Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 17:33, 07 mar 2012

Do góry
Cudna forma, właśnie takiej szukałam.
Agnieszko, kolorowa forma z bolesławickiej kamionki, jak najbardziej aktualna, pokaż proszę tutaj tą swoją, obiecałaś.
Byłam prawie trzy dni bez ogrodowiska, ciężko było, ale przeżyłam. Nadrabiam teraz straty w Waszych wątkach, marzę o wiośnie, wzeszły mi wysiane kobee i mieszanka szałwiowa, resztę nasion "wyciągam oczami z ziemi", posadziłam bulwki begonii pendula i trzy cebule hipeastrum, z czego dwie nowe białe z czerwonym brzeżkiem - Picotee. W chwilach wolnych intensywnie myślę o jekyllowej rabacie, zamówiłam róże na altanę.
Już tupię nogami do siania rzodkiewki, szpinaku, rukoli, ale ziemia w szk;arni jeszcze zmarznięta, w dzień max 2 stopnie na plusie, mimo słońca.
Dzisiaj dzięki wątkowi Dziura w holendrskiej ziemi, przypomniała mi się majowa Holandia, data na zdjęciach to lipa

Nasz mały, zielony świat. 17:32, 07 mar 2012

Do góry
Basiaw napisał(a)
Bardzo się cieszę, że nie pukacie się w głowę, pomysł na wsadzenie borówki pomiędzy rośliny ozdobne coraz bardziej mi się podoba

Niak, jak się cieszę, że Cię widzę, musze zajrzeć, co w Twoim ogrodzie słychać.

Mam dla Was zagadkę, nie dotyczy mojego ogrodu tylko pola mojej Mamy.
Mama ma spory kawał ziemi (ponad 2 ha), oprócz części wokół domu całość jest teraz niesety ugorem. W najdalszej części powstał samosiewny lasek brzozowy. Mam wybrała się na pierwszy wiosenny spacer w ubiegłym tygodniu i zdębiała, bo zobaczyła, że w tym lasku jest sporo dziwnych, dużych kopców. Dzisiaj poszła tam znowu z bratem i bratankiem, wzięli szpadel, żeby pogrzebać w jednym z kopców. Gleba jest wszędzie mocno zmarznięta, z wierzchu kopca też, ale pod 5 centymetrową warstwą lodowej "glazury" gleba jest wręcz ciepła, mazista i bardzo mocno pachnie grzybami, podobno widać, że jest cała przepleciona grzybnią.
Co to, do licha, tam zamieszkało? Jakieś egzotyczne termity? Kopce są naprawdę duże, stojacy obok chłopiec to dośc wysoki siedmiolatek, więc widać, ze kopiec dużo większy od np. kretowiska i taki dziwny, jakby uklepany z wierzchu...

Ja to mam. To są norniki i karczowniki.
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 17:29, 07 mar 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Uwielbiam róże, w tym roku posadzę ich więcej

Andziulko, jak się nazywa ta łososiowa róża, może wiesz? Też ją mam, i szukam nazwy.
Pozdrawiam, niestety jeszcze niezbyt wiosennie.
Nasz mały, zielony świat. 17:19, 07 mar 2012

Do góry
Basiaw napisał(a)

A może mrowisko ???
Kolorowy ogród na piasku 17:14, 07 mar 2012

Do góry
viva napisał(a)
Róża angielska Herbalist, u mnie zakwita pierwsza z wszystkich angielek

Mistrzostwo świata - róże w ogrodzie, róże na obrusie. Oklaski
Keukenhof Holandia 17:09, 07 mar 2012

Do góry
Może już wiecie, a może nie, że hasło tegorocznej ekspozycji w Keukenhoff brzmi: "Polska - serce Europy". Hasło bliskie naszemu sercu, więc kto może, niech jedzie.
Co roku z kwiatów cebul tworzony jest na trawniku portret nawiązujący do hasła ekspozycji. W tym roku będzie to portret Chopina z 50 tys. cebulek. Ja byłam w 2006 r, który był rokiem Rembrandta.
Wystawa będzie czynna od 22 marca do 20 maja, chyba najlepszy termin to koniec kwietnia, początek maja, wtedy można zobaczyć jeszcze w pełni kwitnienia także pola tulipanów i narcyzów, którymi otoczony jest park.
Jedno jest pewne, ta rzeka z szafirków płynie tam zawsze.
Ogródek Hanusi po zimie 17:00, 07 mar 2012

Do góry
Koszalińska różanka jeszcze śpi.....

tuż obok rododendrony

I wiekowe drzewa

I 2pary na odosobnieniu

Jednym słowem WIOSNA tuż,tuż!
Ogródek Hanusi po zimie 16:55, 07 mar 2012

Do góry
I całe towarzystwo na wodzie

.
Ogródek Hanusi po zimie 16:53, 07 mar 2012

Do góry
A tu.......ptasia menażeria
Ogródek Hanusi po zimie 16:51, 07 mar 2012

Do góry
Korzystając z ładnej pogody poszłam zobaczyć ,co w naszym parku.......
Ano,przygotowuje się do wielkiego otwarcia pewnie za rok.Będzie nowa fontanna, chodniki ,uporządkowany teren,i obok nowy gmach filharmonii.Budowy Wam nie pokażę,bo na większości alejek stoją kontenery budowlańców.
Ale kilka zdjęć.....z natury..... proszę bardzo.....
sążnie drewna po wycince

drzewostan

pomnik Cypriana Kamila Norwida
Nasz mały, zielony świat. 16:42, 07 mar 2012

Do góry
Może to on

Dziwny kopiec, tylko jakieś grzybnie tam są ? Masz zdjęcie rozgrzebanego kopca?

Nasz mały, zielony świat. 16:34, 07 mar 2012

Do góry
Bardzo się cieszę, że nie pukacie się w głowę, pomysł na wsadzenie borówki pomiędzy rośliny ozdobne coraz bardziej mi się podoba

Niak, jak się cieszę, że Cię widzę, musze zajrzeć, co w Twoim ogrodzie słychać.

Mam dla Was zagadkę, nie dotyczy mojego ogrodu tylko pola mojej Mamy.
Mama ma spory kawał ziemi (ponad 2 ha), oprócz części wokół domu całość jest teraz niesety ugorem. W najdalszej części powstał samosiewny lasek brzozowy. Mam wybrała się na pierwszy wiosenny spacer w ubiegłym tygodniu i zdębiała, bo zobaczyła, że w tym lasku jest sporo dziwnych, dużych kopców. Dzisiaj poszła tam znowu z bratem i bratankiem, wzięli szpadel, żeby pogrzebać w jednym z kopców. Gleba jest wszędzie mocno zmarznięta, z wierzchu kopca też, ale pod 5 centymetrową warstwą lodowej "glazury" gleba jest wręcz ciepła, mazista i bardzo mocno pachnie grzybami, podobno widać, że jest cała przepleciona grzybnią.
Co to, do licha, tam zamieszkało? Jakieś egzotyczne termity? Kopce są naprawdę duże, stojacy obok chłopiec to dośc wysoki siedmiolatek, więc widać, ze kopiec dużo większy od np. kretowiska i taki dziwny, jakby uklepany z wierzchu...
Wizytówka - BOGUSIÓWKA - Nasze królestwo 16:00, 07 mar 2012

Do góry
ZIMA
bajkowa zimowa sceneria, choć jest zimno ale bardzo pięknie, a po takim mroźnym spacerku jak smakuje rosołek, mniam.

Wizytówka - BOGUSIÓWKA - Nasze królestwo 15:59, 07 mar 2012

Do góry
JESIEŃ

Wizytówka - BOGUSIÓWKA - Nasze królestwo 15:17, 07 mar 2012

Do góry
LATO

Wizytówka ogród Danuszy-odsłona 2 15:11, 07 mar 2012

Do góry
zima

Wizytówka ogród Danuszy-odsłona 2 15:08, 07 mar 2012

Do góry
klon jesienią

i zimą

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:03, 07 mar 2012

Do góry
Mam tylko nadzieję, że w weekend nie przymrozi, bo będize katastrofa!! Grafik jest szczegółowo przygotowany do 10 maja, także każde anomalie pogodowe nie są mile widziane.

No i pochwalę się moją kostką

Bardzo prosta (melanż szarości).
Ogród Ewy :) 15:03, 07 mar 2012

Do góry
Eve napisał(a)
Witaj Bogdziu Miło mi, że do mnie zaglądasz Ja u Ciebie też codziennie jestem, bardzo żal mi strat jakie masz w ogrodzie

Zrobiłam dzisiaj rekonesans u siebie, nie jest źle jeżeli chodzi o RH, pierisy kalmie, azalie wymarzły, co do róż, wyglądają fatalne, zobaczymy jednak później co się będzie działo.

Jest pierwszy kwiat w ogrodzie

Tak jak pisałam RH i pierisy ok

piękne piersy i kwiatek miło cię zaskoczył
Wizytówka - BOGUSIÓWKA - Nasze królestwo 14:49, 07 mar 2012

Do góry
Jeszcze trochę najpiękniejszej pory roku wiosny

Młoda czarna sosna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies