W imieniu całego zespołu Ogrodowiska i naszym osobistym
życzę magicznych Świąt Bożego Narodzenia,
pełnych zdrowia, radości i rodzinnego ciepła.
Niech przy wigilijnym stole spełnią się marzenia,
a w blasku choinki promienieją uśmiechy najbliższych.
Niech Nowy 2012 Rok będzie pełen
wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym.
W imieniu całego zespołu Ogrodowiska i naszym osobistym
życzę magicznych Świąt Bożego Narodzenia,
pełnych zdrowia, radości i rodzinnego ciepła.
Niech przy wigilijnym stole spełnią się marzenia,
a w blasku choinki promienieją uśmiechy najbliższych.
Niech Nowy 2012 Rok będzie pełen
wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym.
Miscanthus sinensis 'Strictus' i 'Zebrinus' - miskant chiński
Obie odmiany sa bardzo podobne i tak naprawdę trzeba sie głęboko zastanowić, który jest który Teoretycznie 'Strictus' jest bardziej wyprostowany. Tutaj nie ma czego komentować, odmiany znane, bardzo popularne, około 1,8 m wys. Nie kwitną.
Dla mnie najładniejszy paskowany miskant i chyba wogóle najładniejsza paskowana trawa. Przepiękny fontannowy pokrój, bardzo wąskie liście obrzeżone na biało... Nie za wysoki, mniej więcej 1,2 m, nie kwitnie...
Popularnego "giganteusa" już omawiałem. Teraz pora na jego dośc piopularną paskowaną odmianę. Jest nieco niższa, dorasta mniej więcej do 3 m. Niby kolorowy ale jakis kapryśny. albo odmiana nie jest "stała". Bo w wielu wypadkach, szczególnie tam gdzie nie ma pełnego słońca wybarwienie nie jest wyraziste. Może to też zależy od wieku czy podłoża? Nie wiem...
Niska, paskowana odmiana. Szybko rośnie i jest lekko rozłogowy. Paskowanie ma wyraźniejsze w półcieniu i jako jeden z nielicznych miskantów bardzo dobrze sobie radzi w takich warunkach. Kwitnie obficie ale nie są to olbrzymie wiechy...