Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 23:17, 18 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
Fajnie byłoby z palcykiem dookoła iograniczyłabyś jej eksapnsję

jeśli tak mówisz, to muszę to poważnie rozważyć w najbliższym czasie odkurzę kredki i spróbuję cos narysować
monteverde 00:16, 19 mar 2012

Cześć Kasiu mam z przodu domu leszczyny ale maja najwyżej 3 , zawsze wycinam wszystkie cienkie i wykorzystuję np, pod fasolę pnącą ładna jest Twoja bordowa, szkoda trochę wycinać
Martek 00:39, 19 mar 2012

Dzięki Katarzyna wracaj na wątek dają szampana ))))))))
marysia_kielar 19:19, 20 mar 2012

W ten pierwszy dzień wiosny wprost z mojego ogrodu - radości , pogody ducha i optymizmu

KasiaWB 22:35, 20 mar 2012

Witaj Marysiu, bardzo dziękuję piękna wiosna u Ciebie dzięki temu mam trochę kwiatków w swoim wątku
justi 22:45, 20 mar 2012

Witaj Kasiu! A może zostawisz tą leszczynkę, rośnie tak w rogu. Można by zrobić z niej kulkę na kilku kijach. Ja u znajomych kazałam im przycinać w kulkę (tylko, że od ziemi, nie na kiju) i wychodzi całkiem dobrze.
hanka_andrus 23:00, 20 mar 2012

Z tą leszczyną trzeba myśleć perspektywicznie.Za kila,kilkanaście lat będzie trzeba ją usunąć ,bo będzie sama karpa z kilkoma gałęziami/pniami/szpecąca cały ogród mimo swych liści.Potrzebny tam będzie traktor do jej wyrwania, bo korzenie będą grube,i twarde,i jeden facet z tym sobie nie poradzi.Ja bym ją jednak usunęła teraz.Dopóki jest możliwość dotarcia do niej ze sprzętem.
Znajomi mieli 2 szpalery leszczyn,chyba po 10 z każdej strony.Podczas usuwania 7-ej leszczyny traktor wysiadł,i reszta do tej pory straszy w ogrodzie,1 Karpę palili 3 dni w ognisku,żeby można ją było jako tako rozwalić na części.
Kilo orzechów kosztuje 30 zł.....Wg mnie nie warta skórka za wyprawkę.Ale zrobisz ,jak zechcesz.
Pozdrowienia wiosenne wraz z życzeniami zdrowia i pomyślności przyjm!
justi 23:13, 20 mar 2012

W sumie jak tak pomysleć to Hania ma rację. Przypomniałam sobie, że kiedys u nas była wycięta leszczyna. Te pieńki wystawały chyba parę lat z ziemi aż spróchniały.
KasiaWB 20:15, 22 mar 2012

Witajcie
Haniu, Justi - bardzo dziękuję za konstruktywną dyskusję Haniu dziękuję za kwiatuszki odnośnie leszczyny masz całkowitą rację i to mnie ostatecznie przekonało Tak zrobimy, bo rzeczywiście z czasem będzie coraz gorzej, a i tak mam rewolucyjne dalsze plany również względem tego co tam mam nasadzone teraz.
Będziemy dalej przdłużać mur na tym dłuższym odcinku, w tym będzie też część z przęsłami dla przewiewu, aż do samego rogu przy leszczynie,głównie z tego powodu, że jak dzisiaj zauważyłam od tej strony roślinki podmarzają np. thuje od góry. Myślę, że to będzie dobre rozwiązanie. Liczę, że zniszczeń wielkich mi robotnicy nie narobią, ale będzie przesadzanie na całego bo jak pisałam planuję w tym rogu za istniejącą (jeszcze) leszczyną m.in. posadzić kilka świerków serbskich i wszystko co tam teraz jest muszę wysadzić i zorganizować wszystko na nowo i już z głową ))) Mam nadzieję, że moje plany się powiodą
Przy okazji ogłaszam, że pojawiły się i u mnie malusieńkie oznaki wiosny - tulipany, szafirki i chyba hiacynty ale wyglądają z ziemi dopiero na wysokość aż ok. 1 cm ))) poczekam z robieniem zdjęć ale i ten 1 cm mnie cieszy ))))
Pozdrawiam serdecznie!
hanka_andrus 20:29, 22 mar 2012

Jak nie masz kwiatków, to Tobie jeszcze dam na pociechę.Najwyżej wywalisz jak przekwitną.....
.