Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ania i róże i cała reszta :) 22:46, 16 lut 2012

Do góry
Wandziu, coś mi się wydaje, że spokojnie to tutaj było ale już nie jest .
Nie nadążam za wątkami .

Moniś, z założeniem wątku nosiłam się bardzo długo, ale zawsze coś wyskoczyło.
Też zauważyłam, że coraz więcej tu znajomych .
Chociaż ja się od początku tutaj czułam swojsko, nawet nie pisząc a tylko zaglądając. W końcu z Danusią już się trochę znałyśmy i o tym portalu wiedziałam od pierwszych dni jego powstania .
Wiosna już idzie!

Irenko, Małgosiu, Aniu - asc, ale mnie miło zaskoczyłyście, dziękuję .
Moje walentynki trwały od soboty i były wspaniałe, mam nadzieję, że i Wasze też .

Andziulka, bardzo dziękuję, miło mi Cię gościć w moim ogrodzie .

Sebek, Agnieszko dzięki .
Piękne, prawda? A wcześniej nawet nie pomyślałabym, że mogą być taką ozdobą.

Haniu, ja w tamtym sezonie też zbierałam nasionka, ale wszystko już się rozeszło do ludzi
W tym roku też zbiorę .

Elu, ależ mnie zaciekawiłaś .
Ciekawa jestem co to za kwiatek ...naj, którego nie wszyscy lubią i ciekawa jestem czy ja też należę do tej grupy osób..?

Ania i róże i cała reszta :) 22:44, 16 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Aniu zestaw orlików piękny.... i tez mnie oczarowały...zwłaszcza te pełne.. Te pełne się nie rozsiewają tylko rosną w coraz większe kępy
Jak się nazywa ta piękna róża i czy trzeba ją okrywac na zimę? Czy wystarczy kopczyk? Podobają mi się róże żółte i czerwone A ta ma w sobie jedno i drugie....
Obiecałąm już sobie nie pstrzyć ogrodu...ale miejsce na różankę mam już upatrzone.... plan maks na następny rok...bo w tym już się nie wyrobię

Aniu, moje pełne orliki, zwłaszcza te ciemne coś gorzej rosną a nawet powoli wypadają, w ubiegłym sezonie zanikł mi czarny i granatowy pełny - Black Barlow i Blue Barlow.
Ciekawe czemu.
Ta róża to Yellow Garnish, trochę okrycia wymaga, ja robię jej tylko kopczyk.
A kawałek różanki będzie mile widziany zawsze, w końcu to róża od początków była królową, choć ostatnimi czasy zapomnianą troszkę.

ircia napisał(a)
Aniu, nie słyszałam, żebyś się chwaliła wcześniej miłością do orlików. Ja mam tylko dwa, jakoś broniam się przed nimi ze względu na opinie, jakie wcześniej czytałam o ich ekspansywności. Zamierzam jednak powiększyć moją skromną kolekcję Utwierdziłaś mnie Aniu w przekonaniu, że warto je mieć

Irciu, wydaje mi się, ze ta ekspansywność jest prawdą, moje orliki tez rozrastają się w tempie błyskawicznym i końcem sezonu muszę przerzedzać kępy, bo mi wchodzą zbytnio ich liście na róże.
Ale i tak je lubię .

an_tre napisał(a)
Kocham twoje orlikowo Aniu tak pięknie ci pozują

Aniu .
Z tym pozowaniem to jednak nie taka prosta sprawa, musiałam trochę się nakombiować, żeby było widać, co trzeba .

Dziękuję Bogusiu, również pozdrawiam .
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 22:43, 16 lut 2012

Do góry
Sebku,podziwiam silną wolę.Mnie się to nie udaje,chęć zakupu kolejnych roslin przerasta rozsądek.

Marzenko,przysypało,przysypało i dobrze,bo jak zacznie sie topić przynajmniej nasączy suchą ziemię.

Aniu,u nas tylko nasionka,a rok temu o tej porze był ogromny wybór przede wszystkim w liliach,tawułkach,daliach.

Bogumiłko,pochwal się co juz kupiłas?

Po prostu ogród... 22:40, 16 lut 2012

Do góry
Ja przenoszę ten śnieg z górki później pod orzech włoski, pod nim najszybciej śnieg się topi, bo korzenie wypijają wodę. Też nie lubię jak śnieg leży, więc pomagam szczęściu, żeby szybciej go nie było. Jak zniknie ostatni pagórek śniegu od razu czuje się wiosnę.

Na ośnieżonej ławeczce nikt pewnie nie ma ochoty teraz przysiąść

Ogrodnik mimo woli 22:35, 16 lut 2012

Do góry
Pisałąm na szybko i zapomniałam napisać, że bratki co roku sadzę.....i wcale nie uważam ich za kwiaty cmentarne.....
Piwonie są piekne..dostałam do mamy 2 sadzonki....... zakwitły w pierwszym roku..... i od razu kupiłam kolejnych co najmniej 6 "krzaków"

Ogólnie to wszystkie kwiaty lubię, a najbardziej (kolejność przypadkowa):
magnolie, różanczeczniki, azalie, piwonie, bzy, wszystkie wiosenne cebulowe bez wyjatku, lilie, hortensje, hosty, wrzosy i wrzośce, floksy, ostróżki, dzwonki, zawilce, żurawki ,słoneczniki, bodziszki, pełniki, irysy (chociaż za krótko kwitną), pysznogłowkę, trojeść kropkowaną... liliowce....one gdzieś bliżej początku listy.....doszły róże, a z domowych storczyki Z jednorocznych delosperma..... i z kapryśnych lewizje....... Zapomniałam TRAWY..... dobra kończe wymieniać, bo łatwiej napisać czego nie lubię........ napewno perzu skrzypu

Z owoców uwielbiam borówke amerykańską, jabłka, agrest, czarną porzeczkę , wiśnie ,czereśnie i śliwki.

Drzewa lubię wszystkie bez wyjątku ....

Ufff......a teraz

toast za gości Tych co byli, są i przyjdą

Na obrazku moja kolekcja róznych małych buleleczek.... każda inna, a jest ich 300? Nie wiem ile, bo nie liczyłam, dużo się potłukło jak przesuwalismy szafę i się wywróciła.... Ta kolekcja do oglądania, bo do picią są duże obok
Ogród u stóp klasztoru 22:34, 16 lut 2012

Do góry
zasypało mnie dzisiaj na amen . zaspy metrowe przed domem . krzewów nie widać .a odśnieżanie - cała akcja od 8 rano i to po godzinnej rehabilitacji w gabinecie ......czuję się rozsypana .

słońca troszkę wam przesyłam z pozdrowieniami

clematis KAKIO

MULTI Blue

PILLU

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:27, 16 lut 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
[img

Jak się nazywa? Moje zdjęcia staram się podpisywać, bo ktoś mi zarzucił, że nie wie jakie to roślinki.
Bo wszystko jest oczywiste, jak już wiemy, ale jak byśmy się chcieli dowiedzieć, to takie informacje pod zdjęciem to już prawie...encyklopedia. Pozdrawiam śniegowo ale ciepło.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 22:21, 16 lut 2012

Do góry
Dziękuję za odwiedziny baaaaaardzo serdecznie.
Po niedzieli maja u nas dostać dużą dostawę cebul najróżniejszego kalibru,kanny też różnych odmian.Trafi mi łukiem omijać ten sklep,bo zbankrutuję,a najgorsze jest to,że w żaden sposób działka nie chce się rozciągnąć.

Za ciasno po latach 22:20, 16 lut 2012

Do góry
No i kolejna prezentacja zbyt ciasnych rabat.
Tak było:

Później było tak:

A teraz ciasno:

I to jeszcze nie koniec, bo ostatnie zdjęcie myślę, że było zrobione 2-3 lata temu. Wychodzą teraz popełnione błędy. Jeśli nie ma się doświadczenia, pracę się podwaja lub nawet potraja. A tak się mój Mż śmiał, że liliputki kupiłam i co metr posadziłam. Gdzie ten ogród - pytał się. A ten ogród teraz za chwilę wygoni mnie z domu
Piszcie, co zrobić z tą wielką rabatą. Powklejam jeszcze trochę fotek za jakiś czas.

borówcowy-raj/
Ogrodnik mimo woli 22:18, 16 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aniu pełno u Ciebie gości, tort czeka . Gdzie jesteś?

Dopiero wróciłam z pracy........ żółwie jeżdżą 40km/h.... wiec zeszło długo....
Jednak nic straconego kroję ten piękny i bardzo smaczny tort i częstuję wszystkich...oczywiście toast za kolejne 100 stron i przyjaźń ogrodowiskową wznosimy nalewką od Andziuli

I takim to sposobem nie lubiąc stać przy garach, dzięki przyjaciołom jest impreza

Tyle życzeń, że każdemu chciałabym coś napisać...... i z powodu braku czasu (muszę jeszcze popracowac ) nie mam jak...ale napewno wróce do tematu......

Cieszę sie, że tu jesteście, bo moje monologi, które są najwiekszą moją tajemnicą w uzyskiwaniu kolejnych stron... nie są do końca monologami. Widać po życzeniach, że troszkę osób tu zagląda .... i nie musze się martwić, że pisze bzdury do siebie w ramach jakieś psychoterapii
W dodatku wychodzi, że mogłam pobić jakiś rekord ogrodowiskowy..... a przynajmniej załapać się do ścisłej czołówki.

Wiem ,wiem, Bożenka, Agnieszka i Irenka zaraz mnie zakrzyczą, że gadam głupoty, bo one są zawsze...... i mam nadzieję, że będzie okazja niedługo spotkać sie i poznać w realu Już dni liczę .... i chyba toj est pierwsza rzecz od dawna do kórej nie moge się doczekać..wyjątkiem są oczekiwania na wiosnę. Ale wszyscy czekamy i niech już wreszcie przyjdzie....

Otrzymane kwiatki są z tych co bardzo lubie....wrzoski (cudne i w pięknej donicy), tulipanki botaniczne..tez ulubione, lilie to jużwiecie że lubię...storczyki to mój "konik", kupiłam pierwsze Wandy i ciekawe czy zakwitną.., owocki lubię wszystkie a z porzeczki to najbardziej czarną porzeczkę (u Ciebie Andziu też sie chyba mówiło na to smrodzina, w końcu od Ciebie do mojej babci jest tylko max 20 km)..... że nalewki lubię to przemilczę....
Róże....Sebuś przyznaj sie, kłamiesz że z kwiaciarni, bym ci ich w nocy nie buchnęła.

A teraz pijemy toast za Danusię, bo gdyby nie Ona nas by tu nie było

I pomyśleć że do niedawna nie wierzyłam w żadną przyjaźń wirtualną.... uznawałam tylko kontakty bezposrednie Ależ młodzieżówa ze mnie się zrobiła pełną gębą......
Co z tym skalniakiem...? 22:12, 16 lut 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

Trzeba się zdecydować na styl. Może być iglakowo-trawiasto- wrzosowy, wtedy coś na pniu, do tego plamy z wrzosów po 20-30 szt jednego koloru, do tego trawy miskanty i turzyce albo rozplenice.

Możesz skorzystać z tego zestawu

Miskanty Variegatus, Morning Light, kosodrzewiny, berberysy, wrzośce i wrzosy posadzone plamami. Iglaczki karłowe, nawet też cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana 3 szt. Na samym dole może być pachysandra.

W cieniu - zacieniona 22:03, 16 lut 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Nareszcie znalazłam miejsce na sadzonki!!!
Bogusiu świetny stojak i nie zajmuje dużo miejsca, wszystkie kwiatki maja światło

Myślałam nad tym cały rok.Pamiętam ...ostatnią wiosnę...problem doniczkowy.
Rajski ogród Ani 22:03, 16 lut 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Ale mnie rozpieszczacie dawno nikt mi tak pięknie nie mówił dziękuję Kochani

Przejść obojętnie się nie da. Twoje oczy potrafią tak pięknie widzieć.
Ogród Magdalenka 22:02, 16 lut 2012

Do góry
Danusiu dziękuję za podpowiedzi proszę sprawdź mnie czy dobrze Cię zrozumiałam

Żurawki pooglądam inne , te bardziej wesołe będzie super.

Na brzegu tej żurawki Obsidian (?) też bym posadziła dla podkreślenia po łuku albo karłową pachysandrę albo tojeść rozesłaną Aurea.

tam jest posadzony wrzosiec Golden Starlet -tylko jest bardzo mały i tojeść też posadzić przy żurawkach ?

Po prawej, idąc równolegle do łuku z bukszpanu posadziłabym 3 żółte kule na pniu, tylko musza być na równym patyku - trzmielinę, w którą trzeba zainwestować i wyszukać ładne egzemplarze. Ładnie to rozweseli nieco smutne kolory prawej strony ogrodu i podniesie płaski ogród, który rośnie praktycznie na jednym poziomie. Obok rozplenicy posadziłabym także białego miskanta Variegatus lub Morning Light.

Trzmieliny bardzo chętnie, wyszukam ładne okazy tylko czy mają być w tym miejscu? zaznaczyłam czarnymi punktami ?
i miskant ma być też w tym miejscu co jest czarna kropa?

Przed bukszpanem we wnęce obok zawijaska potrzeba np. wrzośce jaśniejsze liście albo bażynę - też jest żółta.[/quote]

bażyna- fajna roślinka, poczytałam o niej tylko teraz przed zawijaskiem rośnie pachysandra, ale czy to chodzi o miejsce przed zawijaskiem czy w środku zawijaska , w kółku?

kulek pod śliwą będzie więcej , wkleiło mi się nie to zdjęcie .
W cieniu - zacieniona 21:59, 16 lut 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Nareszcie znalazłam miejsce na sadzonki!!!
Bogusiu świetny stojak i nie zajmuje dużo miejsca, wszystkie kwiatki maja światło
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:55, 16 lut 2012

Do góry
Podglądam i pozdrawiam.
Po prostu ogród... 21:52, 16 lut 2012

Do góry
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 21:51, 16 lut 2012

Do góry
Witaj Weszko Zajrzałam do twojego ogrodu i widzę, że masz takiego super pomocnika jak ja. Mój ma 4,5 roku. Co do statku, to położyliśmy na spód pod piach agrowłókninę.
Wiosną bedziemy statek kończyć. Zawiśnie flaga piracka, będzie ster, lunety. A to dla Ciebie statek z drugiej strony, obok siatki wspinaczkowej będzie ścianka wspinaczkowa
a tu jeszcze trochę "mojej" zimy

i Odi w szelkach do ciągnięcia sanek

niestety zdjęcia robione telefonem, więc jakość tych zdjęć kiepska. Niestety nie potrafię robić dobrych zdjęć .
Bajkowy ogród Weroniki 21:49, 16 lut 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
W zimowy mroźny dzień, po walentynkach i przy czwartku pączkowym
częstuję gorącą kawką...a życzenia mam zawsze najlepsze dla każdego: pomarzyć dobra rzecz, i niech się to spełnia, codziennie coś dobrego.

Częstujemy się...dziękuję.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:49, 16 lut 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebek, brawo za to zdj.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies