Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Nasz przydomowy ogródek 08:07, 19 sie 2016

Do góry
Nie wiedziałam że krzewuszka potrafi powtórnie zakwitnąć, warto wiedzieć. U mnie ponownie zakwitła magnolia, oczywiście nie tak okazale jak na wiosnę ale to też cieszy. Ketmie masz cudne, zwłaszcza na biała na tle zieleni aż świeci Widzę że nowa rabatka bardzo fajnie się rozrosła.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:03, 19 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)

Cisowy żywopłot ok, dałby ładny kolor, tło ale cały czas się zastanawiam czy to miałoby sens bo jak już to ten wąski pas powinien być zwrócony DO ulicy, nie OD.
To front domu, patrzy się na niego tylko od strony ulicy. Dając żywopłot przycienię rośliny rosnące między nim a domem.
Jedynie rabata z łukiem widziana jest z mamy tarasu, z którego ona raczej nie korzysta. To powinna być część reprezentacyjna a taką za chiny nie jest

Tuje a właściwie cyprysy miały wylecieć wiosną ale dziś pod wpływem tej dskusji złapałam za piłkę i je wycięłam.
Uwaga zamieszczam drastyczne zdjęcia, osoby wrażliwe lepiej niech nie patrzą
Tak jest teraz (zdjęcia z tel)

Wyleciała też tawuła, która rosła pod domem za magnolią. Magnolia zajmnie jej miejsce. Pozostaje jeszcze zamaskowanie rury deszczowej ale na to już pomysł jest.

przerzuciłam foto
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:53, 19 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)

Tak, to miejsce jest całkowicie odrębne. Do tego ogródka wejście jest przez małą furtkę. Póki co musi ona zostać z uwagi na psy.
Zaraz pokażę jak to wygląda, mam nadzieję że rysunek będze dość czytelny

Zaznaczyłam punkty stałe czyli rośliny, które raczej powinny zostać

1- Tuje szmaragd
2- bukszpan - olbrzym ( głęboki na to 1,5m)
3- magnolia

ja właśnie myślałam o tym żeby ten bluszcz na mur puścić.....a nie na siatkę....

wydaje mi się że fajnie by było gdyby rośliny powtarzały się z tymi które masz w ogrodzie....żeby taka spójność była...ale ja tam za bardzo się nie znam
generalnie u mnie na "patelni" sprawdza się sesleria haufleriana, perwoskia, jezówki, bergenia, żurawki Purple coś tam, i rozchodniki...no i inne trawy, jak miskanty, turzyce....aga z bylin jeszcze krwawnik, ale on się u mnie pokłada...szałwia i kocimiętka tez nie zawodna...no i mój ukochany przywrotnik...za dużo odmian tez nie powinno tu być...bo będzie kociokwik...ale znając Twoje wyczucie smaku podejmiesz dobra decyzję
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:55, 18 sie 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Zupełnie inaczej wyobrażałam sobie to miejsce, myślałam że jest otwarte na cały ogród a dopiero teraz widzę że żywopłot przy płocie jest bezcelowe
Także sorczi

Tak, to miejsce jest całkowicie odrębne. Do tego ogródka wejście jest przez małą furtkę. Póki co musi ona zostać z uwagi na psy.
Zaraz pokażę jak to wygląda, mam nadzieję że rysunek będze dość czytelny

Zaznaczyłam punkty stałe czyli rośliny, które raczej powinny zostać

1- Tuje szmaragd
2- bukszpan - olbrzym ( głęboki na to 1,5m)
3- magnolia
Do raju daleko - u Ewy 19:53, 18 sie 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Ależ piękna ta hortensja . Szkoda że ogrodówki nie chcą u mnie kwitnąć.
Ewo, co do spotkania to się odezwę . Na razie jestem w totalnym niedoczasie, ciągle coś wypada. Od niedzieli walizka nie rozpakowana nawet, a we wtorek córa jeszcze wyjeżdża. Ogród zaniedbany, W domu pobojowisko, ech....
Przez te ciągłe deszcze magnolia i róże chore, ale nie ma jak prysnąć, albo pada albo wieje. Straciłam wszystkie pomidory, A w tym roku mega obficie zaowocowały. Zostało z 15 kg zielonych z których robię sałatki, a to tylko ok 1/3 tego co było. Reszta wyrzucona .
To sobie ponarzekałam....

Mi się wydaje, że ta hortensja jest wyjątkowo wytrzymała. Kwitnie co roku. Zakwitła, gdy była maleństwem przy ziemi.

Ze spotkaniem się nie stresuj. Tak właściwie, to Wy mieliście do nas przyjechać Tylko, ze wtedy nie zobaczę Twojego ogrodu. Do mnie też musimy się umówić

Szkoda Twoich pomidorów, magnolii i róż. U mnie chyba trochę mniej pada. Róże mi chorują, ale ja nie opryskuję ich.
Do raju daleko - u Ewy 19:19, 18 sie 2016

Do góry
Ależ piękna ta hortensja . Szkoda że ogrodówki nie chcą u mnie kwitnąć.
Ewo, co do spotkania to się odezwę . Na razie jestem w totalnym niedoczasie, ciągle coś wypada. Od niedzieli walizka nie rozpakowana nawet, a we wtorek córa jeszcze wyjeżdża. Ogród zaniedbany, W domu pobojowisko, ech....
Przez te ciągłe deszcze magnolia i róże chore, ale nie ma jak prysnąć, albo pada albo wieje. Straciłam wszystkie pomidory, A w tym roku mega obficie zaowocowały. Zostało z 15 kg zielonych z których robię sałatki, a to tylko ok 1/3 tego co było. Reszta wyrzucona .
To sobie ponarzekałam....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:11, 17 sie 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Co by dał taki żywopłot- nie wiem,;chyba to samo co inne rośliny, dekoracja, raczej nie miałam na myśli wysokiej przesłony, do tego od strony ogrodu można mu nadać półkolisty kształt jak prowadzi ścieżka; poza tym ładnie eksponuje rośliny, łatwo się go prowadzi, tak mi przyszedł do głowy

Cisowy żywopłot ok, dałby ładny kolor, tło ale cały czas się zastanawiam czy to miałoby sens bo jak już to ten wąski pas powinien być zwrócony DO ulicy, nie OD.
To front domu, patrzy się na niego tylko od strony ulicy. Dając żywopłot przycienię rośliny rosnące między nim a domem.
Jedynie rabata z łukiem widziana jest z mamy tarasu, z którego ona raczej nie korzysta. To powinna być część reprezentacyjna a taką za chiny nie jest

Tuje a właściwie cyprysy miały wylecieć wiosną ale dziś pod wpływem tej dskusji złapałam za piłkę i je wycięłam.
Uwaga zamieszczam drastyczne zdjęcia, osoby wrażliwe lepiej niech nie patrzą
Tak jest teraz (zdjęcia z tel)

Wyleciała też tawuła, która rosła pod domem za magnolią. Magnolia zajmnie jej miejsce. Pozostaje jeszcze zamaskowanie rury deszczowej ale na to już pomysł jest.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 12:23, 17 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Pytaj Joli, to pewnie Morning Light tu pokazała tuż po posadzeniu

Hosty będą w cieniu, bo hortki go dadzą. To ma być tył za hortkami, maskowanie spodu tarasu.

Tuja pod domem jest taka bez koncepcji...prawda?

Proponuję na jesieni w róg przesadzić Magnolkę (ale nie w sam, wcisnięty), zamaskuje widok rynny. Co to za Magnolia? Duża będzie?

Magnolia MUSI mieć kwaśne, próchniczne podłoże. Pasuje do hortensji.
Róże i lawendę posadź razem - to zgrany duet

Buks jako obwódka.

Toszka to magnolia gwiaździsta (biała) rośnie max 2-3 m, nie pomyślałam żeby ją tam wsadzić tuja faktycznie nie pasuje ...
może lawendę posadzić przy kratce z różami? a z bukszpana (na miejsce lawendy do schodów) zrobić kulki przed limkami??
A z boku gdzie jest trzmielina... dałabym 3 gratki... i może tą trzmielinę zostawić? jak uważasz?

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 11:53, 17 sie 2016

Do góry
Pytaj Joli, to pewnie Morning Light tu pokazała tuż po posadzeniu

Hosty będą w cieniu, bo hortki go dadzą. To ma być tył za hortkami, maskowanie spodu tarasu.

Tuja pod domem jest taka bez koncepcji...prawda?

Proponuję na jesieni w róg przesadzić Magnolkę (ale nie w sam, wcisnięty), zamaskuje widok rynny. Co to za Magnolia? Duża będzie?

Magnolia MUSI mieć kwaśne, próchniczne podłoże. Pasuje do hortensji.
Róże i lawendę posadź razem - to zgrany duet

Buks jako obwódka.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:48, 17 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, a może te limki co masz przesadź wokół tarasu, a na miejsce tych Limek pod płotem posadź inne hortki. Jesli uważasz, że będzie za dużo rozrzuconych Limek w ogrodzie.

Czy widziałaś u Joli spektakularny efekt?

Też o tym myślałam Limki z pewnością pod tarasem będą się dobrze prezentowały. U Joli rabaty są czaderskie, w domu sobie je zapisze A masz pomysł co zrobił z tym bokiem gdzie jest pas lawendy, bukszpanów, magnolia i tujka? między pasami miałam dać róże sztamowe Eden Rose, ale chyba sobie je daruje... jakoś do hortek nie będą mi już pasowały.

I jeszcze takie pytanka:
Z host to któraś mi na słońcu wytrzyma?
U Joli na rabacie jajowatej po bokach hortensji jest trawa. Wiesz co to za miskant?
Pszczelarnia 10:26, 17 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magnolia ma inny pokrój bardziej parasolowaty,rozgaleziony.pozactym platan chyba długo nie byłby dla niej konkurencją

Obawam się, że byłby konkurencją w perspektywie docelowej (mam platana od 2009 i już jest znaczącym drzewem). Platany i magnolie to dość "soliterowe" drzewa.

Myślę jeszcze o tym, żeby dosadzić prunus 'Nigra' wielopniowe (obok w tym rzędzie rośnie już jedna) - czy nie będzie jednak zbyt bordowo? Dalej zaś w tym rzędzie rosną 2 białe brzozy - może to jest jakiś kierunek?
Ale z drugiej strony zieleń liści magnolii złagodzi ten bordowy odbiór kolorów.

Pszczelarnia 22:22, 16 sie 2016

Do góry
Magnolia ma inny pokrój bardziej parasolowaty,rozgaleziony.pozactym platan chyba długo nie byłby dla niej konkurencją
Ogród z uśmiechem 21:39, 16 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A stożek jeden bukszpanowy międzu magnolia a kulką cyprysową - jaką ma spełniać rolę?

Ewa, ja sama nie wiem jaką on ma pelnić rolę Chciałam dac tam coś wyższego aby magnolia, kiedy podrośnie trochę, nie zdominowała tej części rabaty.

Zrobiłam dzisiaj nawet rysunek tej rabaty malując w Paincie na fotce - tak ją gdzieś zapisalam, ze nie mogę znaleźć - musialo mi sie gdzies zapisać. Albo znajdę albo będe drugi raz robiła
Kondziowy ogrod cz II 19:42, 16 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja mam nadzieje, ze ta magnolia bedzie jeszcze w sobote do kupienia

W sumie my nie mamy wersji papierowej, tylko e-wydanie, bo akurat wyjeżdżaliśmy na kilka dni do Borów Tucholskich
Ogród z uśmiechem 10:25, 16 sie 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Dzisiaj rysowałam tę moja rabatę Mam parę pomysłów, mam nadzieję, że sie spodobają Jeszcze dopracuje szczegóły i wkleję jutro - razem ze zdjęciami tego, co jest w tej chwili. Mogłam wreszcie podejść do niej bliżej z aparatem - wcześniej świeżutka trawka nie pozwalała ...i eM, ze podepczę

W pierwszej wersji:

- dosadzenie 2 wiśni Amonogawa aby tworzyły trójkącik z z prawej strony.
- między magnolią i kulką cyprysikową stożek bukszpanowy
- kulki cyprysikowe otoczone obwódkami z bukszpanu
- na linii róży Acropolis wzdłuż ściany domu jeszcze dwie róże kremowe po obu stronach, jeśli tak, to muszę coś dodać do tych różyczek Lovely Green
za nimi sa teraz miscanty ML ale nie wiem czy nie będą za niskie
- cała rabata szerokości 2,5 metra - obwódka bukszpanowa za nią lawenda
- w środku rabaty kulki buksikowe rozstrzelone
- jeżówki, trawki jako wypelnienie

Muszę popracować nad połączeniem jej z tarasem i katalpą

A stożek jeden bukszpanowy międzu magnolia a kulką cyprysową - jaką ma spełniać rolę?
Kondziowy ogrod cz II 09:32, 16 sie 2016

Do góry
ja mam nadzieje, ze ta magnolia bedzie jeszcze w sobote do kupienia
Ogród Loczka 19:43, 15 sie 2016

Do góry
Magnolia kwitnie 2 raz
Do raju daleko - u Ewy 19:31, 15 sie 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Ewciu ale masz wszystko dopieszczone,piękne zdrowe róże! u mnie szpital w rózach same choróbsko.Widzę ze begonki szaleja

Z begonii jestem bardzo zadowolona Ślicznie rosną. Róże nie wszystkie zdrowe. Chorują mi te kupione w tym roku.
Jak Twoje magnolia?
Moja Genie ma pąk kwiatowy! Jutro zrobię zdjęcie
Ogród z łezką II 08:24, 15 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie jedna magnolia kwitnie i sporo ma kwiatów ale w lisciach nie wyglądaja tak dobrze jak wczesną wiosną. Pięknie kwitną Ci róże, masz do nich rękę......... i serce.

U mnie tylko pąki, żółtek wcale ich nie rozwija. I wolałabym jednak żeby Satisfaction tak się nie wysilała, to młodziak przecież tegoroczny.

Tak, bardzo lubię róże, ale nie wszystkie mnie słuchają Alchymist znowu plamistości dostał, paskudnik jeden. Pogroziłam mu palcem...
Ogród z łezką II 21:33, 14 sie 2016

Do góry
U mnie jedna magnolia kwitnie i sporo ma kwiatów ale w lisciach nie wyglądaja tak dobrze jak wczesną wiosną. Pięknie kwitną Ci róże, masz do nich rękę......... i serce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies