Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród 21:30, 08 sty 2012

Do góry
Pojechaliśmy dzisiaj na działkę. Pogoda była wiosenna, wiatru zero, cicho i spokojnie. Nawet słońce nieśmiało przeświecało przez chmury. Spodziewałam się, że krety stratowały ogród. A tu miła niespodzianka. Kretowiska były, ale kilka. Obleciałam całą działkę z niepokojem, po tym jak piszecie, że u was cebulowe wychodzą z ziemi. U mnie cebulowe śpią, tylko irysy holenderskie wypuściły szczypiory, ale one rosną w wyjątkowo zacisznym miejscu. Saladera, posiana na warzywniku po ostatnich deszczach znacznie podrosła. Zboża ozime na miejscowych polach też. Gospodarze są z tego zadowoleni. Pigwowce oblepione pączkami gotowe do zakwitnięcia. Zrobiłam 2 zdjęcia i aparat mi się rozładował. Szkoda bo było jeszcze co uwiecznić i pokazać jak wygląda wiosna w styczniu. Było pięknie, mnie nie chciało się wyjeżdżać. Tylko czy to wszystko nie za wcześnie? Mój mąż mnie uspakaja twierdząc, że natura zawsze sobie poradzi. Oby miał rację. Co będzie za dwa tygodnie? Wiosna a może jednak zima. Jak wtedy poradzi sobie pigwowiec?

Pogaduchy skowronków 21:29, 08 sty 2012

Do góry
Haniu, ten z dołu tak jak by się ociągał, ale nie ma się czemu dziwić bo ma pod górkę.
Następne ujęcie.

Zdjęcia są robione pod zachodzące słoneczko i troszeczkę nie ostre,
Ogród w Alei Lipowej... 21:25, 08 sty 2012

Do góry
Mi też i za ich słodkim zapachem
Ogród w Alei Lipowej... 21:21, 08 sty 2012

Do góry
tęskni mi się już za ....

Dolina Tęczy 21:17, 08 sty 2012

Do góry
Znalazłam jeszcze takie fotki obrazujące rabat ę przytarasową i naszą działkę:

Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 21:08, 08 sty 2012

Do góry
Tak widzę tę kamienną rabatę

Dolina Tęczy 21:04, 08 sty 2012

Do góry
Epodlas - dziekuję za miłe powitanie I całkowicie się z Tobą zgadzam w sprawie ogrodu i fotografowania !

Mnie dziś ogród natchnął wiosennie - tyle roślinnych nosów wyściubionych z ziemi

Do pokazania zostało mi jeszcze trochę - więc zaczynam od rabaty za domem - tam znajduje się plac zabaw moich sikorek - rabata okala działkę, zamierzeniem bylo zrobienie tam leśnego zagajnika, nasadziliśmy więc sporo iglaków - rabata powstała w ubiegłym roku, więc większośc roślin jest młoda, choć są i takie, które rosną już 3-4 lata, tylko były wtykane w trawnik

Na jesieni wsadziłam tam kilka sztuk wrzosów i barwinek w nadziei, że zadarni trochę, bo nie mam sily walczyć z chwastami, które nasiewają się od pola - a włókniny nie lubię :/

Jak pisałam w tej części znajduje się plac zabaw i królują tam Nasze Córy

Ja jednak w tym roku planuję tam ( w słoneczny róg, który widać na pierwszym zdjęciu) wstawić warzywniakowe koryto i spróbować pobawić się we własne nowalijki

A jak już dzieciaki znacie to poznajcie i nas - główna pomysłodawczyni i główny wykonawca

Ogród w Alei Lipowej... 20:50, 08 sty 2012

Do góry
tak kwitł u mnie grudnik

Mój kawałek raju 20:48, 08 sty 2012

Do góry
Jestem zdrowa i nic mi nie jest, musiałam zrobić kolację U Marysi Kalinowskiej śnieg, a ja wczoraj zebrałam całą beczkę deszczówki do podlewania domowych bo u mnie wiosennie rozmawiałam z przyjaciółką z Niemiec u nich kwitną forsycje koreańskie, śnieżniki i krokusy i jedna róża jej zakwitła w ogrodzie
Wielkanoc 2011
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:18, 08 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wczoraj natchnęło mnie na wytyczanie - dziś zrobiłem rysunek i wizualizację, z której mało widać, ale spróbuję to wytłumaczyć

Jest to odzwierciedlenie rabaty po prawej stronie

I zaczynając od lewej

3 hortensje bukietowe podsadzone pasychandrą - te niebieskie to rogownica kutnerowata.

Pod płotem to różowe to ostróżki wymieszane z malwami - między nimi ma być jeszcze werbena patagońska. Przed tym to strzeliste to kosaćce, a przed nimi obwódka z lawendy.

Po prawej na rysunku cisy - w rzeczywistości to wysokie pacioreczniki o pomarańczowych kwiatach, przed nimi liliowce, przed liliowcami rozchodnik okazały, a przed rozchodnikiem obwódka z bordowych żurawek. W liliowcach lub rozchodniku mam zamiar umieścić brabanta na pniu - jak kulkę na pniu lub będzie po prostu rósł w stożek

Co Wy na to?

Pod hortensjami pachysandra - ok, ale rogownica - nie
Kosaćce za lawendą też nie. Raczej coś żółtego nawet Ilex c. GG.

Ostróżki koniecznie ciemny granat, a jeśli chcesz malwy - to białe, Dałabym bez malw. Kolor ostróżek będzie doskonale współgrał z pomarańczowymi kannami. Różowe obok pomarańczowego - nie będzie dobrze.

Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:11, 08 sty 2012

Do góry
Wczoraj natchnęło mnie na wytyczanie - dziś zrobiłem rysunek i wizualizację, z której mało widać, ale spróbuję to wytłumaczyć

Jest to odzwierciedlenie rabaty po prawej stronie

I zaczynając od lewej

3 hortensje bukietowe podsadzone pasychandrą - te niebieskie to rogownica kutnerowata.

Pod płotem to różowe to ostróżki wymieszane z malwami - między nimi ma być jeszcze werbena patagońska. Przed tym to strzeliste to kosaćce, a przed nimi obwódka z lawendy.

Po prawej na rysunku cisy - w rzeczywistości to wysokie pacioreczniki o pomarańczowych kwiatach, przed nimi liliowce, przed liliowcami rozchodnik okazały, a przed rozchodnikiem obwódka z bordowych żurawek. W liliowcach lub rozchodniku mam zamiar umieścić brabanta na pniu - jak kulkę na pniu lub będzie po prostu rósł w stożek

Co Wy na to?

Rododendronowy ogród. 20:09, 08 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Pan zięba śpiewa i patroluje swoje terytorium

Jaka szkoda, że do mnie nie zawitał.
To właśnie tu 19:37, 08 sty 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)
Naprawdę nie wiem ? Czy ich widok ma mnie cieszyć, czy też nie .

Nie do wiary że takie duże juz urosły, musisz miec tam zacisznie. Pewnie że się ciesz bo drugi raz w tym roku i tak nie zakwitną niezależnie czy mróz bedzie czy nie. W telewizji powinnaś pokazac.
Berberys - Berberis 19:31, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Harlequin

Danusiu czy wiesz że takie harlekiny wyszły mi siwki z green carpet
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:29, 08 sty 2012

Do góry
Oto co wymyśliła Danusia. Pięknie to wygląda, ale mam wiele rozterek. Jeśli ktoś może pomóc zapraszam do wątku w projektowaniu ogrodów.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1359-przedogrodek-agniechy973?page=3#post_26

Narysowałam rysunek poprawiony z naniesioną wersją Danusi. Proszę o podpowiedzi gdzie czym podsadzić a gdzie ma zostać kamyczek?

Przedogródek Agniechy973 19:11, 08 sty 2012

Do góry
Rozrysowałam wersję Danusi bez poprzednich linii. Bardzo proszę o pomoc w obmyśleniu nasadzeń. Dodałam więcej szczegółów, tj. okna, studzienki. Dorysowałam resztę domu, ponieważ myślę, że na tym etapie trzeba przynajmniej zaplanować linie rabat dookoła domu aż do tarasu.

Jeśli chodzi o wersję rozrysowaną przez Danusię pomóżcie mi zdecydować o nasadzeniach w poszczególnych płaszczyznach. Jeśli Sebek dobrze rozszyfrował ciurkadełko, to myślę, że wokół niego na pewno mamy żwirek. W tej chwili na całej przestrzeni pomiędzy chodnikiem a drogą dojazdową jest wysypany kamień. No właśnie nie jest to drobny żwirek tylko kamienie jasnego koloru.

Czy ktoś ma ochotę pokolorować? Albo podpowiedzieć kolory i rośliny?

Pogaduchy skowronków 18:55, 08 sty 2012

Do góry
Bardzo blisko, następne.

Hirutkowy raj:)) 18:47, 08 sty 2012

Do góry
Byliśmy dzisiaj na działce ,prawie wiosna.Krokusy,tulipany,hiacynty,żonkile zaczynają już sie wybijać
Nie będzie zimy ,Hiro gubi sierść to znak ,że mu za gorąco i nie przewiduje zimna

Berberys - Berberis 18:36, 08 sty 2012

Do góry
Orange Rochet jest piękny

To właśnie tu 18:31, 08 sty 2012

Do góry
Naprawdę nie wiem ? Czy ich widok ma mnie cieszyć, czy też nie .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies