Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród. 19:03, 18 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

No nieźle ))
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:47, 18 sty 2012

Do góry
Jeszcze Bombshell jest z tych niższych

Ogród zapachów u Jasi 18:47, 18 sty 2012

Do góry
Poziomka napisał(a)

[

Witaj Jasiu! Zwiedziłam Twój tajemniczy ogród .Wspaniałe połączenia bylin ,krzewów pięknie współgrają z budynkami z czerwonej cegły i drewna .Aż chce się przebywać w Twoim ogrodzie i nigdy nie opuszczać tej oazy zieleni .
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:44, 18 sty 2012

Do góry
Ewa czemu piszesz że masz ze zwykłej Tardivy, przecież ona jest piękna .Ja dopiero za trzecim razem kupiłam Tardivę, a dwie pierwsze okazały się zupełnie innymi odmianami . Tardiva ma charakterystyczne, szorstkie liście ze srebrnym połyskiem .

Na szpalery mogę polecić: Limelight

Brussels Lace

Silver Dollar

Phantom

Magical Starlight

Na słoneczne stanowisko Renhy Vanille Fraise

Na niższe szpalery, lub jako pierwszy rząd w podwójnych szpalerach najodpowiedniejsze będą:

Pee Wee

Czyściec wełnisty (Stachys byzantina, S.Lantana, S. olympica) 18:35, 18 sty 2012

Do góry
Mimo, że go zlikwidowałam, to nadal uważam, że to piękna roślina no i te liście....

Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 18:33, 18 sty 2012

Do góry
O....! 18:01, 18 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Patrzę na pąki rh i zastanawiam się czy to tylko powiększenie sprawia że wyglądają jakby już ruszyła wegetacja?

Bożenko daję większy obraz tego i sąsiedniego rh ... tak wyglądają - liście zwieszone-susza fizjologiczna...
no, po mrozach będę podlewać... i zaraz wiosną muszę je wzmocnić ( florovit ? dolistnie ?) oraz potraktować topsinem... ( no, uszkodzone liscie sukcesywnie usuwałam, moze jeszcze jakieś widać...)
Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 17:42, 18 sty 2012

Do góry
Jest to niska i ekspansywna bylina. Tworzy zwarte dywany - jednak po zimie trzeba ją ściąć, bo nie wygląda efektownie. Bardzo łatwo się ukorzenia. Potrafi pokryć szybko przeznaczoną dla niej powierzchnię.
Jej białe kwiaty są drobne, lecz w dużej kępie są dobrze widoczne. Jej szare liście są niewątpliwą ozdobą latem i jesienią

Dobrze wygląda w połączeniu z innymi bylinami, jednak nie można dopuścić, aby je zadusiła

Wizytówka - Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:39, 18 sty 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Ziemia Sanocka zawsze wspomina
Miłą dziewczynę z Zarszyna .
Kręciła się tutaj młodość całą
Aż razu pewnego - coś się stało.

Zjawił się całkiem całkiem przystojniacha
Co na chrzcie dali imię Św. Stacha .
Na Górny Śląsk aż zawędrowali
Gdzie piękny domek i ogród zbudowali.

Mój ogródek powstawał bardzo spontanicznie, z założenia miał być ogrodem wiejskim.
Wszystko zmieniło się od pierwszej hortensji i ciągle się zmienia, a mam nadzieję na większe zmiany w tym roku. W miarę poznawania Ogrodowiska i zdobywania wiedzy, apetyt rośnie i rośnie.

Wiosna

Bonsai i niwaki 17:38, 18 sty 2012

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)
a może taka duża sztuka

Sosenka zapowiada się bardzo fajnie ładny symetryczny rozstaw gałęzi
Paeonia - Piwonia 17:29, 18 sty 2012

Do góry
Moja piwonia drzewiasta , która co roku zachwyca swoim kwitnieniem :

Kamelia - Camellia 17:18, 18 sty 2012

Do góry
Moja Kamelia kwitnie co roku . Uprawiam ją w donicy. Całe lato stoi na dworze na tarasie w cienistym miejscu. We wrześniu wnoszę do domciu i stawiam w chłodnym miejscu , mało ogrzewanym.

Tak kwitła w lutym 2011:

Obecnie ma też już duże pączki kwiatowe.
Ogród w parkowym stylu 17:02, 18 sty 2012

Do góry
babopielka napisał(a)
Ta jest ciekawa lilia drobna (gatunek botaniczny) tu wraz z szałwią muszkatołową

Super, że pokazałaś to zdjęcie. Właśnie dostałam jesienią sadzonki tej szałwii, zachwyciły mnie liście, a nie widziałam, jak kwitnie...
Agapant - Agapanthus 17:02, 18 sty 2012

Do góry
A to moje Agapanty. Stoją zawsze na schodach na taras o wystawie południowej.

Bonsai i niwaki 16:31, 18 sty 2012

Do góry
a może taka duża sztuka
Bonsai i niwaki 16:27, 18 sty 2012

Do góry

z tych starych lilaków też będą ładne sztuki
Ogród w parkowym stylu 16:09, 18 sty 2012

Do góry
Ewa szałwię muszkatołowa można jeść .Już w starożytności ją używano jako afrodyzjak
Leczy stany depresyjne, lękowe i uspokaja .

Tej szałwii nie jadłam, ale lubię jej kwiatki

To też można jeść -czosnek niedżwiedzi

A to czosnek trójkątny - nie próbowałam go
Ogród w cieniu brzozy 15:37, 18 sty 2012

Do góry
Haniu, dziekuję za wizytę i liczę na następne.
Asiu, Jolu dla Was coś jeszcze wyszukałam.
Mme Isaac Pereire i Negritianka

Róża Charles de Mills z szałwią

Ewo w Twoim ogrodzie już trochę buszowałam. Masz fajne nasadzenia, a planujesz następne i to z takim rozmachem. Szkoda mi tych kurtyn cisowych, z których chyba zrezygnowałaś.
Róża, o którą pytasz była kupiona jako angielska Brother Cadfael, ale nie wyglada mi na nią. Masz rację ten kolor zwraca uwagę na rabacie. Niewiele o niej mogę napisać gdyż mam ją dopiero rok. To było jej drugie kwitnienie, nie chorowała, zapachu nie pamiętam. Obok jest krótki rządek cisów Wojtek i perowskia, którą muszę chyba zamienić na lawendę, za mało miejsca tam mam.
Róże, odkąd je odkryłam zaczęły się rozlewać po moim ogrodzie wszędzie gdzie dociera słońce. Często coś wykopuję. Staram się to jakoś kolorystycznie ogarniać, w tym roku jak coś kupię różnie z tym może być.
Ogród w parkowym stylu 14:58, 18 sty 2012

Do góry
To już ostatnie lilie

Ogród w parkowym stylu 14:49, 18 sty 2012

Do góry
Kolejne lilie -te już na tle hortensji

Ta jest ciekawa lilia drobna (gatunek botaniczny) tu wraz z szałwią muszkatołową

Ta to chyba tygrysia

Też tygrysia

Trąbkowa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies