Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 17:00, 19 mar 2011

Ale piszesz Danusiu o wykorzystaniu piaskownicy (wariant I) czy też o tym dużym oczku narysowanym powyżej? Bo jeśli o tym powyżej, to czy ta donica wystarczy jako zbiornik na wodę dla całego tego oczka? Chciałabym, aby tam było mniej więcej ze 49 cm wody. Znasz na pewno oczko Mai, ona ma właśnie takie żwirowe, tylko nieco mniejsze.
Gardenarium 17:40, 19 mar 2011

Maja ma zakopany zbiornik z dużej donicy przykrytej kratką, aby nie było widać pompy. Miało być tylko żródełko z kamienia bez lustra wody, ale w trakcie realizacji okazało się że zostawiamy trochę lustra wody. I zostawiliśmy. Jednak uważam, że nie należy tak robić, płytki zbiornik szybko się nagrzewa i zaczną pojawiać się glony w nadmiernej ilości, chyba że posadzisz dużo roślin.
Przy planowanej głebokości 49 cm wydaje mi się dodatkowy zbiornik niepotrzebny, tylko to nie zda egzaminu, bo nie da się utrzymać równowagi ekologicznej.

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 18:09, 19 mar 2011

gardenarium napisał(a)
Maja ma zakopany zbiornik z dużej donicy przykrytej kratką, aby nie było widać pompy. Miało być tylko żródełko z kamienia bez lustra wody, ale w trakcie realizacji okazało się że zostawiamy trochę lustra wody. I zostawiliśmy. Jednak uważam, że nie należy tak robić, płytki zbiornik szybko się nagrzewa i zaczną pojawiać się glony w nadmiernej ilości, chyba że posadzisz dużo roślin.
Przy planowanej głebokości 49 cm wydaje mi się dodatkowy zbiornik niepotrzebny, tylko to nie zda egzaminu, bo nie da się utrzymać równowagi ekologicznej.

W takim razie pozostaje tylko wykonanie małego oczka w miejscu piaskownicy.... hm.... Będzie przez połowę dnia w cieniu, a więc znacznie mniej się nagrzeje. Po obsadzeniu roślinami wodnymi i zatopieniu małej pompy powstanie po prostu maleńkie oczko wodne przy tarasie. Też może mieć to swój urok
Gardenarium 18:14, 19 mar 2011

Pewnie, trochę zacienione lepiej utrzyma czystość wody, ale i tak trzeba w nim coś posadzić.
Irysy żółte (Iris pseudoacorus) np.

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 18:24, 19 mar 2011

Danusiu, korzystając z okazji, że tu jesteś: czy masz w swoich bogatych zbiorach zdjęć jakiś ogród z brzozą Youngii? Oglądałam w internecie wiele zdjęć, ale wszystkie przedstawiają tę brzozę jako soliter, ewentualnie podstrzyżoną "na parasol". Podoba mi się, ale chcę tę brzozę posadzić niejako w rogu, ale coś jeszcze chyba bym przy niej posadziła. Chciałabym, aby stworzyła kryjówkę dla dzieci (namiastka szałasu), a jak już będzie bardzo rozrośnięta, to może też zrobię z niej "parasol"?

Zdjęcie jest z 2009 roku, karmnik był wbity na chwilę, więc miejsce jest właściwie niewykorzystane.

Chciałabym tu zrobić małe ognisko albo właśnie posadzić tę brzozę.Miejsca jest dość. A może uda się połączyć jedno i drugie? Jesienią nawet zrobiliśmy tam prowizoryczne ognisko. Było super, spodobał nam się ten pomysł... Oczywiście to nie jest rozwiązanie docelowe.
goniak 18:24, 19 mar 2011

Danusiu, wspaniały pomysł
Agnieszko, posłuchaj rad doświadczonego fachowca, zaoszczędzisz sobie wielkiego rozczarowania.
Ja mam nieduże oczko o gł. 40 cm i w sezonie wyciągam całe "firany " glonów.
Agnieszka 18:30, 19 mar 2011

goniak napisał(a)
Danusiu, wspaniały pomysł
Agnieszko, posłuchaj rad doświadczonego fachowca, zaoszczędzisz sobie wielkiego rozczarowania.
Ja mam nieduże oczko o gł. 40 cm i w sezonie wyciągam całe "firany " glonów.

Dobrze, dobrze, już mnie przekonałyście . Wasze argumenty są nie do przebicia .
Zatem pomyślę jak tu ładnie i zgrabnie przerobić piaskownicę na to oczko. Czy podwyższać brzegi, czy zostawić na równi z murawą? Można wtedy folię wywinąć za brzeg piaskownicy, przymocować do tych drewnianych boków i obłożyć z powrotem trawą.

O roślinach wodnych muszę jeszcze poczytać....

goniak 18:37, 19 mar 2011

W linku znajdziesz rośliny z podziałem na strefy ( wodne, przybrzeżne itp).
http://oczkowodne.net/flora.php
Agnieszka 18:56, 19 mar 2011

goniak napisał(a)
W linku znajdziesz rośliny z podziałem na strefy ( wodne, przybrzeżne itp).
http://oczkowodne.net/flora.php

Dzięki, Gosiu, już oglądam i czytam.

Ciebie też proszę o jakieś zdjęcia ogrodów albo sugestie co do tej brzozy Youngii . Ty też masz przecież wiedzę i doświadczenie...
Gardenarium 21:23, 19 mar 2011

Agnieszko, jedyna taka brzoza w moich ogrodach jest na tarasie, nie mam takiego gotowego pomysłu, ale spokojnie można podciąć w parasol. Na tym zdjęciu zwisa, bo nie ma takiej potrzeby, żeby pod nią przechodzić.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies