Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród. 15:20, 20 paź 2011

Do góry
Kwitnące parzydło i katalpa.

Rododendronowy ogród. 15:14, 20 paź 2011

Do góry
Kąpiel drozda.

Ja też zaczynam:) 14:41, 20 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Wieloszko, niestety i ja nie uniknęłam błędów,
Najważniejszy to taki, że zamówiłam projekt nie mając żadnej koncepcji własnego ogrodu, całkowicie zdając się na Projektanta. A że mi wszystko się podobało brałam to co dali Tym bardziej, że wizualki ładne były. W efekcie na niewielkiej powierzchni mam mnóstwo gatunków a do tego dużo takich, które zrzucają liście zimą... Więc podczytuję i podpatruję jakie rośliny polecacie i co z czym zestawiacie, mając nadzieję, że z pomocą Ogrodowiczan oraz cennymi Danusiowymi radami i mi uda się jednak stworzyć cudny ogródek
Zdecydowanie za późno trafiłam na Ogrodowisko... Chociaż na szczęście obsadziłam tylko przedogródek więc dużych strat nie będzie
Dziękuję za odwiedzinki

Ach te wizualki - niejednego mądrego zmyliły, a co dopiero takich laików jak my. Ja nie do końca "brałam co dali", ale takie na chybcika zastępowanie zaplanowanych roślin innymi też nie wyszło na dobre .
A propos mnóstwa zaprojektowanych gatunków roślin - właśnie ta radosna twórczość niektórych projektantów przyprawia o masę pracy w ogrodzie i pustkę w portfelu, a potem konieczność zmian. Ja mojej projektantce mówiłam wyraźnie, że ogród ma być nowoczesny i prosty w obsłudze, a tymczasem mam zaprojektowanych ponad 100 gatunków (na chwilę obecną nie mam nawet połowy - i dobrze, bo i tak będę przerabiać).
No to życzmy sobie nawzajem duuuużo powodzenia !
Ogródek do przeróbek ;) 14:23, 20 paź 2011

Do góry
i obiecane zdjęcia klombu
i zdjęcie od strony domu (dla tego kawałka przy drewnianym płocie tworzyłam niedawno 5 wersji )

a teraz się zastanawiam, czy obwódka z bukszpanu i same róże nie stworzą zbyt monotonnego obrazka. Chyba zadołuję na tą zimę jakiegoś iglaka w środku koła (może świerka serbskiego)- będzie na czym lampki powiesić, tym bardziej,że klomb jest duży - średnica 8m.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:15, 20 paź 2011

Do góry
Dziękuję za zaproszenie Na pewno skorzystam i się spotkamy Zapraszam również do mnie Do tej pory mało nas było z Dolnego Śląska, ale ekipa sie powiększa , no i fajnie Co do szkółek , to Kulas na Brucknera ma fajne pozycje, potwierdzam , ale też w Ogrodzie Botanicznym z Panią Agnieszką można się dogadać i sprowadzi Ci co jest potrzebne ( w dobrych cenach ) Mi udało się w ten sposób zdobyć werbenę patagońska ze szkółki Byliny- Świerk, bo nigdzie we Wrocławiu nie było Polecam też Stefonogrod w Jugowców, ale to kierunek Środa Śląska , bardzo miła obsługa i duży wybór oraz fachowa porada

No i widzisz - każdy z nas ma jakieś swoje "adresy" - super, że możemy się wymienić. Lista szkółek do odwiedzenia się powiększa, a wraz z nią wybór. No to muszę chyba zrobić na drutach jakąś wielką skarpetę, żeby było do czego zbierać, na to wiosenne polowanie
Ogród Sylwii od początku :) 14:09, 20 paź 2011

Do góry
Witaj Sylwia,

Twój ogród co i rusz to piękniejszy - zwłaszcza, że potrafisz to ująć cudownymi fotkami, a choć jestem tu, w Ogrodowisku dopiero chwilę obserwuję Twoje ogrodowe poczynania z wyjątkową zachłannością. Podziwiam Cię za upór i wytrwałość, no i przede wszystkim doświadczenie, którym tak chętnie dzielisz się z innymi. Widziałam u innych forumowiczów niejeden projekt czy choćby projekcik "made by syla" - jesteś "nieodrodną" i baaardzo pilną uczennicą naszej Guru - Danusi . No i zastanawiam się, jak Ty na to wszystko znajdujesz czas - dom+rodzina+tyle pracy w ogrodzie (no bo na taki efekt jak u Ciebie to się trzeba napracować!). Czy Twoja doba aby na pewno ma tylko 24h?
Będę więc podpatrywać dalej i uczyć się od najlepszych, a jak w końcu sprecyzuję swoje przeróbkowe oczekiwania, nie omieszkam Cię trochę pomęczyć

pozdrawiam serdecznie ,
Pszczelarnia 13:59, 20 paź 2011

Do góry

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, powinnaś te zdjęcia mieć:

Ja też te zdjęcia z przyjemnością włączę do albumu.

an_tre napisał(a)
Pozdrawiam grupa "angielska" prawie w komplecie Jak mile te wspomnienia są...

Masz rację. Wspomnienia z naszego wspólnego spotkania są bardzo miłe.
Wierzę, że było to spotkanie z tych inicjujących następne.
To właśnie tu 13:55, 20 paź 2011

Do góry

Ale fajne zdjęcie

Ja w tym roku spróbuje przezimować w donicach tarasowych, okryje je dobrze korą tuż przy ziemi, może nie zmarznie ... bo bardzo się rozrosła i ciężko by ją było owinąć geowłókniną...
To właśnie tu 13:50, 20 paź 2011

Do góry
Ostatnio dość dużo na forum mówi się o sposobach przezimowania werbeny patagońskiej..
Tytułem próby w ubiegłym roku, mniej więcej o tej porze, wykopałam dwie sadzonki i posadziłam je w donicy. Przechowałam z innymi roślinami tarasowymi w nieogrzewanej, widnej piwnicy.
Wiosną wysadziłam do gruntu. Kwitły wcześniej, aniżeli samosiejki.
I co najważniejsze, rozrosły się te przechowane 'patyczaki' w piękne, rozrośnięte kępy.
Zdjęcia są nie dość wyraźne, ale coś tam zobaczyć można.

Na zdjęciach widoczna jedna ubiegłoroczna sadzonka.
Mój kawałek raju 13:46, 20 paź 2011

Do góry
ŚLICZNIE WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ I WAM TEŻ ŻYCZĘ PEŁNIEJSZYCH WĄTKÓW

ucieklam z ogródka bo nieprzyjemne wietrzysko dzisiaj, a teraz idę dokończyć obiad, będę później malwa moschata
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:45, 20 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Trzeba tylko wybrać odpowiedni egzemplarz na soliter, najlepiej cięty w szkółce, wtedy jest ładnie zagęszczony.

albo P.orientalis "Aurea" o żółtych przyrostach wiosną

o mam oba właśnie (a właściwie trzy) posadzone obok siebie
Niecierpek - Impatiens 13:40, 20 paź 2011

Do góry
Dotarłam mocno spóźniona do tego wątku.
Przepiękna angielska rabata pod świerkiem z białymi niecierpkami w roli głównej.

Aniu Monteverde, sporo urosły twoje niecierpki w przedogródku do czasu naszego zlotu.

Niecierpki należą do moich ulubionych kwiatów jednorocznych. Najczęściej wybieram różowe lub różowo - białe. Nie sprawiają kłopotów, dobrze i bujnie rosną.

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 13:08, 20 paź 2011

Do góry

W naszych warunkach klimatycznych ambrowiec amerykański wyrasta podobno w niewysokie drzewo. Przepięknie przebarwia się jesienią. Niestety w młodości jest wrażliwy na niskie temperatury, więc trzeba go dobrze zabezpieczyć na zimę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:50, 20 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
No nie no...co się porobiło OBCY CZŁOWIEK NA MOJEJ RABACIE HIDCOTOWEJ

Miasto mi grabi liście na ulicy...tego jeszcze nie było, ale żeby to było chociaż dokładnie, a to po łebkach
a dlaczego nie pogoniłaś DZIADA hi hi
Kalina - Viburnum 12:46, 20 paź 2011

Do góry
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:46, 20 paź 2011

Do góry
Okrywanie trzmieliny na pniu tak samo jak bukszpany.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:44, 20 paź 2011

Do góry
Kule z bukszpanu w donicach, okrywamy od góry agrowłókniną, a donice dołujemy w ziemi.
To bardzo ważne aby nie przemarzła bryła korzeniowa.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:44, 20 paź 2011

Do góry
Teraz kolej na stożki.

Jeśli macie teren narażony na zimne wiatry, to dobrze jest bukszpany okryć włókniną. Ja nie muszę tego robić, ponieważ mój ogród jest wysłonięty ze wszystkich stron i rośliny u mnie nie przemarzają.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:43, 20 paź 2011

Do góry
Przestawiamy w zaciszne miejsce, najlepiej zgrupować i zasypać donice dodatkową korą, żeby bryła nie przemarzała. Albo maty słomiane.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:42, 20 paź 2011

Do góry
Rękaw ma podwójne warstwy, od środka sztywniejsza a z zewnątrz miękka

Ma też sznurek aby można było łatwiej roślinkę owinąć

Gotowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies