Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród. 11:39, 19 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 11:36, 19 paź 2011

Do góry
Carmel-Zapraszam do mojego ogrodu jak najczęściej i dzięki za miłe słowa.

Gdy w ogrodzie są tak duże krzaki jak rh to posiadanie bylin jest utrudnione bo za rh nie będzie ich widac a przed rh też źle bo rh mają cały sezon piękne liście i szkoda je zasłaniac. Ja jednak nie umię zrezygnowac i na początek kilka moich peoni:

Nasz mały, zielony świat. 11:35, 19 paź 2011

Do góry
Cudownie wyglądają głogi

Idąc w ciszy wypłoszyłam ptaszynę, kos to chyba?

I jeszcze rzut oka na Turkusowe

A tu poglądowe zdjecie, jak wygląda pęcherznica swobodnie rosnąca

I jeszcze widok na naszą wiejska szkołę podstawową, cała otoczoną Wolińskim PN. Za szkołą jest Orlik, oceniany jako jeden z najpiękniej zlokalizowanych w Polsce.
Nasz mały, zielony świat. 11:31, 19 paź 2011

Do góry
W moim ogrodzie właściwie nic nowego się nie dzieje, szykuje się do zimy, marcinki jeszcze kwitną, drzewa i krzewy zmieniają kolory. Postanowiłam zabrać dziś rano aparat gdy tradycyjnie szłam do sklepu zanieść pocztę i w drodze powrotnej skręciłam nad Jezioro Turkusowe, popatrzeć, jak jesień wkracza do lasu. Parking, latem pełen autokarów teraz pusty, na punkcie widokowym nikogo, tylko ja i przyroda. Kolory jesieni już lizą drzewa, ale to jeszcze nie to, za tydzień, dwa, wzgórza powinny płonąć.

Dziwne jakieś pnącze siedzi sobie na tarninie, lisci już nie ma, tylko takie kolczaste owoce? wiszą.
Chyba przed dużą ilosc opadów owoce tarniny wyjątkowo dorodne, jak małe wisienki.
Ogródkowe perypetie:) 11:30, 19 paź 2011

Do góry
Wymyśliłem jakąś tam propozycje.
Fachowcy pewnie doradzą lepiej ale zawsze jakiś początek.

Trochę sobie poszalałem

Albo można tylko 3 kule pniu na tym dłuższym kawałku.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:13, 19 paź 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ale u Wielochów roślin się nie upycha,tylko sadzi się z sensem.
Ja ,przyzwyczajona przez lata do marchewki,buraczków i cebuli mam z tym kłopot.
Ale pomalutku wychodzę z kartofliska......

A propos kartofliska Haniu, opowiem Ci pewną rodzinną anegdotkę: zanim zaczęliśmy budowę domu, nasza działka była polem uprawnym. Babcia mojego M., która na tym polu często pracowała zastanawiała się, co będzie rosło na takiej dużej działce wokół domu i mówi pewnego razu tak: a co Wy tam będziecie mieli przed tym domem? Kartofli chyba nasadzicie? I baaardzo się zdziwiła, że nie . Chyba do dziś dnia uważa trawniki i te ozdobne rabaty za stratę miejsca , ale taktownie nic głośno nie mówi.
Za to naprzeciw naszego domu, po drugiej stronie asfaltu, właśnie na polu dziadków marchewki, buraczków i cebuli - skolko ugodno!
Ogród Dominiki 10:50, 19 paź 2011

Do góry
Przez ostatnie kilka dni starałam się posadzić tulipany. Miejsce między kępami rozplenicy jest moim ulubionym, ponieważ trawy zasłaniają łodygi tulipanów, gdy te przekwitną. W tym roku sadzę tulipany tylko w rabatach wyspach, otoczonych z każdej strony obwódką z kostki granitowej, gdzie nornice nie mają jak się dostać. W zeszłym roku sadziłam wszędzie i w koszyczkach, ale nornice robiły podkopy pod koszyczki i mimo, że nic nie zjadły, to wszystko było wkoło zryte.
Tutaj dosadziłam jeszcze więcej tulipanów Queen of night (przeniosłam je z innej rabatki, gdzie miały za ciemno i słabo zakwitły na wiosnę).

W tym roku dokupiłam dwie białe odmiany:
"Super Parrot"

"Daytona"

oraz kolejne cebulki "Angelique"i "Concerto".
Rododendronowy ogród. 10:46, 19 paź 2011

Do góry
Badara-To różowe to jabłoń ozdobna. Na dach nie wchodziłam,ale mam w aparacie 12-krotny zoom optyczny, to mi przybliża jak lornetka.Mogę nawet robic zdjęcia ptakom przelatującym na dużej wysokości .

Pszczelarnia- niestety nie wiem jaki to rh bo kupiłam jak to mówi Zbyszek Gazda :rododendron nazwy rododendron. Jest bardzo delikatny,przemarzający. Dlatego musiałam go ukryc wśród jałowców i innych krzaków i tu mu się spodobało rośnie i kwitnie bez zakłóceń.Mnie też się podoba i szkoda że nie jest na eksponowanym miejscu. Chyba im ciemniejszy fiolet tym trudniejszy w uprawie(tak wynika z moich obserwacji)Pozdrawiam.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:45, 19 paź 2011

Do góry
Witam, witam Haniu,
Ty to jesteś taki Dobry Duch Ogrodowiska - dla każdego masz zawsze ciepłe słowo... dzięki
Ogród Dominiki 10:31, 19 paź 2011

Do góry
Leno, Haniu, dla Was kawka, w może coś mocniejszego?
Ogród Dominiki 10:29, 19 paź 2011

Do góry
Danusiu, Wiesiu, to dla Was
W cieniu - zacieniona 10:23, 19 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Miodunka, miodunka, czytałam relację u babci Jasi i u Myszorka trochę zeszło, Bogusiu, wysiewać rudbekie to trochę za późno? dobranoc a tu mój jeden z bodziszków

W ubiegłym roku wysiewałam wiosną do doniczek,ale możesz spróbować połowę wysiać teraz,może się uda,nie będzie zajmowała parapetów.
Ogródek Hanusi po zimie 10:22, 19 paź 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Teraz wieczorem nadeszły chmury i pada deszcz.......niestety,jutro minimalne spacery......
Zmrożone hortensje

Haniu, jakie piękne kolory !!! uwielbiam takie zamyślone, jesienne, przydymione...
dla mnie każda pora roku ma swój urok, bez tych zmian wiosna i lato pewnie aż tak by nie cieszyły...ale słońca brak, to fakt! zimę przetrwamy wspólnie grzejąc się na Ogrodowisku
W cieniu - zacieniona 10:21, 19 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Miodunka, miodunka, czytałam relację u babci Jasi i u Myszorka trochę zeszło, Bogusiu, wysiewać rudbekie to trochę za późno? dobranoc a tu mój jeden z bodziszków

Zaczaruj i pomnóż -dla mnie,bardzo ładny.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:17, 19 paź 2011

Do góry
Hej Elu,
pogoda taka, ze posadziłam tylko wisienki, reszta czeka... muszę się w końcu zebrać.. ale jak nie wyjazd, to jakieś załatwiania i trafiamy do domu kolo 7mej jak jest już ciemno :/ No ale za chwile weekend, w sobotę może coś w końcu powalczę

Fotki

Posadzony bluszcz od Ciebie - wzdłuż wątpliwej urody betonowego płotu sąsiadów:

Wiśnie z większej i mniejszej perspektywy:

Reszta czeka i zdobi wejście - części nie widać, od drugiej strony:

Tawuły po sierpniowym cieciu już się ładnie rozkrzewiły:

Poziomki nadal kwitną i owocują, choć są bardzo podziurawione przez ślimaki:

I na koniec cyprys - chyba schnie :/ trzeba go było od razu zwrócić jak zauważyłam ten odrąbany korzeń :/

Rododendronowy ogród. 10:15, 19 paź 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Czy to jest Polarnacht może? Jak jest z jego wytrzymałością mrozową i kondycją? Cudo przecudne. Takiego bym potrzebowała....
Rododendronowy ogród. 10:01, 19 paź 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Czy ta różowa to azalia ???? nie mogę sie domysleć, jak pięknie kwitnie ,cudny obrazek
Zastanawiam jak robiłaś zdjecia ptakom ,chyba nie siedziałaś na dachu ,dawno nie oglądałam tak udanych zdjęć
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:44, 19 paź 2011

Do góry
w oczekiwaniu na przyjazd betoniarki

Kasiu gdzie Ty się wspięłaś, żeby to zdjęcie zrobić.....na jakiś dźwig?
Rododendronowy ogród. 09:30, 19 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 09:22, 19 paź 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies