Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

makadamia 10:14, 13 paź 2016

Aniu, Marta mówi o tym, na co i ja zwracałam Ci kiedyś uwagę

A na szerszych kadrach widać to lepiej:
żwirek ze środkowej rabaty sąsiaduje z buksami z lewej, a buksy ze środkowej rabaty sąsiadują przez podjazd ze żwirkiem (przepraszam, nie pamiętam już jakie są aktualne plany związane z tym fragmentem)

Jeśli chcesz pozostać przy tym projekcie, to odwróciłabym go stronami, w ten sposób:

ten żwirek z oczyszczalni pociągnęłabym aż do kostki i aż za podjazd, na środkową rabatę.
W ten sposób, ścieżką od furtki idzie się pomiędzy buksami, a samochodem wjeżdża się w żwirownię
magnolia 10:20, 13 paź 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, Marta mówi o tym, na co i ja zwracałam Ci kiedyś uwagę

A na szerszych kadrach widać to lepiej:
żwirek ze środkowej rabaty sąsiaduje z buksami z lewej, a buksy ze środkowej rabaty sąsiadują przez podjazd ze żwirkiem (przepraszam, nie pamiętam już jakie są aktualne plany związane z tym fragmentem)

Jeśli chcesz pozostać przy tym projekcie, to odwróciłabym go stronami, w ten sposób:

ten żwirek z oczyszczalni pociągnęłabym aż do kostki i aż za podjazd, na środkową rabatę.
W ten sposób, ścieżką od furtki idzie się pomiędzy buksami, a samochodem wjeżdża się w żwirownię

ha, ha, zapomniałam że po lewej w projkecie ma być wzdłuż całej długości chodnika.
To co proponujesz jest świetnym wyjściem
makadamia 10:21, 13 paź 2016

a dziękuję [skromnie dyga]
AniMa 10:34, 13 paź 2016

Ok, widzę, widzę... trawię...myśle...
Podoba mi sie przedłużenie żwirku od szamba...zmiana strony buksów...a dalej od furtki symetrycznie czy luźno ułożone buksy???

Mogłabyś mi to wrzucić na jakims zdjęciu od góry, jeżeli to nie problem???
makadamia 11:06, 13 paź 2016

Rozrysowałam, ale w pośpiechu nie wyszły mi proporcje, więc ani kształt mi nie pasuje do końca ani rozmieszczenie buksów.

hmm, na szarym tle kółka są wyraźne, a na zielonym - nie....
Ciekawe czemu
Pszczelarnia 11:15, 13 paź 2016

Mogę zadać pytanie konstrukcyjne? Nie znam się a warto się czegoś nauczyć.

Czy nie ma znaczenia dla linii projektowanych rabat frontowych fakt, że wejście do domu jest półokrągłe? Można tego nie brać pod uwagę, bo nie jest to takie ważne tutaj wobec całości?

makadamia 11:18, 13 paź 2016

Ewciu, ten fakt jak najbardziej ma znaczenie ale przeważył fakt, że Ania cały tył zaplanowała sobie w liniach prostych
Pszczelarnia 11:24, 13 paź 2016

Acha. Rozumiem. Dz.
AniMa 11:29, 13 paź 2016

Asi powiem Ci; SZACUN!!!

Ewuś dlatego mam tyle kulek... Proste rabaty nawiązują do ogrodzenia i balustrad balkonowych. Poza tym kształt kostki był wyznaczony kanciaście juz na dzien dobry.... Gdyby nie to, pewnie byłyby łuki
Ale wydaje mi się, że pogodzę kanty i kule
jazzy 11:30, 13 paź 2016

AniMa napisał(a)
Asiu - moja sąsiadka uważa, że juz dość, a ja twierdzę, ze to dopiero połowa... jeszcze na tyły nic nie mam
Tyły tyłami, ale tu na froncie ważne żeby nie przedobrzyć