Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:40, 22 sty 2025

Do góry

Zachody słońca oszałamiały, a potem głowę urywało i nie tylko

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:38, 22 sty 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:37, 22 sty 2025

Do góry
taka ta zima u nas....

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:36, 22 sty 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:35, 22 sty 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:34, 22 sty 2025

Do góry
Dorenboski zaczynają być widoczne
Leoś szczęśliwy bo zima i wreszcie może swobodnie po ogrodzie ganiać.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:30, 22 sty 2025

Do góry
Wszystkim zaglądającym mimo braku moich odwiedzin serdecznie dziękuję. Ostatnio mój watek zmienił się w mocno depresyjny tematycznie, ale takie jest życie.....
Ogrodowo zdjęcia mam tylko z przed wypadku babci. Remontowo również
Ogrodowo na zmianę mrozi i mgli się. Czyli podobnie jak przed wypadkiem...

trzmieliny oskrzydlone w łące sa jakąś odmianąk tóra nie ma skrzydełek.... zastanawiające

Sezon 2017 u Hanusi 17:07, 22 sty 2025

Do góry
Wiosna w natarciu, może jeszcze za wcześnie, ale zwiastuny już są. Pierwszy obudził się pierwiosnek.....

Zdrowia Wam życzę, bo to najważniejsze. Ja po świątecznych wojażach jakbym ozdrowiała. Co to znaczy być w ruchu. Nawet w ogrodzie byłam, co prawda 2 razy po 2 godziny i z transportem w obie strony, ale trochę ogarnęłam z placu. Tuje pogubiły swoje "liście''. trzeba było z widoku uprzątnąć. Rabat jeszcze nie odkrywałam, poczekam do przyrostu
wskaźników. Trochę ogarnęłam szklarnię, ale jeszcze też poczekam z robotą.
śniegu u mnie było tyle, co kot napłakał.

Pd liśćmi na rabatach pierwiosnki z domieszką bieli, a rannikowa rabata jeszcze śpi.

W szklarni przezimowały werbeny w donicach, i siewki poziomek, i rukola jest całkiem dobra. Już można zerwać na sałatkę.
Wycięłam trawy z jednej strony ogrodu, i ogołociłam hortki bukietowe z rudych bukietów.

Tyle na te 2 ,wypady w tygodniu poprzednim. Teraz muszę czekać na następne wezwanie na wyjazd. Czekam na takie widoki, póki co archiwalne fotki.

Ogród prawie wymarzony … 16:42, 22 sty 2025

Do góry
A dla mnie śnieg może leżeć na....Sachalinie. Ja już chcę ciepełka. Wczoraj Agnieszka była łaskawa, wypuściła skowronki z rękawa, a w dodatku na zachętę wysłała słońce na ręce zziębnięte. Może jeszcze będziemy chronić rośliny przed przymrozkami, ale już pierwsze zwiastuny u mnie są. Miłego przedwiośnia, I Zdrowia dla seniorki.

I kwiatek dla niej.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:01, 22 sty 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Teraz otwarłam jeszcze "Ogród biodynamiczny" i już mi czacha dymi, bo chciałabym już w jednym momencie to wszystko przyswoić

Asiu, czy ta książka to OGRÓD BIODYNAMICZNY KRAFFT VON HEYNITZ, GEORG MERCKENS?
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 14:41, 22 sty 2025

Do góry
Kochane ogrodniczki zapraszam na rogaliki , ja biegnę na zwiad w ogrodzie
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:14, 22 sty 2025

Do góry
Bardzo łopatologiczą instrukcję zamieścił Tuchan na wątku o drzewa-krzewy-owocowe-i-pnacza-o-jadalnych-owocach

tuchan napisał(a)
Kiedyś już pisałem - akurat nie na Ogrodowisku - łpotatologiczny poradnik cięcia winorośli, który nie ukrywam wielu się spodobał. Dla amatora ta wiedza wystarczy w zupełności. Cięcie jest proste, bo nie wymaga zastanawiania, tylko przyswojenia sobie prostych stałych zasad. Przekopiuję Ci z rysunkami - tak wiem, że jestem "miszcz" painta

Mamy winorośl z 1 pniem. Z ziemi wychodzi jeden pień. Winorośl jest zapuszczona. Patrzymy od dołu. Szukamy dwóch łóż, czyli takich jasnobrązowych gałązek, które owocowały w poprzednim roku położonych najniżej ziemi, a jednocześnie takich które mają jakąś grubość. Tniemy je za drugim pąkiem każda. Cięcia znaczę na niebiesko, pąki na czerwono. Następnie szukamy wyżej dwóch łóz też dość grubych i tniemy je za 8 pąkiem w przypadku winorośli deserowej i za 12 pąkiem w przypadku winorośli winnej (Na rysunkach przedstawiam deserową) Resztę latorośli wycinamy. Te dwie łozy 8 pąkowe rozkładamy by szły w dwie strony świata.

Wiosną z tych łóz wyrosną sobie latorośla. W sumie będzie ich 8+8+2+2 = 20. Latorośla kolor zielony. Na tych latoroślach winorośl będzie chciała owocować. Dajemy jej, ale tylko i wyłącznie na tych 16 sztukach wyżej pozostawiając po 2 grona na każdej latorośli, resztę od razu obrywamy. Na tych niższych 4 latoroślach obrywamy wszystko do razu. Nie dajemy jej owocować wcale. Czyli w sumie zbierzemy w przypadku odmiany deserowej 16x2= 32 grona, a winnej 24x2= 48 gron.

Za rok całkowicie wytniemy te dwie łozy na których było te 16 latorośli (w sumie one też zdrewnieją i będą już łozami). Zostaną nam zatem 4 łozy położone niżej (rok temu były czterema latoroślami, teraz zdrewniały) Dwie po prawej stronie pnia, dwie po lewej. Patrzymy na te z lewej. Tą niżej położoną skracamy za 2 pąkiem, a tą wyżej za 8 i dajemy ją do poziomu. To samo robimy z prawej strony. I tak robimy co roku. Prościej nie będzie
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:35, 22 sty 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:33, 22 sty 2025

Do góry
Długi dzień w Tokio

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:44, 22 sty 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Nie wiem, czy lubicie takie i czy używacie, ale w Action są takie doniczusie chyba w dobrej cenie

Widziałam też w dealz
Też mnie kusiły ale byłam twarda.
Muszę kupić doniczki p7 i p9 w dużych ilościach
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:00, 22 sty 2025

Do góry
Nie wiem, czy lubicie takie i czy używacie, ale w Action są takie doniczusie chyba w dobrej cenie

Grzebiuszka ziemna 20:59, 21 sty 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
O jakie farmazony ten Pan plecie

Juzia chyba nie jesteś w temacie nieruchomości na bieżąco. Tutaj masz rozpisane rożne pytania i odpowiedzi jednej z gmin na temat wprowadzenia planów ogólnych.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:47, 21 sty 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Od razu mi się skojarzyło

zgadza sie - dlatego w pierwotnym planie od razu narysowalam po skosie . tymbardziej ze nie bedziemy tam żywopłotu na środku trawnika sadzic ot miejsca nie ma
ale tak - w niektorych krajach ludzie wydeptuja sciezki a pozniej sie je robi.
Grzebiuszka ziemna 20:04, 21 sty 2025

Do góry
Wiesz to, co kiedyś uważano za spiskowe teorie stało się prawdą, tak samo jak cała nagonka na sposoby ogrzewania domów "ekologiczne" auta elektryczne i inne cudowności...

Butelka przed i po, malowana farbami witrażowymi, w Pepcko można za 5 zeta kupić korek ze światełkami do butelek:

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:59, 21 sty 2025

Do góry
Mam dzis lekki (delikatnie rzecz ujmując) kryzys…
Ciemno i zimno.
Do wiosny jeszcze 9 poniedziałków..
Chcę juz kolorów innych niz szary, bury i blotnisty.
Wiosny!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies