Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pszczelarnia 16:27, 12 paź 2016

mmm84 napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź, nie bardzo rozumiem tylko ze się położy na bukszpany i będzie strzelisciee sterczec do góry. Na pinterescie jak patrze to ona zwsze ładnie pionowo się trzyma. Kule będą raczej duże. Widziałam gdzieś zdjęcie połączenia kul z sesleria skalna i bardzo mi się podoba, ale chciałam coś w kolorze białym. Jeszcze w jednym miejscu będą kule na sporo mniejszej rabacie i wtedy ta skalna bym wzięła. Host nie lubię, zawilce bardzo lubię, ale one późno startują. Ta odętka jest niby od czerwca do września. Wtedy tulipany byłyby pierwsze, potem czosnki i ta odętka.

Jedyna niższa fajna odmiana to 'Vivid' do 30-40 cm.
Ja miałam (nie wiem jaka odmiana) i białą, i różową. Rozwalała się na boki i rozrastała mocno i szybko. To nie jest roślina na front. Może białe hortensje niskie? To mają być kwiatki?

Może trawa, turzyca carex m. 'Ice Dance'.
Tess 17:24, 12 paź 2016

mmm84 - Pszczółka dobrze radzi.
Mam odętkę, i wcale nie chce stać.
Kładzie się pomimo podpierania.
Katarzyna13 18:07, 12 paź 2016

Gardenarium napisał(a)
Miskanty w nogi.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jamroczek 08:44, 13 paź 2016

Właśnie tutaj chciałabym coś niedużego o żółtych liściach. Teraz rośnie tam leszczyna aurea ale jest do przesadzenia. Na tle tej kratki, docelowo bedzie też bluszcz, już zaczyna się piąć. Między cyprysikamu kolumnowymi jest ok.2,5m szerokości budynek w tle ma ok.3m. Niżej trzmielina na pniu białozielona. Na dole bukszpany i carexy + pomarańczowe żurawki. Między dwoma cyprysikami po prawej stronie planuję niską tuję złotą na pniu a pod nią kwiatki sezonowe żeby było trochę koloru. Dalej na prawo lustrzane odbicie tak aby rabata była symetryczna. Czy waszym zdaniem ma to sens?
Pozdrawiam Asia

Taki plan...
Wioletta 09:18, 13 paź 2016

O jaka niespodzianka. Tak w ten sposób przełamię ten obszar trawnika. Dziękuję jeszcze raz. Zastanawiam się tylko czym może być biała linia. Przychodzi mi do głowy carex w jasnym odcieniu,wrzosy,hosty.
mmm84 10:21, 13 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jedyna niższa fajna odmiana to 'Vivid' do 30-40 cm.
Ja miałam (nie wiem jaka odmiana) i białą, i różową. Rozwalała się na boki i rozrastała mocno i szybko. To nie jest roślina na front. Może białe hortensje niskie? To mają być kwiatki?

Może trawa, turzyca carex m. 'Ice Dance'.

Chciałabym coś z kwiatami, to vivid musze obczaić. A hortensje są małe jakieś? Myślałam że tylko duże, mam już vanille fraise wiec zawsze mi się z nią kojarzyły.

Jeszcze znalazłam coś takiego, co to za kwiatki kojarzycie? Wiem że tu jest czosnek, stipa i takie małe kwiatki....
Jeszcze widziałam połączenie z szałwią i stipa kul bukszpanowych, one nie będą się kłaść na kule?

MagdaBaj 12:20, 13 paź 2016

Ponieważ ciągle podpatruję a pomysłu brak, poproszę o pomoc tutaj. Czy mogłabym prosić o podpowiedź co by tu zaplanować zamiast jabłoni?(Chcemy ją wyciąć za parę dni). Za jabłonią magnolia z żurawkami i tulipanami, dalej rozchodniki i śliwa i phantom hortensje. Proszę o pomoc . północny zachód działki.Śliwa i magnolia cały czas w słońcu, a okolice jabłoni od 11 więcej cienia bo dom przysłania.
Podoba mi się bardzo ogród Tosi Danusiu i chyba troszę będę podpatrywać.
Pomóżcie mi proszę troszkę go zaplanować.
Miało być inaczej , ale koszty wiadomo.Beton dalej będzie a ja już na ten ugor patrzeć nie mogę Na wprost jabłoni są schody do domu.
Za hortensjami myslałam dosadzić miskanty. Tak wygląda cały bok działki.Dokoła dalej tylko tuje narazie.
GorAna 20:13, 13 paź 2016

Jamroczek napisał(a)
Właśnie tutaj chciałabym coś niedużego o żółtych liściach. Teraz rośnie tam leszczyna aurea ale jest do przesadzenia. Na tle tej kratki, docelowo bedzie też bluszcz, już zaczyna się piąć. Między cyprysikamu kolumnowymi jest ok.2,5m szerokości budynek w tle ma ok.3m. Niżej trzmielina na pniu białozielona. Na dole bukszpany i carexy + pomarańczowe żurawki. Między dwoma cyprysikami po prawej stronie planuję niską tuję złotą na pniu a pod nią kwiatki sezonowe żeby było trochę koloru. Dalej na prawo lustrzane odbicie tak aby rabata była symetryczna. Czy waszym zdaniem ma to sens?
Pozdrawiam Asia

Taki plan...

Asiu nie znam się na projektowaniu.
Są już tutaj formy strzyżone cyprysików, trzmielin na pniu....może jakaś forma stożkowa z cisu , albo miłorząb?, ciekawą formę ma Tit.
Jeżeli jednak jakieś drzewo, to bardziej do koloru cyprysików i trzmielin pasowałaby Śliwa Nigra.
Jamroczek 21:40, 13 paź 2016

GorAna napisał(a)

Asiu nie znam się na projektowaniu.
Są już tutaj formy strzyżone cyprysików, trzmielin na pniu....może jakaś forma stożkowa z cisu , albo miłorząb?, ciekawą formę ma Tit.
Jeżeli jednak jakieś drzewo, to bardziej do koloru cyprysików i trzmielin pasowałaby Śliwa Nigra.

Myslałam o $liwie ale ciemny kolor na tle ciemnego bluszczu który porośnie ścianę to chyba zbyt wiele...mój ogródek jest północny nie ma tu za dużo światła, chciałabym rozświetlić ten zakątek stąd pomysł na żółtego perukowca lub klona japońskiego. Lubię formy strzyżone myślisz że za dużo ich?☺ miłorzęba mam obok ☺
GorAna 23:06, 13 paź 2016

Jamroczek napisał(a)

Myslałam o $liwie ale ciemny kolor na tle ciemnego bluszczu który porośnie ścianę to chyba zbyt wiele...mój ogródek jest północny nie ma tu za dużo światła, chciałabym rozświetlić ten zakątek stąd pomysł na żółtego perukowca lub klona japońskiego. Lubię formy strzyżone myślisz że za dużo ich?☺ miłorzęba mam obok ☺

Asiu, wszystkie rośliny o złotych liściach i igłach potrzebują dużo światła.
Może klon Carniwal?