Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:15, 18 paź 2011

Do góry
aga_pe napisał(a)
może jeszcze tu nie dotarli . Zaznacz się na mapie, to zobaczę czy jadę koło Ciebie w drodze do Wrocka. Zazwyczaj wjeżdżam od strony Zakrzowa

No to z Zakrzowa masz do mnie niedaleko! jak tylko dojdę do tego jak się zaznacza na mapie to na pewno to zrobię. jak już pisałam jestem początkująca w te klocki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:12, 18 paź 2011

Do góry
Patasia napisał(a)
Witam serdecznie.Masz duży ogród-prawie jak ja Podoba mi się bardzo Twój styl ogrodu.Moje klimaty Pozdrawiam cieplutko i czekam z niecierpliwością na więcej zdjęć .

Witaj Patasia! No właśnie jak sobie radzisz z tą wielkością ogrodu? Jak znajdujesz czas na dom, rodzinę i jeszcze ten ogrom prac ogrodowych? Ja czasem wymiękam ...
Ogród - moje hobby. 11:09, 18 paź 2011

Do góry

Jesień też ma swoje uroki...a mnie jest szkoda lata....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:02, 18 paź 2011

Do góry
aga_pe napisał(a)
Witam serdecznie "sąsiadkę". Dolny Śląsk się zagęszcza . I bardzo dobrze
Ogród marzenie, jak możesz być niezadowolona? Mój to dopiero esencja chaosu, a kilka razy mniejszy
I bardzo podobają mi się te szarości w nawierzchniach

Witam,
no właśnie tak nas jakoś mało w tym regionie, a przecież pięknych ogrodów nie brakuje dookoła. Czyżby nie chcieli się pochwalić?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:55, 18 paź 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Witaj Wieloszka. Daj Panie Boże każdemu z nas takiego ogrodu. Pięknie. Pokaż kilka zbliżeń jakie roślinki zastosowałaś.

Witam, z tymi "zbliżeniami" to niestety trzeba będzie poczekać do piątku, bo nie dość że sprzęt foto kiepski, to jeszcze ogrodniczce umiejętności fotografowania i czasu brak . Ale postaram się w wolnej chwili.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:33, 18 paź 2011

Do góry
Witajcie wszyscy ponownie!

Bardzo, ale to bardzo dziękuję Wam za tak ciepłe przyjęcie!
Postaram się odpowiedzieć wszystkim w miarę możliwości - jeśli kogoś lub coś pominę - z góry przepraszam, to pierwsze forum w moim życiu.

No narzekam na ten mój ogród i narzekam, bo mam dwie podstawowe wady - jestem pesymistką, a do tego perfekcjonistką. Chciałabym, żeby wszytko (nie tylko w ogrodzie) było zbliżone do ideału. Paskudny charrrakterek . Ale stąd wziął się styl mojego ogrodu - prosty, geometryczny i nowoczesny. Przy tym na pewno chcę pozostać.
A propos altany - muszę ją trochę usprawiedliwić. Nawiązuje kolorem do kolorów domu i otoczenia (podbitki, okien, mebli tarasowych z technorattanu, placu zabaw dzieci), a jej dach też nawiązuje do dachu domu. Wkleję więcej zdjęć na potwierdzenie tych słów. Ale w razie czegokolwiek, to wydaje mi się, że zmiana dachu w altanie nie jest bardzo skomplikowana ani kosztowna. A wydawało nam się z moim M.,że zaprojektowaliśmy sobie taką nowoczesną altanę . Za to ogrodzenie kolorem chyba nie pasuje do tej reszty, bo jest jasnoszare (każdy inny kolor wydawał nam się zbyt rzucający w oczy).
Danusiu - oczywiście że widziałam te cudne, nowoczesne altany-pawilony prezentowane na Chelsea Flower Show - tylko zastanawiam się czy w ogóle pasowałyby do mojego domu i całego wiejskiego otoczenia? Może za parę lat, jak rośliny podrosną i nie będzie na działce tak "łyso"?

Danusiu, co do rabat przy wejściu do domu, na pierwszym zdjęciu, obie są symetryczne, tylko ta długa ciągnąca się od bramy wjazdowej jest beznadziejna, bo "fachowcy" wykonali podjazd niezgodnie z projektem. Wizualnie jej nieciekawy kształt podkreśla jeszcze brak innej rabaty, która miała to wszystko optycznie "wyprostować". Póki co nie wystarczyło nam czasu i pieniędzy na jej założenie, ale wiem, że jest niezbędna. W Was moja nadzieja!!!!

Część ogrodu miała być według projektu oddzielona i ta druga - bardziej dzika, z łąką kwietną, już mniej "nowoczesnymi" nasadzeniami przestała nam się podobać zanim zdążyliśmy wprowadzić projekt w życie.

W wolnej chwili sporządzę za przykładem innych forumowiczów mapkę mojego ogrodu, tylko pewnie trochę mi to zajmie.

Ponieważ odwiedzam Wasze ogrody i śledzę wpisy od dawna, czuję się jakbym Was znała od wieków. Więc każdego ogrodowiskomaniaka który będzie w pobliżu północnych rejonów Wrocławia serdecznie zapraszam!

Jeszcze parę zdjęć:

na obsadzenie tych dwóch jasnych prawie kwadratów też nie mam pomysłu

klomb z wrzosami: jedyne miejsce w moim ogrodzie, gdzie roślinki nie są posadzone "pod sznurek"

Ogródkowe perypetie:) 10:04, 18 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Gdzie są te gazony? Ja ich nie widzę
Można prosić o rysuneczek tego przedogródka i wymiary?

Gazony widoczne są tylko od strony sąsiada. to tylko umocnienie skarpy. Od góry są na równi z ziemią. Zrobię zdjęcie popołudniu i wkleję.

Teraz szybki rysunek przedogródka
.
Ogród Bożeny i Darka 09:02, 18 paź 2011

Do góry

Oprócz oczka czeka nas w przyszłym sezonie wykończenie tej strony naszej działki - przy tej altanie tak jakoś łyso... po obu stronach tego kamienia nasadziłam tulipany ) wiosną może będzie kolorowo, mamy nadzieję że teren wokół tuji uda nam się wyłożyć żwirkiem jak pozostałe obrzeża faktem jest że żeby szybciej estetycznie odciąć się od niezbyt zadbanej posesji sąsiadów posadziłam kilka róż wzdłuż siatki od przodu a tutaj w smym rogu nasadziliśmy 15 krzaków malin - zobaczymy jak to nabierze wyglądu wiosną... mankamentem tego naroża jest długo utrzymujący się cień ziemia wilgotna więc w trawniku zadomawia się mech będę z nim walczyć przeprowadze wapnowanie wiosną w ramach rekultywacji trawnika.
W miejscu tej tuji na rogu domku kiedyś zasadzona była hortensja ale podczas powodzi która tam też nas dosięgła (gdyż teren ma bardzo wysoki poziom wód gruntowych) hortensja zamarła- a miała być piękna niebieska.
Pogaduchy skowronków 08:54, 18 paź 2011

Do góry
Ptaszki już buszują!
Pozdrawiam,i życzę dużo sił!

Prace porządkowe jesienią są nie mniej wyczerpujące niż wiosną..Dochodzi stres,że trzeba na kompost wyrzucać rośliny,które jeszcze mogłyby cieszyć.....

Pogaduchy skowronków 08:51, 18 paź 2011

Do góry

Skowronkom i sowom na dobry dzień!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:44, 18 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Umarłem.. coś pięknego!! Człowiek aż dostaje depresji xD (czyt.ja). Super. kocham takie schludne,
uporządkowane ogrody z klasą. Masz super drzewo. chyba u sąsiada (dąb)? pięknie będzie wyglądać
jak thujki podrosną, ciachnie się je na równo i wtedy korona drzewa będzie pięknie zaakcentowana.
Co do altany.. byłaby lepsza przemalowana na biało. tak bardzo by zgrała się z całością ale i tak
wiedz że super. i nie narzekaj! pozdrawiam Cię bardzo
Ogród Bożeny i Darka 08:29, 18 paź 2011

Do góry

hihihihi a tutaj wspomnienie z wakacyjnego odpoczynku po pracy na ogrodzie - nasi znajomi przywozili nawet ze sobą basen ważne że mogli spędzać z nami czas i tak jest do dzisiaj i oby tak zostało nasza działka tętni życiem w każdy weekend bez względu na pogodę - jeden minusik tego mniej czasu na jej dopieszczanie )
Ogród Bożeny i Darka 08:23, 18 paź 2011

Do góry

Żeby nie było że jestem egoistką oto mój mężuś ) oczywiście w trakcie nieustannych prac na ogrodzie. Taka chwila relaksu
Ogród - moje hobby. 05:58, 18 paź 2011

Do góry
Duże donice zostają na zewnątrz wypełnione ziemią, małe chowam do altanki.
I trochę jesienno-zimowych obrazków.

Rododendronowy ogród. 00:18, 18 paź 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ogród to nie tylko rośliny,dlatego dla relaksu inne zdjęcia

Azalia japońska jest kryjówką dla rzekotki ,a na następnym zdjęciu znów rzekotka tym razem na dużym rododendronie. Te piękne żabki porozsiadają się w różnych miejscach ogrodu na krzakach rododendronów a potem się nawołują.

Twoje rododendrony - marzenie !
a rzekotki przeurocze
Mój kawałek raju 00:11, 18 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Dalii jeszcze nie wykopałam, czekam na przymrozek co by zmroził łodygi, jeszcze pięknie kwitną wszystkie, a co śmieszne kwitną truskawki i poziomki i pigwowiec ma i owoce i kwiaty

Niebywałe! U mnie poziomki jeszcze spotkac można, ale ich kwiatków już nie.
Dalie wykopałam wczoraj, zmrożone były a owoce pigwowca pokrojone czekają do jutra na alkohol
Nalewka będzie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:11, 18 paź 2011

Do góry
Witajcie wszyscy ogrodowiskomaniacy!
Moja ogrodowa historia wcale nie będzie oryginalna - napierw budowa domu, potem tworzenie ogrodu metodą prób i błędów, a potem cudem znalezione Ogrodowisko. Przy czym kolejność tych dwóch ostatnich powinna być odwrotna. Niestety nie była . A finał jest taki, że jestem szczęśliwą posiadaczką dużego ogrodu, który mnie przerósł, z którego absolutnie nie jestem zadowolona, a finanse, jakie były na ten cel przeznaczone - wydane. Skądś to znacie?

Obserwuję bacznie Ogrodowisko i Wasze ogrody na forum już od roku, niestety do tej pory nie miałam odwagi pokazać mojego ogrodu i prosić o pomoc, bo jestem taka "Zosia Samosia" i wciąż się łudziłam, że sama sobie poradzę z moim ogrodem. Niestety, mój ogród mnie przerósł. Wszystko zaczęło się prawie dobrze (ale jak wiecie "prawie" czyni wielką różnicę). Zamówiłam projekt ogrodu u architekt krajobrazu, przedstawiłam jej swoje oczekiwania, możliwości finansowe - ale jak każdy totalny laik wybierałam rośliny głównie na wygląd.

Owszem projekt nie był najgorszy - ale w praktyce posłużył nam do wytyczenia kszałtów klombów, nawierzchni brukowanych i częściowo oświetlenia, natomiast zaproponowane rośliny w niewielkim stopniu. Drugim kardynalnym błędem było to, że nie podzielilismy dużej 45 arowej działki, tylko postanowiliśmy zagospodarować całość, bo przecież "zawsze marzyliśmy o dużym ogrodzie". Życie szybko zweryfikowało nasze senne marzenia! Podobnie jak umiejętności i "fachowość" firmy zakładającej część naszego ogrodu. Ale chyba największym problemem jest brak czasu na pielęgnację tak dużego ogrodu, zwłaszcza, że część nie jest zagospodarowana i tak po kawałku go "dorabiamy". Oboje z mężem pracujemy zawodowo, mamy dwójkę dzieci w wieku wczesnoszkolnym i choć poświęcamy naszemu ogrodowi dosłownie każdą wolną chwilkę, to i tak nie jesteśmy zadowoleni z efektów. Jak tak czytam Wasze wypowiedzi na forum, to zastanawiam się czasem, czy np. dla Syli lub Bogdy doba ma też tylko 24h . No a jak jeszcze człowiek wejdzie na realizację "Ogrodu z lustrem", to najpierw ma ochotę wzdychać co chwilkę wow!, a potem pozostaje pochlipać - dlaczego ja tak nie mam????

No i właśnie dlatego powstał ten wątek - czas zmienić mój ogród! Zabrzmiało trochę śmiesznie - ogród ledwo zaczęty (a dokładnie maj 2010), jeszcze niedokończony, non stop coś w nim przesadzamy, dosadzamy - a już chcemy zmieniać! Ale kiedyś trzeba wreszcie pójść po rozum do głowy - nie ma sensu zmieniać ogrodu bez konkretnego planu, bo tylko się narobimy jak koń za pługiem, a efekt i tak niezadowalający. Zwłaszcza, że należę do tych niecierpliwych i chcę mieć piękny ogród od zaraz, dlatego m.in.staram się kupować duże rośliny.

A kto dotrwał do tego miejsca mojej przydługawej historii , to może jeszcze znajdzie odrobinę cierpliwości i zerknie na zdjęcia (tak, tak, nie mylicie się - bukszpany i inne kulki inspirowane Ogrodowiskiem):

Mój ogród - co dalej? 00:10, 18 paź 2011

Do góry
Jeszcze trochę koloru....

Oglądam zdjęcia i myślę co by tu z wiosną podosadzać Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc, ale długie zimowe wieczory przed nami, więc będzie czas do kombinowania.....

Czy te świerki Nidiformis można ciąć?? Są już dość duże, a chyba nie chcę by były jeszcze większe. Raczej chciałabym im zapewnić jakieś tło. Myślicie, że to dobry pomysł?

Ogród Sylwii od początku :) 00:07, 18 paź 2011

Do góry
Syla napisał(a)

nie mów, że kładłaś się na tą zmrożoną zimną trawkę?

No co Ty ??? w piżamie ???

W piżamie to nie, tylko w stroju kąpielowym kilka minut! W kriokomorze przy minus 130 C przebywałem 3 minuty i to przez 3 tygodnie b. zdrowo!

Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 23:53, 17 paź 2011

Do góry
Nie mam pojęcia co zrobić z tym wykuszem nad którym jest balkon.Jak przeprowadzić ścieżke,przy samym domu czy ominąć te słupy.Na słupy chciałabym w przyszłości puścić jakieś pnącze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies