Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sałatka pokrzywowa 21:05, 06 mar 2022

Do góry
Wychodzą z ziemi:
liliowce, floksy, szachownice, fenkuły, hiacynty. Mogłyby szybciej, ale z powodu mrozów wzrost się zatrzymał. I żeby nie wiem co, nie wiem jakie zabiegi, krzątania i wygibasy - nie da rady wiosny przyśpieszyć.

Sałatka pokrzywowa 20:59, 06 mar 2022

Do góry
Szybki przegląd tygodnia.
Róże prawie wszystkie przycięte. Nigdy tak wcześnie nie cięłam, ale jak już pisałam - denerwuje mnie takie marnotrawienie sił witalnych róż, kiedy tnę połowę pąków w momencie, jak łaskawie zakwitną forsycję. Wolę, żeby później wystartowały, ale mogły dać z siebie wszystko.
Poniżej potwór Laguna oraz gnaty, które z niej usunęłam.

Pomponella i Pearl Drift

Najwyższe to Novalisy - chcę, żeby były wysokie, zasłaniają widok na garaż po drugiej stronie ulicy.
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 20:11, 06 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Aniu, na rabacie przy frontowym ogrodzeniu wymienione gatunki w rządku nie będą wyglądać dobrze.
Gracki i hortensje to super zestaw, jednak gracek raczej jako „plecki” dla hortensji. A przed hortensjami sesleria z rozrzuconymi tu i tam berberysami (jeśli będzie tu sporo słońca to Admiration).
Bezproblemowe drzewka szczepione to np. śliwa wisniowa pissardi (bordowe liście - nawiązanie do Admiration). Choć ja widziałabym tu szpaler równie bezproblemowych klonów globosum (nawiązanie do klonów z łezki)

Znalazłam kiedyś, już nie pamietam na którym to było temacie, zdjęcie właśnie frontowej rabaty. I tam hortki były obok miskantów, a nie przed nimi. Efekt był taki :

Mi się podoba .

Wtedy drzewka na pniu (wysoko szczepione) można by dać bardziej na przód rabaty.
Takie trochę niestandardowe rozwiązanie.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:09, 06 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Monika a moje Bobo już nie takie młodziaki to znaczy się że mam wyżej ciąć?
.

Ja bym jej wysoko nie przycinała, bo będzie miała jeszcze mniejsze kwiatostany a i tak wysoka nie będzie,ona dorasta do 1m max. Ja moją wanilke 7 letnią też od początku przycinam nisko i limke też i inne bukietowe.
Vanille Fraise po przycięciu.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:41, 06 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Cześć Monika
Nazwa twojego wątku to nie przypadek przejrzałam wszystkie strony i zobaczyłam niesamowitą kolekcję wszelakich hortensji, rododendronów a nawet host i ciemierników
Czy mogłabyś mi powiedzieć jaką widzisz różnicę pomiędzy hortensją Limelight a Phantom?
.
Cześć hortki, rodki, hosty i ciemierniki to są moje ulubione rośliny dlatego mam ich w większych ilościach. Phantom ma białe kwiatostany, stożkowe lekko spłaszczone, dla porównania wystawie zdj limki i phantoma.
Phantom.

Limelight.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:28, 06 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ciągle zimno ,ale niektórym roślinom to nie przeszkadza ...

Kolejny irysek zakwitł

Już za chwilę , już za momencik...

Lubię tą moją część wjazdową o tej porze... Świdośliwa i cisy teraz przyciągają wzrok ..

Piękne kwiatuszki . Ładny kolor ciemierników.

Teraz przynajmniej cisy widać na wjazdowej .
Magary Dramaty z Rabaty 19:17, 06 mar 2022

Do góry
Magara napisał(a)
I Aga wczoraj pytała jakiego ciemiernika kupiłam... No to takiego:

I trochę jestem zmartwiona. Zostawiłam go wczoraj w kącie tarasu na noc i rano trochę był klapnięty (zdjęcie powyżej).
Dziś wieczorem owinęłam doniczkę folią bąbelkową, zapakowałam go do kartonu i jeszcze od góry nałożyłam folię. Jest minus 5. Przed chwilą do niego zajrzałam i całkiem klapnięty, trochę sztywny. Właśnie taki:

Zabrałam do domu, do pomieszczenia gdzie jest 12 stopni. Nie wiem czy dobrze zrobiłam Dobrych rad potrzebuję

O kurczę jaki śliczny
Mam nadzieję, że odżyje, trzymam kciuki.
Sezon 2017 u Hanusi 18:34, 06 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Moje "krokusowe wojsko" teraz bez nadzoru. Zimno i daleko, do ogrodu nie chodzę.

Czekam na ciepło.

Hanuś na pewno przewiało liście takich wiatrów niebyło dawno
na dziko też pięknie ptaszki ogarną co nieco do wicia gniazd haa spoko nie martw się nikt nie może poszaleć ziemia twarda bardzo
piękne zdjęcie
Glina i zielsko 17:54, 06 mar 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Moje pierwsze turzyce.
Carex morrowi variegata
Ale pewnosci nie mam. Bo co doniczka to inna naklejka.

Kupione z przeceny. W poniedziałek popędzę chyba po wiecej .
Ładnie ukorzenione. Podzielę.
Posadzę jak się ociepli.

Te w doniczkach co mają odrosty to pewnie Carex Ice dance...
Mirkowy ogród (początki) 17:44, 06 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Mireczko pozwól że i ja z poradą się wetnę--tą werbenę to bym mocno pouszczykiwała -zanim wysadzisz ją do gruntu ładnie wypusci nowe przyrosty--tak zrobiłam minionej wiosny u siebie,wcześnie zakwitła i była pięknym krzaczorem.

Dzięki Gosia za radyPrzed wysadzeniem do gruntu zostanie przycięta a tymczasem robią się z niej sadzonki.

Dziś troszkę popracowałam w ogrodzie ale nie za długo bo zimno strasznie.
Jedna strona ogrodu ogarnięta

Pisardi w pąkach a w tle Moudry do cięcia.

Serby z takimi przyrostami już
Pszczelarnia 17:40, 06 mar 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dziś wyciągnęłam ze skrzynki pocztowej nasiona. Lekko wilgotne, bo przeleżały w niej miesiąc. Ale może coś z nich będzie. Wśród nich najciekawsze

Chcę zaprosić nostrzyk w bliską okolicę. I ostropest.

Aż sobie wygooglałam tego nostrzyka bo pierwszy raz słyszę tę nazwę.
Sama niczego nie sieję, nie mam do tego warunków ale chcę spróbować czegoś wysiewanego wprost do gruntu, może się uda
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:38, 06 mar 2022

Do góry
Aniu, na rabacie przy frontowym ogrodzeniu wymienione gatunki w rządku nie będą wyglądać dobrze.
Gracki i hortensje to super zestaw, jednak gracek raczej jako „plecki” dla hortensji. A przed hortensjami sesleria z rozrzuconymi tu i tam berberysami (jeśli będzie tu sporo słońca to Admiration).
Bezproblemowe drzewka szczepione to np. śliwa wisniowa pissardi (bordowe liście - nawiązanie do Admiration). Choć ja widziałabym tu szpaler równie bezproblemowych klonów globosum (nawiązanie do klonów z łezki) .

EDIT: coś w ten deseń :
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:25, 06 mar 2022

Do góry
Coś Ci pokażę
Ogród

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:59, 06 mar 2022

Do góry
Ciągle zimno ,ale niektórym roślinom to nie przeszkadza ...

Kolejny irysek zakwitł

Już za chwilę , już za momencik...

Lubię tą moją część wjazdową o tej porze... Świdośliwa i cisy teraz przyciągają wzrok ..

Trawnik jak widać ma sporo siana, niedługo czeka go pierwsza wertykulacja,ciekawe jak to zniesie

Glina i zielsko 16:48, 06 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Przygotowane Opis na priv

Też dla siebie wygrzebałam i już są w donicy. Podlać je teraz i zostawić w domu?

Podlać i zadołować w zacisze i dbac o wilgoć.

Dziękuję.
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 16:39, 06 mar 2022

Do góry
Nabazgrałam dziś moją małą wizję rabat.... mówią, że pierwsza myśl najlepsza, ale jednak potrzebuję rady i czy takie zestawienia mają w ogóle szansę bytu

Rabata przy ścieżce -myslalam,aby miskanty zasłaniały nieco dalszą część ogrodu (choć nie muszą,gdyż mogą być i niższe trawy)Przed miskantami pas szałwi,gdzie nie gdzie "przeciętej" np. cisem kolumnowym, mam dylemat co posadzić przed szałwią...

Drugą rabatę z hortensjami- może wzbogacić o rozchodniki i jeżówki? No i jakie drzewa szczepione będą najlepsze?Klony mam już na froncie, więc może teraz coś innego? To będzie słoneczna rabata, na tle Szmaragdów, a od nich zostanie około 1,5 m na nasadzenia. Długość około 18 m do Serba.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:35, 06 mar 2022

Do góry
Jesienią - z uwagi na szybkie ochłodzenie - nie zebrałam niestety liści dębów z rabat. Zobaczcie, co sie dzieje, gdy to zaniedbam...
To białe to pleśń widoczna po dzisiejszym zebraniu liści...
Glina i zielsko 16:06, 06 mar 2022

Do góry
Przygotowane Opis na priv

Tez dla siebie wygrzebałam i już są w donicy. Podlać je teraz i zostawić w domu?
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:34, 06 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Październik 2020

Sierpień 2021

Ładnie Ci urosły te brzózki, na szerokość też się rozrosły możesz powiedzieć ile one mają u Ciebie wysokości, bo ze zdjęcia trudno mi jest ocenić? Ja bym chciała w tym roku posadzić parę drzew takich jak graby, jakiegoś ambrowca i grujecznika
Aloes 15:14, 06 mar 2022

Do góry
Mam do oddania około 20 sadzonek aloesu, jedną dużą, reszta odnóżki mniejsze z korzonkami. Zimowały w garażu, teraz zostały rozdzielone i przeniesione do mieszkania. Nie wyglądają teraz szczególnie atrakcyjnie ale jak znajdą się w docelowych donicach to szybko się zregenerują.
Ktoś chętny?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies