Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 12:26, 15 lut 2012

Do góry
Chociaż dawno mnie tu nie było, to nie znaczy, że na stałe zniknęłam z Ogrodowiska i porzuciłam myśli o stworzeniu swojego wymarzonego ogrodu.
Zima nie odpuszcza, ale nic w tym dziwnego... w końcu mamy luty...
A ja tęsknię za wiosną, ciepłem, zielenią...
Chciałabym już pić poranną kawę na tarasie, a potem zakasać rękawy, założyć kalosze, chwycić narzędzia i z radością przystąpić do pracy. Ale na to jeszcze muszę poczekać
Tymczasem powstają kolejne rysunki, plany...

... a wiosnę przywołuję, rozstawiając w całym domu wiosenne kwiaty Może "czary" pomogą i wiosna przyjdzie tak szybko, jak to tylko możliwe
U Kasi w ogrodzie ... 12:25, 15 lut 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)

Śnieg z błękitem nieba świetnie wygląda. Chociaż zimy nie lubię, na tym zdjęciu jest urocza. Pozdrawiam
To zdjecia z Doliny Olczyskiej, nie zapomniane widoki, magiczny czas ! Spacer byl wspanialy w milym towarzystwie...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:18, 15 lut 2012

Do góry

I taki ogólny rzucik na jedną rabatę - tamto wybulenie za hakuro to rododendron - tak wyglądają wszystkie na dzień dzisiejszy Bardzo się cieszę, że nagarnęło śniegu pod sam dom, bo nie leżało go tam ani odrobinkę - teraz jest znacznie lepiej

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:14, 15 lut 2012

Do góry
Brabanty

Bukszpanów oczywiście pominąć nie można

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:12, 15 lut 2012

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:09, 15 lut 2012

Do góry
Wczoraj w nocy nie mogłem zasnąć przez wiatr - oto dzisiejsze jego efekty. Pracy z odśnieżaniem dużo, bo naniosło gdzieniegdzie 0,5 metra, ale ogród podoba mi się otulony z każdej strony

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 11:53, 15 lut 2012

Do góry

Picea glauca Hanutkowo
Przedogródek Agniechy973 11:42, 15 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
a grusza Chaticleer to kolejna dobra propozycja do pojedyńczych wg. mnie.
Grujecznik w bukiecie miałby zacisznie , bo od zachodu ma garaż( nie pomyliłam kierunków świata), do tego to Dolny Ślask więc da radę .

Tam nie jest zacisznie. Trochę wieje tędy, od strony krzyża i bramy najmocniej. U nas wieje najbardziej tak po przekątnej domu od strony byłego skalniaka.
A z tym Dolnym Śląskiem, to niestety ja już jestem na pogórzu Izerskim. Trochę zimniej u nas niż w okolicach Wrocławia.

Nasze storczyki 11:35, 15 lut 2012

Do góry
mój nowy nabytek:

tak się wczoraj uśmiechał do mnie w Ikei, że go wzięłam sobie
Nazwa z etykietki to Cambria orchidaceae
Do poprawki 11:03, 15 lut 2012

Do góry
Moze ktoś przeczyta, bo tak sobie siedzę i myślę o moim ogrodzie, co by tu pozmieniać.
Posadziłam wzdłuż płotu bukszpany.Krzewy iglaste i liściaste rosną w odległości 1-2 od siatki ogrodzeniowej(oprócz 2 pecherznic) i pomyślłam, żeby coś rosło pos siatką(nie ma podmurówki).Generalnie ładnie to wygląda, ale tearz myślę, czy to był dobry pomysł?
Posadziłam te bukszpany co 20 cm.Czy je trochę przerzedzić czy tak zostawić?
Może coś podpowiecie Mądre Głowy?
Przedogródek Agniechy973 10:55, 15 lut 2012

Do góry
Słuchajcie, strasznie mnie męczy wybór tego drzewa na te miejsca nr 1 i do bukietu. Moja opinia kształtowana jest tylko przez zdjęcia w internecie i może po prostu nie doceniam jakiegoś gatunku tak jak było z kostrzewą owczą. Piszę co mi pasuje a co nie w wybranych drzewach.
1. Grujecznik - ma dużo zalet, ładne liście na wiosnę (delikatny kolor czerwono-śliwkowy?) i na jesień szybko się przebarwia na czerwono-rudo-żółto? (już we wrześniu), pachnie piernikiem; wadą jest to, że ma gałęzie już od samego dołu i dla mnie wygląda krzakowato i raczej mi tu na moje nr1 nie pasuje; może być do bukietu
2. Klon Red Sunset - w sezonie zielony a na jesień pięknie czerwony, liście skórzaste bardzo podobne do platana, którego uwielbiam z wyglądu
3. Klon pensylwański - oprócz ciekawej kory nie widzę niczego ponad inne klony, mylę się?
4. Robinia Frisia - bardzo ładny pokrój i kolor, ale łamliwa, gdyby nie to, to mój typ nr 1, takie koronkowe drzewo
5. Sliwa Pissardi - dość ciekawa i śliczna kiedy kwitnie, boję się zbyt ciemnych liści. Nie podobają mi się za bardzo drzewa, które mają bardzo ciemne, dla mnie aż czarne liście. Takie nasadzenia widziałam w Warszawie na jednym z nowych osiedli. Nie wiem jakie drzewa tam sadzą, ale dla mnie średnio ładne, za czarne. Jak jest z tą śliwą - jest bordowa czy już czarna?
6. Platan - moja słabość od wielu lat, na pewno posadzę go w swoim ogrodzie tylko nie wiem gdzie. To ogromne drzewo, ale chyba będę ograniczać cięcie. Zaznam spokoju, gdy już wybiorę dla niego miejsce w ogrodzie. Magnolio, spójrz proszę swoim wzrokiem na mój teren i powiedz gdzie będzie pasował platan lub platany w moim ogrodzie.

Proszę o głosy, co Wy wybralibyście

A oto moja słabość, Pan Platan. Zdj. z Francji. Dlaczego on jest tam taki grubaśny?

Wokół tarasu 10:40, 15 lut 2012

Do góry
Chciałam się z Wami podzielić małym kawałkiem który obmyśliłam. Kawełek oczywiście koło tarasu pod kratką od pergoli..Zastanawiam się czy nie za bardzo symetryczny ten mój projekt..i jak to jest z projektowaniem lepiej więcej symetrii (po 2 rosliny z dwóch stron) czy lepiej asymetrycznie . Na tym kawałku symetria sama mi się nasuwa bo są dwie kratki.
Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie. Oczywiście korci mnie by dodać nisko pachysandre i żurawke fioletową ale boje sie bałaganu...
Wymiary rabaty 3,5 m na 1,5.

Niestety nie mam zdjęcia z dobrej perspektywy..
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:28, 15 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Masz piękne pole do działania.Zajrzyj na wątek-Ogród z lustrem,Danusia tam takie leśne zakątki z brzozami zakładała.....chyba,że już to widziałaś?

Tak Haniu (jeśli pozwolisz mi się tak do Ciebie zwracać) widziałam Ogród z lustrem. U mnie na razie ten zakątek brzozowy jeszcze przez jakiś czas pozostnie nie dokończony. Zrobiliśmy pod brzozami kojec dla psa. Na codzień mieszka w domu, ale czasami potrzebuję zamknąć naszą psicę, zwłaszcza latem jak w ogrodzie buszują dzieci sąsiadów. Chociaż nasza Odi jest bardzo łagodna, to swoją posturą sprawia, że niektórzy się jej boją.

a to już kolejny etap zakładania ogrodu - wiosna/lato 2011:

i piracki statek mojego dziecięcia własnoręcznie zbudowany przez męża (cała trawa pod statkiem została zlikwidowana, ziemia wybrana na pół metra i dół został zasypany piaskiem)

Ta poukładana pojedyńcza kostka na brzegach rabat to znak dla mojej psicy, ze nie wolno jej tam wchodzić. Część rabat tam, zwłąszcza tam gdzie były zakładane trawniki są zagrodzone siatką, którą w tym roku zdejmujemy (nie mogę się doczekać, bo szpeci straszliwie, ale nie mieliśmy innego wyjścia).
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 10:22, 15 lut 2012

Do góry
Kazimiera Woźniak na naszej stronie na Facebooku

http://www.facebook.com/ogrodowisko

Choć ja tu niedługo ślę życzenia z różą,
gdyż serce oddałam temu co kochałam.
A Was moi mili pozdrawiam w tej chwili
i życzę miłości, niechże zawsze gości!

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:16, 15 lut 2012

Do góry
Dziękuję za tak miłe powitanie . Tym bardziej mi miło, że wydaje mi się, że ja Was już znam, bo kilka miesięcy buszowałam po Waszych ogrodach.

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:00, 15 lut 2012

Do góry
I jeszcze trochę historii (2009 r.).
wjazd

widok z tyłu ogrodu

widok z tarasu

A to już tworzenie ogrodu (jesień 2010 r):

U Kasi w ogrodzie ... 09:47, 15 lut 2012

Do góry
Kasia_ napisał(a)

Śnieg z błękitem nieba świetnie wygląda. Chociaż zimy nie lubię, na tym zdjęciu jest urocza. Pozdrawiam
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 09:46, 15 lut 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie,
po kilku miesiącach podczytywania forum postanowiłam w końcu zrealizować swoje plany i stworzyć wątek o swoim leśnym ogrodzie. Jego tworzenie w obecnym kształcie zaczęliśmy sami jesienią w 2010 roku, wcześniej nawieźliśmy ziemię i zrobiliśmy kawałek trawnika z tyłu domu, tak żeby synek miał gdzie stawiać pierwsze kroczki. Zresztą trawnik ten w 2011 r. był zakładany od nowa, a zrywanie darni będzie mi sie długo śniło po nocach (robiłam to ręcznie widłami amerykańskimi). Ogród jest moją odskocznią, pielenie chwastów mnie odstresowuje po pracy . Największym problem jest walka z chorobami i szkodnikami roślin ale mam nadzieję, że wkrótce będę miała na tyle doświadczenia, ze uda mi się z nimi skutecznie walczyć. Nie mam zbyt wielu zdjęć, ale w tym roku planuję to nadrobić. Na początek trochę historii:

tak wyglądała działka kiedy ją kupowaliśmy w 2006 roku:

na działce rosły młodziutkie sosny i brzozy a z tyłu działki jest nieco starszy las:

początki prac nad przedogródkiem:

a to kawałek trawnika w 2010 r., który potem zrywałam:

Bornholm 09:43, 15 lut 2012

Do góry
potwierdzam Borholm cudowny na spokojny wypoczynek dla smakoszy ryb, dla wrażeń estetycznych maleńkich ogródków i jazdy na rowerze po pięknych trasach - przygotuję zdjęcia z ogrodów Danii i Borholmu już wkrótce
pozdrawiam Mira

można i tak jechać w poprzek wyspy
[img

ale można i takie miejsca spotkać
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/10/102844/original.JPG[/img]
U Kasi w ogrodzie ... 09:35, 15 lut 2012

Do góry

kilka magicznych zdjec wspomnienia w Zakopanego

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies