Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:10, 13 sty 2012

Do góry
Dzięki
Dziś dostałam piękne dendrobium nobile

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 14:35, 13 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Magjo, w ogrodnictwie takie rzeczy są możliwe ale ja wolę jednak, jak nie gwałci się naszych odczuć i uwarunkowań geograficznych. Mnie zawsze boli skóra (jak przy grypie), jak widzę jednego rhododendrona rosnącego przy wejściu do domu albo pod oknem na trawie bez towarzystwa żadnego albo pod drzewem owocowym na totalnie suchym siedlisku. U nas na wsi teraz RH są na nowo odkrywane - niestety zacznę robić zdjęcia, jak nie należy ich lokować.

Oj tak Ewo Gdzieś tam już podawałam link do arytukułu napisanego co prawda z przymrużeniem oka, pt. 10 sposobów jak jak zabić rododenrona? ale bardzo prawdziwego. Z listą tortur wsród nich były i przypadki opisywane przez Ciebie.

o tutaj:
http://www.hancockwoodlands.ca/tenways.html

tutaj tłumacz http://translate.google.pl/#en|pl|

Bogda... helloł.... jak byś miała chwilkę to wiesz co bo częśc ogrodowiczan jeszcze załapała się na rosyjski w szkole a arytukuł jest zabawny i prawdziwy...
a ja wolę się nie przymierzać ....

Wieloszko - poobserwuj ten cień całodniowy w którym posadzisz rododenrony. Musi być prześwietlony nieco bo inaczej będą miały problemy z kwitnieniem. Te które będą się łapały na słońce popołudniowe będą miały ok. Rododenrony nie mogą rosnąć w głębokim cieniu. Cień głęboki to np. cień budynku, cień cisa, cień gęstego żywopłotu.

W ogrodzie obok mojego rośnie Nova Zembla w słońcu /podlewana z automatu jest ok/, moja rośnie 15 m dalej w prześwietlonym cieniu lasu sosnowego /słońce ma po południu/- kwitnie aż 2 tyg. później! Różnica też jest taka że tamta kwitnie ok tygodnia a moja 10-14 dni.
Dostęp słońca ma naprawdę duży wpływ na te rośliny.

Wieloszko - możesz rozważyć też hosty, moim zdaniem - dobrze się sprawdzą pod szpalerem z rododenronami. Są mało wymagające, dobrze znoszą cień a te jaśniejsze - jasnożółte, albo białoobrzeżone pięknie rozjaśnią cieniste miejsca. Nie wymagają też tak częstego przesadzania jak żurawki.
W Wojsławicach tak właśnie część rodoenronów jest zaaranżowana.

A przed nimi moga rosnąć niecierpki albo serduszki - będą kwitły jak czas kwitnienia rh się skończy. Tak podobnie jak na zdjęciu mojej koleżanki

Mój kawałek raju 14:34, 13 sty 2012

Do góry
wieje od 2 dni porządnie zerwało mi folię z drzwi tunelu, musiałam naprawiać a potem pojechałam do miasta na zakupy i kupiłam co nieco na poprawienie humoru te kosze są super do ogrodu, lekkie , miękkie, nadają się do ziemi i chwastów Kupiłam już nasionka pomidorów, ogórków i innych warzywek, podaje linka do mojej pani od której zawsze mam tak udane pomidorki, może trochę ją zareklamuję ale warto http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=517396
Nasz mały raj na ziemi :) 14:03, 13 sty 2012

Do góry

Straszny misz-masz tu mam...
Ogród Hrabiego 13:58, 13 sty 2012

Do góry
Rzeczywiście bardzo fajny pomysł , ślicznie by to wyglądało na wiosnę.

Tęskno za latem ...
Kilka fotek ale już bez mojego ogrodu z altaną ( by nie zanudzać )

Nasz mały raj na ziemi :) 13:51, 13 sty 2012

Do góry
Znalazłam jeszcze inne zdjęcia tej rabatki....
Tutaj widok na domek... Po lewej stronie patrząc na zdjęcie, przy schodkach też ma być rabatka... Więc może lepiej obydwie razem już projektować żeby było jakieś powiązanie... a może lepiej żeby była całkiem inna? Nie wiem...

Proszę nie patrzcie na ten bałagan... ale to ciągle jeszcze plac budowy...
Kubusiowo 13:47, 13 sty 2012

Do góry
No ale dziś miałam bardzo fajny dzień, a to dzięki Danusi, która mnie odwiedziła. Dostarczyła tym samym roślinki dla Ani. Danuś porobiła troszke zdjęć mojego balkonowego królestwa, które jest teraz w opłakanym stanie
Oczywiście musiałam koniecznie "wykorzystać" Danusię i podpytać o samotnię.... Danuś chwyciła tylko ołówek w dłon i poprzestawiała wszystko Wyszło super i bez natłoku gatunków! Sami zobaczcie

Mało tego będą rosliny, które już goszczą u mnie w "ogrodzie" - chociażby Limelight-y

Danuś wpadałabyś częściej na kawkę Całusów sto dwa i dziękować za projekcik

A prosze bardzo
Nasz mały raj na ziemi :) 13:37, 13 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Może takie coś?

Dwa kolory wrzosów, lawenda przy studni, a żurawki (key lime pie) lub kule bukszpanowe na boku.

Na środku stożek z cisa lub świerk serbski - na iluminacje też by służył

Sebek choinkę na światełka mamy zaplanowana za kącikiem z ławeczką po przeciwnej stronie... Tam chciałabym zostać przy modrzewiach...
Lawenda wokół studni to chyba fajny pomysł Myślałam o bukszpanie na obrzeżach ale wydaje mi się że jakoś dziwnie wygląda... Taka ograniczona... Wolałabym tak luźno jak na pierwszym projekcie Sylwii... a może coś jeszcze wymyślisz?

Rajski ogród Ani 13:31, 13 sty 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Też często do Ciebie Aniu zaglądam, aby poprawić humor ładnymi widokami
A śniedek stały element ogrodu mojego dzieciństwa gości i u mnie ...
Jolu miło mi zaglądaj jak najczęściej Moje zaklinanie słońca trochę pomogło, dzisiaj słoneczko świeciło do południa, ale teraz pojawiły się chmury i znowu wzmógł się wiatr, jest przenikliwie lodowaty za chwilę wracam do pracy na drugą zmianę, aż mi się nie chce wychodzić z domu

Dla rozweselenia myśli niezapominajki, którym pozwoliłam zawładnąć rabatę

...kwitnąca wiśnia o zachodzie słońca

...i kwitnąca jabłoń

Agapant - Agapanthus 12:46, 13 sty 2012

Do góry
andzia napisał(a)
Mam dwa kolory biały i niebieski , ten drugi kwitnie mi co roku , natomiast z białego jeszcze kwiatów się nie doczekałam , w sumie to nie wiem dlaczego , bo wielkośc mają taką samą .

mnie w tym roku nie zakwitł niebieski, podaj na priv namiary
Nasz mały raj na ziemi :) 12:46, 13 sty 2012

Do góry
Syla napisał(a)
świerk szczepiony na pniu Glauca globosa
lawenda , wrzosy i wrzośce, cis Wojtek, strumyczek którego nie widać na rysunku ....

Powiem szczerze ż ten projekt z cisami nie bardzo się mi podoba....
Nasz mały raj na ziemi :) 12:38, 13 sty 2012

Do góry
i moje mini wrzosowisko pod modrzewiem...

Nasz mały raj na ziemi :) 12:25, 13 sty 2012

Do góry
Tu widać te rojniki...
Kubusiowo 12:07, 13 sty 2012

Do góry
Gosia, jeśli nie wiesz gdzie róże , to ja wczoraj coś takiego zaczęłam (nie skończyłam)
Odwracam wejście do samotni i na tej ścianie możesz puścić pnące róze chyba, że strony świata nieodpowednie, albo, że zależy Ci na wejściu od strony garażu....

Ogród Bogusława 11:48, 13 sty 2012

Do góry
wiosna 2011
Mój przyszły ogród 10:51, 13 sty 2012

Do góry
Trochę poprzestawiałam a więc: od granicy - 5 smaragdów, przed nimi hortensje limelight przeplatane miskantami, potem chyba klon palmowy o ile nie pomyliłam nazwy (u mnie naprawdę wygląda jak palma). Potem rododendrony cunningham (białe) 2 lub 3. Przed nimi łatka ze żwirkiem a w niej 3 kule bukszpanu. Reszta wysypana korą z paseczkiem białej begoni. Czy ew. kształt rabaty przed hortensjami puścić prosto czy zawinąć go w łuczek? Zawijasek bez zmian. Przy bocznym płocie dałam ten ekran z cisa, ale tu nie jestem do niego przekonana... Zastanawiam się, czy formy żywopłotowe moja i sąsiada przy sobie to nie strata miejsca (wzdłuż domu tylko 4m do granicy).I co Wy na to?
Cały rok w ogrodzie 10:44, 13 sty 2012

Do góry
Gospodyni tęskni za zimą

Rodzaje donic 10:39, 13 sty 2012

Do góry

A mnie te fioletowe powaliły, kurcze, ale u nas są chyba nie do dostania
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 10:20, 13 sty 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)

Wiem że to nie cis, ale jest żywopłot cięty idealnie to tuja Brabant najszybciej rosnąca i pospolita odmiana i uważam ze bardzo niedoceniana

Idealne tło rabat.
Eksperyment ogrodowy Beaty 10:13, 13 sty 2012

Do góry
Beatko, wykup sobie jazdy doszkalające Co jak co ale Tirem nie umiem jeździć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies