Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawy domowe 19:52, 28 gru 2011

Do góry
Tych jest niewiele...

Isolepis cernua - sitniczka

Sprzedawana niekiedy w paskudnej rolce jako trawa na kurz Podoba mi się amerykańskie tłumaczenie nazwy - trawa światłowodowa

Więcej tutaj:
Isolepis cernua
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:29, 28 gru 2011

Do góry
Krys napisał(a)

No a teraz zagadka. Nie wiem co to za roślina. Wypuszcza bardzo długie pędy. Co roku traci liście w zimie, ale nie wymarza. W tym roku jeszcze ma liście, nietypowo.

Barwinek wiekszy (Vinca major) Variegata ,lekcje na tym forum daja dobre efekty

Zgadza się, to barwinek większy Vinca major Variegata, mam taki i kwitnie Mocno przycinam, bo jest dość ekspansywny.

Kawał roboty ogrodowej zaliczyłaś w grudniu To się chwali

Choinka 19:20, 28 gru 2011

Do góry
moja choinka(niestety sztuczna od 2 lat,kiedyś co roku kupowałam jodłę ale jak ostatnio zakupiona po wniesieniu do domu zaczęła schnąć w oczach to mój M kupił sztuczną....okazało się że przywiezione jodły były bardzo wcześnie ścięte i po wniesieniu do ciepłego pomieszczenia usychały,...jednak mimo tej przygody myślę,że powrócę do żywej choinki,tylko uważnie się przyjrzymy kupowanemu drzewku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:59, 28 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tak swoją drogą to moje marzenia miotają się między nowoczesnością a tym:

No i w "tym" bardzo Ci jest fajnie
Cały rok w ogrodzie 18:56, 28 gru 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Nooo, i jak fajnie teraz

To specjalnie dla Ciebie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:49, 28 gru 2011

Do góry
Bukszpany mnie zadziwiły. Rokowania są dobre. Jeszcze przez rok je zostawię, zobaczymy co z nich wyrośnie. Wiem, że na razie straszą ale ja cierpliwa jestem. Po wyplewieniu okazało się, że od środka powypuszczały młodziutkie przyrosty. Hura! Będą się zagęszczać wachlarzyki! Oprócz tego dużo gałązek się dodatkowo ukorzeniło

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:46, 28 gru 2011

Do góry
Oczywiście, że będzie inna, a dla poszukujących inspiracji ogrodników jeszcze wyszperałam coś

A tak swoją drogą to moje marzenia miotają się między nowoczesnością a tym:

Cały rok w ogrodzie 18:44, 28 gru 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Łucjo, powiedz mi o hortensjach Kyushu i White Dom - one są delikatne? Bardzo potrzebują wody? Jak działa na nie zacienienie przez np. pół dnia letniego i obecność drzew? Bo mi się marzy jeszcze jeden szpaler ..... . Ale to marzenie - na razie .

Hortensja drzewkowata
Nazwa handlowa: Hydrangea arborescens WHITE DOME.
Nazwa hodowlana: Hydrangea arborescens 'Dardom'.
Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej, o odczynie kwaśnym do obojętnego o dobrej wilgotności,chociaż według mnie toleruje też trochę gorsze warunki,tegoroczną suszę przetrwała bez uszczerbku
Zalecane stanowisko półcieniste, osłonięte;
Może przemarzać w ostre zimy ,ale nie jest to problemem, gdyż hortensja drzewkowata kwitnie na pędach jednorocznych;warto ją silnie przyciąć wczesną wiosną, pobudzi to krzew do wypuszczenia młodych pędów i wydania większej ilości kwiatów

Hydrangea paniculata Kyshu czyli hortensja bukietowa to znana odmiana,ma podobne wygania jak drzewkowata,toleruje pełne słońce i piaszczyste, podatne na suszę gleby,dla dobrego kwitnięcia i wzrostu wymaga przycięcia na wiosne,ma wydłużone stożkowate białe kwiatostany,które różowieją w miarę przekwitania

Obie odmiany są dość tolerancyjne na niesprzyjające warunki,nie są delikatne a przede wszystkim sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych,,polecam do ogrodu
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:39, 28 gru 2011

Do góry
Dzień był bardzo owocny. Grzało słoneczko, aż chciało się być na dworze. Wzięłam się za plewienie, bo tak bezczynnie nie umiem. Zobaczcie co mi się udało zrobić w grudniu po południu
Tak było:

A tak jest:

Ten cały kącik chyba prosi się o zagospodarowanie, ale boję się, że zadepczemy, bo to dość często uczęszczana trasa i nie zawsze po chodniczkach chodzimy, zwłaszcza najmłodsi. Wyszedłby taki kawałek tortu. Na środku posadzona jest magnolia stellata.
Lepiężnik - Petasites 18:37, 28 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Znalazłam, ale czy to jest lepiężnik?

Kurcze cieżko powiedzieć liście przypominaja mi troche modrak sercolistny to ci zagadka
Dwa światy 18:33, 28 gru 2011

Do góry
tak, Justi to siatka, mam ją od lat,w tym roku szukałam nowej ,chciałam wymienić na ledowe,ale nie znalazłam...inne już powymieniałam

Podbiał - Tussilago 18:25, 28 gru 2011

Do góry

Podbiał jest w Polsce rośliną dziko występującą.
U podbiału najpierw wczesną wiosną pojawiają się żółte kwiaty, potem dopiero liście.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podbia%C5%82_pospolity

U Przemka w ogrodzie. 18:23, 28 gru 2011

Do góry
Grzesiu trzeba dzielić się i czerpać nowe pomysły gdzie się da
Haniu zapraszam do zaglądania i komentowania, im więcej pomysłów tym lepiej.
Gabrielo dziekuję, ja też tęsknię do lata, nawet jak zimy nie ma Ten kwiatek o który pytasz to jeżówka "Hot Papaya" o proszę jeszcze jedna fokta z początku jej kwitnienia

Było pytanie o pacioreczniki więc może kilka ich odsłon

tej wiosny kupiłem kika nowych odmian niestety prawie wszystko nie to co miało być, ale coś tam wyrosło.

DURBAN

STUTTGART

Ogród z Czerwonym mostkiem 18:20, 28 gru 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

I skrzaty

Rozbrajająca parka
Lepiężnik - Petasites 18:14, 28 gru 2011

Do góry
Znalazłam, ale czy to jest lepiężnik?

On tak dziwnie pachnie, niezbyt przyjemnie, pamiętam, że jako dziecko bawiłam się w parasole nad Bugiem rosły

Lepiężnik - Petasites 18:12, 28 gru 2011

Do góry
Mój lepiężnik był kupiony pod nazwą petasites albus, już w lutym pokazują się pączki kwiatowe,
kwiat wyrasta na 20cm. wys. póżniej wyrastają liście ale też nie za wysoko, tak do 30cm.
Nie jest ekspansywny i nie szaleje z rozrostem, może to taka odmiana albo nie ma sprzyjających warunków do silnego się rozrastania.

Ogród z Czerwonym mostkiem 18:07, 28 gru 2011

Do góry
Okno kuchenne też trochę świąteczne

Na zewnątrz bombki na brzozie

Ogród z Czerwonym mostkiem 18:05, 28 gru 2011

Do góry
Jeszcze kilka dekoracji świątecznych z naszego domku

Ogród z Czerwonym mostkiem 18:04, 28 gru 2011

Do góry
Dziękuje Wam wszystkim bardzo serdecznie za życzenia.

Aniołki dla Was

I skrzaty

Ogród malarza. 18:00, 28 gru 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten ogród, a co to za roślina, która wskazujesz ręką?

To krwiściąg - Sanguisorba tenuifolia var. alba .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies