Małgoś ja od zeszłego roku próbuję uprawiać ogród tylko na naturalnych środkach. Póki co jestem zadowolona i widzę same pozytywy. Rosliny rosną, nie chorują, plag robali nie mam, gleba coraz bardziej pulchna i może nawet udało mi się wypędzić opuchlaki Pojawia się coraz więcej bzyczków, pszczółek, biedronek, ptaszków a nawet 2 ropuszki żyją w warzywniku.
Tylko i wyłącznie mój Gracilimus ładniejszy niż w Wojsławicach, resztę traw mają obłędne-molinie, seslerie, trzcinniki, od wyboru do koloru
Temat kajakowy powraca co jakiś czas ale czy będą chętni?
Wiąże się to z wcześniejszą rezerwacją i płatnością za kajaki, i trzeba by było na 100% zadeklarować się z obcenością.
Małgoś z Łodzi do mnie nie jest aż tak daleko Zapraszam do mnie a przy okazji pokażę Dolinę Baryczy!
Ja również kocham trawy i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich ale ja taka minimalistka, że świeżo posadzone jeżówki średnio mnie cieszą. Coś jestem na bakier z kwiatuchami
Trzymam kciuki za kolejne trawy w Twoim ogrodzie!
Ja akurat traw nie dzieliłam jesienią, a przesadzałam w sierpniu tylko niektóre. Jesień była długo. Tylko mogłam je okopczykować kompostem albo korą, a tego nie zrobiłąm. Zresztą myślę, ze to wiosna im zaszkodziłą i te -7, jak już wystartowały ...
Ale to, co piszesz Polinko tyczy się także róż golasków. Nie mam wielkiego doświadczenia z różami, ale zamawiałam pierwsze golaski jesienią, inne dopiero wiosną. Wiosenne wystartowały szybciej i są w lepszej kondycji, niż te sadzone jesienią. Z jesiennej kolekcji nie przeżyła Giardinia.
Wolę sadzenie wiosenne.
A z trawami - kiedy najlepiej je dzielić, jak już się chce dokonać podziału? Bo nie jestem pewna, czy wiosną, jak widać, ze żyją, czy jeszcze przed wegetacją? No, ale wtedy przymrozki mogą je załatwić ...
Mirella tu nie chodzi tylko o trawy dzielone ale o wszystkie sadzone jesienią.
Sadzonki nie mają czasu się ukorzenic a po drugie większość producentów stosuje nawozy długoterminowe, które nie zdążą się do zimy wyplukac i działają nadal. A wiadomo, że jesień to zły czas na używanie nawozów wspomagających rozrost roślin.