Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:09, 14 lut 2026

Remontowo
wzięłam się dzisiaj za lakierowanie frontów w kuchni, jeszcze mi zostały te dwa pod oknem.

Różnicy prawie nie widać, a łatwiej będzie sprzątać potem.
Po lewej lakierowane po prawej jeszcze nie

Odrobinkę tylko ciemniejsze po lakierowaniu bo opalenie ładnie się rozciera.
magewa 18:24, 14 lut 2026

Śliczna ta Twoja kuchnia
a sąsiad -ech brak słów -może wyślij fotki do gminy
sylwia_slomc... 22:16, 14 lut 2026

Zapomniałam napisać, że przy okazji sprzątania rabat koło żyrafowej znalazłam siewkę trzmieliny oskrzydlonej. Którakolwiek roślina mateczna rośnie w odległości kilkudziesięciu metrów. Więc pewnie sprawka ptaszków. Ale jaka fajna niespodzianka
sylwia_slomc... 17:45, 15 lut 2026

No i po wiosennym ciepełku. A już zaczynało podsychać, bo ostatnie dni brodziłam w błocie tu gdzie latem były prace ziemne z mułem. Trawa nie zdążyła zarosnąć, wierzchem puściło, śnieg stajał, ale w spodzie zamarznięte i nie puszczało wilgoci w głąb ziemi. Gumiaki zapadały się do kostek w bajorze błotnym. A dziś od rana biało i to jak.....
Od godziny 12.00 do 16.00 w dwie osoby bo mama mi pomogła odśnieżałyśmy przejścia w ogrodzie na szerokość łopaty i otrzepywałyśmy rośliny. W nocy spadło 25 cm mokrego ciężkiego śniegu. Rośliny połamane, powyginane, masakra znowu. Wiele się wiosną nie podniesie. Obie byłyśmy po tej robocie przemoknięte jak myszy. W tym tygodniu jeszcze mi trzy razy opady pokazuje, a w przyszłym co dziennie ma sypać... Ciężka ta zima, nie ma kiedy odpocząć przed sezonem.

A i tak sobie pomyślałam, że wszyscy pokazujący delikatne otrząsanie roślin ze śniegu mogą sobie swoje rady wsadzić w buty w przypadku dojrzałego ogrodu. To są porady dla ogrodów trzy może czteroletnich, a potem to już jest ciężka batalia i ciężki sprzęt typu grabie i łopaty do śniegu. I trzeba użyć dużo siły.
Magara 23:20, 15 lut 2026

Sylwia, ciężka ta zima...
Nas rok temu dopadła okiść śnieżna. Nawet nie wiedziałam, że takie zjawisko istnieje.
Szczęśliwie nie było nas na miejscu, bo wiem ile by mnie kosztowało siedzenie w domu i słuchanie jak się wszystko łamie pod śniegiem.
Podobno w naszym powiecie zeszłoroczna okiść zniszczyła setki hektarów lasów.
Wierzę w te dane, bo wiem jakie na naszej małej działce były zniszczenia, i wiem jak las okoliczny wygląda do dziś

Byle do wiosny, nic innego nam nie zostaje
sylwia_slomc... 12:08, 16 lut 2026

Magara napisał(a)
Sylwia, ciężka ta zima...
Nas rok temu dopadła okiść śnieżna. Nawet nie wiedziałam, że takie zjawisko istnieje.
Szczęśliwie nie było nas na miejscu, bo wiem ile by mnie kosztowało siedzenie w domu i słuchanie jak się wszystko łamie pod śniegiem.
Podobno w naszym powiecie zeszłoroczna okiść zniszczyła setki hektarów lasów.
Wierzę w te dane, bo wiem jakie na naszej małej działce były zniszczenia, i wiem jak las okoliczny wygląda do dziś

Byle do wiosny, nic innego nam nie zostaje

No nie mamy wpływu na to co spadnie z nieba. Na razie nie dosypuje. Em może jutro wyjdzie ze szpitala to może będzie łatwiej.
ewsyg 15:26, 16 lut 2026

U mnie była podobna pogoda. Zdrówka dla męża.
sylwia_slomc... 18:46, 16 lut 2026

ewsyg napisał(a)
U mnie była podobna pogoda. Zdrówka dla męża.

Dzięki. Jest szansa, że jutro Go wypiszą.
Gosialuk 12:00, 17 lut 2026

Pozdrowienia dla Wojtka.
Ciężką masz zimę. U nas nie napadało tyle. Zresztą nie ma mnie jak pada, to i się nie przejmuję, bo i tak nic nie zrobię. Będzie co ma być.
Ja wierzę mocno w siłę roślin do regeneracji. W końcu one wykształciły sobie te mechanizmy przetrwania w różnych warunkach pogodowych.
Może nie będzie tak źle jak ci się teraz wydaje.
sylwia_slomc... 14:12, 17 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Pozdrowienia dla Wojtka.
Ciężką masz zimę. U nas nie napadało tyle. Zresztą nie ma mnie jak pada, to i się nie przejmuję, bo i tak nic nie zrobię. Będzie co ma być.
Ja wierzę mocno w siłę roślin do regeneracji. W końcu one wykształciły sobie te mechanizmy przetrwania w różnych warunkach pogodowych.
Może nie będzie tak źle jak ci się teraz wydaje.

Gosia wiesz jakie mam te cyprysy wzdłuż chodnika w podwórku i przed warsztatem. Każda gałąź teraz w inną stronę sterczy, zupełnie straciły swój kolumnowy kształt.