Ren, ktoś namalował Ci na fotce drzewa z założeniem że one będę przy tujach. A mnie się wydaje że powinny być, ale własnie przed wgłębnikiem. Wtedy optycznie skracasz ten teren i kulisujesz co daje ogrodowi dodatkowy wymiar, frapuje, zachęca do 'zwiedzania' kolejnych wnętrz ogrodowych.
Moim zdaniem jak całego ogrodu nie ogarnia się spojrzeniem to jest jego atut.
Dałabym drzewa na wysokiej koronie.
Wtedy masz przesłoniety z daleka widok na ścianę sąsiada, z wgłębnika znowu jesteś za blisko żeby ja podziwiać w całej okazałości
Magnolio
Chodzi o to, ze jak się patrzy na wgłębnik to jest jakoś dziwnie - ta ściana jest przytłaczająca i razem z tujami nie stanowi miłego widoku, coś nie gra ...
Ta przestrzeń między tarasem a wgłębnikiem to 14m na 7m (od kostki do rabaty) po prawo jest północ.
A to widok od rabaty ze ścianką w kierunku wglębnika:
I z boku tarasu
I od strony poludniowej
Dziękuję Martuś za miłe słowa Rabata przy ściance cieszy bardzo już teraz Masz rację resztę też trzeba dobrze przemyśleć I tak juz sporo poprawiam i przesadzam
Może jednak coś doradzisz?
Ewo, a jak magnolia podrosnie, i śliwa w tym czasie tez nie bedzie próznować, to może nie zostanie dużo meijsca? Może tam potzreba takiej przerwy, oddechu, zeby szpaleru mocnego nie tworzyć?
Wg mnie gatunki 'pijaki' odpadają bo to rabata na byliny, więc jak cos pije po wierzchu to nie jest dobre na tę rabatę.
hej Kochani.
Chętnie coś dordzę, ale opisz mi Ren w skrócie na czym staneło, bo nie przeczytam tylu stron.
Tak na wstępie od razu rzuca mi się w oczy że warto planować z rzutem, żeby nie przeoczyc 'zgrzytów' widokowych z innych kierunków, nie tylko z tarasu. Np lewe drzewo jak damy przed donicą, to chyba niezgrabnie cos będzie z chodnikiem przy domu.
Wrzucisz rzucik jak tam jest z kształtami i odległościmi?
I napisz gdzie mamy południe.
Reniu... przyznam się, że czytam dzisiaj od rana... ale siedzę cicho, bo chyba nie czuję się mocna w takim doradzaniu. Może Magnolia, która wspaniale zaplanowała placyk, pomoże Tobie w podjęciu decyzji? Masz piękny, wyważony ogród. Warto okolice wgłębnika też tak zaplanować.
Ania, a no się rozkręca, ale trochę się przykręciła, bo jak policzyłam ile będzie to kosztować to chyba w tym roku tylko 1 rabatkę, tylko nie wiem którą.
1. wymiar: 1,5m x 11m i trzy śliwowiśnie, bukszpany w kwadrat pod nimi. pomiędzy miskanty/hortensje, przód trawki niskie, albo coś innego jako obwódka.
2. kwaśna rabata, tj. magnolia parasolowata? , azalie, wrzosy, może hortensje, żeby coś wcześniej kwitło
Tak, tam jest okno. Tuja już jest olbrzymia i nie przeszkadza wręcz daje trochę cienia w pokoju. A magnolia całkiem przy murze nie będzie. Trochę te odległości na rysunku nie są rzeczywiste. Magnolia to heaven scent, rośnie na 4 - 5 m ale ona praktycznie rosłaby na tle bardziej muru niż okna. Za blisko? czyli ile miejsca z tyłu powinnam jej dać ? W tym sezonie rozbudowała się głównie do przodu i na boki.
Juziek cis bardzo by mi się widział ale tak sobie myślę, że taki żywopłot znów zabrałby mi miejsce. Dotąd rosły cyprysy, przycinałam je a mimo to sporo tereny zajmowały, na inne rośliny miejsca brakło. Może bluszcz też nie bedzie zły ? no i jak już zauważyłaś - za darmo
Magnolia chyba musi zostac tam gdzie jest.
1- zasłoni mi część muru (już za tarasem) bo szary tynk też nie jest reprezentacyjny
2- na placyku o którym wspomniałaś idzie ścieżka. Rosną duże już szmaragdy, których mąż nie pozwoli wyciąć. No chyba, że będę miała super projekt i pewność, ze już nic zmieniac nie będę...
3- zasłaniłaby widok na najciekawszą tam roślinę czyli wielki bukszpan. Idąc w stronę furtki rzuca się w oczy i naprawdę straciłby gdyby go przysłonić. Tam widzę raczej niskie rośliny.
4- W narożniku rośnie jarzębina i z kolej ona zasłaniałaby magnolię.
Tak tam wygląda po uzupełnieniu mojego szkicu (nie śmiać się !!!! )
Jarząb - prawdopodobnie szkodnik przepoczwarza się w pobliżu pnia.
Magnolia - niedokładne foto. Podejrzewam, że to mączniak prawdziwy, choć na liściach może wyglądać podobnie szara pleśń.
Szyszki - między nimi ekskrementy prawdopodobnie szyszkówki świerkóweczki.