Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródkowy chaos u monitki 10:30, 07 mar 2012

Do góry
Witam,
po dlugim czasie podglądania postanowiłam się ujawnić.
Przyznam szczerze że jestem trochę onieśmielona ilością pięknych ogrodów, bo teren zielony jaki posiadam przy domu jeszcze na takie miano nie może zasłużyć...

Po wybudowaniu domu jeszcze nie czułam potrzeby posiadania ogrodu. Najważniejsze było zrobienie bruku żeby nie brodzić w błocie no i trawnika żeby było zielono. Myślałam że to szczyt marzeń i z tej euforii zasialiśmy trawę na całej działce. Po jakimś czasie pojawiły się tuje a w raz nimi ochota na jakieś kolory w ogrodzie. Jako, że finanse po budowie były mocno nadwyrężone to cieszyłam się jak głupia z każdej podarowanej roślinki, na ogół byliny z zaprzyjaźnionych ogródków. Radość była wielka jak tylko mogłam wydrzeć kawałek rabatki z trawnika. Jednak to co udało mi się zrobić nie satysfakcjonuje mnie. Rabaty są za wąskie. Największy błąd jaki popełniłam to sadzenie pojedyńczych egzemplarzy bo jak sroka chciałabym mieć wszystko... Planuję w tym roku dosadzić trochę roślin głownie hortensji, które bardzo lubię trochę traw i drzew bo tego brakuje na działce. Chciałabym też posadzić coś wzdłuż wjazdu żeby go osłonić trochę i urozmaicić.
Na początek wkleję widok na działkę z lotu ptaka

i widok na rabaty - zachodnia

południowa

południowa z zakrętem na wschód

Moje poletko 10:09, 07 mar 2012

Do góry
Wczoraj miałam przerwę na ogrodowisku ,niestety.Stary rzęch zwany komputerem psuje się i syn wczoraj ratował na potęgę i jakoś się udało. No bo jak to tak ,bez dostępu do ogrodowiska!!!?? Niemożliwe!
Wieczorem pojechaliśmy z M. rozejrzeć się za nowym sprzętem a wylądowałam w ogrodniczym
Oczywiście, do koszyka wskoczyły odzywki do róż, hortensji, trawy,cebulki irysów
"Gotowię" się na sobotnie ostre działanie Póki co parę fotek z przeszłości

Przedogródek Agniechy973 10:07, 07 mar 2012

Do góry
Jeszcze bryła korzeniowa: od lewej festuca, rosplenica, uniola.
Korzenie rozrośnięte, przerośnięta cała doniczka, ciężko było wyjąć, zwłaszcza uniolę.

Przedogródek Agniechy973 10:04, 07 mar 2012

Do góry
Przyjechały pierwsze trawy. 34 festuca ovinia, 10 uniola latifolia i 4 rosplenica Hameln (Panu zabrakło festuca ovinia a paczka była już opłacona, więc dobrałam w zamian rosplenicę).
Ciekawie zapakowane, bokiem.

Pierwsze piętro paczki:

Drugie piętro:

Rozpakowałam z folii (każda szczelnie owinięta w woreczek), bo były dość mokre i szkoda, żeby zgniły i wygoniłam na dzień na słoneczko. Jeśli znowu bedzie taki mróz w nocy, to zabieram na nocleg do domu (dzisiaj jakaś masakra -8 stopni o 7 rano!)

Kolorowy ogród na piasku 10:02, 07 mar 2012

Do góry
viva napisał(a)

Angela

Tak, ta róża ma piękny kolor starego różu pachnącego popołudniową herbatą (z konfiturą różaną) i muffinkami.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:52, 07 mar 2012

Do góry
Przepraszam, kochani, ale ostatnio było trochę zawieruchy tu i ówdzie i cała moja energia kierowała się właśnie tam. No ale już zrobiło się nieco spokojniej, troszkę się ustabilizowało, a więc jestem
Rzeczywiście już działam w ogrodzie, bo moja ziemia, jako że piaszczysta, już w wielu miejscach rozmarzła. Na razie wyrzucam kolejne marne krzaczorki, żeby zrobić miejsce nowym, grzeczniejszym. Adieu, sentymenty! Na opał poszła irga i dwa wyłysiałe jałowczyki. Dzisiaj odbędzie się wielkie cięcie wierzb, tawuł i berberysów.
Pozdrawiam wiosennie, bo jak słyszę w radio, ma być słonecznie w całym kraju

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 09:50, 07 mar 2012

Do góry
Małgosiu, na razie wirtualnie ponownie zajrzałam do twojego ogrodu. Jeszcze raz dziękuje za zaproszenie i będę miała na uwadze w lipcu wizyte u Ciebie
Na pytanie co ja sieję z jednorocznych odpowiedziałam Ci w moim wątku

Oto zdjęcie "moich" zatrwianów

Mnie "rajcuje" to wysiewanie nasionek i ogladanie, jak przez kolejne dni i tygodnie dorastają

pozdrawiam Jola
Ogród Danuszy - odsłona 2 09:37, 07 mar 2012

Do góry
hehe Bożenko i Haniu jakbyście mnie widziały szłam z tym załadunkiem jak w chinach ryksze ciągną!! Nic to jak mówił Wołodyjowski skończyło sie na sińcach( a te goją sie u mnie długo) dziś nic nie boli , aż dziwne

złoć wiosenna pierwsze które sa i mam sporo , są ługo jak pisałam na FB aż z koszeniem sie ociągam bo mi ich żal

Ogródek Hanusi po zimie 09:36, 07 mar 2012

Do góry
Odpuszczam ogródek do .........no nie wiem,chyba do piątku.......w sobotę ma padać deszcz.....
Zobaczymy jutro co przyniesie pogoda.....
Zaglądającym.....dużo pogody jakiej pragną.....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:36, 07 mar 2012

Do góry
Agnieszko czy masz już u siebie taka kompozycję?

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 09:34, 07 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich.
Bardzo wam dziękuję za pamięc i życzenia.
Safoya zapadła w sen zimowo ogordowy Musiałam...inaczej znienawidziłabym zimę i wpadłabym w depresję. A zimą kocham zimę. Mamy cudowane warunki do sportów zimowych. Całe hektary idealnego lodowiska, które powstaje dzięki wylewającym kanałom, ośnieżone pagórki i oczywiscie zatoka. Pokochałam jazdę na łyzwach.
Mam nadzieję, że nie zmroże was za bardzo Ja też już nie myślę o niczym innym, tylko o wiosnie. W krótce mam nadzieje pokazać wam moją wiosnę

Danusiu... wzgórze jest specyficzne. Wszystko co mam wyżej - standarwowo marznie jak węszdzie, ale skarpa to jakieś magiczne miejsce. Tam nawet warzywa, facelia...część roslin jest zielona jakby zimy nie było. Róże pięknie przezimowały. Pamiętam, że w zeszłym roku dostały w kość poźną wiosną. Mam nadzieję, że tak nie będzie w tym roku. Już zaczęłam prace porządkowe w tym roku i mam nadzięję, że będzie co pokazywać. Niestety wiosna nad morzem przychodzi bardzo późno. Nawet mięsiąc poźniej niż w innych regionach. Wiosną to zimne morskie powietrze jest bezlitosne.
To właśnie tu 09:25, 07 mar 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)
Był sobie żywopłot.

Wizyta w ogrodzie ElAri przypomniała mi, że i ja kiedyś zakładałam żywopłot z różnorodnych krzewów, który układał się, jak to określił ElAri w tzw. falę.
Podobnie jak i on pozyskiwałam rośliny z sadzonek, albo z siewu.
Czego tam nie było ?

Świetny ten żywopłot. Co to za roślinka?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 09:22, 07 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Jak w krainie wielkoludów. Szkoda, że widać w oddali samochody i inne szczegóły , bo naprawdę miałabym problem z określeniem proporcji.
Świetne te donice. No i krasnoludek też niczego sobie
Pogaduchy skowronków 09:20, 07 mar 2012

Do góry
Kto siedzi to siedzi. Są tacy co urzędują do 3 jako sowy a potem jako skowronki. Wieje cały czas z północy . Mam nadzieję że zmieni się cyrkulacja. Miłego dzionka. Czekamy na takie obrazki.

Mój kawałek raju 09:17, 07 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu, jakie śliczne. Poproszę o nazwę odmiany.
Pogaduchy skowronków 09:10, 07 mar 2012

Do góry
Po maluśku się ociepla! Miłego dnia ptaszyny! Siedzicie po nocach ,potem ciężko wstać.......
W ogrodzie u Aguniady 09:07, 07 mar 2012

Do góry
Witam Cię Agnieszko bardzo serdecznie
Sprawiłaś mi dużą radość ,że znalazłaś ścieżkę i trafiłaś do mnie.Ogród masz bajeczny,zestawienia piękne tak,że można tylko westchnąć z zachwytu.!
Na pewno będę zaglądać.Ja jestem amatorką absolutną ,a u Ciebie na pewno się wiele nauczępozdrawiam, a różyczka dla Ciebie w ciepłych kolorkach, bo dzisiaj trochę chłodno
Wichrowe wzgórze 09:06, 07 mar 2012

Do góry
Pogoda słoneczna, choć mroźna za oknem, więc pracować się nie da. Na dodatek złapałam jakieś paskudne grypsko. W drodze do apteki kupiłam sobie dzwonki - ciekawe, czy nadadzą się na rabatę?
Kolorowy ogród na piasku 09:05, 07 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Na ostatnim zdjęciu trzmielina????? Z owocami????
Czasami w przyrodzie się dzeiją cuda i skowronkom też się coś przestawi

Tak, Aniu to jest trzmielina, rośnie w postaci krzewu, (oczywiście przywiązana jest do palika), mam jej zdjęcie z 2008 roku, teraz ma blisko 3 m wysokości. Rośnie przy tarasie w zacisznym miejscu, w tym roku sarenka podgryzła jej dół, muszę ja czymś podsadzić, albo czekać aż się rozkrzewi. Jak nabierze wiosennych kolorów zrobię jej zdjęcie

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:04, 07 mar 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziewczyny, nikt nie chodzi tą ścieżką (nawet po spożyciu ) ona ma za zadanie przełamać dużą powierzchnię trawnika i tak w całości to jest widoczna tylko z piętra domu.

Justi, niestety masz rację, dużo łatwiej i taniej aranżuje się mniejsze przestrzenie .

A to widok na miejsce, gdzie chcę ewentualnie przesunąć planowaną rabatę, dużo czegoś czarnego pod drzewkiem, to Danusina skarpeta z traw, tylko trochę mi nie wyszła

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies