Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:03, 25 sty 2025

Do góry
Podziałałam dziś w ogrodzie. Mam już wycięte:
- seslerie
- miskanty chińskie (Silver Charm, Malepartus, Gracillimus)
- rozplenice (Hameln, Lady U, Moudry, Black Beauty)
- molinie (Cordoba, Transparent)
- proso rózgowate (Northwind)
- trzcinnik ostrokwiatowy (Overdam, Karl Foerster)
- rozchodniki (NN i Mr Goodbud)
- jeżówki purpurowe (Magnus)
- perowskie (Blue Spire)
- szałwie omszone (Caradonna, Caradonna Compact, Pink Caradonna)
- kocimiętki (Purrsian Blue, Six Hills Giant)
- floksy
- werbena (patagońska, pospolita Bampton)
- gaury (Whirling Butterflies)

Przycięłam:
- drzewka owocowe
- krzewy owocowe (borówki, agrest, porzeczki czarne i czerwone, maliny miałam już wycięte, a jagody kamczackie jeszcze malutkie, zapomniałam o jeżynie)

Uprzątnęłam 5 skrzyń warzywnych z 7 jakie mamy. Resztki warzywne trafiły do kurek sąsiadki (jarmuż, szpinak, natka pietruszki, liście buraków, liście selera naciowego). W 2 skrzyniach uzupełniłam już wapń na ten sezon, muszę dokupić kolejny woreczek na resztę skrzyń i foliak, bo zaproponowane dawkowanie na odwrocie to 1 kg na 10 m2.

W tle jeszcze widać szpinak i jarmuż.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:36, 25 sty 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Puszysław to tez mój ulubieniec, tak samo jak kociaki Joli April.
Od niej zaraziłam się mainkunozą

Siedem kilko puchatości.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:14, 25 sty 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przyłączam się do pomysłu Lidki i Zuzy. Rabata w "L" lepiej otacza dom i wygląda w całości spójniej. Jeszcze dopytam, po co masz ten ząbek w rabacie przy płocie?

Ewelinka masz tu 2 tarasy?

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:06, 25 sty 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
a teraz z wymiarami - duża rabata będzie.

Moje wszystkie rabaty duże.
Po 18-20 m na 3/4. A kortowa 10/15.

No.....

To chyba jestem matką chrzesną Twojej rabaty narożnej?

Naprawde dobrze to wygląda.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 18:54, 25 sty 2025

Do góry
a teraz z wymiarami - duża rabata będzie.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 18:49, 25 sty 2025

Do góry
i szybciutko dodałam wypełnienie i na serio wygląda to duuuużo lepiej!!! Dziękuję Wam baaardzo!!!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 18:47, 25 sty 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
Najlepiej jest zrobić połączenie jakąś rośliną wspólną - np te kulki cisowe na wszystkich 3 częściach, do tego ta sama baza kolorystyczna. Pomyśl o tym miejscu od nowa, jak o jednej rabacie narożnikowej
Tak sobie też myślę, że może za dużo chcesz różnych roślin na tym miejscu? Pewnie już wymiary wcześniej wstawiałaś, ale mogłabyś przypomnieć jakie to jest duże?

no właśnie, właśnie. trzeba od nowa przemysleć po całości...

najpierw poszerzyłam wejsciowa. ale nadal nie było aż tak fajnie....
pozniej zrobiłam sobie zarys... prawie jak szkicowanie
Ania na Żuławach 18:13, 25 sty 2025

Do góry
Wrzesień

Październik

Ania na Żuławach 18:03, 25 sty 2025

Do góry
Zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. Przekopałam z piaskiem, korą, kompostem i mączką bazaltową pomiędzy roślinami, żeby rozluźnić tę zbitą glinę.

Część roślin przesadziłam z innej części ogrodu. Część kupiłam.

A potem zrobiliśmy łuk i przestawiliśmy huśtawkę

Czerwiec

Ania na Żuławach 17:49, 25 sty 2025

Do góry
Tak mnie naszło na przegląd zdjęć. I zobaczcie zalaną rabatę. I jak się zmieniała po zejściu wody

Luty 2024

Wody było około 20-30 cm.
Ziemia (glina) ciężka i zbita. Cebulowe zgniły. Reszta o dziwo sobie poradziła

Marzec
Woda zeszła

Ogród prawie wymarzony … 17:36, 25 sty 2025

Do góry
Zaraz odpisze
Platany poszły pod sekator
Ochlastane .

Ogród w malinówkach 17:31, 25 sty 2025

Do góry
Cicho dość na forum, coś czuję wszyscy wyruszyli w ogród

Ja wróciłem o zmroku, a plan wykonałem:

Przycięte drobne gałęzie orzecha włoskiego i jedna gruba gałąź, która zaczęła zamierać. Po cięciu od razu smarowanie maścią - mimo to kropelki wody lecą.

Rozsypałem nawóz wieloskładnikowy i mączkę bazaltową w warzywniku. Poplony, których nie ruszył mróz, przekopałem na głębokość szpadla. Całość gdzieś 50 m2. Trochę się zmęczyłem, brak kondycji

Przed i po:

Magary Dramaty z Rabaty 17:21, 25 sty 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Tu krzaczek z perspektywy - na lewo od misy.

A tu w rozkwicie:

Ładna część Twego ogrodu. Może zrobisz jakies wspimnienie sezonu zdjęciowe.
Magarku Ty masz piękny ogród. Uwierz wreszcie.
Znowu na wsi 14:21, 25 sty 2025

Do góry
Drzwiczki, które są wstawione w drzwi między garażem i wiatrołapem są tzw. czterodrożne, tzn. mają 4-funkcyjny zamek magnetyczny:
1. koty mogą wchodzić i wychodzić;
2. koty mogą tylko wchodzić;
3. koty mogą tylko wychodzić;
4. koty nie mogą ani wchodzić, ani wychodzić.

Nasze drzwiczki są podobne do tych: https://m.zdrowyzwierzak.pl/product-pol-1731-Cat-Mate-Large-Cat-Flap-drzwi-klapka-dla-duzego-kota-Maine-Coona-psa-biale.html

Tunel w ścianie od strony garażu ma założoną zasłonę z miękkiego polietylenu. Ona wisi swobodnie i nie ma sposobu, żeby ją zablowokać. Stanowi ochronę przed wiatrem i nawiewaniem np. liści do garażu. Koty przechodzą swobodnie.

Oczywiście jest to otwarty dostęp do domu dla obcych kotów, ale nie jest to takie oczywiste.
Koty domowe nie każdemu obcemu pozwolą „włamać się” do domu. Poza tym jeśli nie dokarmiasz kotów w ogrodzie, to te „przechodnie” wędrujące po okolicy, nie mają powodu, żeby zatrzymywać się dłużej w twoim ogrodzie, tym bardziej, że mogą spotkać się z ostrą reakcją kotów domowych. Wolą nie wchodzić do twojego domu. Drugi powód, to kwestia przeżycia dla takiego kota z powodu wieku najczęściej. Koty są z natury bardzo ostrożne i naprawdę muszą czuć się zachęcone do wejścia do obcego domu.
Pokonania klapki w drzwiczkach koty się uczą jeden od drugiego. Pierwsze nasze koty musiałam przepychać kilka razy, zanim zrozumiały, że mogą popatrzeć przez plexi, powąchać jaki zapach płynie z garażu i, że klapkę daje się lekko uchylić pchając ją łebkiem.
Bywał u nas kilka lat kot, który przychodził przenocować zimą w garażu. Nigdy nie wszedł do wiatrołapu.
Mieliśmy dawno temu rezydenta, którego widywałam kilka lat polującego na okolicznych polach. Zaczął wpraszać się do nas gdy się zestarzał i prawdopodobnie już nie mógł samodielnie się wykarmić. Bardzo też potrzebował bezpiecznego i ciepłego schronienia przed zimnem. Żył u nas 2 lata zanim odszedł za TM.
Inną historią są kotne kocice, które szukają miejsca by się okocić. Mieliśmy takie dwie. Jedna okociła się na poziomie wieńca pod dachem przy wejściu do kotłowni. Zabrałam ją i kociaki do domu, kiedy otworzyły oczy. Drugą zaprosiłam do domu zanim się okociła. Natomiast kocice (po sterylizacji), jedna po roku, a druga po odchowaniu miotu, poszły w swoją drogę. Nie wiem dlaczego. Odchodziły powoli, znikając na coraz dłużej. Może szukały mniej zakoconego miejsca.
Teraz, oprócz naszych (u nas urodzonych) 4-ch kotów, mamy rezydenta. On nauczył się, że nie spotka go u nas nic złego, kiedy latem okna, a często też drzwi były otwarte. Proces wpraszania i dogadywania z naszymi kotami był długi, a ja nie ingerowałam, bo w kwietniu 2022, gdy zaczął bywać w ogrodzie, był kilkumiesięcznym kocurkiem ewidentnie wygłodzonym, skóra i kości. Wyrósł na ślicznego kota. Przychodzi i odchodzi. Czasem nie ma go 3 dni. Może uprawia „mijankę” i ma w okolicy drugi dom. Zamieszczałam pytanie na profilach fb i nikt się nie odezwał.

Otwarte kocie drzwiczki, to nasz wybór z wygodnictwa ale jakoś nie okazał się problemem jak dotąd przez 20 lat prawie.
Ciemiernik - Helleborus 11:45, 25 sty 2025

Do góry
Klejnocik Nn
Winter Sunshine
Ogród Basi i Romka 11:26, 25 sty 2025

Do góry
A teraz kwitnie druga cebula, ma większe kwiaty, białe z delikatnym różowym odcieniem. Wieksze kwiaty, ale jeden pęd ta pierwsza już przekwita, inne jeszcze czekają. Jedna po drugiej będą kwitły, a miały wszystkie razem Jedna tylo stoi w miejscu, ma jeden, mały liść i nic się nie dzieje, miała być niespodzianką, nawet nie wiem jaki kolor
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:20, 25 sty 2025

Do góry
Fajnie było wrzucę niebawem

Póki co pozdrów z lotniska, wchodzimy do samolotu do Manili

Może być za parę dni, bo pierwsze dwa noclegi mamy w dżungli bez sygnału i WiFi dojazd także łodzią buahaha

Spełnianie marzeń - ogród czas start 10:38, 25 sty 2025

Do góry
Zawitała do nas wiosna, pogoda długoterminowa zapowiada się obiecująco- w nocy co najwyżej minus 2 stopnie. Wiem, że z jednej strony to źle, że nie ma prawdziwej zimy, ale co poradzę, że mi już tak bardzo trzeba wiosny? Idę do garażu wysiewać poziomki

April podbija las... 10:22, 25 sty 2025

Do góry
April napisał(a)
Zapraszam, północno-wschodnie obszary

Mój rudzielec równie piękny jak twoja Szara Dama
To kocur, 10 kg szczęścia. Mam jeszcze biszkoptową kotkę, o połowę mniejszą. Niestety nie lubi się fotografować
Kocurro

Kotka

Ósmy cud swiata
On jest przepiekny i taki dostojny
Blaski i cienie nowego życia 09:52, 25 sty 2025

Do góry
anpi napisał(a)
U nas już śniegu nie ma i jest +5 st.,ale słońca brak.
Nawet nie mam żadnych zmrożonych fotek! U ciebie pięknie oszronione ozdoby ogrodowe i oczarowe kwiatki. Ciekawe jak moje oczary, muszę iść sprawdzić, czy mają kwiatki.

Czerwony to chyba wcześniej kwitnąca odmiana, żółty jeszcze w pączkach, ale chyba już w tym tygodniu się rozwinie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies