Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 18:45, 05 kwi 2012

"Nie miała baba kłopotu to na ogrodowisko trafiła" - Agnieszko ja i bez ogrodowiska mam 100 pomysłow na minutę Tu chociaż uczę się jak nie robić błędów Przypominam, że moje pierwsze nasadzenia rozpoczęłam w 2008 roku ..

A to rok 2011...czyli tylko 3 lata. To jest tylko fragment ogrodu Przelicając na ilośc realizacji na rok....siłą moja i M to jest naprawdę duuuuuużo.... Jakby mi ktoś powiedział 3 lata temu, co bedzie za 3 lata w ogrodzie to bym powiedziała że nienormalny......

Właśnie rozwalam lewą część ogrodu ..... zostawiam tylko ścieżkę, a drzewa włanczam w rabatę z rh.... będzei piekniej i będzie mniej koszenia i slalomu pomiędzy drzewami

Anula..masz 100% rację..... I zgadam się z Tobą w 100%... na mom wątku dozwolone są wszystkie tematy...chyba, że Danusia zabroni

A z gliną to jest tak jak napisała Jola .... nic dodać nic ująć ..... czekam na te poślizgi niekontrolowane...ja takie miewam, ale na szczęście nie uwiecznione na foto

Madzenka 18:50, 05 kwi 2012

Ania tęż bym uznała, że nienormalna. Taką ilośc roboty wykonać zamiast leżeć na leżaczku z piwkiem w ręku
Ale te rh będą robily wrażenie. A jakie kolory idą na tę rabatę?
agniecha973 18:51, 05 kwi 2012

Aniu, z tą babą to miałam na myśli siebie przede wszystkim, bo owszem uczę się tu bardzo dużo, ale do tej pory żyłam spokojniej w swojej nieświadomości. Teraz wiem, że jak nie zmienię tego czy owego, to będzie źle i ta świadomość to mój kłopot ogrodowiskowy, bo niestety niektóre rzeczy ciężko będzie zmienić.
Bogdzia 18:52, 05 kwi 2012

asc napisał(a)
"Nie miała baba kłopotu to na ogrodowisko trafiła" - Agnieszko ja i bez ogrodowiska mam 100 pomysłow na minutę Tu chociaż uczę się jak nie robić błędów Przypominam, że moje pierwsze nasadzenia rozpoczęłam w 2008 roku ..

A to rok 2011...czyli tylko 3 lata. To jest tylko fragment ogrodu Przelicając na ilośc realizacji na rok....siłą moja i M to jest naprawdę duuuuuużo.... Jakby mi ktoś powiedział 3 lata temu, co bedzie za 3 lata w ogrodzie to bym powiedziała że nienormalny......

Właśnie rozwalam lewą część ogrodu ..... zostawiam tylko ścieżkę, a drzewa włanczam w rabatę z rh.... będzei piekniej i będzie mniej koszenia i slalomu pomiędzy drzewami

Anula..masz 100% rację..... I zgadam się z Tobą w 100%... na mom wątku dozwolone są wszystkie tematy...chyba, że Danusia zabroni

A z gliną to jest tak jak napisała Jola .... nic dodać nic ująć ..... czekam na te poślizgi niekontrolowane...ja takie miewam, ale na szczęście nie uwiecznione na foto

Taka różnica to i na 10 lat by mogła byc.Ogrom pracy.
Madzenka 18:53, 05 kwi 2012

Agniecha oj tam oj tam, wszystko moźna zmienić zwłaszcza w ogrodzie
agniecha973 18:55, 05 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Agniecha oj tam oj tam, wszystko moźna zmienić zwłaszcza w ogrodzie

Czasem nie warto.
monteverde 18:57, 05 kwi 2012

jotka napisał(a)
Aniu, nie chcę się licytować - też mam glinę, tylko na mniejszej powierzchni, hihihi
Może uda mi się pokazać "ślizg nieplanowany" na moich alejkach po deszczu
Bo o tych urokach podłoża glinianego nikt nie wspomniał ...

Macie rację - jak mokro to nie da się robić bo lepi się do butów, szpadli, łopatek, a jak sucho to nic w nią wbić nie można już nie mówiąc o wykopaniu lub wyciągnieciu. Natka marchewki zostaje w ręku, a marchewka jak zabetonowana. Na rabatach po wielu latach dodawania ziemi ogrodniczej, kompostu, juz jest lepiej, ale jeszcze mam miejsca, że ... lepiej nie mówić !

pozdrawiam "zmokłą kurę "

Mam to samo co Jola
Aniu łyknij sobie kieliszeczek czegoś mocniejszego, żeby nie rozłożyło Cię na święta tą trawę to wertykulatorem robiliście?
Mala_Mi 19:20, 05 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)
Aniu pokazałas dołki ale trudno ocenic ich wielkośc wiec tylko Ci przypomne że powinny byc szerokie na 1m i głębokie ok60- 70cm. Ziemia dobrze wymieszana z torfem i jak rozmawiałysmy kompost. Mój m robi tak że jak wybiera ziemie z dołka to wrzuca na taczkę , potem daje tyle samo torfu, dobrze miesza. A w dołku jeszcze porusza ziemię łopata, znów wsypuje torf, znów wszystko miesza i dopiero sadzi rosline i obsypuje ziemią z torfem z taczki. Dołek musi byc szeroki tak by roślinie starczyło go na całe życie, a u mnie ten rh o którym Ci mówiłam że M go przesuwał ma szerokośc korzeni 2m, tak że 1m to minimum dla dużego rh, tyle musi byc.

Napracowaliscie się ogromnie. Lepiej rób wszystko dokładnie niz szybko.Strasznie mi Was żal że w taką pogodę tyle roboty musieliście wykonac. Posadż w pierwszym rzedzie te kopane a resztę pomału. Nie pali sie tylko jakby były przymrozki ( mówią nawet o -10) to schowaj pod dach bo w doniczkach nie tylko roslina podmarza ale i korzenie.

Wskazówki bardzo cenne...też tak mieszamy ziemię...w taczkach , średnica do poprawy...70 cm
Mala_Mi 19:22, 05 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ania tęż bym uznała, że nienormalna. Taką ilośc roboty wykonać zamiast leżeć na leżaczku z piwkiem w ręku
Ale te rh będą robily wrażenie. A jakie kolory idą na tę rabatę?

Czerwone, różowe i białe Ma być kolorowo
jotka 19:28, 05 kwi 2012

asc napisał(a)

Aniu pokazałas dołki ale trudno ocenic ich wielkośc wiec tylko Ci przypomne że powinny byc szerokie na 1m i głębokie ok60- 70cm. Ziemia dobrze wymieszana z torfem i jak rozmawiałysmy kompost. Mój m robi tak że jak wybiera ziemie z dołka to wrzuca na taczkę , potem daje tyle samo torfu, dobrze miesza. A w dołku jeszcze porusza ziemię łopata, znów wsypuje torf, znów wszystko miesza i dopiero sadzi rosline i obsypuje ziemią z torfem z taczki. Dołek musi byc szeroki tak by roślinie starczyło go na całe życie, a u mnie ten rh o którym Ci mówiłam że M go przesuwał ma szerokośc korzeni 2m, tak że 1m to minimum dla dużego rh, tyle musi byc.

Napracowaliscie się ogromnie. Lepiej rób wszystko dokładnie niz szybko.Strasznie mi Was żal że w taką pogodę tyle roboty musieliście wykonac. Posadż w pierwszym rzedzie te kopane a resztę pomału. Nie pali sie tylko jakby były przymrozki ( mówią nawet o -10) to schowaj pod dach bo w doniczkach nie tylko roslina podmarza ale i korzenie.

Wskazówki bardzo cenne...też tak mieszamy ziemię...w taczkach , średnica do poprawy...70 cm

Tak myślałam, przed czujnym okiem Bogdzi nic się nie ukryje

Pamiętaj: kto szybko robi, dwa razy robi
Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie rh ... a ja tez bez opamiętania wysiałam kwiaty i pomidory na parapety, teraz pikowaniu nie ma końca i szukaniu komu oddać częściowo ...