Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:03, 20 mar 2011

Do góry
Stosowałam wieloskładnikową Azofoskę, rozsypując po ogrodzie i trawniku, Ten jest uniwersalny, pomijając oczywiście kwasolubne. Do trawnika wiosną dobra jest saletra wapniowa, ale na nawożenie trawnika jeszcze ciut za wcześnie
Mój kawałek raju 19:01, 20 mar 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
oki) tak wzdłuż je cięła, trzeba będzie tak zrobić)

Ostatnie strony z Mają.
Słodkie fiołki .... 18:57, 20 mar 2011

Do góry
Te białe w niebieskie kropki najbardziej lubię, mam je także w swoim starym ogrodzie. Mam też fiłki labradorskie z ciemnymi listkami, które się wysiewają gdzie tylko mogą.
Ciemiernik - Helleborus 11:38, 20 mar 2011

Do góry
A w tym roku miałam ciemierniki w domu, bo przywiozłam je zimą z targów w Essen

Być może jeszcze pojawią się na dworzu.
Ciemiernik - Helleborus 11:36, 20 mar 2011

Do góry
Narazie nie zaplanowałam dla nich miejsca w gruncie, ale pojawiają sie w moim wiosennym ogrodzie w doniczkach, które ustawiam na schodach lub z tyłu ogrodu na wyżwirowanym placyku.

Dawniej stały razem z innymi wiosennymi kwiatami na schodach

W zeszłym roku zakupiłam zielone pełne Helleborus orientalis "Double Ellen"

Tawuła japońska .. jak rozmnożyć? 11:24, 20 mar 2011

Do góry
Mamy na forum także wątek o rozmnażaniu krzewów, popatrz również Amatorskie rozmnażanie krzewów
Dzwonek karpacki (Campanula carpatica) 11:12, 20 mar 2011

Do góry
Pamiętam przy pielęgnacji ogrodów zwracałam uwagę na to przycinanie kępek. Było ono bardzo ważne, bo wtedy dzwonki pięknie się pokrywały młodymi listeczkami, a nie cięte nieco wylegały i brzydko te białe patyczki po kwiatkach wyglądały.

Oto ten ogród i dzwoneczki, przez pomyłkę w doniczce była kawałek białego i nieco zakłócił tę kompozycję, ale Małgosia nie kazała go przesadzać.
Dzwonki posadzone są z żółtolistnym berberysem "Maria" i czerwonym "Atropuruprea Nana", a z lewej choina kandyjska o jasnej zieleni i koronkowych gałązkach.

Ciemiernik - Helleborus 11:04, 20 mar 2011

Do góry

Ciemiernik - Helleborus 11:03, 20 mar 2011

Do góry
Kazimiera Woźniak na Facebooku

Ciemiernik powiedział że on już nie śpi, wiosny chce,
choć były chłody i słota, jemu żyć przyszła ochota
i swym kwiatem dzień osładza, pewnie każdy ze mną zgadza,
a że to bylina wieczna - wsadzić, decyzja konieczna

Helleborus - ciemiernik

Artykuł o ciemiernikach i ich uprawie jest tutaj

Ta wiosenna bylina jest bardzo okazała, są już głosy, że ciemierniki kwitną w naszych ogrodach. Zapraszam zatem do pokazywania zdjęć swoich ciemierników i zamieszczania krótkich informacji o ich uprawie, kłopotach i sukcesach.
Oto ciemierniki ostatnio przeze mnie upatrzone i sfotografowane

Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 10:51, 20 mar 2011

Do góry
Alinko, świetny temat tutaj zmieściłaś.
Pokazuje on, że nie wszystko trzeba kupować i jeśli trochę chęci i wysiłku się włoży, to możemy mieć całkiem niezły "żłobek" i "przychówek".

Kochani proponuję, żeby w miejscu zacisznym i niezbyt słonecznym zagospodarować sobie kawałek takiego skrawka ogrodu odchwaścić i założyć właśnie taką mnożarkę.
Można postawić tam skrzyneczki także do wysiewów. Miejsce to powinno być blisko kranu z wodą, albo trzeba przeciągnąć wężem ujęcie wody i postawić konewkę. Dbajmy o to, zaglądajmy co jakiś czas, a w ogrodzie pojawi się więcej roślin. U Aliny dodatkowo to miejsce wygląda bardzo ładnie.
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 10:41, 20 mar 2011

Do góry
Najlepiej kupic jak najwyższą (1,70 - 2 m miejsce szczepienia).

Tu jest nie cięta http://www.garten.cz/a/cz/3982-betula-pendula-youngii-briza-belokora/

a tutaj trochę cięta http://www.guildfordtowngardencentre.com.au/shop/view/betula_pendula_youngii/129
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 10:37, 20 mar 2011

Do góry
Taka brzoza dobrze wyglada albo samotnie na trawniku, albo we wrzosowisku.
Szczepiona jest na konkretnej wysokości, wyższej lub niższej i parasol można jej skracać na rozgałęzieniach pędów. Wtedy "witki" nie będą zwisać aż do ziemi.
Koronę można ograniczać, jednak do góry ona nie urośnie, tylko powiększy średnicę korony.
Tawuła japońska .. jak rozmnożyć? 10:34, 20 mar 2011

Do góry
Pwl, Jola dobrze radzi, ja także zauważyłam, że one się wysiewają.
Gałązki kŧóre pokładają się do ziemi przysypuj i obciążaj kamieniem (odkład poziomy).
Możesz zrobić także na silniejszych gałązkach odkłady pionowe.
Robisz tak: uwijasz pod oczkiem folią, owiązujesz, można korę leciutko naciąć, nasypujesz ziemi i podlewasz glebę, aby była wilgotna. Następnie zawiązujesz u góry. Powinno wyglądać jak cukierek.
Taka gałązka także puści korzenie.
Zwykłe patyki po cięciu także można obcinać i wtykać w ziemię. Są to tzw. sadzonki pędowe zielne (nie zdrewniałe) pobieramy je latem. Do zimy powinny się ukorzenić.
Niektóre tawuły tworzą odrosty korzeniowe, które oddzielamy i sadzimy. (S.billiardii, S. douglasii).

Przesadzając na miejsce stałe dobrze jest przyciąć patyk, aby się rozgałęził.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 00:23, 20 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Placek obserwuje z góry

Podpiera stolik

zdjęcie Placka en face podoba mi się)
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 21:42, 19 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Teraz mamy jasność, drukuję rysunek. Może chociaż przebieg rabat uda się nakreślić. Gosia zaczęła ciekawie ...

Również podoba mi się, tylko wiata musi zostać w lewym rogu.
Marzę o ławce w o ogrodzie, ale najważniejsze to muszę uspokoić myślenie na temat mojego ogrodu i zaplanować działania na najbliższe lata w tym temacie. Mam nadzieje, że z powodzeniem.
dziękuję, dziękuję ..

Raczkujący ogród Iwony 21:30, 19 mar 2011

Do góry
Jeśli w donicach będą okazałe rośliny, trochę przytłumią ogrom kostki.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 21:25, 19 mar 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Prezes i Placek

Danusiu, jak to robisz, że Twoje kociaki takie czyściutkie?kąpiesz je w magicznych szamponach?moja Klarucha jest białą w ciapki i zawsze się gdzieś uciapie jak wraca po wędrówkach

One po prostu "pachną" przyjemnie, są wykastrowane i nie chodzą na dwór, czasem tylko czmychną na chwilę.
Agnieszkowy ogródek 21:23, 19 mar 2011

Do góry
Agnieszko, jedyna taka brzoza w moich ogrodach jest na tarasie, nie mam takiego gotowego pomysłu, ale spokojnie można podciąć w parasol. Na tym zdjęciu zwisa, bo nie ma takiej potrzeby, żeby pod nią przechodzić.

W cieniu - zacieniona 21:14, 19 mar 2011

Do góry
Fajnie, pokażesz latem jeśli zakwitnie?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:59, 19 mar 2011

Do góry
Kompostownik z palet w Sissinghurst

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies