Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:08, 11 lip 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

O odkladach to wiem kilka odkładów zrobionych od zeszłego roku. Trzeba przyciąć przyszła wiosna. Dużo roślin odkładam np lawende tak sobie rozmnozylam. Nie ma co siać tylko przygina.
Jorty kupuje w Lidlu po 10 zł i pięknie rosną. W tym roku będą kwitly.

Byłam u Hani w Jab. Ale ona tego wszystkiego ma. W szklarni pomidorowo jaki urodzaj.

Pozdrawiam[/quot

O nie wiedziałam że tak można też lawendę odłożyć ide zaraz to zrobię bo potrzebuję na wiosnę

Hania to wspaniała ogrodniczka z wielkim sercem i zacięciem do roślin .

A co do memory to na wiosnę muszę ją wywalić w miejsce gdzie będzie mogła dawać sobie w rośnięcie do woli bo tutaj nie chodzi o przejscie ale o mur przy korzeniach .
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:36, 10 lip 2020

Do góry

Oj Elu już dość tego deszczu na jakiś czas. Jak Ci wypłukało to się upomnij jesienią lub wiosną ja mam zawsze pełno siewek
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:25, 10 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tą rabatę plewiłam dwa razy i już nie muszę w tym roku chyba

Piękne foty to firletka kwiecista zawsze mu się podobała nigdy jej nie miałam. W tym roku dostałam kilka sadzonek i wysialam w zeszłym tygodniu, ale te ulewy czy nasion nie wypłukały.
Rośliny kiepsko w tym roku.

U nas leje od trzech godzin.
Ptasi gaj 22:49, 10 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ela ,

Rozumiem cię dobrze
U mnie też szały z różami nie mam ,
Ledwie odżyły i ulewa ,
Dzisiaj taczkę z obciętymi różami wywiozłam na obornik do sąsiadów ,
To jakaś masakra ,
Krzaki są bez kwiatów ,
Jakieś pąki się tworzą ,
Ale jak tak dalej pójdzie to i pąków nie będę miała

...czerwona jest piękna ,
Może bardziej wytrzymała

Aniu witam

Ja już taczkę wywiozłem jutro będę znowu cięła.
Tak nie jest to pogoda dla róż może drugie kwitnienie. Niektóre mniej podatne na deszcz czy późniejsze jakoś się trzymaj ale mało ich.

Jeżeli chodzi o róże różowa to Laguna. Ona jest wytrzymała, ale pod wpływem namoczenia kwiatów a są ich kiście uginają się i nawet pędy są polamane w tym problem.
Nawet tnę do wazonu długo się trzymają kolcy od groms, zapach nie z tej ziemi w całym domu.
Ptasi gaj 22:39, 10 lip 2020

Do góry
effka napisał(a)
Gdzie nie zajrzę tam róże, bajka!!! Ta pnacą na ostatnim zdjeciu powala, co to za odmiana? Ma kolor taki jak na zdjęciu?

Apropos, myślałam o Tobie jak zobaczyłam w Ogrodach Hortulus to:

Ewa dziękuję

Przejezdzam jadąc do Kołobrzegu co roku i każdego roku obiecuje że zwierzę hortulusa ale w tym roku już zwiedze.

Tak to róża Laguna bardzo dobra zdrowa odmiana piękny róż. Jest jest jeszcze Swyt laguna jaśniejszy róż. Ta jest ładniejsza.

Tutaj Laguna z bliska ma bardzo dużo kolców.

Ptasi gaj 21:56, 10 lip 2020

Do góry
Jak deszcz parę dni nie padał róże odżyły.
Teraz przechodzi ulewa druga w tym dniu.

Ela ,

Rozumiem cię dobrze
U mnie też szały z różami nie mam ,
Ledwie odżyły i ulewa ,
Dzisiaj taczkę z obciętymi różami wywiozłam na obornik do sąsiadów ,
To jakaś masakra ,
Krzaki są bez kwiatów ,
Jakieś pąki się tworzą ,
Ale jak tak dalej pójdzie to i pąków nie będę miała

...czerwona jest piękna ,
Może bardziej wytrzymała
Ptasi gaj 21:48, 10 lip 2020

Do góry
Jak deszcz parę dni nie padał róże odżyły.
Teraz przechodzi ulewa druga w tym dniu.

Ptasi gaj 21:44, 10 lip 2020

Do góry
Watanabe dopiero w tym roku ma duże przyrosty.
Mam jeszcze Kilimandżaro w donicy. Wydawałoby się, że takie deszcze były podlałam ja zeszła sobotę przyjeżdżam wczoraj a ona prawie uschnieta. A była taka.

Ptasi gaj 21:33, 10 lip 2020

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Witam.Elu widzę że masz derenia białego.To dfziadostwo po 10 latach usunę bo każdej wiosny atakowane jest przez mszyce gąsienice i i inne dziadostwa Zanim porzadnie sie rozwinie to jest koniec sierpnia.

Witam Franek

Mam kilka dereni białych i bardzo sobie chwalę i je lubie. Nigdy nie miałam mszyc na nich nawet w tym roku który obfituje we mszyce.
Ten je wiosna wczesną i później tego z foty podcinamy pod koniec lipca.

A opadłe liście spod dereni zbierasz?
Może w opadłych liściach cumują larwy paskudztwa i tu jest przyczyną. Moim zdaniem powinieneś pryskać zanim rozwiną się liście.

To są fotki z zeszłego roku tegoroczne też ładne ale nie mam fotek

Ptasi gaj 19:43, 10 lip 2020

Do góry
Dzisiaj ulewa znowu. Komary tną nie miłosiernie nie ma dla nich znaczenia czy to biały dzień czy pod wieczór.

Wczoraj o godz 15.OO uciekłam do domu. Woda już trochę opadła więc można było skosić.

Trochę fotek

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:45, 10 lip 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

Jak chcesz mieć rozsadę z hortensji to najlepszy sposób na dobre przyjęcie przyginasz gałązkę przy krzaczku taką co najniżej jest i przysypujesz ją ziemią i czekasz do wiosny następnego roku .zeby ci woda nie zmyła ziemi z gałazki to mam zrobione z drutu/z wieszaka drucianego/zginam kawałek 20 cmdrut w literę U i przyciskam nim gałązkę .na to jeszcze nasypuję ziemi i spokojnie czekam .Nie ma siły zeby się nie ukorzeniły. Wiosną następnego roku albo jeszce póżniej odcinam od strony matki i sadzona gotowa Spróbuj .Powodzenia .Jak przyjedziesz to Ci pokażę .zapraszam .

Memory strasznie szybko u mnie wystartowała i po jednym sezonie już muszę myśleć żeby ja wysadzić od domu bo potem nie dam rady z nią Powodzenia w odkładach .

Memory szybko rośnie. Nie możesz jej jesienią wykopywać tylko wiosna.
Jeżeli nie chcesz aby od muru miała odstęp to podetnij jej liście na 10 cm od ziemi nic się nie stanie. Też tak robię jak nie mogę przejść.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:44, 10 lip 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

Jak chcesz mieć rozsadę z hortensji to najlepszy sposób na dobre przyjęcie przyginasz gałązkę przy krzaczku taką co najniżej jest i przysypujesz ją ziemią i czekasz do wiosny następnego roku .zeby ci woda nie zmyła ziemi z gałazki to mam zrobione z drutu/z wieszaka drucianego/zginam kawałek 20 cmdrut w literę U i przyciskam nim gałązkę .na to jeszcze nasypuję ziemi i spokojnie czekam .Nie ma siły zeby się nie ukorzeniły. Wiosną następnego roku albo jeszce póżniej odcinam od strony matki i sadzona gotowa Spróbuj .Powodzenia .Jak przyjedziesz to Ci pokażę .zapraszam .

Memory strasznie szybko u mnie wystartowała i po jednym sezonie już muszę myśleć żeby ja wysadzić od domu bo potem nie dam rady z nią Powodzenia w odkładach .

O odkladach to wiem kilka odkładów zrobionych od zeszłego roku. Trzeba przyciąć przyszła wiosna. Dużo roślin odkładam np lawende tak sobie rozmnozylam. Nie ma co siać tylko przygina.
Jorty kupuje w Lidlu po 10 zł i pięknie rosną. W tym roku będą kwitly.

Byłam u Hani w Jab. Ale ona tego wszystkiego ma. W szklarni pomidorowo jaki urodzaj.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:44, 10 lip 2020

Do góry
Ma potezna hortensje pnąca. Poniżej pieniek i widać jeszcze suche kwiaty po drugiej stronie ściany też kwitnie

Lilia piękny kolor. Buk liście bordowe z czerwoną obwódką mówiła nazweą, ale nie zapamiętałam. Zresztą buków ma kilka, perukowiec duży.

Ptasi gaj 00:28, 10 lip 2020

Do góry
Witam

Dzisiaj byłam u Anabell z "zywoplotkow cudownych" piękny ogród roślinności w bród. Przepiękne róże, anabelki kwitną,lilie różne kolorki i innego kwiecia. Człowiek nie jest w stanie ogarnąć tyle tego.

A Hania z oprzyrządowaniem ogrodniczym pieli, przerabia, sądzi i przesadza. Kanciki robi. Roboty tył, że nie do przerobienia sama się tym wszystkim zajmuje.
Szklarnia pełna dorodnych pomidorów już owocują nie zrobiłam foty a szkoda.

Teraz pierwsze skrzypce zaczynają grać jeżówki. Chyba się nie pomyłek tysiące sadzonek. Nawet swoje siewki ma.

Pokaże trochę fotek moim okiem

Żywopłotki cisowe. 19:09, 09 lip 2020

Do góry

Dziękuję Aniu

Co nieco już posadzilam, jeżówki do posadzenia.

Pozdrawiam

Ogród z wilkiem zamkn. 19:50, 07 lip 2020

Do góry

Madziu wszędzie pięknie u ciebie tak jakby deszcz nie padał a co dopiero ulewy.

U mnie widziałaś od 3 dni nie pada wody mam pod dostatkiem. Z wodą sobie poradzę gorzej z różami obraz nędzy i rozpaczy. Może drugie kwitnienie będzie miało więcej szczęścia do pogody.

Piękne te drzewka nie widzę z bliska to buki czerwone czy klony japońskie, możesz podać nazwę. Widać, że dobrze rosna. Też widzę cisy pod drzewami ładne podaj nazwę.

Pozdrawiam życzę energii, dużo wolnego czasu i zdrowia

Ela te bordowe ,to klony palmowe-prawdopodobnie Shaina -ale na 100 procent nie jestem pewna
cisy -odmiana hicksii-czekają na cięcie -wieczne mi brak czasu ,żeby mieć wszystko ogarnięte
dziękuję za komplementy i życzenia
Buziaki

basia3012 napisał(a)
Taki busz Madziu jak u Ciebie to jest to co lubię. Pięknie. I odrobina niebieskiego podkreśla urodę ogrodu. Te przetaczniki robią dobrą robotę.

Basiu dziękuję za komplementy
ja po prostu lubię kolorowo -taki jarmark mam w części warzywnej za to żółty dominuje

Ptasi gaj 16:25, 07 lip 2020

Do góry
Oj można złapać oddech chłodniej.
Uprzątnę ale jeszcze nie w tym tygodniu. Sama nie dam rady drwale muszą być

Róża Wen rosa przesadzona chorowała na plamistość jak na razie zdrowa i pięknie kwitnie.
Lilie tuż tuż

Ogrodowe kreacje 12:42, 07 lip 2020

Do góry
Aurelia tak mi szkoda. Już byliscie blisko i tu masz. Szukaj dalej tak widocznie miało być. Nie jest ci pisana daleka odległość. Poszukajcie bliżej też można znaleźć.
To kwestia ceny nawet tutaj gdzie mam działkę są wystawiane gospodarstwa.
Co się odwlecze to nie uciecze.

Ogrodeczek piękny zrobiłaś a jakie urodzaje. W życiu takich nie mialam. Proszę aby mi zbili takie skrzynie od 2 lat i nikt się nie kwapi.

Jest teraz więcej czasu aby coś zrobić to znowu komary tną w biały dzień nie miłosiernie.

Pozdrawiam
Ogród z wilkiem zamkn. 12:29, 07 lip 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Kasiu widziałam Twoje piękne róże na telefonie -musze je jeszcze raz obejrzeć
jakiś niedoczas mnie dopadł i nie mam ,aż tyle wolnego czasu ,żeby pisać w innych wątkach ech ….jesienią będę nadrabiać
Buziaki

Madziu wszędzie pięknie u ciebie tak jakby deszcz nie padał a co dopiero ulewy.

U mnie widziałaś od 3 dni nie pada wody mam pod dostatkiem. Z wodą sobie poradzę gorzej z różami obraz nędzy i rozpaczy. Może drugie kwitnienie będzie miało więcej szczęścia do pogody.

Piękne te drzewka nie widzę z bliska to buki czerwone czy klony japońskie, możesz podać nazwę. Widać, że dobrze rosna. Też widzę cisy pod drzewami ładne podaj nazwę.

Pozdrawiam życzę energii, dużo wolnego czasu i zdrowia
Anna i Ogród 12:24, 07 lip 2020

Do góry

Też mam takie zdanie na początku trzcinnik ma ciemniejsze kłosy a później błędna z biegiem lat.
Mam jednego i jak zakwita to ma różowe kiście a potem jaśniejsze.

Aniu pięknie masz widzę, że i z trawnikiem się uporaliscie zieloniutki dywanik.

Fotka z białą gaura i hortami bardzo piękna. Nie wiem w jakim wieku ta gaura, ale potrafi kwitnąć nawet do 1,5 metra więc hortki mogą być nie widoczne.
Trzeba obserwować. U mnie pędy sięgają nawet 2 metrów.

Ooo łał. 2 m?
Moja pokłada się i muszę ją trochę podpierać. Mam nadzieje że nie będzie taka wysoka. Nie przewidziałam nawet tego że ona będzie wielosezonowa. Miała być jednoroczna

Nie wiem jak by zniosła przesadzenie w razie czego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies