Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:42, 14 lut 2026

Ulina napisał(a)
Ja też miałam akcję w zeszłym roku z sąsiadem. Też mnie to kosztowało sporo nerwów
Jakbyś widziała jak wycinałam tuje żeby nie przerastały przez siatkę od jego strony to byś się uśmiała, więc po jego stronie został widok na gołe pnie. Tak trudno było mu wyrównać piłą o swojej strony.
Ale jak ktoś jest problemowy to nieważne o jaką kwestię chodzi, zawsze jest walka. Logiki w tym nie ma

Nie dość, że logiki nie ma to jeszcze innym szkodzi. Takich sąsiadów najlepiej by było wystrzelić w kosmos żeby wracali skąd przybyli. Mnie mijający tydzień na pewno będzie kosztował kilka lat życia...
sylwia_slomc... 17:44, 14 lut 2026

Magara napisał(a)
Sylwia, trzymam kciuki zatem. Może nie będzie jakoś dramatycznie z opadami?

Obawiam się, że to marzenie się nie spełni. Czytam, że El Nina już jest wypierana przez El Nino. A to się wiąże z tym, ze bezpośrednio z zimy możemy wskoczyć w upalne lato i nawalne opady...
sylwia_slomc... 17:45, 14 lut 2026

magewa napisał(a)
Sylwia -buziaki

poczytałam o problemach z rowem -będę nadrabiać powoli

Madzia szkoda nerwów Kochana. Cieszę się, że wracasz do naszej ogrodowej braci Z pięknym Avatarkiem, że w pierwszej chwili nie poznałam
sylwia_slomc... 17:47, 14 lut 2026

Agatorek napisał(a)

Miałam identycznie tutaj.
Do czasu budowy przejeżdżali sobie na przełaj przez tą działkę, bo to była łąka. Później część została ogrodzona, a wzdłuż jednego boku po całości wykopaliśmy rów, żeby woda spływała niżej.
Pytaliśmy sąsiada, czy chce partycypować w kosztach, bo przecież i on na tym skorzysta. Nie chciał. No to nie. A później widziałam różne „rowki” z jego części prowadzone do rowu, żeby i od niego spływało .

Pisałam też, co wymyślał były Soltys, nie będę powtarzać, ale to po prostu gotowe skecze do kabaretu .
Mam nadzieję, że w nowym miejscu przytrafią mi się normalni ludzie

Cudownych sąsiadów mam od 30 lat tu gdzie mieszkamy. Ze wszystkimi pełna zgoda i bliskie relacje. Jeden na drugiego może liczyć. A tam niech piekło pochłonie co za sąsiedztwo się szykuje. Modle się żeby to w cho...rę sprzedali i przyszedł ktoś normalny.
sylwia_slomc... 17:56, 14 lut 2026

Dzisiaj rano jak zaszłam do ogrodu zastałam koparkę u Nich. Wczoraj sąsiad kosą wykaszał trawsko i próbował łopatką przebrać dno. Chyba Się zmachał ostro skoro dzisiaj sprzęt ciężki wjechał. Ale nie myślcie sobie, ze poszedł po rozum do głowy. Co to to nie. Chodziło bardziej o dupochron po tym jak Gmina zagroziła zgłoszeniem do Wód Polskich. Zebrali z rowu tylko trawy( koparka chyba najęta prywatnie) reszta mułu została na tym poziomie na jakim była po powodzi. I przerobili mostek odsuwając od naszej granicy i podnosząc rurę do wysokości tego mułu!!!
Sytuacja wygląda tak, że nasza rura z ich rurą mijają się na wysokość o cały rozmiar. Czyli Ich jest teraz 60 cm nad naszą. Czemu to ma służyć? Bo przecież nie temu żeby woda odpłynęła. Bardziej chyba temu, żeby u nas mułem zapychało na amen.

po lewej nasza po prawej Ich. Ręce opadają jak z kimś takim rozmawiać???
Jeszcze nie wiedzą, ale strzelili sobie tym nowym mostkiem w kolano
sylwia_slomc... 17:59, 14 lut 2026

Ogrodowo, ale przyjemniej to takie cebulowe ostatnio sądziłam, pisałam już o nich jak wydłubywałam dołki w zamarzniętej ziemi

i są pierwsze oznaki nadchodzącej zmiany w przyrodzie

sylwia_slomc... 18:00, 14 lut 2026

sylwia_slomc... 18:01, 14 lut 2026

sylwia_slomc... 18:02, 14 lut 2026

sylwia_slomc... 18:06, 14 lut 2026

Rozpoczęłam wczoraj sprzątanie rabat
liliowcowa koło ogniska

fiołkowo ożankowa pod kiku

liliowcowa pod klonem

Na razie wycinam to co suche reszty jeszcze nie grabię bo owady nadal śpią.
Pozostałe kilkanaście rabat wygląda nadal tak