goździki, grzybienie czyli lilie wodne zwane tez nenufarami.
Pokażę dzisiaj pachnące goździki w towarzystwie grzybieni, groszki, i głogu pierwsze kwitnienie:

Białe pachnące i różowe goździki, w wodzie grzybienie.

Goździki brodate zwane cegiełkami pięknie pachną.

Goździki jeszcze raz.

Goździki w towarzystwie różowej piwonii. Widać też po lewej drobne, różowe kwiatuszki żurawki a przy domu pnie się glicynia.
Nasz mały raj na ziemi :) 22:14, 13 sty 2012

Do góry
Możesz pociągnąć rabatkę od rogu, wybrzuszenie a potem trochę zwęzić i znowu szerzej.
W zwężeniu bramkę-pergolę.

Coś na kształt tego

Tylko dostosuj do schodów.
Ogród w parkowym stylu 22:06, 13 sty 2012

Do góry
babopielka napisał(a)

Witaj Bożenko!

Ogród Twój z hortensjami podziwiam i to bardzo. Pracy na takim terenie masz faktycznie mnóstwo.

Ale znalazłam też moje ukochane obuwiki. Super .Ładnie Ci rosną.
Nasz mały raj na ziemi :) 22:01, 13 sty 2012

Do góry
siaaska napisał(a)
Znalazłam jeszcze inne zdjęcia tej rabatki....
Tutaj widok na domek... Po lewej stronie patrząc na zdjęcie, przy schodkach też ma być rabatka... Więc może lepiej obydwie razem już projektować żeby było jakieś powiązanie... a może lepiej żeby była całkiem inna? Nie wiem...

Proszę nie patrzcie na ten bałagan... ale to ciągle jeszcze plac budowy...

W jakim kształcie ta rabata ma być, której jeszcze nie ma??

Ja nie wiem czy dla wrzosów nie będzie tu za malo światła.....
Ogród zapachów u Jasi 22:00, 13 sty 2012

Do góry
cd

Ogród z wodospadem 21:57, 13 sty 2012

Do góry
W torebce podręcznej Dziękuję za przypomnienie tych zdjęć Uwielbiam cięcie i formowanie.

Suche kwiatostany 21:37, 13 sty 2012

Do góry
Anabelle

I ogrodowe - dekoracja zniknęła przed świętami

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:27, 13 sty 2012

Do góry
Kasia widzę że zbliżasz się do setki... Już teraz gratuluję bo później może mnie nie być...
W prezencie wiosenne rumianki

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:19, 13 sty 2012

Do góry
justi napisał(a)

Tulipany

Piękne zdjęcia! Jakiej opcji używasz w aparacie, żeby uzyskać tak rozmyte tło, czy może przerabiasz w programie?

Justynko nie przerabiam zdjęć, no chyba ze chcę zobaczyć jak wymyślę nową rabatę jak bedzie wyglądać dana roslina w tym miejscu.
Żeby zrobić zdjecia z rozmytym tłem, używam opcji ostrzenie punktowe ( wybieram konkretne miejsce które chcę wyostrzyć i ostrzę ręcznie ) Wtedy wychodzą zdjecia które widzicie tulipan wyostrzony tło rozmyte.
Mój przyszły ogród 21:08, 13 sty 2012

Do góry
Iwciu, możesz rozważyć też taki układ:

[img]http://[/img]

wtedy przedogródek opiera się na łukach, linia rabaty jest zgodna z linią murku, a sam murek prowadzi wzrok w kierunku drzewa w zawijasku.
Ja bym nie podkreślała już bardziej kształtu murka przedłużającym go bukszpanowym zawijaskiem, bo ten murek i tak jest bardzo dominujący. Raczej rozproszyłabym go kulami z bukszpanu, trzema różnej wielkości posadzonymi przy końcu. I mozna wtedy powtórzyć podobne ukłądy z kul na rabacie przy styku z podjazdem oraz natym kawałeczku na środku.
Zawijaski bukszpanowe w trawie są bardzo kłopotliwe, znacznie lepiej umieścić go w rabacie, jak to już wcześniej napisano.
Ogród z wodospadem 20:48, 13 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnio robiliśmy konserwację wiosną. Od tego czasu właściciele kończyli wnętrze domu i nie mieszkali tutaj. Nie było więc komu dbać o ogród. Zostaliśmy wezwani na ocenę ogrodu i wykonanie najbardziej potrzebnych prac. Oto jak wyglądał trawnik:

Już trawa zaczęła drewnieć

Rozpoczęłam strzyżenie cisów, przy okazji zobaczyłam, że mają miseczniki

jak to kiedyś powiedziała Maja Popielarska w programie z twoim udziałem Danusiu " znaki szczególne zawsze ma sekator ze sobą" i to prawda i po roslinkach widać hehe.
Bajkowy ogród Weroniki 20:42, 13 sty 2012

Do góry
Dziekuję Danusiu i Sylllwio.
Bajecznie jest u Was, ale inaczej. Ja lubię motyle,one wolą kwiaty.
U mnie jest jeszcze wiele do zrobienia. Obecny ogród nabiera kształtów dopiero od 2008r. tj. od momentu podziału dużego ogrodu na dwie działki, postawienia nowego domu, i wymaga całkiem innego podejścia.

Wklejam zdjęcia z mojego ogrodu
na literkę "F" jak floksy szydlaste, które wiosnę czynią szybko:

Pod krzewami niebieskie i różowe floksy szydlaste. (Kwitnący biały krzew to tawuła wczesna).

Poduchy floksów szydlastych, niebieskie i różowe.
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/90360/original.JPG[/img]
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 20:41, 13 sty 2012

Do góry
Siedzę na Ogrodowisku już drugi dzień po kilkanaście godzin zaniedbując obowiązki domowe
Myślę i myślę nad tym przedogródkiem – i nic…
Doszłam do wniosku, że muszę się na mniejszych rabatach podszkolić z projektowania.
Troszkę o nich myślałam i mam parę pomysłów. Zadowolona z nich nie jestem zbytnio, coś mi nie pasuje ciągle. Może podpowiecie co nieco… Czy ja w ogóle w dobrym kierunku zmierzam?

Pierwsza rabata jest przy domu (otoczona nim z 2 stron), wystawa wschodnia, ale jest tam głęboki cień cały dzień, no może jakieś pierwsze promyki wschodzącego słońca łapie. Wiatru tam nie ma, ale za to może być problem z nadmiarem wody – przy rabacie z 2 stron są rynny. Wymiary: 2x5,4m.
To zdjęcie tego miejsca:

Wymyśliłam, że fajnie byłoby tam zrobić rabatę żwirową (biały żwir) z nasadzeniami atrakcyjnymi cały rok.
Rośliny:
cis na pniu i kule bukszpanowe oraz żurawki:
seledynowe – Citronelle
różowe – Georgia Peach
fioletowe – Midnight Rose
zielone – może Paris?

Wersja 1

Wersja 2

Wersja 3

Co o tym myślicie? Help!
O....! 20:33, 13 sty 2012

Do góry
śniegowo i burzowo ( sic! ) dzisiaj...

ale udało mi się zrobić fotki sikorce bogatce ...
W cieniu - zacieniona 20:17, 13 sty 2012

Do góry
marzena napisał(a)

Mój będzie trzylatkiem.

hej Bogusiu ! widzę tego Twojego maluszka !

śliczny chłopczyk, gratulacje Babciu
Ogród w Tarnowie 20:07, 13 sty 2012

Do góry
Richie napisał(a)
W samo południe przeszła u nas burza śnieżna z grzmotami a po pół godz. był już inny świat...

to tak jak u mnie... z tą burzą i grzmotami (nb pierwszy raz coś takiego widziałam/słyszałam - te grzmoty w styczniu...' )

wizytówka perfekcyjna i atrakcyjna, jak zwykle wszystko Ciebie w ogrodzie
Ogród w parkowym stylu 20:06, 13 sty 2012

Do góry
babopielka napisał(a)
badara - jest jeszcze wiele roślin ,których nie mam .Tyle nowych odmian co
roku się pokazuje ,że trudno nadążyć .Przecież nie można mieć wszystkiego

Niestety,nie mozna mieć wszystkiego ,znam ten ból

Ta hortensja bardzo mi sie podoba,ma ciekawe kwiaty.
Ogrodowa Hovaria 'Hanabi'
Ogród zapachów u Jasi 20:01, 13 sty 2012

Do góry
Kilka zdjęć z 2010r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies