Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Buk pospolity - Fagus sylvatica 09:25, 20 gru 2011

Do góry
marzena napisał(a)
Właśnie mam zamiar kupić ( no, w przyszłym roku ) buka Purpurea Pendula , podoba mi się jego pokrój i barwa liści - ale, czy to dobry wybór odmiany ?

Szczególnie piękne są odmiany zwisające szczepione na wysokim pniu.
bo ten zwykły wygląda różnie.

Ten nawet ładnie, ale czasem dość "goło"

A tutaj szczepiony

ogrodoweimpresjejolki 09:21, 20 gru 2011

Do góry
Boćku, Basiu, Sebku, Aniu, Gieniu, Bogusiu, dziękuję, że w tym gorącym okresie przedświątecznym znaleźliście chwilę, żeby do mnie zawitać i uświetnić swoja obecnością moją "dwusetkę" Mam nadzieję, ze mogę na waszą uwage liczyć dalej

Aniu, gdy ja lukrowałam pierniki, Wy lukrowaliście mój watek - miło

Gieniu, skoro smakowały pierniczki, to podaje jeszcze piernik - może nawet z powidłami śliwkowymi

Bogda, sałata nie dość, że malownicza, to jeszcze smaczna Zrobiłam do niej vinegret
Mój ogród :) 08:19, 20 gru 2011

Do góry
EwaG napisał(a)
Wgrywam więc swoją propozycję. Mam nadzieje, że cokolwiek będzie widać bo to jest szkic ołówkiem na wydruku z Twojego skanu. Nie jest to bardzo szczegółowe rozwiązanie i częściowe. Chętnie uzupełnię, ale musisz mi wytłumaczyć dlaczego chcecie postawić altanę w tym a nie innym miejscu. Czy nie lepiej byłoby przenieść tu pergolkę z ławeczką a altanę umieścić nad stawem?

Ewuniu bardzo Ci dziękuję, że zechciałaś poświęcić swój cenny czas dla mnie.Powiem Ci szczerze że podoba mi się Twoja propozycja.
Jeżeli chodzi o altankę to nie chcemy przy oczku ponieważ mieszkamy przy ruchliwej ulicy.
Rododendronowy ogród. 07:51, 20 gru 2011

Do góry
Zobaczcie jak mu smakuje. Jest to nie tylko smak słoninki, ale i smak zwycięstwa.

Bajki przyrodnicze 07:50, 20 gru 2011

Do góry
Zobaczcie jak mu smakuje. Jest to nie tylko smak słoninki, ale i smak zwycięstwa.

Rododendronowy ogród. 07:47, 20 gru 2011

Do góry
Po kilku próbach zmienia gałąź i próbuje sięgnąc z następnej. I tu czeka go niepowodzenie.Obszedł wszystkie najbliższe gałązki i nie udało mu sie sięgnąc słoninki.Jest wyraźnie smutny.

Rozgląda się bezradnie i wolno wraca na pierwszą gałąź. Tym razem stanął nawet dalej niż przedtem. Patrzę na niego przez okno i myśle sobie ,,no i co mądralo? ....i tak nie dostaniesz". A kot jakby czytal w moich myślach. Trzema łapami trzyma się gałęzi a czwartą zaczyna uderzac w gałąź. Gałazka sie rozhuśtała, a słoninka podryguje na niej. Jeden niewidzialny, błyskawiczny ruch i kocisko złapało podrygującą słoninkę.

Bajki przyrodnicze 07:47, 20 gru 2011

Do góry
Po kilku próbach zmienia gałąź i próbuje sięgnąc z następnej. I tu czeka go niepowodzenie.Obszedł wszystkie najbliższe gałązki i nie udało mu sie sięgnąc słoninki.Jest wyraźnie smutny.

Rozgląda się bezradnie i wolno wraca na pierwszą gałąź. Tym razem stanął nawet dalej niż przedtem. Patrzę na niego przez okno i myśle sobie ,,no i co mądralo? ....i tak nie dostaniesz". A kot jakby czytal w moich myślach. Trzema łapami trzyma się gałęzi a czwartą zaczyna uderzac w gałąź. Gałazka sie rozhuśtała, a słoninka podryguje na niej. Jeden niewidzialny, błyskawiczny ruch i kocisko złapało podrygującą słoninkę.

Rododendronowy ogród. 07:32, 20 gru 2011

Do góry
Wczoraj było o sroce--złodziejce, dziś o sprytnym kocie.

Ochotę na słoninkę wieszaną dla sikorek mają oczywiście koty. Zawsze, gdy tylko ją powieszę zaczynaja się kocie podchody. Zerwanie wiszącej słoninki nie sprawiało kotom żadnej trudności. Postanowiłam wiec, ze częśc pasków słoniny powieszę na cienkich końcach gałązek i na dłuższych nitkach, tak by kot stojący na gałęzi nie mógł ich dosiegnąc. No i nie pomyliłam się. Kot po zjedzeniu tych wiszacych na krótkich nitkach postanowił zjeśc i pozostałe. Wszedł na konar i idzie coraz ostrożniej po zwężającej się gałezi, a kiedy już dalej boi sie iśc sięga łapą po słoninkę, ale zdobycz jest zbyt daleko.

Bajki przyrodnicze 07:32, 20 gru 2011

Do góry
Wczoraj było o sroce--złodziejce, dziś o sprytnym kocie.

Ochotę na słoninkę wieszaną dla sikorek mają oczywiście koty. Zawsze, gdy tylko ją powieszę zaczynaja się kocie podchody. Zerwanie wiszącej słoninki nie sprawiało kotom żadnej trudności. Postanowiłam wiec, ze częśc pasków słoniny powieszę na cienkich końcach gałązek i na dłuższych nitkach, tak by kot stojący na gałęzi nie mógł ich dosiegnąc. No i nie pomyliłam się. Kot po zjedzeniu tych wiszacych na krótkich nitkach postanowił zjeśc i pozostałe. Wszedł na konar i idzie coraz ostrożniej po zwężającej się gałezi, a kiedy już dalej boi sie iśc sięga łapą po słoninkę, ale zdobycz jest zbyt daleko.

Rododendronowy ogród. 07:20, 20 gru 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

I fruuu odleciała

Dokładnie tak było Sebku.

U nas też jest coraz więcej srok i sójek.
I też kradną słoninkę.
Staram się zawieszać słoninę na cienkiej gałązce i tak, by gałąź poniżej była na tyle wiotka, by sroka nie mogła na niej przysiąść.

Jak widzisz sroki są mądre i znajdują sposób żeby jednak osiągnąc cel, trudno się dziwic bo chodzi jednak o przetrwanie.
Mój kawałek raju 01:34, 20 gru 2011

Do góry
Dobranoc
Groszek pachnący - Lathyrus odoratus 01:20, 20 gru 2011

Do góry
pięknie wyglądają, a pachniały?
Ułudka wiosenna (Omphalodes verna) 01:17, 20 gru 2011

Do góry
piękne delikatne kwiatki
Dzwonek brzoskwiniolistny (Campanula latiloba Alba) 01:13, 20 gru 2011

Do góry
Hippeastrum - Amarylis 00:50, 20 gru 2011

Do góry
oto moje hipki

AMARYLIS - Cebule sadzi się do doniczek tak, aby 1/2 cebuli znajdowała się nad powierzchnią ziemi. Kiedy pąk kwiatowy osiągnie wysokość 5 cm doniczki z roślinami wystawia się do światła i rozpoczyna podlewanie. Rośliny zakwitają po 4 lub 5 tygodniach. Do lipca nawozimy rośliny nawozem do roślin doniczkowych. W sierpniu przerywamy nawożenie i ograniczamy podlewanie. We wrześniu kiedy rośliny tracą liście należy je przenieść do ciemnego pomieszczenia do temp.16oC. Jeżeli cebula ma kwitnąć w mieszkaniu co roku musi przejść okres spoczynku (2 -3 miesiące), po którym roślinę przesadza się w świeże podłoże.
Dzwonek brzoskwiniolistny (Campanula latiloba Alba) 00:50, 20 gru 2011

Do góry
Dzwonek (Campanula latiloba)
synonim: Campanula persicifolia ssp. sessiliflora
, to bylina o zimozielonych liściach zebranych w rozety. Pędy kwiatowe sztywne, długie ok.80cm. Kwiaty niebieskie lub białe/Alba/. Kwitnie w czerwcu. Powtarza kwitnienie, ale słabo. Stanowisko słoneczne do półcienia. Ziemia wilgotna, obojętna do zasadowej. Rozmnażanie przez oddzielanie wiosną rozet przybyszowych lub siew. Nadaje się na kwiat cięty.

Pszczelarnia 00:17, 20 gru 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anieli już w gotowości:

Uwielbiam Anieli!! A Twoje takie cudne! Ja mam bardziej komercyjne
Twoje wyglądają na ręcznie robione. Mam rację? No te 4 pierwsze zdjęcia mnie rozbrajają, przewijam w tą i z powrotem Anieli muszą być weseli, ostatni trochę za smutny
Jutro fotografuję swoje!
Groszek pachnący - Lathyrus odoratus 00:10, 20 gru 2011

Do góry
To właśnie tu 00:07, 20 gru 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

Powtarzają kwitnienie lobię róże o pojedynczych kwiatach.

Naprawdę kwitną aż do mrozów.
Jeszcze w grudniu rozkwitały pojedyncze kwiaty.
Mam też w tym typie Frühlingsgold .

Ojej, a te jeszcze piękniejsze!. Czyli one są w formie krzaków skoro parkowe? A wyglądały jak pnące.
Przemek, rzeczywiście lody, no albo budyń. Pyszne...
I jeszcze tak długo kwitną! Zapisuję do kajetu. W jakiej rozstawie sadzić?
Buk pospolity - Fagus sylvatica 00:02, 20 gru 2011

Do góry
Mam tego buka i nie było problemu ze zdobyciem. Ma jeszcze liście suche, dzięki czemu zachował kolor.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies