Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:24, 23 sie 2016

Do góry
tam bym dałam tzreci wielopniowy - pieknie by otaczały wgłębnik
Tylko fastigiaty wtedy będą blisko niego?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:16, 23 sie 2016

Do góry
czyli piszesz o tym pasie wzdłuz tuj? O jego fragmencie widocznym z tarasu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:06, 23 sie 2016

Do góry
gdzie ta rabata? przed wgłebnikiem, obok?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:49, 23 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale dwa symetrycznie przed wgłębnikiem? I jakie? Ja bym poszła w wielopniowe

chyba dwa po obu stronach wejścia do wgłębnika. Wielopniowe mogą być. Np graby- 2-3 szt do 1 dołka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:35, 23 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ren, ktoś namalował Ci na fotce drzewa z założeniem że one będę przy tujach. A mnie się wydaje że powinny być, ale własnie przed wgłębnikiem. Wtedy optycznie skracasz ten teren i kulisujesz co daje ogrodowi dodatkowy wymiar, frapuje, zachęca do 'zwiedzania' kolejnych wnętrz ogrodowych.
Moim zdaniem jak całego ogrodu nie ogarnia się spojrzeniem to jest jego atut.

Dałabym drzewa na wysokiej koronie.
Wtedy masz przesłoniety z daleka widok na ścianę sąsiada, z wgłębnika znowu jesteś za blisko żeby ja podziwiać w całej okazałości

Ale dwa symetrycznie przed wgłębnikiem? I jakie? Ja bym poszła w wielopniowe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:09, 23 sie 2016

Do góry
Ren, ktoś namalował Ci na fotce drzewa z założeniem że one będę przy tujach. A mnie się wydaje że powinny być, ale własnie przed wgłębnikiem. Wtedy optycznie skracasz ten teren i kulisujesz co daje ogrodowi dodatkowy wymiar, frapuje, zachęca do 'zwiedzania' kolejnych wnętrz ogrodowych.
Moim zdaniem jak całego ogrodu nie ogarnia się spojrzeniem to jest jego atut.

Dałabym drzewa na wysokiej koronie.
Wtedy masz przesłoniety z daleka widok na ścianę sąsiada, z wgłębnika znowu jesteś za blisko żeby ja podziwiać w całej okazałości
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 22 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
hej Kochani.
Chętnie coś dordzę, ale opisz mi Ren w skrócie na czym staneło, bo nie przeczytam tylu stron.
Tak na wstępie od razu rzuca mi się w oczy że warto planować z rzutem, żeby nie przeoczyc 'zgrzytów' widokowych z innych kierunków, nie tylko z tarasu. Np lewe drzewo jak damy przed donicą, to chyba niezgrabnie cos będzie z chodnikiem przy domu.
Wrzucisz rzucik jak tam jest z kształtami i odległościmi?
I napisz gdzie mamy południe.

Magnolio
Chodzi o to, ze jak się patrzy na wgłębnik to jest jakoś dziwnie - ta ściana jest przytłaczająca i razem z tujami nie stanowi miłego widoku, coś nie gra ...

Ta przestrzeń między tarasem a wgłębnikiem to 14m na 7m (od kostki do rabaty) po prawo jest północ.
A to widok od rabaty ze ścianką w kierunku wglębnika:

I z boku tarasu

I od strony poludniowej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:50, 22 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Reniu... przyznam się, że czytam dzisiaj od rana... ale siedzę cicho, bo chyba nie czuję się mocna w takim doradzaniu. Może Magnolia, która wspaniale zaplanowała placyk, pomoże Tobie w podjęciu decyzji? Masz piękny, wyważony ogród. Warto okolice wgłębnika też tak zaplanować.

Dziękuję Martuś za miłe słowa Rabata przy ściance cieszy bardzo już teraz Masz rację resztę też trzeba dobrze przemyśleć I tak juz sporo poprawiam i przesadzam
Może jednak coś doradzisz?
Pszczelarnia 13:21, 22 sie 2016

Do góry
karagna- dla mnie na ekstremalne miejsca tylko.

Ewo, a jak magnolia podrosnie, i śliwa w tym czasie tez nie bedzie próznować, to może nie zostanie dużo meijsca? Może tam potzreba takiej przerwy, oddechu, zeby szpaleru mocnego nie tworzyć?

Wg mnie gatunki 'pijaki' odpadają bo to rabata na byliny, więc jak cos pije po wierzchu to nie jest dobre na tę rabatę.

Jeśli coś musi być to gatunków które już tam są.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:53, 22 sie 2016

Do góry
hej Kochani.
Chętnie coś dordzę, ale opisz mi Ren w skrócie na czym staneło, bo nie przeczytam tylu stron.
Tak na wstępie od razu rzuca mi się w oczy że warto planować z rzutem, żeby nie przeoczyc 'zgrzytów' widokowych z innych kierunków, nie tylko z tarasu. Np lewe drzewo jak damy przed donicą, to chyba niezgrabnie cos będzie z chodnikiem przy domu.
Wrzucisz rzucik jak tam jest z kształtami i odległościmi?
I napisz gdzie mamy południe.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:03, 21 sie 2016

Do góry
Reniu... przyznam się, że czytam dzisiaj od rana... ale siedzę cicho, bo chyba nie czuję się mocna w takim doradzaniu. Może Magnolia, która wspaniale zaplanowała placyk, pomoże Tobie w podjęciu decyzji? Masz piękny, wyważony ogród. Warto okolice wgłębnika też tak zaplanować.
Mój zakątek - początki 22:45, 21 sie 2016

Do góry
Ania, a no się rozkręca, ale trochę się przykręciła, bo jak policzyłam ile będzie to kosztować to chyba w tym roku tylko 1 rabatkę, tylko nie wiem którą.

1. wymiar: 1,5m x 11m i trzy śliwowiśnie, bukszpany w kwadrat pod nimi. pomiędzy miskanty/hortensje, przód trawki niskie, albo coś innego jako obwódka.

2. kwaśna rabata, tj. magnolia parasolowata? , azalie, wrzosy, może hortensje, żeby coś wcześniej kwitło

Toszka dzięki.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:52, 21 sie 2016

Do góry
Tak, tam jest okno. Tuja już jest olbrzymia i nie przeszkadza wręcz daje trochę cienia w pokoju. A magnolia całkiem przy murze nie będzie. Trochę te odległości na rysunku nie są rzeczywiste. Magnolia to heaven scent, rośnie na 4 - 5 m ale ona praktycznie rosłaby na tle bardziej muru niż okna. Za blisko? czyli ile miejsca z tyłu powinnam jej dać ? W tym sezonie rozbudowała się głównie do przodu i na boki.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:46, 21 sie 2016

Do góry
A tam gdzie magnolia i jedna tuja to masz jakieś okno?

Magnolia nie za blisko ściany? Jaka to w ogóle jest, wiesz?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:26, 21 sie 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Pierwsze co bym zrobiła to zasłoniła mur....no i cis albo bluszcz mi się najbardziej widzi Ale bardziej cis.
I chyba bym tę magnolię przesadziła na lewo. Na środek tego placyku sześciokątnego

Juziek cis bardzo by mi się widział ale tak sobie myślę, że taki żywopłot znów zabrałby mi miejsce. Dotąd rosły cyprysy, przycinałam je a mimo to sporo tereny zajmowały, na inne rośliny miejsca brakło. Może bluszcz też nie bedzie zły ? no i jak już zauważyłaś - za darmo

Magnolia chyba musi zostac tam gdzie jest.

1- zasłoni mi część muru (już za tarasem) bo szary tynk też nie jest reprezentacyjny
2- na placyku o którym wspomniałaś idzie ścieżka. Rosną duże już szmaragdy, których mąż nie pozwoli wyciąć. No chyba, że będę miała super projekt i pewność, ze już nic zmieniac nie będę...
3- zasłaniłaby widok na najciekawszą tam roślinę czyli wielki bukszpan. Idąc w stronę furtki rzuca się w oczy i naprawdę straciłby gdyby go przysłonić. Tam widzę raczej niskie rośliny.
4- W narożniku rośnie jarzębina i z kolej ona zasłaniałaby magnolię.

Tak tam wygląda po uzupełnieniu mojego szkicu (nie śmiać się !!!! )

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:33, 21 sie 2016

Do góry
Magnolia Gienka kwitnie - takie rzeczy to tylko w Miłkowie

Trawy, trawiszcza

Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:35, 19 sie 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Kasya

Jarząb - prawdopodobnie szkodnik przepoczwarza się w pobliżu pnia.
Magnolia - niedokładne foto. Podejrzewam, że to mączniak prawdziwy, choć na liściach może wyglądać podobnie szara pleśń.
Szyszki - między nimi ekskrementy prawdopodobnie szyszkówki świerkóweczki.

Pozdrawiam

okropnosc z tymi szkodnikami, a co powinnam zastosowac ? co polecasz ?

na lisciach magnolii nie ma bialego nalotu, tylko takie brazowe kropki zlewajace sie w plamy
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:32, 19 sie 2016

Do góry
Kasya

Jarząb - prawdopodobnie szkodnik przepoczwarza się w pobliżu pnia.
Magnolia - niedokładne foto. Podejrzewam, że to mączniak prawdziwy, choć na liściach może wyglądać podobnie szara pleśń.
Szyszki - między nimi ekskrementy prawdopodobnie szyszkówki świerkóweczki.

Pozdrawiam
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:03, 19 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
a ja mam 3 pytania o identyfikacje i co zastosowac ?

a drugie to magnolia susan...czy to jakas choroba grzybowa ?

Magnolia ma grzybka.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:10, 19 sie 2016

Do góry
a ja mam 3 pytania o identyfikacje i co zastosowac ?

pierwsze to jarząb, co mu jest ?

a drugie to magnolia susan...czy to jakas choroba grzybowa ?

i co to jest na swierku, pomiedzy szyszkami ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies