Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pogaduchy skowronków 08:16, 16 lut 2012

Do góry
Ale się porobiło!Sowa skowronki budzi do czynu!Dzięki ,Marto!
Tak czy owak....dziś tłusty czwartek!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:06, 16 lut 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Smutno ławeczce bez wesołych gości, chociaż taka piękne w tej śniegowej szacie

ławeczka marzenie...
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 08:06, 16 lut 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Jestem tu drugi dzień, a mam wrażenie jakbym tu byla od lat. Cieplutko nawet zimą

Bo to forum wampirów czekamy na świeżą krew )) Witaj ,dużo słońca i koloru w twojej galerii

A tak! Wampiry w wampirkach!Ale coś w nas jest....... tacy jesteśmy ciekawi,że gotowiśmy pożreć z radości każdego nowo zarejestrowanego!Ale do czasu ,aż śniegi nie spłyną.Potem wizyty z doskoku,albo......do późna w noc!Pozdrawiam!

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 08:04, 16 lut 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Podziwiam umiejętnośc wczesniejszych wysiewów.Ja trzeci rok podchodzę do tego z mizernym skutkiem.To,co wysieję wprost do gruntu to mam,a w tym roku będzie ponad 40 gatunków kwwiatów jednorocznych.W domu mam wsadzone begonie,kanny i rycunusa.Wysiałam mina lobata,żeniszek,bratek,niecierpki,hosty,pierwiosnki,ale jak zwykle nic mi nie wschodzi.

Zaimponowałaś mnie tą liczbą gatunków Małgocha
Nie wszystkie rośliny są łatwe ,ale nie wiem też czy to dobra pora np. na wysiewanie bratków ,host ...?
Po pierwsze odpowiedz sobie czy wszystkie z roślin nadają się na domowe eksperymenty i czy warto ?Po drugie niektóre nasiona muszą przemarznąć z tego co słyszałam ale może strzelam teraz głupotę ,sama muszę dopytać .Zwykle na nasionach jest informacja kiedy wysiewać rośliny ,ale pewnie niektóre nasiona masz z odzysku ...???
O dziwo doszły do mnie słuchy ,że żeniszek nie jest łatwy ...?W gruncie problemu nie ma latem ...?
To może teraz mądrzejsi się wypowiedzą ))) Ja wysiewam w marcu wtedy jestem spokojniejsza ,że rośliny nie będą wybujałe .Dnia jest więcej i słońca ,ale na samo kiełkowanie to nasiona powinny mieć mokro i ciemno jak tylko coś się pojawia na parapet
Pogaduchy skowronków 07:51, 16 lut 2012

Do góry
maria_kalinowska napisał(a)
Marta, hamuj z tymi pączkami. Jak już dzisiaj zaczynasz, to co będzie jutro?.Po tych słodkościach polecam takie oto ćwiczenia.

Nie dam rady Mario))Wyjadłam jednak słodkości jak tyłeczka do sklepu nie ruszę to post ))
Witam Skowronki
Nie wiem ile za oknem w domu ciepło pod kołderką jeszcze cieplej przy wyjściu innych domowników wrzało z gorąca ))
Jakaś praca domowa się przypomniała ))))))))))Postawiło mnie to na równe nogi
Pozdrawiam czwartkowo ,życzę dobrego dnia
Sowa
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 07:48, 16 lut 2012

Do góry
Podziwiam umiejętnośc wczesniejszych wysiewów.Ja trzeci rok podchodzę do tego z mizernym skutkiem.To,co wysieję wprost do gruntu to mam,a w tym roku będzie ponad 40 gatunków kwwiatów jednorocznych.W domu mam wsadzone begonie,kanny i rycunusa.Wysiałam mina lobata,żeniszek,bratek,niecierpki,hosty,pierwiosnki,ale jak zwykle nic mi nie wschodzi.

Ogródek Hanusi po zimie 07:13, 16 lut 2012

Do góry
Haniu - Gratuluję 400 stron.

Życzę kolejnych setek pełnych radości, kolorów, nowych przyjaźni i wzruszeń.
Dwa światy 00:43, 16 lut 2012

Do góry
....kochani zasypało mnie,ale powoli się odkopuję

Spotkania, wydarzenia, wizyty i wyjazdy Ogrodowiska w 2011 - podsumowanie 00:42, 16 lut 2012

Do góry
Wątek żyje ponad miesiąc a ja dopiero dziś przez przypadek się tu znalazłam.
I muszę powiedzieć:Danusiu, jesteś Tytanem pracy!

Zintegrowałaś mnóstwo obcych sobie ludzi, zachęciłaś ich do upiększania i tworzenia ogrodów zgodnie ze sztuką ogrodniczą, prowadzisz wspaniałą edukację i robisz to z uśmiechem, życzliwością. A co najważniejsze - sprawia Ci to radość i satysfakcję.
A co do spotkań dołączę jeszcze dwie fotki z marca 2010 roku. Myślę, że się Danusia nie obrazi

Miało być inaczej 00:04, 16 lut 2012

Do góry
Dobranoc wszystkim..... niech Wam się przyśni wiosna......

Ogród Hrabiego 00:01, 16 lut 2012

Do góry
Witajcie
Dawno mnie nie było

Sebek - chodzi Ci o ruiny ? Tak to kaskada ale obecnie niestety nie działa ,rura w środku pękła ,ale może uda naprawić możne tym latem .

Weronika- Dziękuje za miłe słowa ,rzeczywiście niektóre przykre słowa można by kierować prywatnie by nie wszyscy widzieli ,bo takie publiczne mogą bardziej krzywdzić ale na szczęście są tu bardzo mili i serdeczni ludzie Dziękuje za gratulacje odnośnie plakatu niestety nie miałem okazji zobaczyć Warszawie jak wiszą ,ale bardzo się cieszę ,że kolejny raz się udało .

Danusia- Szklarenka już ma parę latek i teraz chyba będzie czekało ją malowanie .Zastanawiamy się na jaki kolor

Wszytko w ogrodzie jest zasypane śniegiem ale nie robiłem fotek bo nieciekawie to wygląda ,mało co widać .Boje się wiosny bo się okaże co zamarzło ...szkoda że śnieg nie spadł wczesnej jak były wielkie mrozy ...

Mój przyjaciel napisał wiersz o moim ogrodzie chciałbym się z nim podzielić .
Tak natchną go mój ogród .
To jest jego interpretacja:

Paradisi Dei

Światem władali bogowie, co bogami nie byli,
lecz tylko tchnieniem, tego co najwyższym.
Ocierali się o ideały, z ludzkich wad kpili,
być chcieli nad światem, być co najmilszym.
Kiedy nowe, nadeszły czasy,
w wojnie świat, pogrążyli.
Największy z nich, na władze łasy,
meduzy głową, w kamienie się zmienili.
I on sam, po władzę sięgał szalony,
nie znał boskości, nie znał człowieka.
Zginął od meduzy, w kamień zamieniony,
sprawiedliwość, cierpliwa, zawsze poczeka.
Do piekieł, zesłane stare demony,
w alei, ich poddańcze stoją pomniki.
Rotunda boska, w oparach kardamony
i dwa na kolanach, poddane stoją łuczniki.
Pod kopułą niegdyś, bogi fałszywe,
dzisiaj najczystsza Madonna stoi.
Stopą, przeszłe czasy, zgniotła robaczywe,
i serce, serce człowieka na nowo koi.
Paradisi Dei, boskie ogrody,
symbol upadku, starego świata.
Kroplą na serca, kroplą osłody,
symbolem upadku, dobra fasada.
-Ludwik August-

Ciesze się ze ogród wzbudza rożne emocje .

Poniżej jeszcze zamieszczam link do krótkiego filmiku z fragment utworu
który wykonuje mój znajomy :
http://www.youtube.com/watch?v=fk8YxqVcDcg&feature=autoshare

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 23:58, 15 lut 2012

Do góry
Kubusiowo 23:47, 15 lut 2012

Do góry
Gosiu rocznicowy kwiatek dla Ciebie....
Choroby miną, słoneczko przyjdzie i będzie cieplutko i miło!
Powodzenia w Kubusiowie i nie tylko!
Kubusiowo 23:46, 15 lut 2012

Do góry
Gosiu rocznicowy kwiatek dla Ciebie....
Choroby miną, słoneczko przyjdzie i będzie cieplutko i miło!
Powodzenia w Kubusiowie i nie tylko!
To właśnie tu 23:16, 15 lut 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Dzidko, jakie urocze te zakątki! Funkie przepiękne
Rajski ogród Ani 23:11, 15 lut 2012

Do góry
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:11, 15 lut 2012

Do góry
Dopiero udało mi się troszkę czasu dla siebie zorganizować. Spędziłam dziś ponad 2 godziny na odśnieżaniu całego podjazdu i terenu przed ogrodzeniem – duuużo śniegu napadało….
Powiem szczerze – rąk nie czuję
Za to już wiem, że na tym pasku między chodnikiem, a podjazdem nie mogę sadzić nic delikatnego. Całe tony śniegu tam dziś wywaliłam

Acha- przede wszystkim to źle narysowałam na planie kamienno-drewniany płotek. On z lewej strony najpierw idzie 2 metry pod kątem prostym od siatki, a dopiero potem jest ten skos…
Przepraszam bardzo – rysunek robiłam w nocy z notatek i ze zmęczenia coś mi się pomyliło…

Nasłonecznienie:
okolice tarasu (1-1,5 m w górę) – głównie cień
wyżej do mniej więcej połowy terenu – kilka godzin cienia
od połowy do góry (do ulicy) – patelnia. Od strony siatki z sąsiadem może jeszcze jest trochę cienia, ale z prawej strony – patelnia cały dzień.

Pochodziłam dziś trochę po przedogródku i poobserwowałam, nawet sobie krzesło na taras wyniosłam żeby sprawdzić co z tej perspektywy widać i gdzie najlepiej będzie ciurkadełko umieścić.
Na pewno nie można go postawić przy samym tarasie bo tam nie widać nic przez płotek odgradzający taras.
W sumie jak się tak zastanowiłam to najbardziej widocznym miejscem, na które często by się zerkało jest początek dzisiejszego skalniaka (ok. 5 m na wprost od tarasu).

Gosia, miejsce które zaproponowałaś na drugim projekcie byłoby idealnie tylko tam jest z tarasu strasznie daleko! Ciurkadełko musiałoby być ogromne żeby je było widać, a nie bardzo mnie stać na takie.

Strasznie podoba mi się z pierwszego projektu ten „dziubek”, z kolei w drugim urzekł mnie pomysł z białoobrzeżonymi hostami. Tylko one tam chyba rady nie dadzą. Chyba, że są takie co słońce wytrzymają…

A w ogóle to mi chyba w myślach czytasz z tymi kolorami bo ja sobie właśnie wyobrażałam w przedogródku dużo, dużo bieli i troszkę czerwieni żeby pikanterii dodać
I nie wiem jak z tym ciurkadełkiem w końcu… A może by te rabaty powiększyć i przybliżyć? Na dużej powierzchni trawnika mi tam nie zależy – wprost przeciwnie.

Wklejam parę zdjęć jak to wygląda z tarasu – może to coś pomoże.

W cieniu - zacieniona 23:08, 15 lut 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
wspominamy...

Bogusiu, jaka to odmiana?
Ogródek Hanusi po zimie 23:00, 15 lut 2012

Do góry
Haniu, gratulacje i zdrówka do następnych wielu setek

Róże Davida Austina 22:59, 15 lut 2012

Do góry
Ewuniu, Queen of Sweden ma wąski pokrój, proste, sztywne pędy. Ma "wąską talię". Kwitnie pojedynczymi kwiatami na pędach. To róża parkowa, krzewiasta, nie potrzebuje podpory czy muru. To krzew o harmonijnym pokroju i wzroście zwykle do 100 cm.
U mnie rośnie na rabacie z innymi kwiatami, głównie z ostróżkami.
.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies