Sebciu, nie wiem o jakie setki chodzi, pewnie te do wypicia, więc jak widzisz środkowa butelka jest już opróżniona za Twoje zdrowie!!! I oby Ci zima minęła jak najszybciej, bo widzę, żeś strasznie na kwiatki napalony...
Lewizja bezwzględnie wymaga suchego podłoża i stanowiska w pełnym słońcu, w przeciwnym razie rozeta gnije
Swoje lewizje sadzę w sztucznie stworzonych szczelinach skalnych, podłoże rodzime ( u mnie to piasek kl V ) mieszam ze żwirkiem lub grysem skalnym.
Roślinę sadzę pod ostrym kątem aby jak najbardziej chronić środek rozety przed wilgocią.
Po posadzeniu ściółkuję grysem tak, aby rozeta liściowa nie dotykała ziemi.
Żabka i ptaszek zdziwili się bardzo. A w co ty się chcesz z nami bawic? Żabka mówi: Ja umiem ładnie kumkac. Ptaszek mówi: Ja umiem ładnie śpiewac. A ty co potrafisz?
Reksio pomyślał i mówi: Ja też mogę zaśpiewac. I zaśpiewał.
Co to za hałasy? - zdziwiła się niebieskooka kawka.
Kos, który akurat złapał tłustego robaka, z wrażenia aż go wypuścił.
Żabka i ptaszek zdziwili się bardzo. A w co ty się chcesz z nami bawic? Żabka mówi: Ja umiem ładnie kumkac. Ptaszek mówi: Ja umiem ładnie śpiewac. A ty co potrafisz?
Reksio pomyślał i mówi: Ja też mogę zaśpiewac. I zaśpiewał.
Co to za hałasy? - zdziwiła się niebieskooka kawka.
Kos, który akurat złapał tłustego robaka, z wrażenia aż go wypuścił.
Chyba Piet Oudolf napisał, że dla niego liczą się nie tylko żywe rośliny ale i ich szkielety. Miskanty spełniaja tego typu zapotrzebowanie Zima trwa kilka miesięcy i trzeba wziąć pod uwagę, że ogród ma dostarczać wrażeń estetycznych także w tym okresie. Dlatego m.in jestem wrogiem wszelkiego rodzaju okryw - włókniny itp. To szpeci!
Co do odmiany - nie pamiętam. Musiałbym sięgnąć do notatek z przed kilku lat,... Może to być np. 'Ferner Osten'. Taki efekt można osiągnąć za pomoca wielu odmian. W gruncie rzeczy te kwitnące różnią się wysokością, terminem kwitnienia i kolorem kwiatostanów. Miskanty się nie rozsiewają, rzadko można znaleźć ich siewki. Niekwitnących odmian nie ma zbyt dużo, przede wszystkim jest to 'Gracillimus' i odmiany kolorowolistne. O miskantach napisałem kilka opracowań
ja kwiaty swojego kokornaku nazywam saksofonami zakwitają zanim liście nabiorą właściwych rozmiarów, super osłania nas od sąsiada
w sierpniu na ścianie liści z kokornaku pnie się nasturcja kanaryjska