Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

ogrodoweimpresjejolki 21:47, 23 lis 2011

Do góry
Kruche ciasteczka najlepsze na niespodziewanych gości
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam

kolejne zaraz wkładam do piekarnika - 17 minut i będą gotowe

Rododendronowy ogród. 21:28, 23 lis 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ślicznie Twój wnuczek wygląda wśród tych dużych rododendronów, taki krasnoludek
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:21, 23 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Miód na me zmysły (wzroku, węchu i smaku).

i czwartego zmysłu - słuchu, bo z pewnością pięknie szeleszczą
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:57, 23 lis 2011

Do góry
Takie widoczki zastałam dzisiaj rano

Buki jeszcze mają liście i ładnie im w tych jesiennych sukienkach

A graby już nagusieńkie

I na koniec moja sosna himalajska

Ogród u stóp klasztoru 20:56, 23 lis 2011

Do góry
a pamietasz że miałam z nią problem . na wiosnę pociągła soki , przyszedł mróz i popękała kora . chorowała w lecie bardzo . już do połowy zredukowana . zobaczymy co zima przyniesie. z tym że u mnie to dość duże drzewo ( już nie krzew ). więc może po radykalnej redukcji .......

to fotka z późnej jesieni. jest w tle za dereniem

Mój kawałek raju 20:49, 23 lis 2011

Do góry
Czarujesz tą wiosną...
W cieniu - zacieniona 20:46, 23 lis 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Znam te kąty to będziecie mieli przyjemne święta

Aniu,takie z zaskoczenia,nieplanowane,ale się niesamowicie cieszymy.
Ogród u stóp klasztoru 20:46, 23 lis 2011

Do góry
trawki są urocze .
warto poświęcić troszkę czasu żeby je mieć w ogrodzie . bardzo nadają lekkości rabatom. a w jesieni to główna ozdoba rabat. dzisiaj wam przygotowałam część wspomnień z trawkami w roli głównej

Mój kawałek raju 20:38, 23 lis 2011

Do góry
no to wiosenniemarzec tego roku
W ogródku Niage 20:33, 23 lis 2011

Do góry
tyna napisał(a)
Tak wpadam, a tu ciiiiisza, co tam słychać Geniu ciekawego? Albo raczej co tam widać?

Jestem, jestem, trochę zaglądam na forum i czytam, co tam u Was ciekawego się dzieje . Pochłonięta jestem pracą zawodową. Wyjeżdżam rano, jeszcze ciemno, wracam do domu już zupełnie ciemno A tu jeszcze chcą przedłużyć wiek emerytalny . Czy ja wytrzymam to tempo i ciągły stres ??? Zrezygnowałam z dodatkowej pracy. Ogrodu niemal nie widzę . Nawet zdjęć nie robiłam od dawna. W weekend coś porobię.
U mnie w miarę ciepło, rośliny jeszcze nie pookrywane, ale wszystko przygotowane czeka na mróz. Róże mają jeszcze sporo liści, a niektóre ostatnie kwiaty. Jest strasznie sucho, trzeba podlewać. Niech już minie ta jesień, chcę wiosny, chcę długiego, jasnego dnia

Fotki poniższe zrobione 5 listopada br.

a tu hortensja już w domku

Pozdrawiam tęskniących i nietęskniących też
Puste pole z wysepką kwiatową 20:27, 23 lis 2011

Do góry
Ojejku, witam Wszystkich w swoim wątku, dziękuję za miłe słowa i pochwały, na Szefową rzucam się oczywiście z buziakami, zaraz odpowiem na wszystkie pytania, ale zacznę od Anuli... Czemu? Bo właśnie skończyłam piec JEJ pierniczki... Anulku, są pyszne, ale na 5 blach - perfekcję uzyskałam przy 4-tej... Zobaczymy, przy którym pierniczku opanuję lukier...
A co do spraw ogródkowych:
Na punkcie hortensji rzeczywiście mam trochę kuku, ale i dylemat straszliwy. Bo moja posesja, to istna patelnia. A one tego nie lubią.

To zdjęcie jest sprzed 2 lat. Widać, jak na rabacie przy ganku, od strony wschodniej, upchnęłam 3 hortensje. W kącie jest Anabella i ma tam cudownie! I dalej w lewo: Variegata i NN. Wszystkie są obecnie 2 razy większe, ale w tym roku Variegata była przemarznięta mimo okrycia i po wycięciu wszystkich zeschłych patyków aż do ziemi, rozmyślałam, czym obsadzić puste miejsce... Tymczasem odbiła tak, że rozrosła się jak potwór! Ona w ogóle ma taki "rozetowy" pokrój, więc zajmuje dużo miejsca. I zakwitła tylko jednym dużym kwiatem, miała dużo małych pąków nie do końca rozwiniętych, bo "puściła się" zbyt póżno. Moja Variegata jest w ogrodzie najstarsza, ale faktycznie zaczęła kwitnąć dopiero w 3 roku, kiedy to przesadziłam ją z kącika od strony północnej.
Wszystkie zasilam przez cały okres wegetacji aż do sierpnia (nawozami wg przepisu), a w tym roku - tak, jak radziła Danusia: nawóz Magiczna siła!
Ogrodowych mam więcej, ale nie zasłużyły na pochwały, więc nawet nie wspominałam. Np. Rosita - przez 4 lata uraczyła mnie 1 (słownie jednym!) kwiatem! Czerwona NN w tym roku ani-ani... Miałam też Blue Wave - przez 5 lat zakwitła raz, również jednym kwiatem, w kolorze nie blue, tylko pink
Sprezentowałam ją pobliskiemu ogrodnikowi. Czemu jemu, a nie dziewczynom? Bo żadna z nas, ani nawet wszystkie do kupy nie wykopałybyśmy tego giganta.
Pokazywałam też Vanille Freise. Ma 2 lata. Jestem nią nieco rozczarowana, bo mimo iż kwitnie przecudownie!!, to jest jedną z wcześniejszych i zbyt szybko się przebarwia - z różu, poprzez ceglastą czerwień, aż do brzydkiego moim zdaniem brązu. Nie wyglądała zbyt ładnie w centralnym miejscu rabaty. Jest przesadzona obok tarasu, a na jej miejscu będzie chyba jeszcze jedna Limlajtka, którą uwielbiam. Od miesiąca jestem też w posiadaniu Endless Summer (Dzidka, buziaki!) - dostałam baardzo godziwą sadzonkę... Bardzo-m jej ciekawa.
Gabrielo - jadę!!!!!!!!!!!
Mój ogród - co dalej? 20:18, 23 lis 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
I jeszcze mam jedną prośbę do Was?
Wykopałam dzisiaj bratki z fotografii poniżej. Te zielone kępki po lewej stronie to niebieskie dzwonki karpackie. Jak myślicie, co mogłabym posadzić tam zamiast bratków?

Za żółtymi cisami posadziłam dzisiaj 30 cebulek filetowych czosnków, a przed cisami i jałowcami tulipany białe. Teraz jak to piszę przyszło mi do głowy, że te tulipany w tym miejscu to chyba nie do końca dobry pomysł....Sama nie wiem... Tylko z drugiej strony, one w kwietniu, maju będą tylko. Za cisami jest strasznie gęsto. Danusia mi doradzała w tym miejscu coś na pniu, np. cisa. Mam nadzieję, że na wiosnę go tam wcisnę

przejrzałam ten wątek od deski do deski . pięknie skomponowane rabaty . jeśli mogę się wypowiedzieć to dałabym tu niziutki berberys admiration albo bagatele . z tym że ten pierwszy jest bardziej czerwony a drugi trochę zgaszony bordo .
Moja działeczka - Grzesiu 20:08, 23 lis 2011

Do góry
Grzesiu wiedziałam, że w końcu zdobędziesz nazwę tej róży, dzięki a jak nazywa się ten tulipan wielokwiatowy?
W cieniu - zacieniona 20:01, 23 lis 2011

Do góry
Kupione wcześniej orzechy -bardzo duże- po usunięciu środka ,skleiłam i pomalowałam lakierem do paznokci [kolor w/g uznania].Będą do dekoracji ś wiątecznych.
W cieniu - zacieniona 19:55, 23 lis 2011

Do góry
Dzisiaj czekała na mnie miła niespodzianka.Znajoma podarowała mi koszyczek orzechów włoskich .Ma je u siebie w ogrodzie,są zdrowe,ekologiczne,sama słodycz.Przesuszone , bę dą czekały do Świąt.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 19:52, 23 lis 2011

Do góry
profus napisał(a)
Teraz plan.
Wymiary ok. 7m na 1,70 do 2,5m. Na planie kratka to 1m.
Kompletnie nie mam pomysłu, wszelkie sugestie mile widziane. Coś tam narysowałem ale można sie tym nie sugerować. Ta czerwona grubsza kreska na tym wąskim pasku też nie wiem co posadzić by trochę zakrywało murek. Szerokość tego paska to: ok 50 cm.

I taki początek np. przy schodkach:

Mnie się podoba, mój styl Jakby co
Całkiem po mojej myśli. Ta kulka w środku zawijaska niepotrzebna
Cztery łapki - zwierzęta domowe 19:52, 23 lis 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
A ja smutna, bo Rudka ciągle nie majak nigdy nie przepadałam za kotami(jak i za naszą Klarą) tak ten sobie jakoś upodobałam

Wczoraj dzwoniłąm do schroniska w sprawie tego psiaka co znalazłam go na przystanku-powiedzieli, że jeszcze 2 tyg bo muszą go odrobaczyć i ogólną kwarantannę przeprowadzić,itp. dowiedziałam się tylko, że jest wesoły więc chyba lubi dzieci-czy dobrze myślę?ale i tak najpierw musimy tam podjechać i o wszytsko wypytać-chciałabym żeby był w domu i chodził do ogrodu, a nie biegał po lasach i polanach jak ta nasz 'latawica' Klarkatylko nie wiem jak to zrobić!psiak młody to może i przystosować się będzie umiał?nie wiemaha, i miejsce jakieś muszę naszykować, co by mu cieplutko było i żeby nie bał się, że i ja jego też gdzieś porzucę!bidulek!

A co Wy dajecie jeść swoim psiakom?bo ja różne opinie na temat jedzenia słyszałam
Koty jak to koty chodzą swoimi ścieżkami Bogna ,ale nie doczytałam kiedy zginął Rudek jak tylko zauważyłam treść o piesku w schronisku zaraz myśl czemu nie wspomniałaś ,że możesz wziąć pieska zaraz bym ci w paczce nawet 3 podesłała ...

Pierogi, pierożki, kołduny....gotowane...pieczone....smażone.... 19:49, 23 lis 2011

Do góry
Rododendronowy ogród. 19:48, 23 lis 2011

Do góry
danuta_ napisał(a)

A w lesie jesienny stół zastawiony.

Bogdziu jesienne widoki z Twojego ogrodu to coś pięknego ..i ten stół w listkowym przybraniu bajka

Bogdziu wielka prośba , chyba nie tylko ode mnie . umieść więcej fotek z szerszą perspektywą ogrodu . może coś podglądniemy . tak ładnie komponujesz rabaty.ja mam ciągle z tym kłopot. a w zasadzie z odpowiednim rozłożeniem odległości między krzewami lub drzewami
Puste pole z wysepką kwiatową 19:23, 23 lis 2011

Do góry

przepiękna róża!!!

wracam czytać dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies